Jak przechowywać truskawki

Jak przechowywać truskawki

Sezon na truskawki jest w pełni. Te małe owoce nie dość, że wybornie smakują, to jeszcze potrafią być świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Jednak nieodpowiednio przechowywane szybko stracą swój smak, a także przydatność. Jak przechowywać truskawki, by cieszyć się nimi jak najdłużej?



Jak powinniśmy przechowywać truskawki?

Truskawki nie są wymagającym owocem. Jednak musimy pamiętać, o kilku zasadach ich przechowywania, by na długo zachowały swoją świeżość i smak. Często myjemy owoce zaraz po kupnie, i bardzo dobrze. Jednak jeśli planujemy włożyć truskawki do lodówki, pamiętajmy żeby odpuścić sobie ich płukanie. Wilgoć bowiem przyspieszy psucie się owoców. Przed włożeniem ich do lodówki, warto też przebrać owoce i usunąć te, które nie nadają się do spożycia. Istotne jest również to, by nie usuwać szypułek. Wówczas truskawki dłużej pozostaną świeże.

przechowywanie truskawek
Fot. Truskawki przechowujemy w otwartych pojemnikach, ich zamknięcie może powodować przyspieszenie pleśnienia

Przyniesione truskawki najlepiej od razu przesypać do miski lub sitka, a następnie umieścić w suchym miejscu w lodówce. Zamknięcie ich w plastikowym pojemniku, przyspieszy pleśnienie owoców, ponieważ pozbawimy je dostępu powietrza. Mimo zastosowania się do zaleceń, truskawek nie powinniśmy trzymać w lodówce dłużej niż 2-3 dni. Po tym czasie owoce stają się miękkie, a także mogą zacząć gnić. Jeśli wiemy, że zaistnieje potrzeba ich dłuższego przechowywania, owoce możemy zamrozić. Wówczas świetnie nadadzą się do przygotowania zimnych koktajli. Rozmrożone stracą jednak nieco, na walorach smakowych. Pamiętajmy też, by nie spożywać owoców bezpośrednio z lodówki. Dajmy się im chwile ogrzać w pokojowej temperaturze, przez co staną się smaczniejsze i bardziej soczyste.


Zobacz również:

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

jak przechowywać koperek

Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.