Jak przechowywać truskawki
Sezon na truskawki jest w pełni. Te małe owoce nie dość, że wybornie smakują, to jeszcze potrafią być świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Jednak nieodpowiednio przechowywane szybko stracą swój smak, a także przydatność. Jak przechowywać truskawki, by cieszyć się nimi jak najdłużej?
Jak powinniśmy przechowywać truskawki?
Truskawki nie są wymagającym owocem. Jednak musimy pamiętać, o kilku zasadach ich przechowywania, by na długo zachowały swoją świeżość i smak. Często myjemy owoce zaraz po kupnie, i bardzo dobrze. Jednak jeśli planujemy włożyć truskawki do lodówki, pamiętajmy żeby odpuścić sobie ich płukanie.
Wilgoć bowiem przyspieszy psucie się owoców. Przed włożeniem ich do lodówki, warto też przebrać owoce i usunąć te, które nie nadają się do spożycia. Istotne jest również to, by nie usuwać szypułek. Wówczas truskawki dłużej pozostaną świeże.
Przyniesione truskawki najlepiej od razu przesypać do miski lub sitka, a następnie umieścić w suchym miejscu w lodówce. Zamknięcie ich w plastikowym pojemniku, przyspieszy pleśnienie owoców, ponieważ pozbawimy je dostępu powietrza. Mimo zastosowania się do zaleceń, truskawek nie powinniśmy trzymać w lodówce dłużej niż 2-3 dni.
Po tym czasie owoce stają się miękkie, a także mogą zacząć gnić. Jeśli wiemy, że zaistnieje potrzeba ich dłuższego przechowywania, owoce możemy zamrozić. Wówczas świetnie nadadzą się do przygotowania zimnych koktajli. Rozmrożone stracą jednak nieco, na walorach smakowych. Pamiętajmy też, by nie spożywać owoców bezpośrednio z lodówki. Dajmy się im chwile ogrzać w pokojowej temperaturze, przez co staną się smaczniejsze i bardziej soczyste.