Jak przechowywać truskawki

Jak przechowywać truskawki

Sezon na truskawki jest w pełni. Te małe owoce nie dość, że wybornie smakują, to jeszcze potrafią być świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Jednak nieodpowiednio przechowywane szybko stracą swój smak, a także przydatność. Jak przechowywać truskawki, by cieszyć się nimi jak najdłużej?

Jak powinniśmy przechowywać truskawki?

Truskawki nie są wymagającym owocem. Jednak musimy pamiętać, o kilku zasadach ich przechowywania, by na długo zachowały swoją świeżość i smak. Często myjemy owoce zaraz po kupnie, i bardzo dobrze. Jednak jeśli planujemy włożyć truskawki do lodówki, pamiętajmy żeby odpuścić sobie ich płukanie. Wilgoć bowiem przyspieszy psucie się owoców. Przed włożeniem ich do lodówki, warto też przebrać owoce i usunąć te, które nie nadają się do spożycia. Istotne jest również to, by nie usuwać szypułek. Wówczas truskawki dłużej pozostaną świeże.

przechowywanie truskawek
Fot. Truskawki przechowujemy w otwartych pojemnikach, ich zamknięcie może powodować przyspieszenie pleśnienia

Przyniesione truskawki najlepiej od razu przesypać do miski lub sitka, a następnie umieścić w suchym miejscu w lodówce. Zamknięcie ich w plastikowym pojemniku, przyspieszy pleśnienie owoców, ponieważ pozbawimy je dostępu powietrza. Mimo zastosowania się do zaleceń, truskawek nie powinniśmy trzymać w lodówce dłużej niż 2-3 dni. Po tym czasie owoce stają się miękkie, a także mogą zacząć gnić. Jeśli wiemy, że zaistnieje potrzeba ich dłuższego przechowywania, owoce możemy zamrozić. Wówczas świetnie nadadzą się do przygotowania zimnych koktajli. Rozmrożone stracą jednak nieco, na walorach smakowych. Pamiętajmy też, by nie spożywać owoców bezpośrednio z lodówki. Dajmy się im chwile ogrzać w pokojowej temperaturze, przez co staną się smaczniejsze i bardziej soczyste.


Zobacz również:

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł

jak przechowywać cebulę

Jak przechowywać cebulę?

Cebula jest istotnym składnikiem wielu dań, dlatego jej odpowiednie przechowywanie powinno być dla nas ważne. Jak to robić? Na pewno w sposób, który pozwoli na jak najdłuższe zachowanie świeżości.

jak przechowywać czosnek

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jeden z naturalnych i skutecznych antybiotyków. Nie mniej jednak, czosnek to także roślina, która potrafi nadać daniom nowego smaku. Za jego pomocą można przygotować pyszne i soczyste mięsa, dania z makaronów, a także różnego rodzaju sosy i dipy. Należy jednak wiedzieć, że czosnek musi być odpowiednio przechowywany, by nie stracił swoich właściwości, a przede wszystkim smaku. Gdzie przechowywać czosnek i jak to zrobić?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.