Jak przechowywać banany ? Dlaczego banany czernieją?

Jak przechowywać banany ? Dlaczego banany czernieją?

Spis treści:



Banany są jednymi z najchętniej kupowanych w Polsce owoców. Pod żółtą skórką kryje się wiele cennych makroelementów, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jest to owoc, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, począwszy od tego, że idealnie spełnia funkcję szybkiej i pożywnej przekąski, często używany jest w przygotowywaniu smacznych deserów i wypieków, a w formie pieczonej, stanowi wykwintny dodatek do wytrawnych obiadów. Kupując banany, możemy wybierać spośród tych mniej dojrzałych o zielonym zabarwieniu, jak i również bardziej żółtych, często z pojedynczymi brązowymi plamkami, które są słodsze i smaczniejsze. Nie musimy ich spożywać od razu po zakupie, warto jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii, dzięki którym będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżością żółtych, zakrzywionych owoców.

Jak dojrzewają banany?

Owoce bananowca są odcinane od drzewa, zanim zaczną nabierać żółtego zabarwienia. W przeciwnym razie, nie przetrwałyby trzytygodniowego transportu drogą wodą. Banany zaraz po zerwaniu są mocno schładzane, aby spowolnić proces dojrzewania. W kolejnym etapie zostają zapakowane w folię i włożone do kartonów. Tak przygotowane owoce trafiają na przystosowany temperaturą statek.

Zanim trafią na sklepowe półki, zostają dostarczone do dojrzewalni, gdzie przez kilka dni zwiększa się ich temperaturę, zapewniając przy tym odpowiedni przepływ powietrza. Owoce wznawiają w ten sposób proces dojrzewania, jednak nigdy nie doprowadza się do momentu, w którym banan osiąga pełną dojrzałość (Zobacz również – gdzie rosną banany). Przed przetransportowaniem do docelowego sklepu, ponownie obniża się jego temperaturę, aby zaczął dojrzewać ponownie dopiero na hali sprzedażowej. Okres żywotności banana na półce sklepowej wynosi zwykle 2-3 dni. Dlatego ważne jest prawidłowe jego przechowywanie również po zakupie produktu.

jak dojrzewają banany
Fot. Banany dojrzewają przez wiele dni po zerwaniu z drzewa bananowego

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Przechowywanie bananów

Jak przechowywać banany, aby jak najdłużej cieszyć się pełnowartościowym i świeżym owocem? Lekko zielone egzemplarze warto pozostawić w temperaturze pokojowej, należy jednak zapewnić im miejsce zaciemnione, przewiewne, ale również odizolowane od innych owoców. Naturalny proces fermentacji występuje w przypadku większości owoców, a emitowane w tym procesie gazy sprawiają, że podnosimy temperaturę miejsca, w którym je przechowujemy, co bezpośrednio wpływa na przyspieszenie procesu dojrzewania bananów. Jeśli zależy nam na przedłużeniu świeżości owoców bananowca, warto owinąć jego końcówki folią spożywczą, która powstrzyma wydobywanie się etylenu. Dzięki temu banan będzie świeży przez kolejnych kilka dni. Jeśli nasz owoc zaczął dostawać brązowych plam na skórce, a nie chcemy jeszcze go jeść, w tym momencie możemy włożyć go do lodówki, przerywając dalsze dojrzewanie. Jeśli wiemy, że nie damy rady skonsumować go na czas, pokrojony w kawałki miąższ możemy również zamrozić.



Dlaczego banany czernieją?

Banany czernieją najczęściej na wskutek drobnego zgniecenia bądź uszkodzenia. Dzieje się tak, ponieważ została przerwana naturalna ciągłość tkanki rośliny. Jeśli owoc nie został uszkodzony, to brązowe plamki mogą wskazywać na postępujący proces dojrzewania, który w końcowej fazie może pokryć całą powierzchnię skórki. Nie znaczy to jednak, że produkt nie nadaje się do zjedzenia. Banany w brązowych skórkach można z powodzeniem wykorzystać do domowych wypieków oraz koktajli.

dlaczego banany czernieją
Fot. Banany najczęściej czernieją od uszkodzeń i wgnieceń skórki

Zobacz również:

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

jak przechowywać koperek

Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.