Jak przechowywać banany ? Dlaczego banany czernieją?

Jak przechowywać banany ? Dlaczego banany czernieją?

Spis treści:



Banany są jednymi z najchętniej kupowanych w Polsce owoców. Pod żółtą skórką kryje się wiele cennych makroelementów, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jest to owoc, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, począwszy od tego, że idealnie spełnia funkcję szybkiej i pożywnej przekąski, często używany jest w przygotowywaniu smacznych deserów i wypieków, a w formie pieczonej, stanowi wykwintny dodatek do wytrawnych obiadów. Kupując banany, możemy wybierać spośród tych mniej dojrzałych o zielonym zabarwieniu, jak i również bardziej żółtych, często z pojedynczymi brązowymi plamkami, które są słodsze i smaczniejsze. Nie musimy ich spożywać od razu po zakupie, warto jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii, dzięki którym będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżością żółtych, zakrzywionych owoców.

Jak dojrzewają banany?

Owoce bananowca są odcinane od drzewa, zanim zaczną nabierać żółtego zabarwienia. W przeciwnym razie, nie przetrwałyby trzytygodniowego transportu drogą wodą. Banany zaraz po zerwaniu są mocno schładzane, aby spowolnić proces dojrzewania. W kolejnym etapie zostają zapakowane w folię i włożone do kartonów. Tak przygotowane owoce trafiają na przystosowany temperaturą statek.

Przeczytaj również – Gdzie rosną banany?

Zanim trafią na sklepowe półki, zostają dostarczone do dojrzewalni, gdzie przez kilka dni zwiększa się ich temperaturę, zapewniając przy tym odpowiedni przepływ powietrza. Owoce wznawiają w ten sposób proces dojrzewania, jednak nigdy nie doprowadza się do momentu, w którym banan osiąga pełną dojrzałość. Przed przetransportowaniem do docelowego sklepu, ponownie obniża się jego temperaturę, aby zaczął dojrzewać ponownie dopiero na hali sprzedażowej. Okres żywotności banana na półce sklepowej wynosi zwykle 2-3 dni. Dlatego ważne jest prawidłowe jego przechowywanie również po zakupie produktu.

jak dojrzewają banany
Fot. Banany dojrzewają przez wiele dni po zerwaniu z drzewa bananowego

Przechowywanie bananów

Jak przechowywać banany, aby jak najdłużej cieszyć się pełnowartościowym i świeżym owocem? Lekko zielone egzemplarze warto pozostawić w temperaturze pokojowej, należy jednak zapewnić im miejsce zaciemnione, przewiewne, ale również odizolowane od innych owoców. Naturalny proces fermentacji występuje w przypadku większości owoców, a emitowane w tym procesie gazy sprawiają, że podnosimy temperaturę miejsca, w którym je przechowujemy, co bezpośrednio wpływa na przyspieszenie procesu dojrzewania bananów. Jeśli zależy nam na przedłużeniu świeżości owoców bananowca, warto owinąć jego końcówki folią spożywczą, która powstrzyma wydobywanie się etylenu. Dzięki temu banan będzie świeży przez kolejnych kilka dni. Jeśli nasz owoc zaczął dostawać brązowych plam na skórce, a nie chcemy jeszcze go jeść, w tym momencie możemy włożyć go do lodówki, przerywając dalsze dojrzewanie. Jeśli wiemy, że nie damy rady skonsumować go na czas, pokrojony w kawałki miąższ możemy również zamrozić.

Dlaczego banany czernieją?

Banany czernieją najczęściej na wskutek drobnego zgniecenia bądź uszkodzenia. Dzieje się tak, ponieważ została przerwana naturalna ciągłość tkanki rośliny. Jeśli owoc nie został uszkodzony, to brązowe plamki mogą wskazywać na postępujący proces dojrzewania, który w końcowej fazie może pokryć całą powierzchnię skórki. Nie znaczy to jednak, że produkt nie nadaje się do zjedzenia. Banany w brązowych skórkach można z powodzeniem wykorzystać do domowych wypieków oraz koktajli.

dlaczego banany czernieją
Fot. Banany najczęściej czernieją od uszkodzeń i wgnieceń skórki

Zobacz również:

jak przechowywać cebulę

Jak przechowywać cebulę?

Cebula jest istotnym składnikiem wielu dań, dlatego jej odpowiednie przechowywanie powinno być dla nas ważne. Jak to robić? Na pewno w sposób, który pozwoli na jak najdłuższe zachowanie świeżości.

jak przechowywać czosnek

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jeden z naturalnych i skutecznych antybiotyków. Nie mniej jednak, czosnek to także roślina, która potrafi nadać daniom nowego smaku. Za jego pomocą można przygotować pyszne i soczyste mięsa, dania z makaronów, a także różnego rodzaju sosy i dipy. Należy jednak wiedzieć, że czosnek musi być odpowiednio przechowywany, by nie stracił swoich właściwości, a przede wszystkim smaku. Gdzie przechowywać czosnek i jak to zrobić?

jak przechowywać chleb

Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Świeże pieczywo to podstawa większości smacznych śniadań. Niestety chleb, który jest świeży od razu po zakupie, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Wiele osób zastanawia się w jakich warunkach i w czym trzymać chleb, aby uchronić go przed wysychaniem czy pleśnią. Na szczęście jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej.

jak podgrzać kluski śląskie

Jak podgrzać kluski śląskie?

Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?

jak przechowywać marchew w domu

Jak przechowywać marchew w domu?

Marchew jest popularnym warzywem cenionym niemal we wszystkich kuchniach świata. Jej bogactwo witamin i składników mineralnych sprawia, że jest chętnie spożywana przez większość osób prowadzących zdrowy tryb życia. Marchew należy do grupy warzyw trwałych, jednak aby jak najdłużej zachować świeżość i jędrność warzywa, potrzebna jest odpowiednia ochrona oraz przechowywanie.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.