Barszcz biały wielkanocny na zakwasie – sprawdzony przepis idealny na Wielkanoc!
Spis treści:
Barszcz, ale biały, to wyjątkowa polska zupa. Barszcz biały to staropolski wielkanocny przysmak, który w czasie Wielkanocy przedstawia wartość nie tylko kulinarną, ale także symboliczną. Biel jest symbolem niewinności i odrodzenia. Składnikiem mięsnym w tej zupie jest kiełbasa. W niektórych regionach może być ona na wpół wędzona, choć częściej barszcz biały gotuje się z kiełbasą białą.
Barszcz biały to nie żurek
Barszcz biały to zupa na zakwasie z mąki pszennej. Jej bardziej popularny rodzaj, gotowany na zakwasie z mąki żytniej, nazywany jest żurkiem. Mąkę pszenną należy pozostawić do fermentacji w wodzie, a następnie. W zależności od regionu, zagotować z wędzoną wieprzowiną w stosunku 1:3. Można użyć np. żeberek, kawałków schabowego i kiełbasy, doprawić czosnkiem ostrym i zielem angielskim oraz liściem laurowym.
Do zupy dodaje się również kawałek smażonej lub gotowanej kiełbasy wieprzowej, jajko na twardo lub pokrojone w kostkę ziemniaki. W części Polski gospodynie używają majeranku jako przyprawy podkreślającej smak, tej charakterystycznej dla świąt zupy. Na Podkarpaciu dodaje się także suszone grzyby, a na Podlasiu kwaśną śmietanę. W przeciwieństwie do barszczu czerwonego, który jest uważany za obowiązkowe danie bożonarodzeniowe, barszcz biały jest zwykle podawany na Wielkanoc.
Barszcz biały – na zakwasie
Barszcz biały wymaga wcześniejszego przygotowania zakwasu. Nastawia się go około na 7 dni wcześniej, tak żeby miała czas sfermentować.
Składniki zakwasu
- 500 ml ciepłej wody
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- łyżka majeranku
Zakwas nastawiamy w dużym słoju. Wlewamy do niego wodę, a następnie resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy i przykrywamy gazą. Słój odstawiamy w zacienione miejsce na 7 dni. Zakwas należy od czasu do czasu przemieszać.
Barszcz biały – przepis
Gdy zakwas będzie gotowy, można przejść do przyrządzenia barszczu białego. Jak to zrobić?
Składniki:
- 500 ml zakwasu pszennego
- 1 litr wody
- 150 g boczku wędzonego
- 2 białe kiełbaski
- 150 ml śmietanki kremowej do zupy 30%
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- pół pora, tylko zielona część
- pół selera
- 1 cebula
- 3 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy sól, pieprz, łyżeczka majeranku
Metoda gotowania
Cebulę posiekać drobno i zeszklić na odrobinie oleju. Na tej samej patelni kładziemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podsmażone składniki umieszczamy w dużym garnku.
Marchewkę i korzeń pietruszki obieramy i kroimy w paski. Seler obrać i pokroić w kostkę. Warzywa, pory i suszone grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie należy dodać zakwas, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i gotować razem jeszcze około 10 minut.
Następnie do osobnego rondelka odlać nieco bulionu, dodać łyżkę masła i stopniowo dodawać śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Tak przygotowany roztwór wlewamy do dużego garnka z barszczem i mieszamy. Żurek, jako część uroczystego śniadania wielkanocnego, podajemy w wazy z jajkiem na twardo i białą kiełbaską.
Zobacz również:
Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis
Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…
Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis
Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…
Tymbaliki Wielkanocne – przepis
Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…
Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny
Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…
Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje
Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…
Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!
Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…
Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!
Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…
Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie
Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…
Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!
Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…