Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym – przepis
Spis treści:
- Babka wielkanocna z cytryną w roli głównej
- Przepis na babkę wielkanocną – składniki
- Babka wielkanocna prosty przepis wykonania
- Babka wielkanocna mokra – jak ją upiec?
- Mokra babka wielkanocna – słodki rarytas
Święta wielkanocne to czas, w którym na stole pojawiają się specjalne potrawy i wypieki. Przede wszystkim musi się tam znaleźć tradycyjna babka wielkanocna. Według dawnych wierzeń, wypiekanie babek przed Wielkanocą miało zapewnić rodzinie dostatek przez cały rok. Przepis na babkę przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Udane ciasto świadczy o umiejętnościach kulinarnych gospodyni. Warto wykonać je własnoręcznie, aby cieszyć się wraz z rodziną aromatem i wybornym smakiem babki wielkanocnej.
Babka wielkanocna z cytryną w roli głównej
Zawsze możesz w książce kucharskiej znaleźć jakiś przepis na dobrą babkę wielkanocną. Ale jeśli chcesz, aby ciasto było naprawdę wyjątkowe, wykorzystaj pomysłowy i sprawdzony przepis na babkę wielkanocną nawilżoną sokiem cytrynowym. W czym tkwi tajemnica jej przyrządzenia? To kwestia dodania serka ricotta oraz specyficznego sposobu łączenia wszystkich składników przez ucieranie. Dzięki temu powstaje mokra babka wielkanocna, która dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis na babkę wielkanocną – składniki
- 260 g mąki tortowej,
- 80 g mąki ziemniaczanej,
- 220 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 250 g serka ricotta,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cytryna ze skórką,
- aromatu cytrynowy.
Babka wielkanocna prosty przepis wykonania
Ukręć w misce jajka, dodaj cukier i wszystko dokładnie rozetrzyj. Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do masy jajecznej. Wciśnij sok z cytryny i dolej około pół buteleczki aromatu cytrynowego. Całość dokładnie rozmieszaj z olejem za pomocą miksera.
Dodaj sekretny składnik – serek ricotta i utrzyj wszystko na jednolitą masę. Aby powstała dobra babka wielkanocna musi być użyta pszenna, puszysta mąka tortowa. Przesiej ją przez sitko, aby nie zawierała grudek. Najpierw wsyp do masy mąkę ziemniaczaną a potem powoli dosypuj garściami mąkę tortową; ciągle ucierając mikserem. W trakcie mieszania wsypuj proszek do pieczenia.
Babka wielkanocna mokra – jak ją upiec?
Włącz piekarnik na 180 stopni góra/dół. Przygotuj specjalną formę do pieczenia o średnicy 24 cm, w kształcie ściętego stożka, z umieszczoną pośrodku tuleją, inaczej zwaną kominkiem. Dokładnie wysmaruj jej wnętrze olejem. Wlej ciasto i całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 180° na około 45 minut. W tym czasie możesz nakłuć babkę patyczkiem, jeśli pozostaną na nim ślady ciasta, możesz przedłużyć czas pieczenia nawet do 60 minut.
Mokra babka wielkanocna – słodki rarytas
Po wyjęciu ciasta z pieca poczekaj aż babka ostygnie. Aby ją zgrabnie wysunąć, przykryj tortownicę talerzem i odwróć do góry dnem. Potem ponownie odwróć babkę i ulokuj ją na paterze. Posyp cukrem pudrem. Możesz też dodać na wierzch drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę cytryny. Szybka babka wielkanocna jest już gotowa. Cytrynowy aromat wypełnia całą kuchnię, a ciasto jest pyszne – delikatne i wilgotne.
Śmiało wypróbuj niezawodny przepis na babkę wielkanocną wilgotną. To ciasto zawsze się udaje. Babka wielkanocna samodzielnie upieczona przez Ciebie w domu, nada świętom tradycyjny, swojski charakter.