Babka wielkanocna z majonezem – przepis

Babka wielkanocna z majonezem – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Przygotowując wszystkie potrawy przed świętami wielkanocnymi, nie można zapomnieć o tradycyjnej babce wielkanocnej. Każda osoba, która choć raz jej spróbowała, wie, że nie może jej zabraknąć, na wielkanocnym stole. Jej charakterystyczny smak i kształt od razu przywodzi na myśl święta wielkiej nocy.

Babka wielkanocna z majonezem to przepis, który wykonać może każdy, jej przygotowanie zajmuje od 10 do 15 minut. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, wystarczy zaledwie 6 składników. A więc czego potrzebujesz do przygotowania prostej babki wielkanocnej z majonezem? 

Prosta babka wielkanocna z majonezem — potrzebne składniki.

Do przygotowania babki wielkanocnej na majonezie, oprócz niewielu obowiązkowych składników, potrzebna będzie również forma do pieczenia babki (forma z kominem) oraz piekarnik. Zalecana średnica formy do pieczenia to 23 cm, pozwoli to na uzyskanie babki w idealnym rozmiarze.

Składników potrzebnych do przygotowania babki majonezowej jest naprawdę niewiele i każdy z nich jest bardzo łatwo dostępny. Oto lista składników do babki wielkanocnej z majonezem:

  • 4 średniej wielkości kurze jaja
  • 150 g cukru — około pół standardowej pojemności szklanki 
  • 80 g mąki tortowej — pół szklanki
  • 90 g skrobi lub mąki ziemniaczanej — również pół szklanki
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jako składnik opcjonalny babki wielkanocnej świetnie sprawdzi się lukier lub cukier puder, posłuży on do wykończenia upieczonego ciasta.

Najpopularniejszym rozwiązaniem jest lukier cytrynowy, aby go zrobić, wystarczy przesiany przez sitko cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej polewy. Jeśli jednak nie masz chęci lub czasu na robienie polewy, sam cukier puder też będzie dobrym rozwiązaniem.

prosta babka wielkanocna z majonezem
Fot. Prosta babka wielkanocna z majonezem to pozycja obowiązkowa na każdym wielkanocnym stole!

Jak zrobić babkę wielkanocną majonezową?

Przepis na babkę wielkanocną z majonezem jest bardzo prosty, na wstępie wyjmij jajka z lodówki, aby nie były zimne.

Pierwszym krokiem będzie wsypanie odmierzonych wcześniej ilości mąki tortowej i mąki lub skrobi ziemniaczanej do miski. Do tej samej miski wsyp również dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. W tym momencie możesz odstawić na chwilę używaną miskę. 

W następnej kolejności przygotuj średniej wielkości naczynie, może być szklane lub metalowe. Do naczynia wbij wszystkie 4 jajka i wsyp cukier (150 g). Następnie użyj miksera i ubijaj jajka z cukrem przez kilka chwil do momentu powstania jednolitej, puszystej masy.

Po uzyskaniu oczekiwanego efektu dodaj do masy 5 łyżek majonezu i wsyp wymieszane sypkie składniki z miski. Całość mieszaj dokładnie i powoli do uzyskania jednolitej masy.

Gdy ciasto na babkę majonezową jest gotowe, wysmaruj formę masłem i posyp bułką tartą, zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta do formy. Następnie wlej do formy gotowe ciasto i piecz na środkowej półce piekarnika w 180 stopniach (grzanie góra-dół) przez około 35 minut.

Gotowe ciasto wyjmij z formy i odstaw do przestygnięcia. Ostudzone ciasto możesz wykończyć cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym. Smacznego!

Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

Sałatka śledziowa Wielkanocna

Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!

Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *