Babka wielkanocna z majonezem – przepis
Spis treści:
Przygotowując wszystkie potrawy przed świętami wielkanocnymi, nie można zapomnieć o tradycyjnej babce wielkanocnej. Każda osoba, która choć raz jej spróbowała, wie, że nie może jej zabraknąć, na wielkanocnym stole. Jej charakterystyczny smak i kształt od razu przywodzi na myśl święta wielkiej nocy.
Babka wielkanocna z majonezem to przepis, który wykonać może każdy, jej przygotowanie zajmuje od 10 do 15 minut. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, wystarczy zaledwie 6 składników. A więc czego potrzebujesz do przygotowania prostej babki wielkanocnej z majonezem?
Prosta babka wielkanocna z majonezem — potrzebne składniki.
Do przygotowania babki wielkanocnej na majonezie, oprócz niewielu obowiązkowych składników, potrzebna będzie również forma do pieczenia babki (forma z kominem) oraz piekarnik. Zalecana średnica formy do pieczenia to 23 cm, pozwoli to na uzyskanie babki w idealnym rozmiarze.
Składników potrzebnych do przygotowania babki majonezowej jest naprawdę niewiele i każdy z nich jest bardzo łatwo dostępny. Oto lista składników do babki wielkanocnej z majonezem:
- 4 średniej wielkości kurze jaja
- 150 g cukru — około pół standardowej pojemności szklanki
- 80 g mąki tortowej — pół szklanki
- 90 g skrobi lub mąki ziemniaczanej — również pół szklanki
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jako składnik opcjonalny babki wielkanocnej świetnie sprawdzi się lukier lub cukier puder, posłuży on do wykończenia upieczonego ciasta.
Najpopularniejszym rozwiązaniem jest lukier cytrynowy, aby go zrobić, wystarczy przesiany przez sitko cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej polewy. Jeśli jednak nie masz chęci lub czasu na robienie polewy, sam cukier puder też będzie dobrym rozwiązaniem.
Jak zrobić babkę wielkanocną majonezową?
Przepis na babkę wielkanocną z majonezem jest bardzo prosty, na wstępie wyjmij jajka z lodówki, aby nie były zimne.
Pierwszym krokiem będzie wsypanie odmierzonych wcześniej ilości mąki tortowej i mąki lub skrobi ziemniaczanej do miski. Do tej samej miski wsyp również dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. W tym momencie możesz odstawić na chwilę używaną miskę.
W następnej kolejności przygotuj średniej wielkości naczynie, może być szklane lub metalowe. Do naczynia wbij wszystkie 4 jajka i wsyp cukier (150 g). Następnie użyj miksera i ubijaj jajka z cukrem przez kilka chwil do momentu powstania jednolitej, puszystej masy.
Po uzyskaniu oczekiwanego efektu dodaj do masy 5 łyżek majonezu i wsyp wymieszane sypkie składniki z miski. Całość mieszaj dokładnie i powoli do uzyskania jednolitej masy.
Gdy ciasto na babkę majonezową jest gotowe, wysmaruj formę masłem i posyp bułką tartą, zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta do formy. Następnie wlej do formy gotowe ciasto i piecz na środkowej półce piekarnika w 180 stopniach (grzanie góra-dół) przez około 35 minut.
Gotowe ciasto wyjmij z formy i odstaw do przestygnięcia. Ostudzone ciasto możesz wykończyć cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym. Smacznego!