Sernik królewski – szybki i sprawdzony przepis
Sernik królewski to deser o niebanalnej nazwie, a tym samym o niecodziennym smaku i prezentacji. Jego dostojność idealnie prezentuje się na świątecznych stołach, ale także podczas rodzinnych i mniej formalnych uroczystości. Biorąc się za przygotowanie takiego ciasta, dużą uwagę należy poświęcić wyborowi składników, aby uzyskać królewską kwintesencję i wysoko ceniony kunszt wypieku.
Na początku zwracamy uwagę na biały ser twarogowy, ponieważ stanowi on podstawę naszego deseru. Tu należy pamiętać o kremowej, ciężkiej od wilgoci konsystencji, ponieważ przesuszony twaróg będzie wymagał dodania dużej ilości masła lub wysokotłuszczowej śmietanki.
Wybrany twaróg należy połączyć kolejno ze składnikami: kostką masła, ¾ szklanki cukru, 4 jajkami i opakowaniem budyniu śmietankowego. Sernik królewski jest charakterystyczny pośród innych rodzajów, ponieważ spód i wierzch ciasta robi się dokładnie z tych samych składników – kruchego ciasta kakaowego.
Do jego wykonania sernika królewskiego potrzebujemy następujących składników:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- ¾ szklanki cukru
- kostkę masła
- 2 jajka – a najlepiej same żółtka, żeby podkreślić kruchość ciasta.
Całość podanych składników zagniatamy w jednolitą kulę, którą dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy dno blaszki, następnie lekko podpiekamy w piekarniku (wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 min w 180 stopniach Celsjusza) i wylewamy na jego wierzch uprzednio przygotowaną sernikową masę.
Drugą część kakaowej kompozycji ścieramy na tarce o grubych oczkach prosto na ciasto. Tak przygotowany deser wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut do temperatury 160 stopni Celsjusza.
Najlepszą opcją jest wybór prostokątnej blaszki, ponieważ ciasto będzie łatwiejsze do krojenia. Oczywiście dla wielbicieli okrągłych form, nie ma żadnych przeciwskazań, żeby wybrać klasyczną tortownicę. W każdej z opcji tak przygotowany sernik będzie prezentował się iście królewsko.
Warto dodać, że taki deser długo zachowuje swoją świeżość, przechowywany w lodówce posłuży nam przez kilka dni, więc nie trzeba się martwić o jego szybkie zjedzenie. Istnieje jednak ryzyko – sądząc po smaku, nie będziemy mogli się oprzeć tej słodkiej pokusie i sernik zniknie w mgnieniu oka.
A jeżeli kochacie sernik tak samo jak my, sprawdźcie nasz konkurs „Mistrzowski Sernik” na stronie www.alesernik.pl, gdzie trwa konkurs dla krakowskich restauratorów i fanów sernika. Po więcej sernikowych inspiracji zapraszamy na nasz Fanpage na Facebooku „Ja Cię SERniczę”.
Artykuł Sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka