Sernik na śniadanie?

Sernik na śniadanie?
Czas czytania: 2 minuty

Śniadanie nie musi być nudne. Tak samo jak istnieje wiele sposobów na smaczne wytrawne śniadania, tak też możemy znaleźć setki sposobów na ich słodkie alternatywy. Kompozycje musli, sałatki owocowe – to wersje, które doskonale znamy i lubimy, ale nie zawsze są one w stanie zapewnić nam odpowiedni poziom sytości z rana. Doskonałym sposobem na zapewnienie sobie dobrego startu jest połączenie dużej ilości białka z delikatnym akcentem węglowodanów. To wszystko może dać nam twaróg.

Biały ser twarogowy na pierwszy posiłek zazwyczaj łączony jest ze szczypiorkiem czy rzodkiewką. Urozmaicony o kawałek chleba daje nam prosty przepis na pożywne śniadanie. Z chlebem i twarożkiem kojarzony jest również miód – jako prosty, smaczny i zdrowy dodatek. A może by tak iść o krok dalej i pokusić się o wpisanie do swoich kulinarnych propozycji śniadaniowego sernika?

Przepis jest niezwykle łatwy, jednak na jego wykonanie potrzebujemy nieco więcej czasu niż na standardowe kanapki. Idealnie sprawdzi się na weekendowe śniadanie, kiedy dysponujemy większą ilością wolnego czasu. Co więcej, śniadaniowy serniczek to też dobra opcja na drugie śniadanie, które możemy przyszykować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • ok. dwóch łyżek płatków owsianych,
  • kostkę twarogu,
  • jedno jajko,
  • trzy łyżki miodu,
  • łyżkę budyniu lub mąki
  • ulubione owoce.

Płatki owsiane będą naszym źródłem węglowodanów, które sprawią, że od samego rana będziemy naładowani energią oraz wpłyną one na naszą sytość. Łączymy je z łyżką miodu i wyścielamy nimi dno żaroodpornej miseczki, która będzie tworzyć formę naszego sernika. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. W osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem ser i łączymy go z jajkiem, budyniem i pozostałym miodem. Wykładamy na płatki owsiane i przykrywamy wierzch ulubionymi owocami. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Sernik w takiej wersji bez obaw mogą go jeść osoby na diecie. Alternatywą dla płatków mogą być pokruszone ciasteczka owsiane, które dodadzą słodki akcent do naszego dania.

Nieco odmiennym sposobem na przygotowanie sernikowego śniadania jest jego banalnie prosta wersja, bez pieczenia.

Potrzebujemy:

  • wysokiej szklanki lub zakręcanego słoiczka – jeżeli chcemy zabrać go na drugie śniadanie,
  • cztery ciastka owsiane,
  • pół kostki białego sera,
  • waniliowy serek homogenizowany,
  • garść orzechów bądź granoli
  • cynamon.

Na dno szklanki kruszymy ciastka, biały ser rozgniatamy z serkiem homogenizowanym i przekładamy go na wierzch ciastek. Orzechy lub granolę lekko prażymy na patelni, podsypując delikatnie cynamonem. Przesypujemy na wierzch naszego sernika, całość możemy dodatkowo polać miodem.

Twaróg można wykorzystać na wiele sposobów, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Duża doza białka sprawi, że pozostaniemy naładowani energią na długi czas.

Po więcej przepisów zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku „Ja Cię SERniczę”.

Artykuł Sponsorowany

Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

5/5 - (2 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *