Wigilijna zupa grochowa – przepis

Wigilijna zupa grochowa – przepis

Spis treści:



W kuchni staropolskiej, wśród dwunastu dań wigilijnych potrawa z dodatkiem grochu lub fasoli ma swoje szczególne miejsce. Postna zupa grochowa jest daniem prostym i smacznym. Idealnie pasuje do kolacji wigilijnej. Zupę grochową można przygotować z całego, niełuskanego grochu lub z suchego grochu łuskanego – połówek. Przepis na zupę grochową wigilijną jest łatwy w przygotowaniu.

Zupa grochowa wigilijna – składniki:

  • 250 g / szklanka grochu całego lub łuskanego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ selera
  • 1 mały por
  • 3 liście laurowe
  • Ziele angielskie – 4 sztuki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 litry wody
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Do przygotowania zupy najlepiej przystąpić dzień wcześniej. Groch należy przepłukać, następnie zalać zimną wodą. Wody powinno być dwa razy więcej niż grochu, trzeba wziąć pod uwagę, że groch napęcznieje i dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

Grochówka wigilijna – przygotowanie:

Namoczony groch należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia można wylać wodę i przepłukany ponownie groch umieścić w garnku, zalać świeżą wodą i rozpocząć gotowanie. Wody z grochem nie należy solić.

Na powierzchni podczas gotowania może pojawić się piana, należy ją zebrać łyżką. Groch gotujemy około pół godziny, do momentu aż stanie się miękki. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast ziemniaki po obraniu kroimy w małą kostkę. Por i seler obieramy i przecinamy na pół.



Cebulę tniemy na małą kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Przyrumienioną cebulę odstawiamy na bok. Gdy groch jest już miękki, do wywaru dodajemy warzywa: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, ząbek czosnku, por, seler, oraz podsmażoną cebulę.

Pilnujemy, żeby wody było na tyle dużo, aby przykrywała wszystkie warzywa, a jeśli jest jej za mało, należy dolać brakującą ilość. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Teraz można posolić zupę, lub poczekać z tym do końca gotowania.

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po około 20 minutach warzywa powinny być miękkie. Łyżką cedzakową wyławiamy seler, por oraz czosnek. Przyprawiamy zupę pieprzem i solą oraz dodajemy pół łyżeczki majeranku.

grochówka wigilijna
Fot. Grochówka wigilijna? To jak najbardziej dobry pomysł!

Całość mieszamy i pozostawiamy przez dwie minuty na małym ogniu. Po tym czasie pyszna zupa jest gotowa.

Zupa grochowa na Wigilię – podsumowanie:

Sposobów podania wigilijnej zupy grochowej jest wiele. Zupę po ugotowaniu można zblendować na krem. Świetnie smakuje również z grzankami na maśle. Można do gotowania dodać także 3 suszone śliwki, wtedy grochówka zyska zupełnie nowy smak.



Natomiast aby zupa na pewno się udała należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim groch można solić dopiero, gdy jest miękki, w przeciwnym razie czas gotowania będzie o wiele dłuższy. Przepłucz groch przed gotowaniem. Zbieraj pianę podczas dotowania. Dodaj majeranek, aby zupa była lekkostrawna.  

Przepis na wigilijną grochówkę jest prosty, a smak tej potrawy wyjątkowy, dzięki czemu doskonale pasuje do wigilijnego stołu. Smacznego.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku b…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alter…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, …

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko p…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smakuJak przyrządzić halibuta na święta?Halib…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, k…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam w…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w bia…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. P…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i…

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawa…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym si…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrz…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastro…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjn…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotow…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdzi…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na dłu…

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *