Wigilijna zupa grochowa – przepis
Spis treści:
- Zupa grochowa wigilijna – składniki:
- Grochówka wigilijna – przygotowanie:
- Zupa grochowa na Wigilię – podsumowanie:
W kuchni staropolskiej, wśród dwunastu dań wigilijnych potrawa z dodatkiem grochu lub fasoli ma swoje szczególne miejsce. Postna zupa grochowa jest daniem prostym i smacznym. Idealnie pasuje do kolacji wigilijnej. Zupę grochową można przygotować z całego, niełuskanego grochu lub z suchego grochu łuskanego – połówek. Przepis na zupę grochową wigilijną jest łatwy w przygotowaniu.
Zupa grochowa wigilijna – składniki:
- 250 g / szklanka grochu całego lub łuskanego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- ½ selera
- 1 mały por
- 3 liście laurowe
- Ziele angielskie – 4 sztuki
- 2 łyżki oleju
- 2 litry wody
- sól
- pieprz
- majeranek
Do przygotowania zupy najlepiej przystąpić dzień wcześniej. Groch należy przepłukać, następnie zalać zimną wodą. Wody powinno być dwa razy więcej niż grochu, trzeba wziąć pod uwagę, że groch napęcznieje i dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Grochówka wigilijna – przygotowanie:
Namoczony groch należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia można wylać wodę i przepłukany ponownie groch umieścić w garnku, zalać świeżą wodą i rozpocząć gotowanie. Wody z grochem nie należy solić.
Na powierzchni podczas gotowania może pojawić się piana, należy ją zebrać łyżką. Groch gotujemy około pół godziny, do momentu aż stanie się miękki. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast ziemniaki po obraniu kroimy w małą kostkę. Por i seler obieramy i przecinamy na pół.
Cebulę tniemy na małą kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Przyrumienioną cebulę odstawiamy na bok. Gdy groch jest już miękki, do wywaru dodajemy warzywa: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, ząbek czosnku, por, seler, oraz podsmażoną cebulę.
Pilnujemy, żeby wody było na tyle dużo, aby przykrywała wszystkie warzywa, a jeśli jest jej za mało, należy dolać brakującą ilość. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Teraz można posolić zupę, lub poczekać z tym do końca gotowania.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po około 20 minutach warzywa powinny być miękkie. Łyżką cedzakową wyławiamy seler, por oraz czosnek. Przyprawiamy zupę pieprzem i solą oraz dodajemy pół łyżeczki majeranku.
Całość mieszamy i pozostawiamy przez dwie minuty na małym ogniu. Po tym czasie pyszna zupa jest gotowa.
Zupa grochowa na Wigilię – podsumowanie:
Sposobów podania wigilijnej zupy grochowej jest wiele. Zupę po ugotowaniu można zblendować na krem. Świetnie smakuje również z grzankami na maśle. Można do gotowania dodać także 3 suszone śliwki, wtedy grochówka zyska zupełnie nowy smak.
Natomiast aby zupa na pewno się udała należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim groch można solić dopiero, gdy jest miękki, w przeciwnym razie czas gotowania będzie o wiele dłuższy. Przepłucz groch przed gotowaniem. Zbieraj pianę podczas dotowania. Dodaj majeranek, aby zupa była lekkostrawna.
Przepis na wigilijną grochówkę jest prosty, a smak tej potrawy wyjątkowy, dzięki czemu doskonale pasuje do wigilijnego stołu. Smacznego.