Wigilijna zupa grochowa – przepis

Spis treści:
- Zupa grochowa wigilijna – składniki:
- Grochówka wigilijna – przygotowanie:
- Zupa grochowa na Wigilię – podsumowanie:
W kuchni staropolskiej, wśród dwunastu dań wigilijnych potrawa z dodatkiem grochu lub fasoli ma swoje szczególne miejsce. Postna zupa grochowa jest daniem prostym i smacznym. Idealnie pasuje do kolacji wigilijnej. Zupę grochową można przygotować z całego, niełuskanego grochu lub z suchego grochu łuskanego – połówek. Przepis na zupę grochową wigilijną jest łatwy w przygotowaniu.

Zupa grochowa wigilijna – składniki:
- 250 g / szklanka grochu całego lub łuskanego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- ½ selera
- 1 mały por
- 3 liście laurowe
- Ziele angielskie – 4 sztuki
- 2 łyżki oleju
- 2 litry wody
- sól
- pieprz
- majeranek
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Do przygotowania zupy najlepiej przystąpić dzień wcześniej. Groch należy przepłukać, następnie zalać zimną wodą. Wody powinno być dwa razy więcej niż grochu, trzeba wziąć pod uwagę, że groch napęcznieje i dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Grochówka wigilijna – przygotowanie:
Namoczony groch należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia można wylać wodę i przepłukany ponownie groch umieścić w garnku, zalać świeżą wodą i rozpocząć gotowanie. Wody z grochem nie należy solić.
Na powierzchni podczas gotowania może pojawić się piana, należy ją zebrać łyżką. Groch gotujemy około pół godziny, do momentu aż stanie się miękki. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast ziemniaki po obraniu kroimy w małą kostkę. Por i seler obieramy i przecinamy na pół.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Cebulę tniemy na małą kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Przyrumienioną cebulę odstawiamy na bok. Gdy groch jest już miękki, do wywaru dodajemy warzywa: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, ząbek czosnku, por, seler, oraz podsmażoną cebulę.
Pilnujemy, żeby wody było na tyle dużo, aby przykrywała wszystkie warzywa, a jeśli jest jej za mało, należy dolać brakującą ilość. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Teraz można posolić zupę, lub poczekać z tym do końca gotowania.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po około 20 minutach warzywa powinny być miękkie. Łyżką cedzakową wyławiamy seler, por oraz czosnek. Przyprawiamy zupę pieprzem i solą oraz dodajemy pół łyżeczki majeranku.

Całość mieszamy i pozostawiamy przez dwie minuty na małym ogniu. Po tym czasie pyszna zupa jest gotowa.
Zupa grochowa na Wigilię – podsumowanie:
Sposobów podania wigilijnej zupy grochowej jest wiele. Zupę po ugotowaniu można zblendować na krem. Świetnie smakuje również z grzankami na maśle. Można do gotowania dodać także 3 suszone śliwki, wtedy grochówka zyska zupełnie nowy smak.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Natomiast aby zupa na pewno się udała należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim groch można solić dopiero, gdy jest miękki, w przeciwnym razie czas gotowania będzie o wiele dłuższy. Przepłucz groch przed gotowaniem. Zbieraj pianę podczas dotowania. Dodaj majeranek, aby zupa była lekkostrawna.
Przepis na wigilijną grochówkę jest prosty, a smak tej potrawy wyjątkowy, dzięki czemu doskonale pasuje do wigilijnego stołu. Smacznego.