Sos śliwkowo-nektarynkowy

Sos śliwkowo-nektarynkowy
sos śliwkowo nektarynkowy przepis

Sos śliwkowo-nektarynkowy

Sos śliwkowo – nektarynkowy to świetny dodatek do naleśników czy placków ziemniaczanych, ale również świetnie sprawdzi się do smażonych czy gotowanych warzyw
Czas na przygotowanie 1 hr 30 minut
Całkowity czas 1 hr 30 minut
Danie Sos
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 250 g śliwek węgierek
  • 250 g nektarynek
  • 1 szt jabłko
  • 100 g białego cukru
  • 5 łyżek białego octu winnego
  • 1 łyżka chińskiej przyprawy pięć smaków
  • ½ szt czerwonej papryczki chilli

Przepis
 

  • Śliwki i nektarynki dokładnie myjemy, suszymy
  • Umyte owoce przekrajamy na pół i usuwamy pestki
  • Śliwki i nektarynki pozbawione pestek kroimy na mniejsze kawałki
  • Jabłko myjemy obieramy, pozbywamy się nasion i kroimy na małe kawałki
  • Do garnka wlewamy 5 łyżek wody, ocet, pokrojone śliwki, nektarynki oraz jabłko
  • Do owoców dodajemy również drobno pokrojoną papryczkę (jeżeli lubicie ostre jedzenie, dodajcie również pestki
  • Całość gotujemy ok 10 minut
  • Do gotującego się sosu dodajemy cukier oraz przyprawę i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30 minut aż sos się zredukuje
  • Sos przykrywamy i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aby się nie przykleił
  • Gotowy sos odstawiamy na bok aby wystygnął
  • Gotowy sos śliwkowo-nektarynkowy podajemy na zimno
Keyword nektarynki, śliwki, sos