Sos śliwkowo-nektarynkowy
Czas czytania: < 1 minut
Sos śliwkowo-nektarynkowy
Sos śliwkowo – nektarynkowy to świetny dodatek do naleśników czy placków ziemniaczanych, ale również świetnie sprawdzi się do smażonych czy gotowanych warzyw
Składniki
- 250 g śliwek węgierek
- 250 g nektarynek
- 1 szt jabłko
- 100 g białego cukru
- 5 łyżek białego octu winnego
- 1 łyżka chińskiej przyprawy pięć smaków
- ½ szt czerwonej papryczki chilli
Przepis
- Śliwki i nektarynki dokładnie myjemy, suszymy
- Umyte owoce przekrajamy na pół i usuwamy pestki
- Śliwki i nektarynki pozbawione pestek kroimy na mniejsze kawałki
- Jabłko myjemy obieramy, pozbywamy się nasion i kroimy na małe kawałki
- Do garnka wlewamy 5 łyżek wody, ocet, pokrojone śliwki, nektarynki oraz jabłko
- Do owoców dodajemy również drobno pokrojoną papryczkę (jeżeli lubicie ostre jedzenie, dodajcie również pestki
- Całość gotujemy ok 10 minut
- Do gotującego się sosu dodajemy cukier oraz przyprawę i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30 minut aż sos się zredukuje
- Sos przykrywamy i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aby się nie przykleił
- Gotowy sos odstawiamy na bok aby wystygnął
- Gotowy sos śliwkowo-nektarynkowy podajemy na zimno