Sos śliwkowo – nektarynkowy to świetny dodatek do naleśników czy placków ziemniaczanych, ale również świetnie sprawdzi się do smażonych czy gotowanych warzyw
Czas na przygotowanie 1 godzinagodz.30 minutyminut
Całkowity czas 1 godzinagodz.30 minutyminut
Danie Sos
Kuchnia Polska
Składniki
250gśliwek węgierek
250gnektarynek
1sztjabłko
100gbiałego cukru
5łyżekbiałego octu winnego
1łyżkachińskiej przyprawy pięć smaków
½sztczerwonej papryczki chilli
Przepis
Śliwki i nektarynki dokładnie myjemy, suszymy
Umyte owoce przekrajamy na pół i usuwamy pestki
Śliwki i nektarynki pozbawione pestek kroimy na mniejsze kawałki
Jabłko myjemy obieramy, pozbywamy się nasion i kroimy na małe kawałki
Do garnka wlewamy 5 łyżek wody, ocet, pokrojone śliwki, nektarynki oraz jabłko
Do owoców dodajemy również drobno pokrojoną papryczkę (jeżeli lubicie ostre jedzenie, dodajcie również pestki
Całość gotujemy ok 10 minut
Do gotującego się sosu dodajemy cukier oraz przyprawę i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30 minut aż sos się zredukuje
Sos przykrywamy i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aby się nie przykleił
Gotowy sos odstawiamy na bok aby wystygnął
Gotowy sos śliwkowo-nektarynkowy podajemy na zimno
Tagi nektarynki, śliwki, sos
Bartek Czwartek
Cześć, jestem Bartek i hobbystycznie przygotowuje dla Was wartościowe artykuły i porady związane z gotowaniem oraz szeroko rozumianą gastronomią. Moją misją jest zwiększanie świadomości użytkowników oraz poprawa ich zdolności kulinarnych w jak największym stopniu.