Co zrobić, żeby awokado dojrzało szybciej?

Co zrobić, żeby awokado dojrzało szybciej?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Awokado posiada niskÄ… zawartość cukru i jednoczeÅ›nie dostarcza mnóstwo cennych witamin i minerałów. W zwiÄ…zku z tym zdecydowanie warto je wÅ‚Ä…czyć do codziennej diety. Owoc ten najlepiej smakuje, gdy jest dojrzaÅ‚y. Niestety niedojrzaÅ‚e awokado jest twarde, ma gorzki smak i  trudno jest je od razu wykorzystać w kuchni.

Co zrobić z twardym awokado? – jak uniknąć tego pytania

Najlepszym sposobem na zakup gotowego do spożycia owocu jest sprawdzenie, czy miąższ jest delikatnie miÄ™kki. Czasami znajdziemy w sklepach awokado opatrzone etykietÄ…, że sÄ… one już gotowe do spożycia. Warto zadbać, żeby już przy wyborze owocu w sklepie mieć pewność, że możemy go wykorzystać w kuchni zaraz po powrocie zakupów. Nie bÄ™dziemy dziÄ™ki temu musieli siÄ™ zastanawiać, co zrobić z niedojrzaÅ‚ym awokado i kiedy bÄ™dzie wystarczajÄ…co dojrzaÅ‚e, aby je można byÅ‚o zjeść.

co zrobić z twardym awokado
Fot. Teraz już wiesz co zrobić z twardym awokado

Co zrobić, żeby awokado dojrzało, jeżeli już posiadamy twardy owoc?

Jeżeli nie uda siÄ™ nam zakupić dojrzaÅ‚ego awokado, to jeszcze nie powód do zmartwieÅ„. Najczęściej wymaga ono czasu, aby byÅ‚o gotowe do spożycia. Istnieje kilka sposobów, dziÄ™ki którym bÄ™dziemy mogli odpowiedzieć na pytanie – co zrobić, aby awokado dojrzaÅ‚o?

Po pierwsze, przed zakupem owocu, ważne jest sprawdzenie, czy nie ma on uszkodzonej skórki. Tylko nienaruszone awokado bÄ™dzie stopniowo dojrzewaÅ‚o. Wszelkie uszkodzenia mogÄ… spowodować, że owoc pozostanie twardy, gorzki i nie dojrzeje w ogóle. Po drugie, w żadnym wypadku nie powinno siÄ™ trzymać zakupionego awokado w lodówce.

W chÅ‚odnej temperaturze nie bÄ™dzie gotowe do spożycia przez okres nawet 2-3 tygodni (!). Po trzecie, to, co możesz zrobić, żeby dojrzaÅ‚o awokado, to przechowywanie go w temperaturze pokojowej najlepiej umieszczonego w papierowej torbie. DziÄ™ki temu sposobowi owoc dojrzeje w ciÄ…gu 5-7 dni.

co zrobić z niedojrzałym awokado
Fot. Twarde awokado to najczęściej niedojrzałe awokado

Co zrobić, żeby awokado szybciej dojrzało?

W sytuacji, gdy nie mamy czasu i potrzebujemy szybko wykorzystać owoc w kuchni, możemy zastosować kilka sztuczek, które przyspieszÄ… dojrzewanie awokado. JednÄ… z nich jest umieszczenie awokado w papierowej torbie wraz z bananem lub jabÅ‚kiem. Owoce te wydzielajÄ… etylen – naturalny gaz, który przyspiesza proces dojrzewania. Należy pamiÄ™tać, żeby torbÄ™ umieÅ›cić w temperaturze pokojowej oraz szczelnie zamknąć. DziÄ™ki temu etylen nie bÄ™dzie siÄ™ z niej ulatniaÅ‚.

W ten sposób awokado dojrzeje w ciÄ…gu jednego bÄ…dź dwóch dni. IstniejÄ… jeszcze szybsze rozwiÄ…zania, które pozwolÄ… cieszyć siÄ™ smakiem awokado już w ciÄ…gu kilku-kilkunastu minut. Wystarczy szczelnie owinąć awokado aluminiowÄ… foliÄ… i piec w piekarniku 10-15 minut w temperaturze 100 stopni. Po wystygniÄ™ciu jest ono gotowe do spożycia. Można także wykorzystać w tym celu mikrofalówkÄ™. Awokado należy umieÅ›cić w pojemniku i wstawić na pół minuty do mikrofalówki. Jeżeli owoc bÄ™dzie w dalszym ciÄ…gu twardy, można wÅ‚Ä…czyć mikrofalówkÄ™ na kolejne pół minuty. Po wyjÄ™ciu awokado należy poczekać aż wystygnie.

co zrobić żeby dojrzało awokado
Fot. Co zrobić żeby dojrzaÅ‚o awokado – jest na to kilka sposobów

Wybór sposobu przyspieszenia dojrzewania awokado zależy od tego, jak pilnie go potrzebujemy. W przypadku wykorzystania piekarnika i mikrofali trzeba zachować ostrożność. SÄ… one najszybsze, ale jednoczeÅ›nie mogÄ… spowodować zmianÄ™ naturalnego smaku awokado. 

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Syrop z pędów sosny to naturalny sposób, który może wspierać odporność, a jego przygotowanie jest możliwe w domowym zaciszu. Pozyskiwany z mŅ

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, ktÅ

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelujÄ…cÄ… substancjÄ… pochodzenia roÅ›linnego, pozyskiwanÄ… z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny skÅ‚adnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kieÅ‚kowania zbóż (najczęściej jÄ™czmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym skÅ‚adnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *