Co zrobić, żeby awokado dojrzało szybciej?

Co zrobić, żeby awokado dojrzało szybciej?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Awokado posiada niską zawartość cukru i jednocześnie dostarcza mnóstwo cennych witamin i minerałów. W związku z tym zdecydowanie warto je włączyć do codziennej diety. Owoc ten najlepiej smakuje, gdy jest dojrzały. Niestety niedojrzałe awokado jest twarde, ma gorzki smak i  trudno jest je od razu wykorzystać w kuchni.

Co zrobić z twardym awokado? – jak uniknąć tego pytania

Najlepszym sposobem na zakup gotowego do spożycia owocu jest sprawdzenie, czy miąższ jest delikatnie miękki. Czasami znajdziemy w sklepach awokado opatrzone etykietą, że są one już gotowe do spożycia. Warto zadbać, żeby już przy wyborze owocu w sklepie mieć pewność, że możemy go wykorzystać w kuchni zaraz po powrocie zakupów. Nie będziemy dzięki temu musieli się zastanawiać, co zrobić z niedojrzałym awokado i kiedy będzie wystarczająco dojrzałe, aby je można było zjeść.

co zrobić z twardym awokado
Fot. Teraz już wiesz co zrobić z twardym awokado

Co zrobić, żeby awokado dojrzało, jeżeli już posiadamy twardy owoc?

Jeżeli nie uda się nam zakupić dojrzałego awokado, to jeszcze nie powód do zmartwień. Najczęściej wymaga ono czasu, aby było gotowe do spożycia. Istnieje kilka sposobów, dzięki którym będziemy mogli odpowiedzieć na pytanie – co zrobić, aby awokado dojrzało?

Po pierwsze, przed zakupem owocu, ważne jest sprawdzenie, czy nie ma on uszkodzonej skórki. Tylko nienaruszone awokado będzie stopniowo dojrzewało. Wszelkie uszkodzenia mogą spowodować, że owoc pozostanie twardy, gorzki i nie dojrzeje w ogóle. Po drugie, w żadnym wypadku nie powinno się trzymać zakupionego awokado w lodówce.

W chłodnej temperaturze nie będzie gotowe do spożycia przez okres nawet 2-3 tygodni (!). Po trzecie, to, co możesz zrobić, żeby dojrzało awokado, to przechowywanie go w temperaturze pokojowej najlepiej umieszczonego w papierowej torbie. Dzięki temu sposobowi owoc dojrzeje w ciągu 5-7 dni.

co zrobić z niedojrzałym awokado
Fot. Twarde awokado to najczęściej niedojrzałe awokado

Co zrobić, żeby awokado szybciej dojrzało?

W sytuacji, gdy nie mamy czasu i potrzebujemy szybko wykorzystać owoc w kuchni, możemy zastosować kilka sztuczek, które przyspieszą dojrzewanie awokado. Jedną z nich jest umieszczenie awokado w papierowej torbie wraz z bananem lub jabłkiem. Owoce te wydzielają etylen – naturalny gaz, który przyspiesza proces dojrzewania. Należy pamiętać, żeby torbę umieścić w temperaturze pokojowej oraz szczelnie zamknąć. Dzięki temu etylen nie będzie się z niej ulatniał.

W ten sposób awokado dojrzeje w ciągu jednego bądź dwóch dni. Istnieją jeszcze szybsze rozwiązania, które pozwolą cieszyć się smakiem awokado już w ciągu kilku-kilkunastu minut. Wystarczy szczelnie owinąć awokado aluminiową folią i piec w piekarniku 10-15 minut w temperaturze 100 stopni. Po wystygnięciu jest ono gotowe do spożycia. Można także wykorzystać w tym celu mikrofalówkę. Awokado należy umieścić w pojemniku i wstawić na pół minuty do mikrofalówki. Jeżeli owoc będzie w dalszym ciągu twardy, można włączyć mikrofalówkę na kolejne pół minuty. Po wyjęciu awokado należy poczekać aż wystygnie.

co zrobić żeby dojrzało awokado
Fot. Co zrobić żeby dojrzało awokado – jest na to kilka sposobów

Wybór sposobu przyspieszenia dojrzewania awokado zależy od tego, jak pilnie go potrzebujemy. W przypadku wykorzystania piekarnika i mikrofali trzeba zachować ostrożność. Są one najszybsze, ale jednocześnie mogą spowodować zmianę naturalnego smaku awokado. 


Zobacz również:

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Pragniesz rozkoszować się smakiem prawdziwej neapolitańskiej pizzy, nie opuszczając Warszawy? Ursus, dzielnica kulinarnie rozwijająca się, kryje…

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Konferencje biznesowe to jedne z tych spotkań firmowych, które wymagają dokładnego i starannego przygotowania i to nie tylko merytorycznego, ale t…

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wędzony, pochodzący z regionu Podhala. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i strukturą, co sprawia, że jest c…

mąka kasztanowa przepisy

Mąka kasztanowa – dlaczego warto po nią sięgać?

Mąka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mąki, stanowi wyjątkowy składnik w kuchni, oferując nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci gości Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz się, jak przygotować rybę, by jednocześnie b…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *