Co zrobić, żeby awokado dojrzało szybciej?
Spis treści:
- Co zrobić z twardym awokado? – jak uniknąć tego pytania
- Co zrobić, żeby awokado dojrzało, jeżeli już posiadamy twardy owoc?
- Co zrobić, żeby awokado szybciej dojrzało?
Awokado posiada niską zawartość cukru i jednocześnie dostarcza mnóstwo cennych witamin i minerałów. W związku z tym zdecydowanie warto je włączyć do codziennej diety. Owoc ten najlepiej smakuje, gdy jest dojrzały. Niestety niedojrzałe awokado jest twarde, ma gorzki smak i trudno jest je od razu wykorzystać w kuchni.
Co zrobić z twardym awokado? – jak uniknąć tego pytania
Najlepszym sposobem na zakup gotowego do spożycia owocu jest sprawdzenie, czy miąższ jest delikatnie miękki. Czasami znajdziemy w sklepach awokado opatrzone etykietą, że są one już gotowe do spożycia. Warto zadbać, żeby już przy wyborze owocu w sklepie mieć pewność, że możemy go wykorzystać w kuchni zaraz po powrocie zakupów. Nie będziemy dzięki temu musieli się zastanawiać, co zrobić z niedojrzałym awokado i kiedy będzie wystarczająco dojrzałe, aby je można było zjeść.
Co zrobić, żeby awokado dojrzało, jeżeli już posiadamy twardy owoc?
Jeżeli nie uda się nam zakupić dojrzałego awokado, to jeszcze nie powód do zmartwień. Najczęściej wymaga ono czasu, aby było gotowe do spożycia. Istnieje kilka sposobów, dzięki którym będziemy mogli odpowiedzieć na pytanie – co zrobić, aby awokado dojrzało?
Po pierwsze, przed zakupem owocu, ważne jest sprawdzenie, czy nie ma on uszkodzonej skórki. Tylko nienaruszone awokado będzie stopniowo dojrzewało. Wszelkie uszkodzenia mogą spowodować, że owoc pozostanie twardy, gorzki i nie dojrzeje w ogóle. Po drugie, w żadnym wypadku nie powinno się trzymać zakupionego awokado w lodówce.
W chłodnej temperaturze nie będzie gotowe do spożycia przez okres nawet 2-3 tygodni (!). Po trzecie, to, co możesz zrobić, żeby dojrzało awokado, to przechowywanie go w temperaturze pokojowej najlepiej umieszczonego w papierowej torbie. Dzięki temu sposobowi owoc dojrzeje w ciągu 5-7 dni.
Co zrobić, żeby awokado szybciej dojrzało?
W sytuacji, gdy nie mamy czasu i potrzebujemy szybko wykorzystać owoc w kuchni, możemy zastosować kilka sztuczek, które przyspieszą dojrzewanie awokado. Jedną z nich jest umieszczenie awokado w papierowej torbie wraz z bananem lub jabłkiem. Owoce te wydzielają etylen – naturalny gaz, który przyspiesza proces dojrzewania. Należy pamiętać, żeby torbę umieścić w temperaturze pokojowej oraz szczelnie zamknąć. Dzięki temu etylen nie będzie się z niej ulatniał.
W ten sposób awokado dojrzeje w ciągu jednego bądź dwóch dni. Istnieją jeszcze szybsze rozwiązania, które pozwolą cieszyć się smakiem awokado już w ciągu kilku-kilkunastu minut. Wystarczy szczelnie owinąć awokado aluminiową folią i piec w piekarniku 10-15 minut w temperaturze 100 stopni. Po wystygnięciu jest ono gotowe do spożycia. Można także wykorzystać w tym celu mikrofalówkę. Awokado należy umieścić w pojemniku i wstawić na pół minuty do mikrofalówki. Jeżeli owoc będzie w dalszym ciągu twardy, można włączyć mikrofalówkę na kolejne pół minuty. Po wyjęciu awokado należy poczekać aż wystygnie.
Wybór sposobu przyspieszenia dojrzewania awokado zależy od tego, jak pilnie go potrzebujemy. W przypadku wykorzystania piekarnika i mikrofali trzeba zachować ostrożność. Są one najszybsze, ale jednocześnie mogą spowodować zmianę naturalnego smaku awokado.