Co zrobić, żeby awokado dojrzało szybciej?

Co zrobić, żeby awokado dojrzało szybciej?

Spis treści:



Awokado posiada niską zawartość cukru i jednocześnie dostarcza mnóstwo cennych witamin i minerałów. W związku z tym zdecydowanie warto je włączyć do codziennej diety. Owoc ten najlepiej smakuje, gdy jest dojrzały. Niestety niedojrzałe awokado jest twarde, ma gorzki smak i  trudno jest je od razu wykorzystać w kuchni.



Co zrobić z twardym awokado? – jak uniknąć tego pytania

Najlepszym sposobem na zakup gotowego do spożycia owocu jest sprawdzenie, czy miąższ jest delikatnie miękki. Czasami znajdziemy w sklepach awokado opatrzone etykietą, że są one już gotowe do spożycia. Warto zadbać, żeby już przy wyborze owocu w sklepie mieć pewność, że możemy go wykorzystać w kuchni zaraz po powrocie zakupów. Nie będziemy dzięki temu musieli się zastanawiać, co zrobić z niedojrzałym awokado i kiedy będzie wystarczająco dojrzałe, aby je można było zjeść.

co zrobić z twardym awokado
Fot. Teraz już wiesz co zrobić z twardym awokado

Co zrobić, żeby awokado dojrzało, jeżeli już posiadamy twardy owoc?

Jeżeli nie uda się nam zakupić dojrzałego awokado, to jeszcze nie powód do zmartwień. Najczęściej wymaga ono czasu, aby było gotowe do spożycia. Istnieje kilka sposobów, dzięki którym będziemy mogli odpowiedzieć na pytanie – co zrobić, aby awokado dojrzało?



Po pierwsze, przed zakupem owocu, ważne jest sprawdzenie, czy nie ma on uszkodzonej skórki. Tylko nienaruszone awokado będzie stopniowo dojrzewało. Wszelkie uszkodzenia mogą spowodować, że owoc pozostanie twardy, gorzki i nie dojrzeje w ogóle. Po drugie, w żadnym wypadku nie powinno się trzymać zakupionego awokado w lodówce.

W chłodnej temperaturze nie będzie gotowe do spożycia przez okres nawet 2-3 tygodni (!). Po trzecie, to, co możesz zrobić, żeby dojrzało awokado, to przechowywanie go w temperaturze pokojowej najlepiej umieszczonego w papierowej torbie. Dzięki temu sposobowi owoc dojrzeje w ciągu 5-7 dni.

co zrobić z niedojrzałym awokado
Fot. Twarde awokado to najczęściej niedojrzałe awokado

Co zrobić, żeby awokado szybciej dojrzało?

W sytuacji, gdy nie mamy czasu i potrzebujemy szybko wykorzystać owoc w kuchni, możemy zastosować kilka sztuczek, które przyspieszą dojrzewanie awokado. Jedną z nich jest umieszczenie awokado w papierowej torbie wraz z bananem lub jabłkiem. Owoce te wydzielają etylen – naturalny gaz, który przyspiesza proces dojrzewania. Należy pamiętać, żeby torbę umieścić w temperaturze pokojowej oraz szczelnie zamknąć. Dzięki temu etylen nie będzie się z niej ulatniał.



W ten sposób awokado dojrzeje w ciągu jednego bądź dwóch dni. Istnieją jeszcze szybsze rozwiązania, które pozwolą cieszyć się smakiem awokado już w ciągu kilku-kilkunastu minut. Wystarczy szczelnie owinąć awokado aluminiową folią i piec w piekarniku 10-15 minut w temperaturze 100 stopni. Po wystygnięciu jest ono gotowe do spożycia. Można także wykorzystać w tym celu mikrofalówkę. Awokado należy umieścić w pojemniku i wstawić na pół minuty do mikrofalówki. Jeżeli owoc będzie w dalszym ciągu twardy, można włączyć mikrofalówkę na kolejne pół minuty. Po wyjęciu awokado należy poczekać aż wystygnie.

co zrobić żeby dojrzało awokado
Fot. Co zrobić żeby dojrzało awokado – jest na to kilka sposobów

Wybór sposobu przyspieszenia dojrzewania awokado zależy od tego, jak pilnie go potrzebujemy. W przypadku wykorzystania piekarnika i mikrofali trzeba zachować ostrożność. Są one najszybsze, ale jednocześnie mogą spowodować zmianę naturalnego smaku awokado. 


Zobacz również:

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

fleksitarianizm - na czym polega dieta fleksitariańska

Fleksitarianizm – na czym polega dieta felksitariańska

Fleksitarianizm jest jednym ze sposobów odżywiania, który słynie z bazowania przede wszystkim na owocach i warzywach. W przeciwieństwie do wegetarianizmu dopuszcza sporadyczne jedzenia mięsa i ryb. Najistotniejszą zaletą, jaką posiada flexitarianizm jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Skutkiem ubocznym fleksitarianizmu jest doprowadzenie do redukcji masy ciała, co z pewnością posiada pozytywny wydźwięk na stan zdrowia w przypadku osób z nadwagą i otyłością. Przedstawiamy, dlaczego fleksitarianizm jest dobrym wyborem, a także dlaczego jest bardzo często wybierany jako sposób odżywiania. 

liście kalafiora co można zrobić i czy są jadalne

Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.

marynata do baraniny jakie przyprawy do baraniny

Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.