LiÅ›cie kalafiora – co można zrobić i czy sÄ… jadalne?

LiÅ›cie kalafiora – co można zrobić i czy sÄ… jadalne?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.

Czy liście kalafiora są jadalne?

Oczywiście liście kalafiora są jadalne. Do tego zawierają bardzo wiele cennych składników. Co więcej, można je w kuchni wykorzystać na bardzo wiele sposobów.

czy liście kalafiora są jadalne
Fot. Liście kalafiora można śmiało jeść

Jakie wartości odżywcze kryją się w liściach kalafiora?

Liście kalafiora mają bardzo wiele cennych witamin i minerałów. Znajdziesz w nich między innymi wapń i żelazo. Mają bardzo dużo błonnika, który skutecznie zabezpiecza przed zaparciami. Co więcej, pomagają one również dbać o właściwą pracę układu pokarmowego. Zaletą jest też to, że mają one bardzo mało kalorii. Jest to bardzo zdrowa przekąska, po którą warto sięgać w swoim codziennym menu.

Co zrobić z liści kalafiora?

Wyjątkowe i proste danie, czyli liście z kalafiora smażone na maśle

Świetnym sposobem na wykorzystanie liści kalafiora z pewnością będzie danie polegające na podsmażeniu ich na maśle. Na początku należy je ugotować i osuszyć. Następnie dokładnie posiekaj zieleninę i wrzuć na patelnie z masłem. W takiej formie mogą one stanowić świetny dodatek do obiadu.

Liście kalafiora przepis, czyli jak zrobić zdrowe chipsy

Z liści kalafiora można też zrobić zdrową alternatywę dla chipsów. Do uzyskania pożądanego efektu wystarczy skropić je dobrej jakości oliwą z oliwek i oczywiście posypać ulubionym zestawem przypraw. Następnie te dary Matki Natury piecze się przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

chipsy z liści kalafiora
Fot. Chipsy z liści kalafiora to tylko jeden z pomysłów na jego wykorzystanie

Pyszna zupa z udziałem liści z kalafiora

Liście kalafiora to także świetny dodatek do zupy. Można je dodać z innymi warzywami lub użyć samodzielnie i stworzyć wyjątkową jarzynkę.

Co można zrobić z liści kalafiora jeszcze, czyli inne pomysły na wykorzystanie liści kalafiora w sztuce kulinarnej

Świetnie nadają się także do sosów oraz wszelkich sałatek. Można je wykorzystać też podobnie jak szpinak i przyrządzić pastę z liśćmi kalafiora z dodatkiem czosnku. Ciekawym pomysłem jest pokrojenie liści i zamrożenie z przeznaczeniem do wykorzystania w późniejszym czasie. Pamiętaj jednak o tym, aby zamrażać liście wyłącznie osuszone, dzięki temu nie będziesz zmagać się z wielką bryłą lodu po wyciągnięciu z zamrażarki. Liście kalafiora możesz też zamarynować. Świetnie nadają się też do zwijania gołąbków zamiast kapusty. Dzięki temu odrobinę zmienisz ich smak i uzyskasz ciekawą alternatywę.

co zrobić z liści kalafiora
Fot. Teraz już wiesz co zrobić z liści kalafiora

Liście kalafiora są bardzo wartościowe, dlatego nie należy ich wyrzucać. Można z nich przygotować wiele smacznych dań i przekąsek. Sposobów na wykorzystanie liści kalafiora w sztuce kulinarnej jest całe mnóstwo, a ograniczeniem wyłącznie wyobraźnia. Świetnie smakują zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Mają bardzo łagodny smak i do tego są niezwykle chrupiące. Spróbuj zrobić z nich sałatkę, połóż na kanapce zamiast sałaty, wykonaj pesto do makaronu, a przekonasz się, że warto używać tego daru Matki Natury w kuchni. Zaskoczysz także gości, serwując na przyjęcie potrawę z udziałem liści kalafiora. Mają one wyjątkowy smak, dlatego z pewnością znajdą wielu fanów i entuzjastów takiego jedzenia.

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Szarlotka i jabłecznik to dwa popularne wypieki z jabłkami, które nierzadko bywają ze sobą mylone. W poniższym wpisie wyjaśnię, czym się róŅ

Czy skrobia ziemniaczana to to samo co mÄ…ka ziemniaczana?

W dzisiejszym wpisie przyjrzymy siÄ™ bliżej dwóm popularnym produktom pochodzÄ…cym z ziemniaków: skrobi ziemniaczanej i mÄ…ce ziemniaczanej. Celem …

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

MÄ…ka z tapioki to bezglutenowy skÅ‚adnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zagÄ™szczajÄ…ce i poprawiajÄ…ce strukturÄ™ wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków czÄ™sto stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub wÄ™glanu amonu, jest tradycyjnym Å›rodkiem…

Oceń wpis


Komentarze

  • WracajÄ…c do polskiej rzeczywistoÅ›ci, owszem w niektòrych kuchniach w Europie i dalej sÄ… przepisy na liÅ›cie z kalafiora ale w kontekÅ›cie naszej lokalnej biedy, i poczynaÅ„ sklepòw dla plebsu serwowanie liÅ›ci, ktòre stanowiÄ… ochronÄ™ w transporcie przed brudem z posadzek, spalin oraz wciąż na wiosnÄ™ hodowane w sztuc,znych warunkach zbierajÄ… wiÄ™kszość toksyn w liÅ›ciach. Przy ostatnim oszustwie z kalafiorem na wagÄ™ w znanym tanim sklepie, zrobiÅ‚o mi siÄ™ żal na widok starcòw kuÅ›tykajÄ…cych z kalafiorem o wadze 2kg przy tym jeden kg za liÅ›cie. Nikt na starość nie zacznie gotować liÅ›ci bo sÄ… modne! Niestety te z insekta nie sÄ… nawet zdrowe!

    • Bez przesady, sÄ… o wiele bardziej „niebezpieczne” rzeczy do zjedzenia w sklepie, nawet z tych „zdrowych” warzyw – gdyby tak patrzeć na wszystko to trzeba by byÅ‚o jeść tylko rafinowany ryż, bo on jest sterylny i na pewno nic w sobie nie zawiera. Od zjedzenia paru liÅ›ci z tymi strasznymi toksynami nic siÄ™ nikomu nie stanie, a co do higieny to i tak te zewnÄ™trzne liÅ›cie siÄ™ odrzuca. Natomiast te mÅ‚ode z Å›rodka? Pychotka, Ale co ja bÄ™dÄ™ mówić co można jeść jak ja już widziaÅ‚em, że ludzie wyrzucajÄ… głąb z kapusty podczas gdy to byÅ‚o moje ulubiona przekÄ…ska, gdy mama kroiÅ‚a w kuchni kapustÄ™ do obiadu – wiÄ™kszość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego jak wiele rzeczy jest jadalnych, nasi przodkowie nie mieli takich zahamowaÅ„, ale dzisiaj wszystkiego dostatek to przecież można wyrzucać jedzenie, prawda?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *