Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?
Spis treści:
- Czy liście kalafiora są jadalne?
- Jakie wartości odżywcze kryją się w liściach kalafiora?
- Co zrobić z liści kalafiora?
- Co można zrobić z liści kalafiora jeszcze, czyli inne pomysły na wykorzystanie liści kalafiora w sztuce kulinarnej
Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.
Czy liście kalafiora są jadalne?
Oczywiście liście kalafiora są jadalne. Do tego zawierają bardzo wiele cennych składników. Co więcej, można je w kuchni wykorzystać na bardzo wiele sposobów.
Jakie wartości odżywcze kryją się w liściach kalafiora?
Liście kalafiora mają bardzo wiele cennych witamin i minerałów. Znajdziesz w nich między innymi wapń i żelazo. Mają bardzo dużo błonnika, który skutecznie zabezpiecza przed zaparciami. Co więcej, pomagają one również dbać o właściwą pracę układu pokarmowego. Zaletą jest też to, że mają one bardzo mało kalorii. Jest to bardzo zdrowa przekąska, po którą warto sięgać w swoim codziennym menu.
Co zrobić z liści kalafiora?
Wyjątkowe i proste danie, czyli liście z kalafiora smażone na maśle
Świetnym sposobem na wykorzystanie liści kalafiora z pewnością będzie danie polegające na podsmażeniu ich na maśle. Na początku należy je ugotować i osuszyć. Następnie dokładnie posiekaj zieleninę i wrzuć na patelnie z masłem. W takiej formie mogą one stanowić świetny dodatek do obiadu.
Liście kalafiora przepis, czyli jak zrobić zdrowe chipsy
Z liści kalafiora można też zrobić zdrową alternatywę dla chipsów. Do uzyskania pożądanego efektu wystarczy skropić je dobrej jakości oliwą z oliwek i oczywiście posypać ulubionym zestawem przypraw. Następnie te dary Matki Natury piecze się przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Pyszna zupa z udziałem liści z kalafiora
Liście kalafiora to także świetny dodatek do zupy. Można je dodać z innymi warzywami lub użyć samodzielnie i stworzyć wyjątkową jarzynkę.
Co można zrobić z liści kalafiora jeszcze, czyli inne pomysły na wykorzystanie liści kalafiora w sztuce kulinarnej
Świetnie nadają się także do sosów oraz wszelkich sałatek. Można je wykorzystać też podobnie jak szpinak i przyrządzić pastę z liśćmi kalafiora z dodatkiem czosnku. Ciekawym pomysłem jest pokrojenie liści i zamrożenie z przeznaczeniem do wykorzystania w późniejszym czasie. Pamiętaj jednak o tym, aby zamrażać liście wyłącznie osuszone, dzięki temu nie będziesz zmagać się z wielką bryłą lodu po wyciągnięciu z zamrażarki. Liście kalafiora możesz też zamarynować. Świetnie nadają się też do zwijania gołąbków zamiast kapusty. Dzięki temu odrobinę zmienisz ich smak i uzyskasz ciekawą alternatywę.
Liście kalafiora są bardzo wartościowe, dlatego nie należy ich wyrzucać. Można z nich przygotować wiele smacznych dań i przekąsek. Sposobów na wykorzystanie liści kalafiora w sztuce kulinarnej jest całe mnóstwo, a ograniczeniem wyłącznie wyobraźnia. Świetnie smakują zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Mają bardzo łagodny smak i do tego są niezwykle chrupiące. Spróbuj zrobić z nich sałatkę, połóż na kanapce zamiast sałaty, wykonaj pesto do makaronu, a przekonasz się, że warto używać tego daru Matki Natury w kuchni. Zaskoczysz także gości, serwując na przyjęcie potrawę z udziałem liści kalafiora. Mają one wyjątkowy smak, dlatego z pewnością znajdą wielu fanów i entuzjastów takiego jedzenia.
Wracając do polskiej rzeczywistości, owszem w niektòrych kuchniach w Europie i dalej są przepisy na liście z kalafiora ale w kontekście naszej lokalnej biedy, i poczynań sklepòw dla plebsu serwowanie liści, ktòre stanowią ochronę w transporcie przed brudem z posadzek, spalin oraz wciąż na wiosnę hodowane w sztuc,znych warunkach zbierają większość toksyn w liściach. Przy ostatnim oszustwie z kalafiorem na wagę w znanym tanim sklepie, zrobiło mi się żal na widok starcòw kuśtykających z kalafiorem o wadze 2kg przy tym jeden kg za liście. Nikt na starość nie zacznie gotować liści bo są modne! Niestety te z insekta nie są nawet zdrowe!
Bez przesady, są o wiele bardziej „niebezpieczne” rzeczy do zjedzenia w sklepie, nawet z tych „zdrowych” warzyw – gdyby tak patrzeć na wszystko to trzeba by było jeść tylko rafinowany ryż, bo on jest sterylny i na pewno nic w sobie nie zawiera. Od zjedzenia paru liści z tymi strasznymi toksynami nic się nikomu nie stanie, a co do higieny to i tak te zewnętrzne liście się odrzuca. Natomiast te młode z środka? Pychotka, Ale co ja będę mówić co można jeść jak ja już widziałem, że ludzie wyrzucają głąb z kapusty podczas gdy to było moje ulubiona przekąska, gdy mama kroiła w kuchni kapustę do obiadu – większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego jak wiele rzeczy jest jadalnych, nasi przodkowie nie mieli takich zahamowań, ale dzisiaj wszystkiego dostatek to przecież można wyrzucać jedzenie, prawda?