Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Spis treści:



Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.

Czy liście kalafiora są jadalne?

Oczywiście liście kalafiora są jadalne. Do tego zawierają bardzo wiele cennych składników. Co więcej, można je w kuchni wykorzystać na bardzo wiele sposobów.

czy liście kalafiora są jadalne
Fot. Liście kalafiora można śmiało jeść

Jakie wartości odżywcze kryją się w liściach kalafiora?

Liście kalafiora mają bardzo wiele cennych witamin i minerałów. Znajdziesz w nich między innymi wapń i żelazo. Mają bardzo dużo błonnika, który skutecznie zabezpiecza przed zaparciami. Co więcej, pomagają one również dbać o właściwą pracę układu pokarmowego. Zaletą jest też to, że mają one bardzo mało kalorii. Jest to bardzo zdrowa przekąska, po którą warto sięgać w swoim codziennym menu.



Co zrobić z liści kalafiora?

Wyjątkowe i proste danie, czyli liście z kalafiora smażone na maśle

Świetnym sposobem na wykorzystanie liści kalafiora z pewnością będzie danie polegające na podsmażeniu ich na maśle. Na początku należy je ugotować i osuszyć. Następnie dokładnie posiekaj zieleninę i wrzuć na patelnie z masłem. W takiej formie mogą one stanowić świetny dodatek do obiadu.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Liście kalafiora przepis, czyli jak zrobić zdrowe chipsy

Z liści kalafiora można też zrobić zdrową alternatywę dla chipsów. Do uzyskania pożądanego efektu wystarczy skropić je dobrej jakości oliwą z oliwek i oczywiście posypać ulubionym zestawem przypraw. Następnie te dary Matki Natury piecze się przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

chipsy z liści kalafiora
Fot. Chipsy z liści kalafiora to tylko jeden z pomysłów na jego wykorzystanie

Pyszna zupa z udziałem liści z kalafiora

Liście kalafiora to także świetny dodatek do zupy. Można je dodać z innymi warzywami lub użyć samodzielnie i stworzyć wyjątkową jarzynkę.

Co można zrobić z liści kalafiora jeszcze, czyli inne pomysły na wykorzystanie liści kalafiora w sztuce kulinarnej

Świetnie nadają się także do sosów oraz wszelkich sałatek. Można je wykorzystać też podobnie jak szpinak i przyrządzić pastę z liśćmi kalafiora z dodatkiem czosnku. Ciekawym pomysłem jest pokrojenie liści i zamrożenie z przeznaczeniem do wykorzystania w późniejszym czasie. Pamiętaj jednak o tym, aby zamrażać liście wyłącznie osuszone, dzięki temu nie będziesz zmagać się z wielką bryłą lodu po wyciągnięciu z zamrażarki. Liście kalafiora możesz też zamarynować. Świetnie nadają się też do zwijania gołąbków zamiast kapusty. Dzięki temu odrobinę zmienisz ich smak i uzyskasz ciekawą alternatywę.

co zrobić z liści kalafiora
Fot. Teraz już wiesz co zrobić z liści kalafiora

Liście kalafiora są bardzo wartościowe, dlatego nie należy ich wyrzucać. Można z nich przygotować wiele smacznych dań i przekąsek. Sposobów na wykorzystanie liści kalafiora w sztuce kulinarnej jest całe mnóstwo, a ograniczeniem wyłącznie wyobraźnia. Świetnie smakują zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Mają bardzo łagodny smak i do tego są niezwykle chrupiące. Spróbuj zrobić z nich sałatkę, połóż na kanapce zamiast sałaty, wykonaj pesto do makaronu, a przekonasz się, że warto używać tego daru Matki Natury w kuchni. Zaskoczysz także gości, serwując na przyjęcie potrawę z udziałem liści kalafiora. Mają one wyjątkowy smak, dlatego z pewnością znajdą wielu fanów i entuzjastów takiego jedzenia.




Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.