Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.

Czy liście kalafiora są jadalne?

Oczywiście liście kalafiora są jadalne. Do tego zawierają bardzo wiele cennych składników. Co więcej, można je w kuchni wykorzystać na bardzo wiele sposobów.

czy liście kalafiora są jadalne
Fot. Liście kalafiora można śmiało jeść

Jakie wartości odżywcze kryją się w liściach kalafiora?

Liście kalafiora mają bardzo wiele cennych witamin i minerałów. Znajdziesz w nich między innymi wapń i żelazo. Mają bardzo dużo błonnika, który skutecznie zabezpiecza przed zaparciami. Co więcej, pomagają one również dbać o właściwą pracę układu pokarmowego. Zaletą jest też to, że mają one bardzo mało kalorii. Jest to bardzo zdrowa przekąska, po którą warto sięgać w swoim codziennym menu.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Co zrobić z liści kalafiora?

Wyjątkowe i proste danie, czyli liście z kalafiora smażone na maśle

Świetnym sposobem na wykorzystanie liści kalafiora z pewnością będzie danie polegające na podsmażeniu ich na maśle. Na początku należy je ugotować i osuszyć. Następnie dokładnie posiekaj zieleninę i wrzuć na patelnie z masłem. W takiej formie mogą one stanowić świetny dodatek do obiadu.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Liście kalafiora przepis, czyli jak zrobić zdrowe chipsy

Z liści kalafiora można też zrobić zdrową alternatywę dla chipsów. Do uzyskania pożądanego efektu wystarczy skropić je dobrej jakości oliwą z oliwek i oczywiście posypać ulubionym zestawem przypraw. Następnie te dary Matki Natury piecze się przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

chipsy z liści kalafiora
Fot. Chipsy z liści kalafiora to tylko jeden z pomysłów na jego wykorzystanie

Pyszna zupa z udziałem liści z kalafiora

Liście kalafiora to także świetny dodatek do zupy. Można je dodać z innymi warzywami lub użyć samodzielnie i stworzyć wyjątkową jarzynkę.

Co można zrobić z liści kalafiora jeszcze, czyli inne pomysły na wykorzystanie liści kalafiora w sztuce kulinarnej

Świetnie nadają się także do sosów oraz wszelkich sałatek. Można je wykorzystać też podobnie jak szpinak i przyrządzić pastę z liśćmi kalafiora z dodatkiem czosnku. Ciekawym pomysłem jest pokrojenie liści i zamrożenie z przeznaczeniem do wykorzystania w późniejszym czasie. Pamiętaj jednak o tym, aby zamrażać liście wyłącznie osuszone, dzięki temu nie będziesz zmagać się z wielką bryłą lodu po wyciągnięciu z zamrażarki. Liście kalafiora możesz też zamarynować. Świetnie nadają się też do zwijania gołąbków zamiast kapusty. Dzięki temu odrobinę zmienisz ich smak i uzyskasz ciekawą alternatywę.

co zrobić z liści kalafiora
Fot. Teraz już wiesz co zrobić z liści kalafiora

Liście kalafiora są bardzo wartościowe, dlatego nie należy ich wyrzucać. Można z nich przygotować wiele smacznych dań i przekąsek. Sposobów na wykorzystanie liści kalafiora w sztuce kulinarnej jest całe mnóstwo, a ograniczeniem wyłącznie wyobraźnia. Świetnie smakują zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Mają bardzo łagodny smak i do tego są niezwykle chrupiące. Spróbuj zrobić z nich sałatkę, połóż na kanapce zamiast sałaty, wykonaj pesto do makaronu, a przekonasz się, że warto używać tego daru Matki Natury w kuchni. Zaskoczysz także gości, serwując na przyjęcie potrawę z udziałem liści kalafiora. Mają one wyjątkowy smak, dlatego z pewnością znajdą wielu fanów i entuzjastów takiego jedzenia.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym




Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Oceń wpis


Komentarze

  • Wracając do polskiej rzeczywistości, owszem w niektòrych kuchniach w Europie i dalej są przepisy na liście z kalafiora ale w kontekście naszej lokalnej biedy, i poczynań sklepòw dla plebsu serwowanie liści, ktòre stanowią ochronę w transporcie przed brudem z posadzek, spalin oraz wciąż na wiosnę hodowane w sztuc,znych warunkach zbierają większość toksyn w liściach. Przy ostatnim oszustwie z kalafiorem na wagę w znanym tanim sklepie, zrobiło mi się żal na widok starcòw kuśtykających z kalafiorem o wadze 2kg przy tym jeden kg za liście. Nikt na starość nie zacznie gotować liści bo są modne! Niestety te z insekta nie są nawet zdrowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *