Fleksitarianizm – na czym polega dieta felksitariańska
Spis treści:
- Fleksitarianizm – zasady
- Dieta fleksitariańska – historia
- Fleksitarianizm – jadłospis
- Korzyści, które odczuwa każdy fleksitarianin
Fleksitarianizm jest jednym ze sposobów odżywiania, który słynie z bazowania przede wszystkim na owocach i warzywach. W przeciwieństwie do wegetarianizmu dopuszcza sporadyczne jedzenia mięsa i ryb. Najistotniejszą zaletą, jaką posiada flexitarianizm jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Skutkiem ubocznym fleksitarianizmu jest doprowadzenie do redukcji masy ciała, co z pewnością posiada pozytywny wydźwięk na stan zdrowia w przypadku osób z nadwagą i otyłością. Przedstawiamy, dlaczego fleksitarianizm jest dobrym wyborem, a także dlaczego jest bardzo często wybierany jako sposób odżywiania.
Fleksitarianizm – zasady
Fleksitarianizm opiera się na bardzo przejrzystych zasadach. Samo nazwa tego sposobu odżywiania powstała z połączenia dwóch angielskich słów: flexible i vegetarian, czyli oznacza w dosłownym tłumaczeniu elastyczny wegetarianizm. W diecie powinna być dominująca przewaga warzyw i owoców. Spożywanie mięsa i ryb powinno mieć charakter jednostkowy, rzadki.
Zdarza się, że fleksitarianizm bywa określany jako dieta semiwegetariańska, czyli najważniejsza jest obecność w diecie produktów, które znajdują się w diecie wegetariańskiej. Równolegle ważne jest, aby o organizmu dostarczane były składniki odżywcze, które można pozyskać wyłączne od zwierząt. Dieta semiwegetariańska jest dedykowana przede wszystkim dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać i dążą do zwiększenia odporności organizmu. Docelowe grono osób, które mogą ją stosować jest zdecydowanie o wiele większe niż w przypadku diety wegetariańskiej, ponieważ nie jest konieczna całkowita rezygnacja z mięsa.
Dieta fleksitariańska – historia
Pierwsze oficjalne zalążki o diecie fleksitariańskiej pojawiły się w latach 90 XX wieku. Choć tak naprawdę popularność wzrosła dopiero po publikacji książki w 2008 roku pod tytułem: „The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease and Add Years to Your Life”.
Znajdowały się tam przepisy, które były rekomendowane jako sposób na utratę wagi, poprawę stanu zdrowia, a także zapewnienie ochrony przed wieloma chorobami. Całość miała posiadać przełożenie na wydłużenie długości życia. Przedstawiono propozycje planów dietetycznych wraz z kalorycznością. Wskazano posiłki, w których można z powodzeniem zastąpić mięso przy pomocy warzywnych dań.
Zaletą fleksitarianizmu jest nieposiadanie rygoru, a także ścisłych zasad. Początkujący fleksitarianie są zachęcani do nanoszenia stopniowych zmian w sposobie odżywiania. Mięso powinno być stopniowo zastępowane przez produkty roślinne. Obowiązują podstawowe zasady, tj.:
- spożywanie nowego mięsa – włączenie do diety: tofu, fasoli, soczewicy, grochu, nasion, a także orzechów i jajek.
- dominująca ilość warzyw i owoców,
- wybór produktów pełnoziarnistych,
- dużo nabiału,
- obecność dużej ilości przypraw, a także naturalnych słodzików.
Flexitarian musi stopniowo zwiększać ilość warzyw, co ma się obywać kosztem redukcji ilości spożywanego mięsa. Nie istnieją jednak maksymalne ilości spożywanego mięsa. Fleksitarianin może swobodnie dopasowywać swój plan żywienia do posiadanych preferencji. Konieczne jest wdrożenie lub zwiększenie ilości spożywanych warzyw.
Fleksitarianizm – jadłospis
Jadłospis w diecie fleksitariańskiej zakłada przede wszystkim zminimalizowanie ilości mięsa. Powinno być ono zastępowane wymienionymi wyżej zamiennikami.
Przykładowy jadłospis osoby na diecie fleksitariańskiej prezentuje się następująco:
- Śniadanie: Omlet z dużą ilością warzyw;
- Drugie Śniadanie: koktajl z owocami i dodatkiem orzechów;
- Obiad: Kotleciki z ciecierzycy (zamiast mięsnych), ziemniaki i dowolna surówka;
- Podwieczorek: Sałatka owocowa albo pieczone jabłko z dodatkiem żurawiny;
- Kolacja: Sałatka w stylu śródziemnomorskim z grzankami przygotowanymi z chleba pełnoziarnistego.
Spożywanie mięsa należy ograniczyć do jednego, dwóch razy w tygodniu. Jego obecność z powodzeniem można zastępować zdrowymi produktami, co odbywa się bez większej szkody na smaku potrawy.
Korzyści, które odczuwa każdy fleksitarianin
Bez wątpienia, flexitarians wskazują, że bardzo szybko poprawia się stan zdrowia. W szczególności, z uwagi na łatwiejszą dostępność mięsa, gwałtownie wzrasta jego spożycie. Te ilości znacząco przekraczają zapotrzebowanie organizmu. Społeczeństwo zapomina o zachowaniu proporcji, które są wymagane przez organizm. Zmniejszenie ilości mięsa w diecie rzutuje na ograniczenie przyjmowanego tłuszczu, a także sodu.
W konsekwencji ograniczenie ilości mięsa w diecie sprzyja zapobieganiu chorobom serca, cukrzycy, a także nowotworom. Fleksitarianizm jadłospis posiada ułożony w sposób, który rzutuje na zmniejszenie podatności na rozwój chorób cywilizacyjnych.
Sposób życia i dieta prowadzona przez fleksitarian jest polecana przez lekarzy jako element leczenia nadciśnienia, a także łagodzenia objawów cukrzycy, chorób krążenia oraz otyłości. Zbilansowanie przyjmowanych posiłków pozwala na osiąganie wymiernych korzyści zdrowotnych w krótkim czasie.