Jak przyprawić fasolkę po bretońsku?
Spis treści:
- Czym przyprawić fasolkę po bretońsku?- te przyprawy są obowiązkowe!
- Czym doprawić fasolkę po bretońsku na ostro?
- Przyprawy do fasolki po bretońsku w wersji łagodnej
Fasolka po bretońsku to z pewnością jedno z tych dań, które smakuje każdemu. Odpowiednio przygotowane jest maksymalnie pożywne i smaczne. Oczywiście choć nie jest ona trudna w przygotowaniu, to jednak danie to potrzebuje czasu. Wszystkie smaki muszą się ze sobą odpowiednio przegryźć i „dojść”. Często większość z nas serwuje fasolkę po bretońsku zaraz po ugotowaniu. W praktyce najlepiej będzie ona smakowała na drugi dzień, o ile zostanie ona odpowiednio doprawiona. Wobec tego jakie przyprawy do fasolki po bretońsku warto dodać?
Czym przyprawić fasolkę po bretońsku?- te przyprawy są obowiązkowe!
Bez względu na to, czy wolimi łagodną czy może ostrą wersję fasolki po bretońsku, powinniśmy pamiętać, że istnieją przyprawy, które są absolutnie obowiązkowe. Wobec tego czym przyprawić fasolkę po bretońsku? Nie można podczas gotowania tego dania zapomnieć o tym, by dorzucić kilka liści laurowych oraz kilka ziarenek ziela angielskiego.
Obowiązkowo, poza solą i pieprzem, dorzuca się również pół łyżeczki ziół prowansalskich. Te przyprawy śmiało można nazwać przyprawami bazowymi, bez których fasolka po bretońsku nie będzie tak smaczna i aromatyczna jak powinna. Resztę przypraw można śmiało skomponować wedle własnego uznania i zaadoptować to danie do własnych preferencji smakowych. To właśnie powinno być najważniejsze podczas jej przygotowania, a następnie konsumowania.
Czym doprawić fasolkę po bretońsku na ostro?
Każdy z nas ma własne preferencje smakowe, a co za tym idzie przyprawy do fasolki po bretońsku również mogą się różnić. Zacznijmy jednak od tego, czym doprawić fasolkę po bretońsku w ostrej wersji. W tym wypadku sprawdzi się przede wszystkim papryczka chilli (zobacz również – Skala ostrości Scoville).
Jednak zamiast jej sproszkowanej wersji, można wykorzystać świeżą papryczkę. Warto się na to zdecydować, gdyż- jak już zostało to wspomniane- fasolka potrzebuje czasu, by przesiąknąć smakiem. Wówczas surowa papryczka chilli wrzucona do garnka z fasolką nada jej prawdziwie wyjątkowego, ostrego smaku oraz aromatu. Jeśli jednak nie posiadamy świeżego chilli można dodać sproszkowaną ostrą paprykę, a dodatkowo zmieszać ją z pieprzem cayenne. Nie zapomnijmy również dodać tradycyjnego, czarnego pieprzu.
Przyprawy do fasolki po bretońsku w wersji łagodnej
Jeśli nie jesteśmy zwolennikami mocnego i ostrego smaku fasolki po bretońsku, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by przygotować ją w wersji łagodnej. Wówczas fasolka po bretońsku i przyprawy jakie zostaną do niej dodane, muszą być o wiele bardziej delikatne i korzenne. Wówczas warto skusić się na to, by dodać do niej mieszankę suszonego oregano oraz tymianku.
Ciekawym rozwiązaniem może okazać się również dorzucenie do gotującej się potrawy gałązki świeżego rozmarynu. Przyprawy do fasolki po bretońsku w wersji łagodnej to również sól i odrobina pieprzu. By nieco bardziej zaakcentować smak i kolor fasolki po bretońsku, można dodać również sproszkowaną, słodką paprykę oraz szczyptę curry. Dzięki temu danie będzie miało wciąż łagodny, jednak o wiele bardziej wyrazisty smak.