Czym zastąpić ricottę?

Czym zastąpić ricottę?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Ser ricotta ma specyficzny smak, konsystencje i aromat, występuje w wielu włoskich potrawach, szczególnie w regionach południowych i środkowych Włoch. Należy on do miękkich i niedojrzewających serów wytwarzanych z serwatki pozostałej po serach podpuszczkowych. Może być wytwarzany z mleka owczego, krowiego i koziego. Jest bardzo delikatny, kremowy, można go łatwo rozsmarować. Ricotta zawiera w 100 g około 272 mg wapnia, popularny twaróg ma go prawie trzy razy mniej.

Czym zastąpić ricottę przygotowując potrawy?

Ricotta jest bardzo zdrowa, zawiera białka bardzo łatwo przyswajalne, albuminy i globuliny. Zawiera także selen i przeciwutleniacze, opóźniające procesy starzenia się organizmu, jest szczególnie zalecana  dla małych dzieci i sportowców.

Zastanawiając się czym zastąpić ricottę, przygotowując potrawy, warto wiedzieć, że w daniach słonych można wykorzystać popularny twaróg, natomiast ser ricotta-zamiennik w daniach słodkich i deserach to często serek mascarpone.

Czym zastąpić ser ricotta w zupach i sosach do makaronu? Dobrym rozwiązaniem może być zastosowanie serków kanapkowych, szczególnie tych o jogurtowym smaku. Co zamiast ricotty w przypadku, kiedy zabraknie tego produktu? Popularnie stosowanym zamiennikiem jest drobnoziarnisty twaróg, wiele osób przyrównuje ricottę w smaku do twarogu, dlatego z powodzeniem można ją zastąpić takim serem, który jest dodatkowo lżej strawny.

Ser ricotta – czym zastąpić przygotowując śniadanie?

Czym zastąpić serek ricotta, przygotowując naleśniki z owocami na śniadanie? Ricotta w połączeniu np. z bananami lub malinami może być doskonałym nadzieniem naleśnikowym, w takim wypadku ricotta-zamiennik to delikatny jogurt grecki.

Jogurt jako zamiennik powinien być wykorzystywany w mniejszej ilości, może także służyć do przygotowania na jego bazie ciasta naleśnikowego, zastępuje wówczas w zupełności mleko. Serek ricotta czym zastąpić przygotowując deser?

ser ricotta zamiennik
Fot. Jest wiele zamienników dla sera ricotta, dobór w dużym stopniu zależy od potrawy jaką chcemy przygotować

Zazwyczaj zamiennikiem może być serek mascarpone, ma on bardzo subtelną konsystencję, jest bardziej podobny do jogurtu niż twarogu, jest wytwarzany ze śmietany, a nie z serwatki tak jak ricotta, dlatego jest słodszy w smaku. Jako zamiennik w słodszych daniach sprawdzi się wyśmienicie, ale do potraw o słonym i wytrawnym smaku lepiej poszukać innego zamiennika.

Ser ricotta – czym zastąpić przygotowując dania główne?

Z reguły ser ricotta przypomina w swojej formie drobno zmielony twaróg, dlatego jest on popularnym zamiennikiem w nadziewaniu cannelloni, wystarczy dodać soli i trochę gałki muszkatołowej. Świeży ser kozi jest także dobrym zamiennikiem ricotty, ponieważ ma kremową, jasną konsystencję, może zastąpić ricottę w dipach i pastach do chleba.

Zastanawiając się jaki ser zamiast ricotty można zastosować, nie można zapominać, że takim zamiennikiem stosowanym przez wegan jest serek z tofu, wystarczy go dobrze zmieszać z ziołami, solą i pieprzem. Czym można zastąpić ricottę w daniach dla wegetarian? Używając blendera, można przyrządzić ricottę sojową, może być ona stosowana we wszystkich przepisach, zastępując naturalną ricottę.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, kt…

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelującą substancją pochodzenia roślinnego, pozyskiwaną z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny składnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kiełkowania zbóż (najczęściej jęczmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Czym zastąpić komosę ryżową?

Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, jest niezwykle popularnym składnikiem kulinarnym cieszącym się uznaniem wśród osób dbających o zdrow…

5/5 - (2 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *