Czym zastąpić ricottę?
Spis treści:
- Czym zastąpić ricottę przygotowując potrawy?
- Ser ricotta – czym zastąpić przygotowując śniadanie?
- Ser ricotta – czym zastąpić przygotowując dania główne?
Ser ricotta ma specyficzny smak, konsystencje i aromat, występuje w wielu włoskich potrawach, szczególnie w regionach południowych i środkowych Włoch. Należy on do miękkich i niedojrzewających serów wytwarzanych z serwatki pozostałej po serach podpuszczkowych. Może być wytwarzany z mleka owczego, krowiego i koziego. Jest bardzo delikatny, kremowy, można go łatwo rozsmarować. Ricotta zawiera w 100 g około 272 mg wapnia, popularny twaróg ma go prawie trzy razy mniej.
Czym zastąpić ricottę przygotowując potrawy?
Ricotta jest bardzo zdrowa, zawiera białka bardzo łatwo przyswajalne, albuminy i globuliny. Zawiera także selen i przeciwutleniacze, opóźniające procesy starzenia się organizmu, jest szczególnie zalecana dla małych dzieci i sportowców.
Zastanawiając się czym zastąpić ricottę, przygotowując potrawy, warto wiedzieć, że w daniach słonych można wykorzystać popularny twaróg, natomiast ser ricotta-zamiennik w daniach słodkich i deserach to często serek mascarpone.
Czym zastąpić ser ricotta w zupach i sosach do makaronu? Dobrym rozwiązaniem może być zastosowanie serków kanapkowych, szczególnie tych o jogurtowym smaku. Co zamiast ricotty w przypadku, kiedy zabraknie tego produktu? Popularnie stosowanym zamiennikiem jest drobnoziarnisty twaróg, wiele osób przyrównuje ricottę w smaku do twarogu, dlatego z powodzeniem można ją zastąpić takim serem, który jest dodatkowo lżej strawny.
Ser ricotta – czym zastąpić przygotowując śniadanie?
Czym zastąpić serek ricotta, przygotowując naleśniki z owocami na śniadanie? Ricotta w połączeniu np. z bananami lub malinami może być doskonałym nadzieniem naleśnikowym, w takim wypadku ricotta-zamiennik to delikatny jogurt grecki.
Jogurt jako zamiennik powinien być wykorzystywany w mniejszej ilości, może także służyć do przygotowania na jego bazie ciasta naleśnikowego, zastępuje wówczas w zupełności mleko. Serek ricotta czym zastąpić przygotowując deser?
Zazwyczaj zamiennikiem może być serek mascarpone, ma on bardzo subtelną konsystencję, jest bardziej podobny do jogurtu niż twarogu, jest wytwarzany ze śmietany, a nie z serwatki tak jak ricotta, dlatego jest słodszy w smaku. Jako zamiennik w słodszych daniach sprawdzi się wyśmienicie, ale do potraw o słonym i wytrawnym smaku lepiej poszukać innego zamiennika.
Ser ricotta – czym zastąpić przygotowując dania główne?
Z reguły ser ricotta przypomina w swojej formie drobno zmielony twaróg, dlatego jest on popularnym zamiennikiem w nadziewaniu cannelloni, wystarczy dodać soli i trochę gałki muszkatołowej. Świeży ser kozi jest także dobrym zamiennikiem ricotty, ponieważ ma kremową, jasną konsystencję, może zastąpić ricottę w dipach i pastach do chleba.
Zastanawiając się jaki ser zamiast ricotty można zastosować, nie można zapominać, że takim zamiennikiem stosowanym przez wegan jest serek z tofu, wystarczy go dobrze zmieszać z ziołami, solą i pieprzem. Czym można zastąpić ricottę w daniach dla wegetarian? Używając blendera, można przyrządzić ricottę sojową, może być ona stosowana we wszystkich przepisach, zastępując naturalną ricottę.