Jak przyprawić mięso z jelenia?

Jak przyprawić mięso z jelenia?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Dziczyzna to niezwykle szlachetne mięso. Wiele osób boi się jednak po nie sięgać ze względu na brak doświadczenia w przygotowywaniu takiego rodzaju mięsa. Zadanie to wcale nie musi być jednak problematyczne. Na początek przygody z dziczyzną najbezpieczniejszą opcją wydaje się przygotowywanie potraw z mięsa jelenia. Jak przyrządzić mięso z jelenia? Odpowiedź znajduje się poniżej!

Jak przyrządzić mięso z jelenia?

Nie istnieje jeden sprawdzony przepis na jelenia. Mięso to można przyrządzać na różne sposoby. Mięso jelenia jest idealne do pieczenia, duszenia, gotowania i wędzenia. Można przyrządzić z niego pieczenie, zupy, wędliny i kiełbasy. Popularne są również steki z jelenia oraz gulasze. Mięso z jelenia podaje się najczęściej w towarzystwie ziemniaków i różnego rodzaju kasz

Mięso z jelenia jak przyrządzić
Fot. Odpowiedniej jakości mięso z jelenia to podstawa

Marynaty do jelenia — przepisy

Wiele osób zastanawia się, jak przyprawić mięso z jelenia, aby smakowało dobrze. Dobrym rozwiązaniem w tym przypadku wydają się różnego rodzaju marynaty, które polepszą smak dziczyzny i spowodują, że mięso stanie się bardziej kruche.

Mięso jelenia wymaga długiego marynowania. W celu uzyskania najlepszego smaku dziczyznę należy marynować minimum dzień. Najlepiej jednak, aby to były dwa dni. Mięso z jelenia marynujemy w klasyczny sposób, czyli umieszczając je w pojemniku z marynatą. Smak dziczyzny podkreśla czerwone wino, dlatego marynata z dodatkiem czerwonego wina będzie zawsze dobrym rozwiązaniem w trakcie przygotowywania mięsa z jelenia.

Dodatkowo alkohol wpływa na kruchość mięsa, co jest dodatkowym atutem marynaty na bazie wina. Dziczyzna lubi się także z octem balsamicznym, a także przyprawami takimi jak: świeży rozmaryn, tymianek, cząber, kolendra i pietruszka, a także czosnek i liść laurowy. Jak taką marynatę przygotować? Poniżej znajdują się przykładowe przepisy.

Marynata do jelenia z dodatkiem czerwonego wina

Składniki:

  • czerwone wytrawne wino – 450 ml
  • woda – 500 ml
  • ocet – 150 ml
  • cebula – 1 sztuka

Przyprawy:

  • ziele angielskie – ok. 5 ziaren
  • jałowiec – ok. 5 ziaren
  • liść laurowy – ok. 5 liści
  • sól – 1 łyżeczka
marynata do jelenia
Fot. Odpowiednia marynata do jelenia potrafi zdziałać cuda

Sposób przygotowania:

Wszystkie płynne składniki wlewamy do garnka. Garnek stawiamy na niewielkim ogniu. Do płynnych składników dodajemy przyprawy. Cebule obieramy, kroimy w piórka, następnie wrzucamy do reszty składników. Całość doprowadzamy do wrzenia.

Garnek ściągamy z ognia, a jego zawartość pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso wkładamy do wystudzonej marynaty. Szczelnie zamknięty pojemnik z mięsem umieszczamy w lodówce.

Oczywiście, marynata do jelenia bez wina będzie równie skuteczna. Czego doskonałym przykładem może być marynata do jelenia na bazie miodu, która jest prosta, a jej wykonanie nie wymaga od nas zbyt wielkiego wysiłku.

Marynata z miodu i majonezu

Składniki:

  • olej – 1/3 szklanki
  • ocet balsamiczny – 3 łyżki
  • musztarda – 2 łyżki
  • miód – 2 łyżki
  • majonez 2 łyżki.

Przyprawy:

  • ziarna jałowca – ok. 10 ziaren
  • ziele angielskie – ok. 5 ziaren
  • liść laurowy – 5 sztuk
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć tak, aby stworzyły jednolitą masę. Przyprawy warto rozgnieść przed dodaniem np. w moździerzu. Dzięki temu ich aromat będzie intensywniejszy. Powstałą marynatą zalewamy mięso jelenia, a następnie odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku na 2 dni do lodówki.


Zobacz również:

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Przepis na kapustę wigilijną z grzybami, czy też w innej wersji niekiedy przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Chociaż trzeba powiedzieć, że…

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Idealnie przyprawione pieczone ziemniaki to marzenia każdej gospodyni i każdego gospodarza. Do przygotowywania frytek i ziemniaków pieczonych warto…

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *