Jak przyprawić mięso z jelenia?
Spis treści:
- Marynaty do jelenia — przepisy
- Marynata do jelenia z dodatkiem czerwonego wina
- Marynata z miodu i majonezu
Dziczyzna to niezwykle szlachetne mięso. Wiele osób boi się jednak po nie sięgać ze względu na brak doświadczenia w przygotowywaniu takiego rodzaju mięsa. Zadanie to wcale nie musi być jednak problematyczne. Na początek przygody z dziczyzną najbezpieczniejszą opcją wydaje się przygotowywanie potraw z mięsa jelenia. Jak przyrządzić mięso z jelenia? Odpowiedź znajduje się poniżej!
Jak przyrządzić mięso z jelenia?
Nie istnieje jeden sprawdzony przepis na jelenia. Mięso to można przyrządzać na różne sposoby. Mięso jelenia jest idealne do pieczenia, duszenia, gotowania i wędzenia. Można przyrządzić z niego pieczenie, zupy, wędliny i kiełbasy. Popularne są również steki z jelenia oraz gulasze. Mięso z jelenia podaje się najczęściej w towarzystwie ziemniaków i różnego rodzaju kasz
Marynaty do jelenia — przepisy
Wiele osób zastanawia się, jak przyprawić mięso z jelenia, aby smakowało dobrze. Dobrym rozwiązaniem w tym przypadku wydają się różnego rodzaju marynaty, które polepszą smak dziczyzny i spowodują, że mięso stanie się bardziej kruche.
Mięso jelenia wymaga długiego marynowania. W celu uzyskania najlepszego smaku dziczyznę należy marynować minimum dzień. Najlepiej jednak, aby to były dwa dni. Mięso z jelenia marynujemy w klasyczny sposób, czyli umieszczając je w pojemniku z marynatą. Smak dziczyzny podkreśla czerwone wino, dlatego marynata z dodatkiem czerwonego wina będzie zawsze dobrym rozwiązaniem w trakcie przygotowywania mięsa z jelenia.
Dodatkowo alkohol wpływa na kruchość mięsa, co jest dodatkowym atutem marynaty na bazie wina. Dziczyzna lubi się także z octem balsamicznym, a także przyprawami takimi jak: świeży rozmaryn, tymianek, cząber, kolendra i pietruszka, a także czosnek i liść laurowy. Jak taką marynatę przygotować? Poniżej znajdują się przykładowe przepisy.
Marynata do jelenia z dodatkiem czerwonego wina
Składniki:
- czerwone wytrawne wino – 450 ml
- woda – 500 ml
- ocet – 150 ml
- cebula – 1 sztuka
Przyprawy:
- ziele angielskie – ok. 5 ziaren
- jałowiec – ok. 5 ziaren
- liść laurowy – ok. 5 liści
- sól – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Wszystkie płynne składniki wlewamy do garnka. Garnek stawiamy na niewielkim ogniu. Do płynnych składników dodajemy przyprawy. Cebule obieramy, kroimy w piórka, następnie wrzucamy do reszty składników. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Garnek ściągamy z ognia, a jego zawartość pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso wkładamy do wystudzonej marynaty. Szczelnie zamknięty pojemnik z mięsem umieszczamy w lodówce.
Oczywiście, marynata do jelenia bez wina będzie równie skuteczna. Czego doskonałym przykładem może być marynata do jelenia na bazie miodu, która jest prosta, a jej wykonanie nie wymaga od nas zbyt wielkiego wysiłku.
Marynata z miodu i majonezu
Składniki:
- olej – 1/3 szklanki
- ocet balsamiczny – 3 łyżki
- musztarda – 2 łyżki
- miód – 2 łyżki
- majonez 2 łyżki.
Przyprawy:
- ziarna jałowca – ok. 10 ziaren
- ziele angielskie – ok. 5 ziaren
- liść laurowy – 5 sztuk
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć tak, aby stworzyły jednolitą masę. Przyprawy warto rozgnieść przed dodaniem np. w moździerzu. Dzięki temu ich aromat będzie intensywniejszy. Powstałą marynatą zalewamy mięso jelenia, a następnie odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku na 2 dni do lodówki.