Jak przyprawić rosół?

Jak przyprawić rosół?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Rosół to zupa, która zajmuje szczególne miejsce w sercach Polaków. Dla wielu osób to nieodzowny element niedzielnego obiadu. Dla innych danie podawane na szczególną okazję. Ugotowanie dobrego rosołu to jednak nie lada wyzwanie. Każdy przygotowuje go nieco odmiennie, ale wszyscy doskonale zdają sobie sprawę, że sekretem dobrego smaku tej zupy są przyprawy. Dowiedz się, jakie przyprawy do rosołu dodać, aby zachwycał swym wyjątkowym smakiem i aromatem.

Co dodać do rosołu, aby zachwycał smakiem?

Proces gotowania, choć niezbyt skomplikowany może dla wielu okazać się problematycznym. Przygotowanie dobrego w smaku rosołu nie jest jednak trudne, jeśli zwróci się uwagę na kilka aspektów. Należy pamiętać, że dodanie do rosołu dobrej jakości mięsa, włoszczyzny, pieprzu i soli może nie wystarczyć, aby ten zachwycał swym smakiem.

Gotując rosół, nie należy zapominać o przyprawach, które nadadzą mu wyjątkowego aromatu. Mówiąc przyprawy, wcale nie mamy na myśli kostki rosołowej. Chodzi nam o zioła, które podkreślają smak rosołu i uczynią z niego wyśmienitą potrawą.

Ważne jest również to, aby nie przesadzać z ilością dodawanych przypraw i ziół. Niektóre z nich są tak intensywne w smaku, że ich zbyt duża ilość może zepsuć końcowy efekt. Czym przyprawić rosół, aby ten zachwycał smakiem?

przyprawy do rosołu
Fot. Odpowiednie przyprawy do rosołu to gwarancja cudownego smaku

Jak doprawić rosół – klasyczne przyprawy, o których nie można zapomnieć

Podstawą dobrze doprawionego rosoły są klasyczne przyprawy, które znane są każdemu. Mowa tu o takich przyprawach jak:

  • pieprz czarny – najlepiej w wersji ziarnistej, nie przesadzajmy również z jego ilością. Kilka ziaren wystarczy
  • sól – wbrew pozorom warto użyć jej minimalną ilość i co ważne dodać dopiero pod koniec gotowania, inaczej zupa będzie mało aromatyczna
  • liść laurowy – tu również nie należy przesadzać z ilością, zbyt duża ilość liścia laurowego w zupie nada mu gorzkawy posmak.
  • ziele angielskie — dodawane ziele angielskie do rosołu charakteryzuje się dość intensywnym smakiem. Należy więc uważać, aby nie dodać go do zupy zbyt wiele. O wiele lepiej sprawdzi się ziele angielskie w ziarnach niż to w wersji sproszkowanej.

Jakie zioła do rosołu dodać?

Chcąc, aby nasza zupa smakowała wyjątkowo, warto dodać do niej świeże zioła. Najlepiej sprawdzi się tu:

  • lubczyk – podkreśli smak i nada zupie wyjątkowego aromatu. Dostępny w wersji suszonej, jednak ten świeży sprawdzi się o wiele lepiej.
  • pietruszka — posiekana świeża pietruszka to świetny dodatek do gorącej zupy.
  • rozmaryn – jego dodawanie do rosołu nie jest rozpowszechnione, jednak zioło to świetnie podkreśla smak zup na bazie mięsa z kurczaka lub wołowiny.
Jakie przyprawy do rosołu
Fot. Teraz już wiesz jakie przyprawy do rosołu wybrać!

Rosół przyprawy – jak przyprawić rosół, aby nadać mu wyjątkowy smak?

Chcąc, aby rosół smakował dobrze, warto dodać do niego:

  • czosnek – doskonale komponuje się z innymi dodatkami dodawanymi do rosołu, skutecznie podkreśli smak zupy.
  • suszone grzyby – wzbogacą smak, ale również i kolor rosołu.
  • cebula – kultowy element rosołu, poprawia jego smak, a także kolor. Cebule przed dodaniem do rosołu opalamy. Możemy ją dodać również w łupince. Oczywiście uprzednio ją myjąc.
  • imbir – często dodawany w celu urozmaicenia smaku tradycyjnego rosołu.

Wiesz już – czym doprawić rosół i co dodać do rosołu, aby ten smakował wyjątkowo i pieścił podniebienia prawdziwych fanów tej zupy. Przed nami sezon jesienno-zimowy.

Dobrze doprawiony rosół może stać się skutecznym sposobem na rozgrzanie naszego zmarzniętego ciała. Może okazać się również skuteczny w walce z przeziębieniem. Warto więc zapamiętać, co dodawać do rosołu, aby ten cieszył wyjątkowym smakiem i pobudzał nasz apetyt!


Zobacz również:

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

Pizzę kochają wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysł na placek z dodatkami mają Francuzi, Węgrzy i Japończycy? Sprawd…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

czym można zastąpić ekstrakt cytrynowy

Czym można zastąpić ekstrakt cytrynowy?

Ekstrakt cytrynowy dodaje wyjątkowego smaku wielu potrawom, ale co zrobić, gdy zabraknie go w domu? Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych subs…

jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty

Jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty?

Ekstrakt cytrynowy jest świetnym dodatkiem do wielu potraw i napojów, nadając im wyrazisty, cytrynowy smak i aromat. A co powiecie na domowej robot…

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Zastanawialiście się kiedyś, jak zrobić mąkę jaglaną w domowym zaciszu? O ile dostępna w sklepie mąka jaglana bywa gorzka i nieprzyjemna w sm…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *