Jak przyprawić kaczkę – jakie przyprawy do kaczki wybrać?

Jak przyprawić kaczkę – jakie przyprawy do kaczki wybrać?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Mięso z kaczki jest bardzo popularne. U wielu osób jest ono obowiązkowe podczas sylwestra i każdorazowo zachwyca tak samo. Pieczona kaczka poza tym, że może naprawdę świetnie smakować i zadowolić podniebienie każdego smakosza to jest także rewelacyjną dawką każdego odświętnego stołu. Sekretem mięsa z kaczki jest przestrzeganie zasad jego właściwego przygotowania, jednak najistotniejsze są przyprawy do kaczki, które wydobywają z niego głębie smaku. Przedstawiamy jak przyprawić kaczkę, aby zaskoczyć każdego, nawet najbardziej wybredne osoby. 

Kaczka – jak przyprawić?

W przypadku tego mięsa bardzo istotny jest wybór właściwej kaczki. Najistotniejszym czynnikiem jest waga, która powinna oscylować w przedziale od dwóch do maksymalnie dwóch i pół kilograma. Wówczas mięsa jest wystarczająca ilość i nie występuje dużo tłuszczu. Można po tym rozpoznać młode osobniki. Starsze kaczki mają o wiele większą wagę. Dużych osobników należy unikać, w większość przypadków jest to strata pieniędzy i czasu poświęconego na przygotowanie. Kacze mięso jest wówczas zbyt tłuste, co u zdecydowanej większości osób nie pokrywa się z ich preferencjami. 2 kg kaczka będzie wystarczająco duża na wspólny obiad. 

czym przyprawić kaczkę
Fot. Jeżeli nie wiesz czym przyprawić kaczkę koniecznie czytaj dalej!

Istotne jest także właściwe postępowanie z zamrożonym mięsem. Mięso z kaczki powinno rozmrażać się w naturalny sposób. Wykorzystanie kuchenki mikrofalowej lub gorącej wody są czynnikami, które w znaczący sposób przekładają się na późniejszą suchość potrawy. Podczas pieczenia wykorzystywana jest największa blacha, która będzie idealnie dopasowana do wielkości tuszy. Sekretem udanej potrawy są jednak w pełni dopasowane przyprawy, które doskonale komponują się ze smakiem mięsa. Podpowiadamy czym przyprawić kaczkę, aby odnieść kolejny kulinarny sukces. 

Czym natrzeć kaczkę, aby smakowała idealnie?

Wiele osób nie wie, czym natrzeć kaczkę, aby jej smak był zachwycający. Ich wybór powinien być bardzo dobrze przemyślany. To one posiadają największe przełożenie na smak i aromat potrawy. Co więcej, rola przypraw jest często niesłusznie bagatelizowana. To one posiadają wpływ na przebieg metabolizmu, a dodatkowo ułatwiają trawienie i wchłanianie tłuszczy z pożywienia. 

przyprawy do kaczki
Fot. Kaczkę przez pieczeniem można natrzeć przyprawami z dodatkiem miodu

W rzeczywistości niemal każdej przyprawy można użyć do natarcia. Wyjątek stanowi jedynie kurkuma. Pozostałą gamę ziół i przypraw można z powodzeniem wykorzystać, jednak ważna jest ilość. Zachowanie pomiędzy nimi odpowiedniej proporcji jest kluczem do sukcesu. Ważna jest także ilość poszczególnych przypraw i ich smak. Wybrane przyprawy można dodać do miodu i wysmarować tym kaczkę. Osoby, które wolą stosować wyłącznie sam miód muszą wysmarować mięso od środka, żeby uniknąć gorzkiego posmaku. 

Kaczka – jakie przyprawy wybrać?

Wśród najczęściej stosowanych przypraw do mięsa z kaczki stosowane są: czarny pieprz, czerwony pieprz, jałowiec, cytryna, liść laurowy, potarty czosnek (zobacz również wpis na temat – Jak przechowywać czosnek). Oczywiście nie można zapomnieć o soli. Jest to podstawowa kompozycja, która pozwoli przygotować pyszną i aromatyczną kaczkę. 

kaczka jakie przyprawy
Fot. Jałowiec czy czosnek to tylko nieliczne z przypraw które można wykorzystać podczas przygotowywania kaczki

Ponadto kaczkę można łączyć w kminkiem, który wcześniej będzie rozbity w moździerzu. Dodatkowo warto pokusić się dodanie koperku, bazylii, oregano, kardamonu, cynamonu i tymianku. Można dodać szczyptę kolendry. Z tej dodatkowej grupy można dodać nawet jedną wybraną przyprawę, której smak będzie pożądany. 

Kaczka świetnie komponuje się z również z wanilią. 

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Przepis na kapustę wigilijną z grzybami, czy też w innej wersji niekiedy przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Chociaż trzeba powiedzieć, że…

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Idealnie przyprawione pieczone ziemniaki to marzenia każdej gospodyni i każdego gospodarza. Do przygotowywania frytek i ziemniaków pieczonych warto…

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *