Jak przyprawić kaczkę – jakie przyprawy do kaczki wybrać?

Jak przyprawić kaczkę – jakie przyprawy do kaczki wybrać?

Spis treści:



Mięso z kaczki jest bardzo popularne. U wielu osób jest ono obowiązkowe podczas sylwestra i każdorazowo zachwyca tak samo. Pieczona kaczka poza tym, że może naprawdę świetnie smakować i zadowolić podniebienie każdego smakosza to jest także rewelacyjną dawką każdego odświętnego stołu. Sekretem mięsa z kaczki jest przestrzeganie zasad jego właściwego przygotowania, jednak najistotniejsze są przyprawy do kaczki, które wydobywają z niego głębie smaku. Przedstawiamy jak przyprawić kaczkę, aby zaskoczyć każdego, nawet najbardziej wybredne osoby. 



Kaczka – jak przyprawić?

W przypadku tego mięsa bardzo istotny jest wybór właściwej kaczki. Najistotniejszym czynnikiem jest waga, która powinna oscylować w przedziale od dwóch do maksymalnie dwóch i pół kilograma. Wówczas mięsa jest wystarczająca ilość i nie występuje dużo tłuszczu. Można po tym rozpoznać młode osobniki. Starsze kaczki mają o wiele większą wagę. Dużych osobników należy unikać, w większość przypadków jest to strata pieniędzy i czasu poświęconego na przygotowanie. Kacze mięso jest wówczas zbyt tłuste, co u zdecydowanej większości osób nie pokrywa się z ich preferencjami. 2 kg kaczka będzie wystarczająco duża na wspólny obiad. 

czym przyprawić kaczkę
Fot. Jeżeli nie wiesz czym przyprawić kaczkę koniecznie czytaj dalej!

Istotne jest także właściwe postępowanie z zamrożonym mięsem. Mięso z kaczki powinno rozmrażać się w naturalny sposób. Wykorzystanie kuchenki mikrofalowej lub gorącej wody są czynnikami, które w znaczący sposób przekładają się na późniejszą suchość potrawy. Podczas pieczenia wykorzystywana jest największa blacha, która będzie idealnie dopasowana do wielkości tuszy. Sekretem udanej potrawy są jednak w pełni dopasowane przyprawy, które doskonale komponują się ze smakiem mięsa. Podpowiadamy czym przyprawić kaczkę, aby odnieść kolejny kulinarny sukces. 



Czym natrzeć kaczkę, aby smakowała idealnie?

Wiele osób nie wie, czym natrzeć kaczkę, aby jej smak był zachwycający. Ich wybór powinien być bardzo dobrze przemyślany. To one posiadają największe przełożenie na smak i aromat potrawy. Co więcej, rola przypraw jest często niesłusznie bagatelizowana. To one posiadają wpływ na przebieg metabolizmu, a dodatkowo ułatwiają trawienie i wchłanianie tłuszczy z pożywienia. 

przyprawy do kaczki
Fot. Kaczkę przez pieczeniem można natrzeć przyprawami z dodatkiem miodu

W rzeczywistości niemal każdej przyprawy można użyć do natarcia. Wyjątek stanowi jedynie kurkuma. Pozostałą gamę ziół i przypraw można z powodzeniem wykorzystać, jednak ważna jest ilość. Zachowanie pomiędzy nimi odpowiedniej proporcji jest kluczem do sukcesu. Ważna jest także ilość poszczególnych przypraw i ich smak. Wybrane przyprawy można dodać do miodu i wysmarować tym kaczkę. Osoby, które wolą stosować wyłącznie sam miód muszą wysmarować mięso od środka, żeby uniknąć gorzkiego posmaku. 



Kaczka – jakie przyprawy wybrać?

Wśród najczęściej stosowanych przypraw do mięsa z kaczki stosowane są: czarny pieprz, czerwony pieprz, jałowiec, cytryna, liść laurowy, potarty czosnek (zobacz również wpis na temat – Jak przechowywać czosnek). Oczywiście nie można zapomnieć o soli. Jest to podstawowa kompozycja, która pozwoli przygotować pyszną i aromatyczną kaczkę. 

kaczka jakie przyprawy
Fot. Jałowiec czy czosnek to tylko nieliczne z przypraw które można wykorzystać podczas przygotowywania kaczki

Ponadto kaczkę można łączyć w kminkiem, który wcześniej będzie rozbity w moździerzu. Dodatkowo warto pokusić się dodanie koperku, bazylii, oregano, kardamonu, cynamonu i tymianku. Można dodać szczyptę kolendry. Z tej dodatkowej grupy można dodać nawet jedną wybraną przyprawę, której smak będzie pożądany. 

Kaczka świetnie komponuje się z również z wanilią. 


Zobacz również:

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

marynata do baraniny jakie przyprawy do baraniny

Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?

jak przyprawić karpia przed smażeniem

Jak przyprawić karpia do smażenia?

Nie da się ukryć, że bez karpia niezwykle ciężko wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. To właśnie ta ryba stała się nieodłącznym symbolem świąt, co więcej jego smak stał się ulubionym smakiem Polaków podczas świąt. Przygotowanie tej ryby polega głównie na jej usmażeniu, niemniej jednak smak karpia można wzbogacić przyprawami, by stał się on jeszcze smaczniejszy. Jak więc przyprawić karpia do smażenia?

przyprawy do barszczu czerwonego jak doprawić barszcz

Przyprawy do barszczu czerwonego- jak doprawić barszcz?

Barszcze czerwony jest tradycyjną polską potrawą, która bardzo często gości na naszych stołach. Niemniej jednak, z racji tego, że wkrótce zbliżają się święta, a barszcz czerwony również jest potrawą świąteczną, wiele gospodyń domowych szuka sprawdzonych sposobów na jego doprawienie, by wydobyć głębie smaku. Tak więc doprawić barszcz czerwony?



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.