Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Spis treści:



Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jeden z naturalnych i skutecznych antybiotyków. Nie mniej jednak, czosnek to także roślina, która potrafi nadać daniom nowego smaku. Za jego pomocą można przygotować pyszne i soczyste mięsa, dania z makaronów, a także różnego rodzaju sosy i dipy. Należy jednak wiedzieć, że czosnek musi być odpowiednio przechowywany, by nie stracił swoich właściwości, a przede wszystkim smaku. Gdzie przechowywać czosnek i jak to zrobić?

Jak przechowywać czosnek?

Okazuje się, że prawidłowo przechowywany czosnek, może leżeć bezpiecznie przez wiele miesięcy. Oczywiście istnieje kilka sposobów na to, by przechować czosnek tak, by nie utracił on swoich właściwości smakowych, a także nie skrócić jego żywotności. Najważniejsze jest to, by przechowywać czosnek w całości. Główka czosnku to najlepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Wiadomo, że każde pęknięcie główki, zmniejsza żywotność rośliny. Co więcej, należy pamiętać, by przechowywać go w temperaturze pokojowej. Nie wystawiajmy też czosnku na działanie promieni słonecznych i wilgoci, warto znaleźć suche i zacienione miejsce do jego przechowywania.

jak przechować czosnek
Fot. Nie wiesz jak przechować czosnek aby się nie zepsuł ? Koniecznie czytaj dalej

Przechowywanie czosnku w lodówce

Czosnek, oprócz kuchennych szuflad i szafek, można przechowywać także w lodówce. Nie mniej jednak, musi być on w całości i nie obrany, z racji tego, że jego zapach szybko rozprzestrzeni się bo wnętrzu z lodówki. Należy mieć także na uwadze to, że czosnek zaraz po wyjęciu z lodówki może zacząć kiełkować. Dodatkowo zmieni się delikatnie jego smak, na lekko gorzki. Pamiętajmy więc, że czosnek możemy przechować w lodówce, do momentu, w którym nie zaczniemy go używać. Jak przechowywać obrany czosnek w lodówce? Otóż najlepiej w szczelnym pojemniku, który zamkniemy i dodatkowo owiniemy folią. Zapobiegnie to rozprzestrzenianiu się zapachu, a także zachowa świeżość rośliny.

Jak przechować czosnek w zamrażarce?

Gdzie przechowywać czosnek? Otóż można to zrobić w zamrażarce. Roślinę tą z powodzeniem można zamrozić. Mimo iż niektórzy uważają, że rozmrożony czosnek nie jest już tak smaczny jak świeży, to sam proces zamrażania nie ingeruje w jego walory smakowe. Okazuje się, że jednym z lepszych sposobów, na przechowywanie czosnku w zamrażarce jest obranie go, a następnie zmielenie przy dodaniu odrobiny wody lub bulionu. Wówczas możemy zamrozić go nawet w tacce do lodu. Takie kostki czosnku, przechowujemy w szczelnym pojemniku w zamrażarce i możemy wykorzystać je nawet po 2 miesiącach od zamrożenia.

gdzie przechowywać czosnek
Fot. Jeżeli nie wiesz gdzie przechowywać czosnek, masz kilka możliwości takich jak chociażby zamrażarka czy lodówka

Przechowywanie czosnku w oliwie

Kolejnym sposobem, na przechowywanie czosnku jest jego zamarynowanie w oliwie. Okazuje się, że możemy to zrobić na dwa sposoby. Obrane ząbki czosnku możemy wrzucić do słoika wypełnionego oliwą i włożyć do lodówki. Wówczas nie tylko ząbki czosnku zachowają swoje walory smakowe, a także stanie się on bardziej miękki i łatwiejszy do posiekania, ale zyskamy także zdrową i smaczną oliwę czosnkową. Ząbki rośliny możemy także zmielić lub zetrzeć na tarce i również dodać do oliwy. Wówczas jeszcze silniej nasiąknie ona czosnkiem i będzie miała mocniejszy smak.

Inne sposoby przechowywania czosnku

Jak przechowywać czosnek? Okazuje się, że można go upiec, a dzięki temu będzie nie tylko smaczny, ale także będziesz mógł przechować go w zamrażarce przez nieokreślony czas. Pieczony czosnek jest bardzo podobny do świeżego, więc nie odczujesz różnicy. By upiec roślinę, należy nasmarować naczynie żaroodporne oliwą, a następnie umieścić tam czosnek na około 45 minut. Piekarnik musi być nagrzany do 175 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, należy odkroić końcówki i wycisnąć miękkie ząbki czosnku do pojemnika, a następnie umieścić go w zamrażarce.

przechowywanie czosnku
Fot. Przechowywanie czosnku jest proste i nie wymaga dużego zaangażowania

Pieczenie czosnku w oleju, zapobiegnie jego całkowitemu zamarznięciu. Kolejnym sposobem jest suszenie rośliny. Wystarczy obrać ząbki i pokroić je na cienkie plasterki. Wówczas układamy je na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 45 stopni Celsjusza na około 30 minut. Chrupiący czosnek przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce, nawet przez kilka miesięcy.


Zobacz również:

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł

jak przechowywać cebulę

Jak przechowywać cebulę?

Cebula jest istotnym składnikiem wielu dań, dlatego jej odpowiednie przechowywanie powinno być dla nas ważne. Jak to robić? Na pewno w sposób, który pozwoli na jak najdłuższe zachowanie świeżości.

jak przechowywać chleb

Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Świeże pieczywo to podstawa większości smacznych śniadań. Niestety chleb, który jest świeży od razu po zakupie, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Wiele osób zastanawia się w jakich warunkach i w czym trzymać chleb, aby uchronić go przed wysychaniem czy pleśnią. Na szczęście jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.