Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Spis treści:



Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jeden z naturalnych i skutecznych antybiotyków. Nie mniej jednak, czosnek to także roślina, która potrafi nadać daniom nowego smaku. Za jego pomocą można przygotować pyszne i soczyste mięsa, dania z makaronów, a także różnego rodzaju sosy i dipy. Należy jednak wiedzieć, że czosnek musi być odpowiednio przechowywany, by nie stracił swoich właściwości, a przede wszystkim smaku. Gdzie przechowywać czosnek i jak to zrobić?

Jak przechowywać czosnek?

Okazuje się, że prawidłowo przechowywany czosnek, może leżeć bezpiecznie przez wiele miesięcy. Oczywiście istnieje kilka sposobów na to, by przechować czosnek tak, by nie utracił on swoich właściwości smakowych, a także nie skrócić jego żywotności. Najważniejsze jest to, by przechowywać czosnek w całości. Główka czosnku to najlepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Wiadomo, że każde pęknięcie główki, zmniejsza żywotność rośliny. Co więcej, należy pamiętać, by przechowywać go w temperaturze pokojowej. Nie wystawiajmy też czosnku na działanie promieni słonecznych i wilgoci, warto znaleźć suche i zacienione miejsce do jego przechowywania.

jak przechować czosnek
Fot. Nie wiesz jak przechować czosnek aby się nie zepsuł ? Koniecznie czytaj dalej

Przechowywanie czosnku w lodówce

Czosnek, oprócz kuchennych szuflad i szafek, można przechowywać także w lodówce. Nie mniej jednak, musi być on w całości i nie obrany, z racji tego, że jego zapach szybko rozprzestrzeni się bo wnętrzu z lodówki. Należy mieć także na uwadze to, że czosnek zaraz po wyjęciu z lodówki może zacząć kiełkować. Dodatkowo zmieni się delikatnie jego smak, na lekko gorzki. Pamiętajmy więc, że czosnek możemy przechować w lodówce, do momentu, w którym nie zaczniemy go używać. Jak przechowywać obrany czosnek w lodówce? Otóż najlepiej w szczelnym pojemniku, który zamkniemy i dodatkowo owiniemy folią. Zapobiegnie to rozprzestrzenianiu się zapachu, a także zachowa świeżość rośliny.

Jak przechować czosnek w zamrażarce?

Gdzie przechowywać czosnek? Otóż można to zrobić w zamrażarce. Roślinę tą z powodzeniem można zamrozić. Mimo iż niektórzy uważają, że rozmrożony czosnek nie jest już tak smaczny jak świeży, to sam proces zamrażania nie ingeruje w jego walory smakowe. Okazuje się, że jednym z lepszych sposobów, na przechowywanie czosnku w zamrażarce jest obranie go, a następnie zmielenie przy dodaniu odrobiny wody lub bulionu. Wówczas możemy zamrozić go nawet w tacce do lodu. Takie kostki czosnku, przechowujemy w szczelnym pojemniku w zamrażarce i możemy wykorzystać je nawet po 2 miesiącach od zamrożenia.

gdzie przechowywać czosnek
Fot. Jeżeli nie wiesz gdzie przechowywać czosnek, masz kilka możliwości takich jak chociażby zamrażarka czy lodówka

Przechowywanie czosnku w oliwie

Kolejnym sposobem, na przechowywanie czosnku jest jego zamarynowanie w oliwie. Okazuje się, że możemy to zrobić na dwa sposoby. Obrane ząbki czosnku możemy wrzucić do słoika wypełnionego oliwą i włożyć do lodówki. Wówczas nie tylko ząbki czosnku zachowają swoje walory smakowe, a także stanie się on bardziej miękki i łatwiejszy do posiekania, ale zyskamy także zdrową i smaczną oliwę czosnkową. Ząbki rośliny możemy także zmielić lub zetrzeć na tarce i również dodać do oliwy. Wówczas jeszcze silniej nasiąknie ona czosnkiem i będzie miała mocniejszy smak.

Inne sposoby przechowywania czosnku

Jak przechowywać czosnek? Okazuje się, że można go upiec, a dzięki temu będzie nie tylko smaczny, ale także będziesz mógł przechować go w zamrażarce przez nieokreślony czas. Pieczony czosnek jest bardzo podobny do świeżego, więc nie odczujesz różnicy. By upiec roślinę, należy nasmarować naczynie żaroodporne oliwą, a następnie umieścić tam czosnek na około 45 minut. Piekarnik musi być nagrzany do 175 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, należy odkroić końcówki i wycisnąć miękkie ząbki czosnku do pojemnika, a następnie umieścić go w zamrażarce.

przechowywanie czosnku
Fot. Przechowywanie czosnku jest proste i nie wymaga dużego zaangażowania

Pieczenie czosnku w oleju, zapobiegnie jego całkowitemu zamarznięciu. Kolejnym sposobem jest suszenie rośliny. Wystarczy obrać ząbki i pokroić je na cienkie plasterki. Wówczas układamy je na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 45 stopni Celsjusza na około 30 minut. Chrupiący czosnek przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce, nawet przez kilka miesięcy.


Zobacz również:

jak przechowywać cebulę

Jak przechowywać cebulę?

Cebula jest istotnym składnikiem wielu dań, dlatego jej odpowiednie przechowywanie powinno być dla nas ważne. Jak to robić? Na pewno w sposób, który pozwoli na jak najdłuższe zachowanie świeżości.

jak przechowywać chleb

Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Świeże pieczywo to podstawa większości smacznych śniadań. Niestety chleb, który jest świeży od razu po zakupie, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Wiele osób zastanawia się w jakich warunkach i w czym trzymać chleb, aby uchronić go przed wysychaniem czy pleśnią. Na szczęście jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej.

jak podgrzać kluski śląskie

Jak podgrzać kluski śląskie?

Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?

jak przechowywać banany

Jak przechowywać banany ? Dlaczego banany czernieją?

Banany są jednymi z najchętniej kupowanych w Polsce owoców. Pod żółtą skórką kryje się wiele cennych makroelementów, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jest to owoc, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, począwszy od tego, że idealnie spełnia funkcję szybkiej i pożywnej przekąski, często używany jest w przygotowywaniu smacznych deserów i wypieków, a w formie pieczonej, stanowi wykwintny dodatek do wytrawnych obiadów. Kupując banany, możemy wybierać spośród tych mniej dojrzałych o zielonym zabarwieniu, jak i również bardziej żółtych, często z pojedynczymi brązowymi plamkami, które są słodsze i smaczniejsze. Nie musimy ich spożywać od razu po zakupie, warto jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii, dzięki którym będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżością żółtych, zakrzywionych owoców.

jak przechowywać marchew w domu

Jak przechowywać marchew w domu?

Marchew jest popularnym warzywem cenionym niemal we wszystkich kuchniach świata. Jej bogactwo witamin i składników mineralnych sprawia, że jest chętnie spożywana przez większość osób prowadzących zdrowy tryb życia. Marchew należy do grupy warzyw trwałych, jednak aby jak najdłużej zachować świeżość i jędrność warzywa, potrzebna jest odpowiednia ochrona oraz przechowywanie.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.