Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Spis treści:



Świeże pieczywo to podstawa większości smacznych śniadań. Niestety chleb, który jest świeży od razu po zakupie, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Wiele osób zastanawia się w jakich warunkach i w czym trzymać chleb, aby uchronić go przed wysychaniem czy pleśnią. Na szczęście jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej.

Jak przechowywać chleb, aby zachował świeżość na dłużej?

Abyśmy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej, należy trzymać się kilku zasad odnośnie jego przechowywania. Musimy mu zapewnić suche miejsce, unikać wilgoci i zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperatury. Optymalna temperatura to 18-22 stopnie C. Jeśli przechowujemy pieczywo w chlebaku lub w szafce, należy regularnie czyścić go np. mieszanką wody i octu.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Należy też pamiętać o regularnym wietrzeniu takiego miejsca. Mimo, że chleb nie powinien być przechowywany w zbyt niskiej temperaturze, to wyjątkiem jest mrożenie. Jest to świetny sposób na przedłużenie trwałości pieczywa, jeśli akurat mamy jego nadwyżkę. Najlepiej mrozić chleb włożony do foliowego woreczka. Jego trwałość w takich warunkach to około 3 miesięcy. Gdy będziemy chcieli go użyć, należy rozmrażać go w warunkach pokojowych lub w lodówce.

w czym przechowywać chleb
Fot. Jeżeli nie wiesz w czym przechowywać chleb, koniecznie czytaj dalej!

W czym przechowywać chleb?

Na rynku istnieje wiele akcesoriów do kuchni, które mają pomóc nam przedłużyć trwałość pieczywa. Dostępne są różnego rodzaju chlebaki, woreczki, ściereczki. Przechowywanie chleba powinno być różne w zależności od jego rodzaju. Pieczywo na zakwasie lub na drożdżach zachowa świeżość na dłużej, jeśli będzie przechowywane w chlebaku, najlepiej wykonanym z naturalnych materiałów (np. chlebak drewniany).



Dobrze sprawdzają się także woreczki wykonane z przepuszczalnych materiałów, takich jak len czy bawełna. Nie musimy od razu kupować specjalnych woreczków. Podobny efekt da zawinięcie bochenka w czystą kuchenną ścierkę, które zazwyczaj wykonane są z bawełny lub lnu. Przechowywanie chleba w lodówce to dobry pomysł jedynie w przypadku pieczywa tostowego.

Inne rodzaje chleba nie lubią tak niskich temperatur. Chleba absolutnie nie należy przechowywać w foliowych woreczkach, w folii aluminiowej czy w folii spożywczej, ponieważ szybko dochodzi tam do jego zaparzania, a w konsekwencji szybszego pleśnienia.

przechowywanie pieczywa
Fot. Odpowiednie przechowywanie pieczywa pozwala na zachowanie jego świeżości na dłużej

Rodzaj pieczywa ma znaczenie. Jaki chleb najdłużej zachowa świeżość?

Nie każde pieczywo traci świeżość w tym samym tempie. Najszybciej psuje się chleb z mąki pszennej, a najdłużej trwały pozostaje z mąki żytniej. Chleb wypiekany na drożdżach charakteryzuje się krótszą trwałością, niż ten na zakwasie. Wiele osób decyduje się obecnie na samodzielny wypiek chleba w domu.

jak przechowywać upieczony chleb
Fot. W zależności od rodzaju pieczywa zachowa on świeżość od kilku do kilkunastu dni

W przeciwieństwie do większości bochenków zakupionych w sklepie, taki domowy wypiek nie zawiera konserwantów przedłużających trwałość. W takim razie jak przechowywać upieczony chleb? Przede wszystkim po wyjęciu go z piekarnika należy odczekać aż do całkowitego wystygnięcia. Jeśli schowamy go, kiedy jest jeszcze ciepły, poskutkuje to utratą chrupkości i szybszym pleśnieniem chleba. Kiedy już nasz wypiek wystygnie, przechowywanie pieczywa powinno być takie samo jak dla pozostałych bochenków.


Zobacz również:

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

jak przechowywać koperek

Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.