Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Świeże pieczywo to podstawa większości smacznych śniadań. Niestety chleb, który jest świeży od razu po zakupie, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Wiele osób zastanawia się w jakich warunkach i w czym trzymać chleb, aby uchronić go przed wysychaniem czy pleśnią. Na szczęście jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej.

Jak przechowywać chleb, aby zachował świeżość na dłużej?

Abyśmy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej, należy trzymać się kilku zasad odnośnie jego przechowywania. Musimy mu zapewnić suche miejsce, unikać wilgoci i zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperatury. Optymalna temperatura to 18-22 stopnie C. Jeśli przechowujemy pieczywo w chlebaku lub w szafce, należy regularnie czyścić go np. mieszanką wody i octu.

Należy też pamiętać o regularnym wietrzeniu takiego miejsca. Mimo, że chleb nie powinien być przechowywany w zbyt niskiej temperaturze, to wyjątkiem jest mrożenie. Jest to świetny sposób na przedłużenie trwałości pieczywa, jeśli akurat mamy jego nadwyżkę. Najlepiej mrozić chleb włożony do foliowego woreczka. Jego trwałość w takich warunkach to około 3 miesięcy. Gdy będziemy chcieli go użyć, należy rozmrażać go w warunkach pokojowych lub w lodówce.

w czym przechowywać chleb
Fot. Jeżeli nie wiesz w czym przechowywać chleb, koniecznie czytaj dalej!

W czym przechowywać chleb?

Na rynku istnieje wiele akcesoriów do kuchni, które mają pomóc nam przedłużyć trwałość pieczywa. Dostępne są różnego rodzaju chlebaki, woreczki, ściereczki. Przechowywanie chleba powinno być różne w zależności od jego rodzaju. Pieczywo na zakwasie lub na drożdżach zachowa świeżość na dłużej, jeśli będzie przechowywane w chlebaku, najlepiej wykonanym z naturalnych materiałów (np. chlebak drewniany).

Dobrze sprawdzają się także woreczki wykonane z przepuszczalnych materiałów, takich jak len czy bawełna. Nie musimy od razu kupować specjalnych woreczków. Podobny efekt da zawinięcie bochenka w czystą kuchenną ścierkę, które zazwyczaj wykonane są z bawełny lub lnu. Przechowywanie chleba w lodówce to dobry pomysł jedynie w przypadku pieczywa tostowego.

Inne rodzaje chleba nie lubią tak niskich temperatur. Chleba absolutnie nie należy przechowywać w foliowych woreczkach, w folii aluminiowej czy w folii spożywczej, ponieważ szybko dochodzi tam do jego zaparzania, a w konsekwencji szybszego pleśnienia.

przechowywanie pieczywa
Fot. Odpowiednie przechowywanie pieczywa pozwala na zachowanie jego świeżości na dłużej

Rodzaj pieczywa ma znaczenie. Jaki chleb najdłużej zachowa świeżość?

Nie każde pieczywo traci świeżość w tym samym tempie. Najszybciej psuje się chleb z mąki pszennej, a najdłużej trwały pozostaje z mąki żytniej. Chleb wypiekany na drożdżach charakteryzuje się krótszą trwałością, niż ten na zakwasie. Wiele osób decyduje się obecnie na samodzielny wypiek chleba w domu.

jak przechowywać upieczony chleb
Fot. W zależności od rodzaju pieczywa zachowa on świeżość od kilku do kilkunastu dni

W przeciwieństwie do większości bochenków zakupionych w sklepie, taki domowy wypiek nie zawiera konserwantów przedłużających trwałość. W takim razie jak przechowywać upieczony chleb? Przede wszystkim po wyjęciu go z piekarnika należy odczekać aż do całkowitego wystygnięcia. Jeśli schowamy go, kiedy jest jeszcze ciepły, poskutkuje to utratą chrupkości i szybszym pleśnieniem chleba. Kiedy już nasz wypiek wystygnie, przechowywanie pieczywa powinno być takie samo jak dla pozostałych bochenków.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Aby cieszyć się ich świeżością i wartościami odżywczymi przez długi czas, ważne jest właściwe przechowywanie. W tym wpisie podzielę się sprawdzonymi sposobami na przechowywanie suszonych śliwek.

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodł…

Czy miód może się zepsuć?

Czy miód może się zepsuć?

W dzisiejszych czasach, kiedy świadomość zdrowotna jest na wysokim poziomie, wiele osób zastanawia się, czy naturalne produkty, takie jak miód, …

Jak przechowywać przyprawy?

Jak przechowywać przyprawy?

Każdy miłośnik dobrego smaku doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że wszelkie dania czy desery, by mogły charakteryzować się doskonałym smak…

Mrożenie grzybów - jak prawidłowo zamrozić grzyby

Mrożenie grzybów – jak prawidłowo zamrozić grzyby?

Bez wątpienia mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na to, aby przetrwały one z nami do zimy, kiedy to ich zebranie jest nie możliwe….

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *