Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Spis treści:



Świeże pieczywo to podstawa większości smacznych śniadań. Niestety chleb, który jest świeży od razu po zakupie, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Wiele osób zastanawia się w jakich warunkach i w czym trzymać chleb, aby uchronić go przed wysychaniem czy pleśnią. Na szczęście jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej.

Jak przechowywać chleb, aby zachował świeżość na dłużej?

Abyśmy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej, należy trzymać się kilku zasad odnośnie jego przechowywania. Musimy mu zapewnić suche miejsce, unikać wilgoci i zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperatury. Optymalna temperatura to 18-22 stopnie C. Jeśli przechowujemy pieczywo w chlebaku lub w szafce, należy regularnie czyścić go np. mieszanką wody i octu.

Należy też pamiętać o regularnym wietrzeniu takiego miejsca. Mimo, że chleb nie powinien być przechowywany w zbyt niskiej temperaturze, to wyjątkiem jest mrożenie. Jest to świetny sposób na przedłużenie trwałości pieczywa, jeśli akurat mamy jego nadwyżkę. Najlepiej mrozić chleb włożony do foliowego woreczka. Jego trwałość w takich warunkach to około 3 miesięcy. Gdy będziemy chcieli go użyć, należy rozmrażać go w warunkach pokojowych lub w lodówce.

w czym przechowywać chleb
Fot. Jeżeli nie wiesz w czym przechowywać chleb, koniecznie czytaj dalej!

W czym przechowywać chleb?

Na rynku istnieje wiele akcesoriów do kuchni, które mają pomóc nam przedłużyć trwałość pieczywa. Dostępne są różnego rodzaju chlebaki, woreczki, ściereczki. Przechowywanie chleba powinno być różne w zależności od jego rodzaju. Pieczywo na zakwasie lub na drożdżach zachowa świeżość na dłużej, jeśli będzie przechowywane w chlebaku, najlepiej wykonanym z naturalnych materiałów (np. chlebak drewniany).

Dobrze sprawdzają się także woreczki wykonane z przepuszczalnych materiałów, takich jak len czy bawełna. Nie musimy od razu kupować specjalnych woreczków. Podobny efekt da zawinięcie bochenka w czystą kuchenną ścierkę, które zazwyczaj wykonane są z bawełny lub lnu. Przechowywanie chleba w lodówce to dobry pomysł jedynie w przypadku pieczywa tostowego. Inne rodzaje chleba nie lubią tak niskich temperatur. Chleba absolutnie nie należy przechowywać w foliowych woreczkach, w folii aluminiowej czy w folii spożywczej, ponieważ szybko dochodzi tam do jego zaparzania, a w konsekwencji szybszego pleśnienia.

przechowywanie pieczywa
Fot. Odpowiednie przechowywanie pieczywa pozwala na zachowanie jego świeżości na dłużej

Rodzaj pieczywa ma znaczenie. Jaki chleb najdłużej zachowa świeżość?

Nie każde pieczywo traci świeżość w tym samym tempie. Najszybciej psuje się chleb z mąki pszennej, a najdłużej trwały pozostaje z mąki żytniej. Chleb wypiekany na drożdżach charakteryzuje się krótszą trwałością, niż ten na zakwasie. Wiele osób decyduje się obecnie na samodzielny wypiek chleba w domu.

jak przechowywać upieczony chleb
Fot. W zależności od rodzaju pieczywa zachowa on świeżość od kilku do kilkunastu dni

W przeciwieństwie do większości bochenków zakupionych w sklepie, taki domowy wypiek nie zawiera konserwantów przedłużających trwałość. W takim razie jak przechowywać upieczony chleb? Przede wszystkim po wyjęciu go z piekarnika należy odczekać aż do całkowitego wystygnięcia. Jeśli schowamy go, kiedy jest jeszcze ciepły, poskutkuje to utratą chrupkości i szybszym pleśnieniem chleba. Kiedy już nasz wypiek wystygnie, przechowywanie pieczywa powinno być takie samo jak dla pozostałych bochenków.


Zobacz również:

jak przechowywać cebulę

Jak przechowywać cebulę?

Cebula jest istotnym składnikiem wielu dań, dlatego jej odpowiednie przechowywanie powinno być dla nas ważne. Jak to robić? Na pewno w sposób, który pozwoli na jak najdłuższe zachowanie świeżości.

jak przechowywać czosnek

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jeden z naturalnych i skutecznych antybiotyków. Nie mniej jednak, czosnek to także roślina, która potrafi nadać daniom nowego smaku. Za jego pomocą można przygotować pyszne i soczyste mięsa, dania z makaronów, a także różnego rodzaju sosy i dipy. Należy jednak wiedzieć, że czosnek musi być odpowiednio przechowywany, by nie stracił swoich właściwości, a przede wszystkim smaku. Gdzie przechowywać czosnek i jak to zrobić?

jak podgrzać kluski śląskie

Jak podgrzać kluski śląskie?

Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?

jak przechowywać banany

Jak przechowywać banany ? Dlaczego banany czernieją?

Banany są jednymi z najchętniej kupowanych w Polsce owoców. Pod żółtą skórką kryje się wiele cennych makroelementów, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jest to owoc, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, począwszy od tego, że idealnie spełnia funkcję szybkiej i pożywnej przekąski, często używany jest w przygotowywaniu smacznych deserów i wypieków, a w formie pieczonej, stanowi wykwintny dodatek do wytrawnych obiadów. Kupując banany, możemy wybierać spośród tych mniej dojrzałych o zielonym zabarwieniu, jak i również bardziej żółtych, często z pojedynczymi brązowymi plamkami, które są słodsze i smaczniejsze. Nie musimy ich spożywać od razu po zakupie, warto jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii, dzięki którym będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżością żółtych, zakrzywionych owoców.

jak przechowywać marchew w domu

Jak przechowywać marchew w domu?

Marchew jest popularnym warzywem cenionym niemal we wszystkich kuchniach świata. Jej bogactwo witamin i składników mineralnych sprawia, że jest chętnie spożywana przez większość osób prowadzących zdrowy tryb życia. Marchew należy do grupy warzyw trwałych, jednak aby jak najdłużej zachować świeżość i jędrność warzywa, potrzebna jest odpowiednia ochrona oraz przechowywanie.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.