Jak przechowywać cebulę?

Jak przechowywać cebulę?

Spis treści:



Cebula jest istotnym składnikiem wielu dań, dlatego jej odpowiednie przechowywanie powinno być dla nas ważne. Jak to robić? Na pewno w sposób, który pozwoli na jak najdłuższe zachowanie świeżości.

Jak przechowywać cebulę aby zachowała świeżość?

Cebula jest warzywem, które ma dość długi termin ważności, a odpowiednio przechowywana pozwala na użycie w późniejszym terminie. Warzywo to, dzieli się na wiele rodzajów, a także posiada sporo witamin i wiele innych pożytecznych składników które wspierają nasz organizm.

cebula jak przechowywać
Fot. Przechowywanie cebuli w ciemnym i chłodnym miejscu przedłuży jej żywotność

Cebula pozostanie świeża na dłużej przede wszystkim przy odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Warzywa preferują przewiewne, ciemne i chłodne miejsca. Powinno się ją trzymać z dala od ziemniaków, ponieważ gdy te warzywa znajdują się blisko siebie, wydzielają gazy, które przyspieszają psucie się warzyw.

Cebula – przechowywanie

Jeśli cebula nie jest uszkodzona, jest dobrej jakości, a także znajduje się w ciemnym i suchym miejscu, czas spożycia znacznie się wydłuża. W zależności od gatunku, może wynosić od sześciu do ośmiu miesięcy.

Przechowywanie cebuli, zwłaszcza w warunkach domowych nie jest zbyt wymagające. Przede wszystkim, trzeba unikać przechowywania jej w lodówce. Kolejnym minusem jest to, że może wdać się pleśń. Przez to, cebula staje się miękka i nie jest już przydatna kulinarnie. Dzieje się tak ponieważ rośliny przechowują węglowodany jako złożony cukier zwany skrobią, a kiedy są przechowywane w niskiej temperaturze, te złożone skrobie przekształcane są w proste cząsteczki cukru.

przechowywanie cebuli
Fot. Jeżeli masz taką możliwość przechowuj cebulę w piwnicy bądź spiżarni

Lepszym sposobem na jej przechowywanie, będzie piwnica albo spiżarnia. Najlepiej, gdyby pomieszczenie było ciemne i chłodne. Te dwa czynniki pozwolą na ograniczenie procesów wzrostu, co wydłuży czas przechowywania. Trzeba również pamiętać, aby nie trzymać cebuli w miejscu gdzie jest wilgotno i nie ma dobrej wentylacji.

Krojona cebula – jak przechowywać?

Termin przydatności pokrojonej cebuli jest krótszy niż tej w całości, bo wynosi zaledwie od 7 do 10 dni. Gdzie termin całej i obranej cebuli to od 10 do 14 dni. Pokrojoną cebulę powinno trzymać się zamkniętą w pojemniku lub w plastikowej torbie w lodówce. Obrane cebule można spokojnie tam trzymać. Istotne jest, aby przed krojeniem, umyć dokładnie ręce. Inaczej do warzyw mogą dostać się bakterie.

krojona cebula przechowywanie
Fot. Pokrojoną cebulę trzymaj w lodówce nie więcej niż 10 dni. Najlepiej zużyć ją w przeciągu 3-5 dni

Przechowywanie cebuli – co warto wiedzieć?

Cebulę można dodawać do wielu potraw, ale są również przepisy, gdzie cebula stanowi jedyny i główny składnik. Lecz najpierw, trzeba odpowiednio ją przechowywać aby delektować się jej smakiem.

Zapas cebuli powinien być wykorzystany w ciągu miesiąca, dlatego jeśli nie mamy potrzeby, lepiej nie gromadzić jej za wiele. Wiemy już, że pokrojone i obrane kawałki cebuli powinno trzymać się w pojemniku lub plastikowej torbie, ale cebule w całości najlepiej trzymać w drewnianych skrzynkach, koszykach lub pojemnikach które mają liczne otwory, dla dobrej wentylacji powietrza. Obrana cebula powinna zostać włożona do lodówki, podobnie jak jej pokrojone kawałki. Pojemnik, w którym cebula zostanie włożona do lodówki, powinien być szczelny.


Zobacz również:

jak przechowywać czosnek

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jeden z naturalnych i skutecznych antybiotyków. Nie mniej jednak, czosnek to także roślina, która potrafi nadać daniom nowego smaku. Za jego pomocą można przygotować pyszne i soczyste mięsa, dania z makaronów, a także różnego rodzaju sosy i dipy. Należy jednak wiedzieć, że czosnek musi być odpowiednio przechowywany, by nie stracił swoich właściwości, a przede wszystkim smaku. Gdzie przechowywać czosnek i jak to zrobić?

jak przechowywać chleb

Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Świeże pieczywo to podstawa większości smacznych śniadań. Niestety chleb, który jest świeży od razu po zakupie, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Wiele osób zastanawia się w jakich warunkach i w czym trzymać chleb, aby uchronić go przed wysychaniem czy pleśnią. Na szczęście jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej.

jak podgrzać kluski śląskie

Jak podgrzać kluski śląskie?

Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?

jak przechowywać banany

Jak przechowywać banany ? Dlaczego banany czernieją?

Banany są jednymi z najchętniej kupowanych w Polsce owoców. Pod żółtą skórką kryje się wiele cennych makroelementów, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jest to owoc, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, począwszy od tego, że idealnie spełnia funkcję szybkiej i pożywnej przekąski, często używany jest w przygotowywaniu smacznych deserów i wypieków, a w formie pieczonej, stanowi wykwintny dodatek do wytrawnych obiadów. Kupując banany, możemy wybierać spośród tych mniej dojrzałych o zielonym zabarwieniu, jak i również bardziej żółtych, często z pojedynczymi brązowymi plamkami, które są słodsze i smaczniejsze. Nie musimy ich spożywać od razu po zakupie, warto jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii, dzięki którym będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżością żółtych, zakrzywionych owoców.

jak przechowywać marchew w domu

Jak przechowywać marchew w domu?

Marchew jest popularnym warzywem cenionym niemal we wszystkich kuchniach świata. Jej bogactwo witamin i składników mineralnych sprawia, że jest chętnie spożywana przez większość osób prowadzących zdrowy tryb życia. Marchew należy do grupy warzyw trwałych, jednak aby jak najdłużej zachować świeżość i jędrność warzywa, potrzebna jest odpowiednia ochrona oraz przechowywanie.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.