Jak przechowywać cebulę?

Jak przechowywać cebulę?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Cebula jest istotnym składnikiem wielu dań, dlatego jej odpowiednie przechowywanie powinno być dla nas ważne. Jak to robić? Na pewno w sposób, który pozwoli na jak najdłuższe zachowanie świeżości.

Jak przechowywać cebulę aby zachowała świeżość?

Cebula jest warzywem, które ma dość długi termin ważności, a odpowiednio przechowywana pozwala na użycie w późniejszym terminie. Warzywo to, dzieli się na wiele rodzajów, a także posiada sporo witamin i wiele innych pożytecznych składników które wspierają nasz organizm.

cebula jak przechowywać
Fot. Przechowywanie cebuli w ciemnym i chłodnym miejscu przedłuży jej żywotność

Cebula pozostanie świeża na dłużej przede wszystkim przy odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Warzywa preferują przewiewne, ciemne i chłodne miejsca. Powinno się ją trzymać z dala od ziemniaków, ponieważ gdy te warzywa znajdują się blisko siebie, wydzielają gazy, które przyspieszają psucie się warzyw.

Cebula – przechowywanie

Jeśli cebula nie jest uszkodzona, jest dobrej jakości, a także znajduje się w ciemnym i suchym miejscu, czas spożycia znacznie się wydłuża. W zależności od gatunku, może wynosić od sześciu do ośmiu miesięcy.

Przechowywanie cebuli, zwłaszcza w warunkach domowych nie jest zbyt wymagające. Przede wszystkim, trzeba unikać przechowywania jej w lodówce. Kolejnym minusem jest to, że może wdać się pleśń. Przez to, cebula staje się miękka i nie jest już przydatna kulinarnie. Dzieje się tak ponieważ rośliny przechowują węglowodany jako złożony cukier zwany skrobią, a kiedy są przechowywane w niskiej temperaturze, te złożone skrobie przekształcane są w proste cząsteczki cukru.

przechowywanie cebuli
Fot. Jeżeli masz taką możliwość przechowuj cebulę w piwnicy bądź spiżarni

Lepszym sposobem na jej przechowywanie, będzie piwnica albo spiżarnia. Najlepiej, gdyby pomieszczenie było ciemne i chłodne. Te dwa czynniki pozwolą na ograniczenie procesów wzrostu, co wydłuży czas przechowywania. Trzeba również pamiętać, aby nie trzymać cebuli w miejscu gdzie jest wilgotno i nie ma dobrej wentylacji.

Krojona cebula – jak przechowywać?

Termin przydatności pokrojonej cebuli jest krótszy niż tej w całości, bo wynosi zaledwie od 7 do 10 dni. Gdzie termin całej i obranej cebuli to od 10 do 14 dni. Pokrojoną cebulę powinno trzymać się zamkniętą w pojemniku lub w plastikowej torbie w lodówce. Obrane cebule można spokojnie tam trzymać. Istotne jest, aby przed krojeniem, umyć dokładnie ręce. Inaczej do warzyw mogą dostać się bakterie.

krojona cebula przechowywanie
Fot. Pokrojoną cebulę trzymaj w lodówce nie więcej niż 10 dni. Najlepiej zużyć ją w przeciągu 3-5 dni

Przechowywanie cebuli – co warto wiedzieć?

Cebulę można dodawać do wielu potraw, ale są również przepisy, gdzie cebula stanowi jedyny i główny składnik. Lecz najpierw, trzeba odpowiednio ją przechowywać aby delektować się jej smakiem.

Zapas cebuli powinien być wykorzystany w ciągu miesiąca, dlatego jeśli nie mamy potrzeby, lepiej nie gromadzić jej za wiele. Wiemy już, że pokrojone i obrane kawałki cebuli powinno trzymać się w pojemniku lub plastikowej torbie, ale cebule w całości najlepiej trzymać w drewnianych skrzynkach, koszykach lub pojemnikach które mają liczne otwory, dla dobrej wentylacji powietrza. Obrana cebula powinna zostać włożona do lodówki, podobnie jak jej pokrojone kawałki. Pojemnik, w którym cebula zostanie włożona do lodówki, powinien być szczelny.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Aby cieszyć się ich świeżością i wartościami odżywczymi przez długi czas, ważne jest właściwe przechowywanie. W tym wpisie podzielę się sprawdzonymi sposobami na przechowywanie suszonych śliwek.

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodł…

Czy miód może się zepsuć?

Czy miód może się zepsuć?

W dzisiejszych czasach, kiedy świadomość zdrowotna jest na wysokim poziomie, wiele osób zastanawia się, czy naturalne produkty, takie jak miód, …

Jak przechowywać przyprawy?

Jak przechowywać przyprawy?

Każdy miłośnik dobrego smaku doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że wszelkie dania czy desery, by mogły charakteryzować się doskonałym smak…

Mrożenie grzybów - jak prawidłowo zamrozić grzyby

Mrożenie grzybów – jak prawidłowo zamrozić grzyby?

Bez wątpienia mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na to, aby przetrwały one z nami do zimy, kiedy to ich zebranie jest nie możliwe….

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *