Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Spis treści:



Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł

Jak przygotować sałatę do przechowywania?

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż umycie i wysuszenie warzywa, i że nie można zrobić tego niepoprawnie. A jednak istnieją sposoby mycia, a następnie suszenia sałaty, które pomogą Ci w późniejszym przechowywaniu jej.

jak przygotować sałatę do przechowywania
Fot. Przed schowaniem sałaty do lodówki pamiętaj aby ja odpowiednio przygotować

Sałatę podziel na liście i każdy z nich dokładnie umyj pod bieżącą, zimną wodą. Jeżeli rodzaj Twojej sałaty posiada mniejsze listki (np. rukola), wystarczy, że opłuczesz ją kilkakrotnie. Jeżeli nie chcesz rozkładać całej główki na liście, myj ją delikatnie, uważając żeby jej nie uszkodzić. Takie działanie mogłoby doprowadzić to zmiany jej koloru. Pamiętaj jednak, że decydując się na nierozdzielanie listków, powinieneś określić jej stan jako świeży – jeżeli jej kolor jest intensywny, a kruchość na wysokim poziomie, to oznacza, że możesz pozostawić całą główkę.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Umyte liście zostaw na rozłożonym ręczniku papierowym, aby mogły wyschnąć swobodnie. Możesz również zwinąć je w luźny rulon, który powinien szybciej pochłonąć wilgoć. Jeżeli posiadasz wirówkę, oczywiście przyspieszy ona proces suszenia.



Jak przechowywać sałatę, aby przedłużyć jej trwałość?

Świeżą sałatę charakteryzuje przede wszystkim kruchość i chrupkość – taka też jest najlepsza w smaku. Niestety jest to warzywo, które flakowacieje, tracąc te właściwości. Istnieją jednak świetnie sposoby na przechowywanie sałaty – także jeżeli nie masz miejsca w lodówce.

jak przechowywać sałatę lodową
Fot. Odpowiednio przechowywana sałata lodowa jest w stanie wytrzymać w lodówce kilka dni

Sałata – sposoby na przechowywanie:

  1. Po wysuszeniu sałaty na ręczniku papierowym, możesz ją zwinąć i zapakować ją w plastikową torbę, która odetnie sałacie powietrze, dzięki czemu spowolni proces starzenia warzywa. Listki papieru będą pochłaniać nadmiar wody oraz wilgoci.
  2. Jeżeli masz miejsce w swojej lodówce, warto zastosować najprostszy sposób na jej przechowywanie, czyli pudełko wyłożone ręcznikiem papierowym. Sałatę należy równo rozłożyć w pudełku, a następnie przykryć kolejną warstwą ręcznika. Przed zamknięciem pudełka, upewnij się, że sałata leży luźno – to zapobiegnie wydawaniu przez nią soków.


Sałata – przechowywanie, czyli jak przechowywać sałatę lodową w lodówce przez kilka dni?

Najlepszym naczyniem na przechowywanie sałatek są  również duże miski lub talerze. Zawsze pamiętaj o umyciu sałaty. Jeżeli sałata zwiędła, w prosty sposób przywrócisz jej kruchość – wystarczy, że wrzucisz ją do zimnej wody na ok. godzinę. Po tym czasie należy pozbyć się nadmiaru wody (możesz zastosować do tego wspomniane już ręczniki papierowe). Odsączoną sałatę włóż do miski. Możesz zawinąć ją lekko w ręcznik papierowy. Opisane czynności możesz powtarzać co kilka dni. Warto wiedzieć, że dzięki wyżej opisanym krokom postępowania, możesz przechowywać sałatę w lodówce nawet przez tydzień. Pamiętaj jednak, że jest to warzywo, które ma małą przydatność do spożycia – szybko staje się nieapetyczna, dlatego kupując ją, bądź nastawiony na jej zjedzenie w najbliższych dniach. Smacznego!

jak przechowywać sałatę w lodówce
Fot. Lodówka to idealne miejsce do przechowania sałaty

Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.