Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Spis treści:



Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł

Jak przygotować sałatę do przechowywania?

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż umycie i wysuszenie warzywa, i że nie można zrobić tego niepoprawnie. A jednak istnieją sposoby mycia, a następnie suszenia sałaty, które pomogą Ci w późniejszym przechowywaniu jej.

jak przygotować sałatę do przechowywania
Fot. Przed schowaniem sałaty do lodówki pamiętaj aby ja odpowiednio przygotować

Sałatę podziel na liście i każdy z nich dokładnie umyj pod bieżącą, zimną wodą. Jeżeli rodzaj Twojej sałaty posiada mniejsze listki (np. rukola), wystarczy, że opłuczesz ją kilkakrotnie. Jeżeli nie chcesz rozkładać całej główki na liście, myj ją delikatnie, uważając żeby jej nie uszkodzić. Takie działanie mogłoby doprowadzić to zmiany jej koloru. Pamiętaj jednak, że decydując się na nierozdzielanie listków, powinieneś określić jej stan jako świeży – jeżeli jej kolor jest intensywny, a kruchość na wysokim poziomie, to oznacza, że możesz pozostawić całą główkę.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Umyte liście zostaw na rozłożonym ręczniku papierowym, aby mogły wyschnąć swobodnie. Możesz również zwinąć je w luźny rulon, który powinien szybciej pochłonąć wilgoć. Jeżeli posiadasz wirówkę, oczywiście przyspieszy ona proces suszenia.



Jak przechowywać sałatę, aby przedłużyć jej trwałość?

Świeżą sałatę charakteryzuje przede wszystkim kruchość i chrupkość – taka też jest najlepsza w smaku. Niestety jest to warzywo, które flakowacieje, tracąc te właściwości. Istnieją jednak świetnie sposoby na przechowywanie sałaty – także jeżeli nie masz miejsca w lodówce.

jak przechowywać sałatę lodową
Fot. Odpowiednio przechowywana sałata lodowa jest w stanie wytrzymać w lodówce kilka dni

Sałata – sposoby na przechowywanie:

  1. Po wysuszeniu sałaty na ręczniku papierowym, możesz ją zwinąć i zapakować ją w plastikową torbę, która odetnie sałacie powietrze, dzięki czemu spowolni proces starzenia warzywa. Listki papieru będą pochłaniać nadmiar wody oraz wilgoci.
  2. Jeżeli masz miejsce w swojej lodówce, warto zastosować najprostszy sposób na jej przechowywanie, czyli pudełko wyłożone ręcznikiem papierowym. Sałatę należy równo rozłożyć w pudełku, a następnie przykryć kolejną warstwą ręcznika. Przed zamknięciem pudełka, upewnij się, że sałata leży luźno – to zapobiegnie wydawaniu przez nią soków.


Sałata – przechowywanie, czyli jak przechowywać sałatę lodową w lodówce przez kilka dni?

Najlepszym naczyniem na przechowywanie sałatek są  również duże miski lub talerze. Zawsze pamiętaj o umyciu sałaty. Jeżeli sałata zwiędła, w prosty sposób przywrócisz jej kruchość – wystarczy, że wrzucisz ją do zimnej wody na ok. godzinę. Po tym czasie należy pozbyć się nadmiaru wody (możesz zastosować do tego wspomniane już ręczniki papierowe). Odsączoną sałatę włóż do miski. Możesz zawinąć ją lekko w ręcznik papierowy. Opisane czynności możesz powtarzać co kilka dni. Warto wiedzieć, że dzięki wyżej opisanym krokom postępowania, możesz przechowywać sałatę w lodówce nawet przez tydzień. Pamiętaj jednak, że jest to warzywo, które ma małą przydatność do spożycia – szybko staje się nieapetyczna, dlatego kupując ją, bądź nastawiony na jej zjedzenie w najbliższych dniach. Smacznego!

jak przechowywać sałatę w lodówce
Fot. Lodówka to idealne miejsce do przechowania sałaty

Zobacz również:

jak mrozić truskawki

Jak mrozić truskawki? Powiew lata w środku zimy

Gdy zbliżają się wakacje i rozpoczyna sezon urlopowy, cieszymy się z długo wyczekiwanego czasu odpoczynku. Pojawia się jednak nutka smutku – wszak koniec czerwca i początek lipca to jednocześnie rozstanie ze smakiem i zapachem truskawek. Dla wielbicieli tego aromatycznego owocu, a tych w naszym kraju nie brakuje, to trudny czas. Tym bardziej, że w naszej strefie klimatycznej truskawkami z polskich plantacji możemy cieszyć się zaledwie kilka tygodni. Przez pozostałą część roku w sprzedaży znajdziemy co prawda owoce importowane, ale są one bardzo drogie i – choć piękne – miłośnicy naszych rodzimych truskawek niezbyt cenią ich walory smakowe.

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

fleksitarianizm - na czym polega dieta fleksitariańska

Fleksitarianizm – na czym polega dieta felksitariańska

Fleksitarianizm jest jednym ze sposobów odżywiania, który słynie z bazowania przede wszystkim na owocach i warzywach. W przeciwieństwie do wegetarianizmu dopuszcza sporadyczne jedzenia mięsa i ryb. Najistotniejszą zaletą, jaką posiada flexitarianizm jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Skutkiem ubocznym fleksitarianizmu jest doprowadzenie do redukcji masy ciała, co z pewnością posiada pozytywny wydźwięk na stan zdrowia w przypadku osób z nadwagą i otyłością. Przedstawiamy, dlaczego fleksitarianizm jest dobrym wyborem, a także dlaczego jest bardzo często wybierany jako sposób odżywiania. 

liście kalafiora co można zrobić i czy są jadalne

Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.