Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty
Spis treści:
- Jak przygotować sałatę do przechowywania?
- Jak przechowywać sałatę, aby przedłużyć jej trwałość?
- Sałata – przechowywanie, czyli jak przechowywać sałatę lodową w lodówce przez kilka dni?
Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł
Jak przygotować sałatę do przechowywania?
Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż umycie i wysuszenie warzywa, i że nie można zrobić tego niepoprawnie. A jednak istnieją sposoby mycia, a następnie suszenia sałaty, które pomogą Ci w późniejszym przechowywaniu jej.
Sałatę podziel na liście i każdy z nich dokładnie umyj pod bieżącą, zimną wodą. Jeżeli rodzaj Twojej sałaty posiada mniejsze listki (np. rukola), wystarczy, że opłuczesz ją kilkakrotnie. Jeżeli nie chcesz rozkładać całej główki na liście, myj ją delikatnie, uważając żeby jej nie uszkodzić. Takie działanie mogłoby doprowadzić to zmiany jej koloru. Pamiętaj jednak, że decydując się na nierozdzielanie listków, powinieneś określić jej stan jako świeży – jeżeli jej kolor jest intensywny, a kruchość na wysokim poziomie, to oznacza, że możesz pozostawić całą główkę.
Umyte liście zostaw na rozłożonym ręczniku papierowym, aby mogły wyschnąć swobodnie. Możesz również zwinąć je w luźny rulon, który powinien szybciej pochłonąć wilgoć. Jeżeli posiadasz wirówkę, oczywiście przyspieszy ona proces suszenia.
Jak przechowywać sałatę, aby przedłużyć jej trwałość?
Świeżą sałatę charakteryzuje przede wszystkim kruchość i chrupkość – taka też jest najlepsza w smaku. Niestety jest to warzywo, które flakowacieje, tracąc te właściwości. Istnieją jednak świetnie sposoby na przechowywanie sałaty – także jeżeli nie masz miejsca w lodówce.
Sałata – sposoby na przechowywanie:
- Po wysuszeniu sałaty na ręczniku papierowym, możesz ją zwinąć i zapakować ją w plastikową torbę, która odetnie sałacie powietrze, dzięki czemu spowolni proces starzenia warzywa. Listki papieru będą pochłaniać nadmiar wody oraz wilgoci.
- Jeżeli masz miejsce w swojej lodówce, warto zastosować najprostszy sposób na jej przechowywanie, czyli pudełko wyłożone ręcznikiem papierowym. Sałatę należy równo rozłożyć w pudełku, a następnie przykryć kolejną warstwą ręcznika. Przed zamknięciem pudełka, upewnij się, że sałata leży luźno – to zapobiegnie wydawaniu przez nią soków.
Sałata – przechowywanie, czyli jak przechowywać sałatę lodową w lodówce przez kilka dni?
Najlepszym naczyniem na przechowywanie sałatek są również duże miski lub talerze. Zawsze pamiętaj o umyciu sałaty. Jeżeli sałata zwiędła, w prosty sposób przywrócisz jej kruchość – wystarczy, że wrzucisz ją do zimnej wody na ok. godzinę. Po tym czasie należy pozbyć się nadmiaru wody (możesz zastosować do tego wspomniane już ręczniki papierowe). Odsączoną sałatę włóż do miski. Możesz zawinąć ją lekko w ręcznik papierowy. Opisane czynności możesz powtarzać co kilka dni. Warto wiedzieć, że dzięki wyżej opisanym krokom postępowania, możesz przechowywać sałatę w lodówce nawet przez tydzień. Pamiętaj jednak, że jest to warzywo, które ma małą przydatność do spożycia – szybko staje się nieapetyczna, dlatego kupując ją, bądź nastawiony na jej zjedzenie w najbliższych dniach. Smacznego!