Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Spis treści:



Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł



Jak przygotować sałatę do przechowywania?

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż umycie i wysuszenie warzywa, i że nie można zrobić tego niepoprawnie. A jednak istnieją sposoby mycia, a następnie suszenia sałaty, które pomogą Ci w późniejszym przechowywaniu jej.

jak przygotować sałatę do przechowywania
Fot. Przed schowaniem sałaty do lodówki pamiętaj aby ja odpowiednio przygotować

Sałatę podziel na liście i każdy z nich dokładnie umyj pod bieżącą, zimną wodą. Jeżeli rodzaj Twojej sałaty posiada mniejsze listki (np. rukola), wystarczy, że opłuczesz ją kilkakrotnie. Jeżeli nie chcesz rozkładać całej główki na liście, myj ją delikatnie, uważając żeby jej nie uszkodzić. Takie działanie mogłoby doprowadzić to zmiany jej koloru. Pamiętaj jednak, że decydując się na nierozdzielanie listków, powinieneś określić jej stan jako świeży – jeżeli jej kolor jest intensywny, a kruchość na wysokim poziomie, to oznacza, że możesz pozostawić całą główkę.

Umyte liście zostaw na rozłożonym ręczniku papierowym, aby mogły wyschnąć swobodnie. Możesz również zwinąć je w luźny rulon, który powinien szybciej pochłonąć wilgoć. Jeżeli posiadasz wirówkę, oczywiście przyspieszy ona proces suszenia.



Jak przechowywać sałatę, aby przedłużyć jej trwałość?

Świeżą sałatę charakteryzuje przede wszystkim kruchość i chrupkość – taka też jest najlepsza w smaku. Niestety jest to warzywo, które flakowacieje, tracąc te właściwości. Istnieją jednak świetnie sposoby na przechowywanie sałaty – także jeżeli nie masz miejsca w lodówce.

jak przechowywać sałatę lodową
Fot. Odpowiednio przechowywana sałata lodowa jest w stanie wytrzymać w lodówce kilka dni

Sałata – sposoby na przechowywanie:

  1. Po wysuszeniu sałaty na ręczniku papierowym, możesz ją zwinąć i zapakować ją w plastikową torbę, która odetnie sałacie powietrze, dzięki czemu spowolni proces starzenia warzywa. Listki papieru będą pochłaniać nadmiar wody oraz wilgoci.
  2. Jeżeli masz miejsce w swojej lodówce, warto zastosować najprostszy sposób na jej przechowywanie, czyli pudełko wyłożone ręcznikiem papierowym. Sałatę należy równo rozłożyć w pudełku, a następnie przykryć kolejną warstwą ręcznika. Przed zamknięciem pudełka, upewnij się, że sałata leży luźno – to zapobiegnie wydawaniu przez nią soków.


Sałata – przechowywanie, czyli jak przechowywać sałatę lodową w lodówce przez kilka dni?

Najlepszym naczyniem na przechowywanie sałatek są  również duże miski lub talerze. Zawsze pamiętaj o umyciu sałaty. Jeżeli sałata zwiędła, w prosty sposób przywrócisz jej kruchość – wystarczy, że wrzucisz ją do zimnej wody na ok. godzinę. Po tym czasie należy pozbyć się nadmiaru wody (możesz zastosować do tego wspomniane już ręczniki papierowe). Odsączoną sałatę włóż do miski. Możesz zawinąć ją lekko w ręcznik papierowy. Opisane czynności możesz powtarzać co kilka dni. Warto wiedzieć, że dzięki wyżej opisanym krokom postępowania, możesz przechowywać sałatę w lodówce nawet przez tydzień. Pamiętaj jednak, że jest to warzywo, które ma małą przydatność do spożycia – szybko staje się nieapetyczna, dlatego kupując ją, bądź nastawiony na jej zjedzenie w najbliższych dniach. Smacznego!

jak przechowywać sałatę w lodówce
Fot. Lodówka to idealne miejsce do przechowania sałaty

Zobacz również:

dlaczego Polacy kochają sernik

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.