Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Spis treści:



Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

Czy mogę przechowywać miód?

Absolutnie, tak! Do tej pory nie ma jednego rozwiązania, jakie powinny być warunki przechowywania miodu w warunkach domowych. Oczywiście nie jesteśmy w stanie zapewnić środowiska, jakie pszczelarze tworzą w pasiece. Ale nie musimy przechowywać miodu w wiadrach czy beczkach. Tak więc przechowywanie miodu pszczelego w domu jest możliwe. Ale musimy być ostrożni: ważne jest, aby znaleźć odpowiedni pojemnik, jak również właściwą temperaturę.

jak przechowywać miód pszczeli
Fot. Jeżeli nie wiesz jak przechowywać miód pszczeli, koniecznie czytaj dalej!

Okres trwałości miodu

Panuje przekonanie, że miód można przechowywać przez rok, po czym traci on swoje właściwości lecznicze, a nawet zawiera szkodliwe substancje. Opinia ta jest błędna: przy zachowaniu odpowiednich warunków miód może być przechowywany znacznie dłużej. Z upływem roku właściwości miodu ulegają zmianie, może on ciemnieć, jego smak słabnie. Ale w tym czasie wzbogaci się o nowe właściwości lecznicze. Ogólnie rzecz biorąc, przy zachowaniu wszystkich warunków, miód może być przechowywany w nieskończoność.

Po pewnym czasie pierwotnie płynny miód może stać się sacharyną lub zgęstnieć. Nie ma się czym martwić: to naturalne procesy. Krystalizacja w żaden sposób nie wpływa na jakość i trwałość miodu. Ponadto, jeśli po 3 miesiącach od zakupu miód jest nadal płynny, prawdopodobnie znajdują się w nim dodatki (z wyjątkiem miodu akacjowego, który może krystalizować się nawet przez rok).

Na szybkość krystalizacji ma wpływ przede wszystkim temperatura przechowywania oraz właściwości nektaru pszczelego. Miody z dużą ilością fruktozy (odmiany ostrokrzewu, lipy i akacji długo nie cukrują i pozostają płynne) mają dłuższy proces krystalizacji. Przechowywany w lodówce miód krystalizuje się dość szybko, ale w temperaturze pokojowej dłużej zachowuje swoją pierwotną konsystencję.

przechowywanie miodu
Fot. Odpowiednie przechowywanie miodu pozwoli cieszyć się jego smakiem przez bardzo długi czas

Odpowiednie warunki do przechowywania miodu w domu

Jak przechowywać miód? Istnieją dwa główne parametry przechowywania miodu w warunkach domowych:

  • wilgotność;
  • temperatura.

Jeśli słoik jest hermetycznie zamknięty, wilgotność powietrza nie ma zasadniczego znaczenia. We wszystkich innych przypadkach należy wybrać pomieszczenie o minimalnej wilgotności i chronić naczynia przed działaniem promieni słonecznych.

Przechowywanie zwykłego lub ubitego miodu w warunkach pokojowych jest niepożądane: trzymanie go pod łóżkiem, w szafach lub składzikach nie jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli jednak nie ma innej możliwości, należy wybrać chłodne pomieszczenie i tam przechowywać cały miód.

Czy miód można przechowywać w lodówce?

Tak, możesz. W lodówce temperatura praktycznie się nie zmienia i jest to ważny warunek. Wilgotność wewnątrz lodówki jest minimalna, więc spełniony jest również drugi ważny warunek. W lecie najlepszym miejscem do przechowywania miodu jest lodówka. Jednocześnie naczynia muszą być szczelnie zamknięte, aby chronić miód przed innymi zapachami.

przechowywanie miodu w lodówce
Fot. Przechowywanie miodu w lodówce to doskonały pomysł

Zobacz również:

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł

jak przechowywać cebulę

Jak przechowywać cebulę?

Cebula jest istotnym składnikiem wielu dań, dlatego jej odpowiednie przechowywanie powinno być dla nas ważne. Jak to robić? Na pewno w sposób, który pozwoli na jak najdłuższe zachowanie świeżości.

jak przechowywać czosnek

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jeden z naturalnych i skutecznych antybiotyków. Nie mniej jednak, czosnek to także roślina, która potrafi nadać daniom nowego smaku. Za jego pomocą można przygotować pyszne i soczyste mięsa, dania z makaronów, a także różnego rodzaju sosy i dipy. Należy jednak wiedzieć, że czosnek musi być odpowiednio przechowywany, by nie stracił swoich właściwości, a przede wszystkim smaku. Gdzie przechowywać czosnek i jak to zrobić?

jak przechowywać chleb

Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Świeże pieczywo to podstawa większości smacznych śniadań. Niestety chleb, który jest świeży od razu po zakupie, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Wiele osób zastanawia się w jakich warunkach i w czym trzymać chleb, aby uchronić go przed wysychaniem czy pleśnią. Na szczęście jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.