Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?
Spis treści:
- Czy mogę przechowywać miód?
- Okres trwałości miodu
- Odpowiednie warunki do przechowywania miodu w domu
- Czy miód można przechowywać w lodówce?
Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!
Czy mogę przechowywać miód?
Absolutnie, tak! Do tej pory nie ma jednego rozwiązania, jakie powinny być warunki przechowywania miodu w warunkach domowych. Oczywiście nie jesteśmy w stanie zapewnić środowiska, jakie pszczelarze tworzą w pasiece. Ale nie musimy przechowywać miodu w wiadrach czy beczkach. Tak więc przechowywanie miodu pszczelego w domu jest możliwe. Ale musimy być ostrożni: ważne jest, aby znaleźć odpowiedni pojemnik, jak również właściwą temperaturę.
Okres trwałości miodu
Panuje przekonanie, że miód można przechowywać przez rok, po czym traci on swoje właściwości lecznicze, a nawet zawiera szkodliwe substancje. Opinia ta jest błędna: przy zachowaniu odpowiednich warunków miód może być przechowywany znacznie dłużej. Z upływem roku właściwości miodu ulegają zmianie, może on ciemnieć, jego smak słabnie. Ale w tym czasie wzbogaci się o nowe właściwości lecznicze. Ogólnie rzecz biorąc, przy zachowaniu wszystkich warunków, miód może być przechowywany w nieskończoność.
Po pewnym czasie pierwotnie płynny miód może stać się sacharyną lub zgęstnieć. Nie ma się czym martwić: to naturalne procesy. Krystalizacja w żaden sposób nie wpływa na jakość i trwałość miodu. Ponadto, jeśli po 3 miesiącach od zakupu miód jest nadal płynny, prawdopodobnie znajdują się w nim dodatki (z wyjątkiem miodu akacjowego, który może krystalizować się nawet przez rok).
Na szybkość krystalizacji ma wpływ przede wszystkim temperatura przechowywania oraz właściwości nektaru pszczelego. Miody z dużą ilością fruktozy (odmiany ostrokrzewu, lipy i akacji długo nie cukrują i pozostają płynne) mają dłuższy proces krystalizacji. Przechowywany w lodówce miód krystalizuje się dość szybko, ale w temperaturze pokojowej dłużej zachowuje swoją pierwotną konsystencję.
Odpowiednie warunki do przechowywania miodu w domu
Jak przechowywać miód? Istnieją dwa główne parametry przechowywania miodu w warunkach domowych:
- wilgotność;
- temperatura.
Jeśli słoik jest hermetycznie zamknięty, wilgotność powietrza nie ma zasadniczego znaczenia. We wszystkich innych przypadkach należy wybrać pomieszczenie o minimalnej wilgotności i chronić naczynia przed działaniem promieni słonecznych.
Przechowywanie zwykłego lub ubitego miodu w warunkach pokojowych jest niepożądane: trzymanie go pod łóżkiem, w szafach lub składzikach nie jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli jednak nie ma innej możliwości, należy wybrać chłodne pomieszczenie i tam przechowywać cały miód.
Czy miód można przechowywać w lodówce?
Tak, możesz. W lodówce temperatura praktycznie się nie zmienia i jest to ważny warunek. Wilgotność wewnątrz lodówki jest minimalna, więc spełniony jest również drugi ważny warunek. W lecie najlepszym miejscem do przechowywania miodu jest lodówka. Jednocześnie naczynia muszą być szczelnie zamknięte, aby chronić miód przed innymi zapachami.