Jak doprawić buraczki do obiadu? Buraczki na ciepło i zimno

Jak doprawić buraczki do obiadu? Buraczki na ciepło i zimno

Spis treści:



Sałatka, którą podstawą są odpowiednio doprawione buraczki, serwowane zarówno na ciepło jak i na zimno, to jeden z najpopularniejszych obiadowych dodatków, który niezmiennie króluje na polskich stołach. Nie da się ukryć, że przysmak ten cieszy się ogromnym uznaniem, bez względu na to, za jakimi daniami jest on serwowany. To także niezwykle popularna form sałatki, która serwowana jest w najlepszych restauracjach. Nic więc dziwnego, że tak chętnie przyrządzamy je także w swojej kuchni. Jak więc doprawić buraczki do obiadu?



Buraczki do obiadu na zimno

Buraczki do obiadu można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. W pierwszej kolejności skupmy się jednak na buraczkach, które serwowane są na zimo. Nie da się ukryć, że buraczki mają całą masę zalet. Oprócz tego, że są one po prostu smaczne, to dodatkowo mają wiele właściwości zdrowotnych. W przypadku buraczków do obiadu na zimno, najpopularniejszym sposobem na ich doprawienie jest wykorzystanie soku z cytryny, soli, a także cukru. W pierwszej kolejności jednak należy wybrać niewielkie buraczki i ugotować je do miękkości w skórce.

buraczki na zimno
Fot. Buraczki na zimno z odrobiną soku z cytryny to super dodatek do obiadu

Następnie odcedzamy wodę i odczekujemy, aż buraki przestygną, by można było obrać je ze skórki- powinna ona łatwo schodzić, więc z powodzeniem można to zrobić przy pomocy rąk.  Kolejno buraczki możemy pokroić w cienkie plasterki lub słupki- można również zetrzeć je na tarce o niezwykle grubych oczkach. Po rozłożeniu ich w półmisku wystarczy skropić je sokiem z połówki cytryny, a także dodać łyżeczkę soli i cukru. Wszystko należy dobrze wymieszać i odstawić na co najmniej 20 minut do lodówki. 



Jak doprawić buraczki tarte?

Buraczki na zimno można podawać również w innej formie. Często spotkać można surówkę z tartych buraków, która zachwyca swoim smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Co więcej, nie wymaga ona smażenia, gdyż buraczki serwowane są również na zimno. Jak więc przygotować i doprawić buraczki tarte?

jak doprawić buraczki tarte
Fot. Tarte buraki do idealny dodatek do obiadu, np. do mielonych

Otóż znów musimy rozpocząć od ugotowania niewielkich buraczków do miękkości, a następnie przestudzić je w zimnej wodzie. Kolejno w podobny sposób- przy pomocy rąk- obieramy je ze skórki. Buraczki następnie możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posłużyć się blenderem z odpowiednią nakładką. W tym czasie, należy także drobno posiekać białą cebulę. Przekładamy buraczki tarte i posiekaną cebulę do półmiska, a następnie dodajemy:

  • 2 duże łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 małe łyżeczki soli- najlepiej morskiej
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżkę octu jabłkowego

Wszystkie składniki ponownie ze sobą mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie można serwować buraczki na zimno do obiadu.



Jak doprawić buraczki do obiadu?

Wspomnieliśmy już, że serwować można buraczki na zimno, ale także można podawać je na ciepło. Popularnym sposobem serwowania buraczków do obiadu jest ich zasmażanie. Dzięki temu są nie tylko smaczne, ale także aromatyczne i stanowią idealne uzupełnienie obiadu. Znów w pierwszej kolejności gotujemy, obieramy i ścieramy buraczki na tarce na grubych oczkach.



Starte buraki skrapiamy octem jabłkowym, a także dodajemy sól i pieprz i odstawiamy na około 15 minut. Następnie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła lub oliwy z oliwek i mieszamy to z dwoma łyżkami mąki, do powstania gęstej zasmażki. Po około minucie, do zasmażki dodajemy starte i doprawione uprzednio buraczki. Całość mieszamy, a także przykrywamy patelnie i podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie, buraczki serwujemy prosto z patelni, kiedy są jeszcze ciepłe.


Zobacz również:

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.

jak zrobić ocet jabłkowy w domu przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Przepis

Wielu z nas na pewno słyszało o wspaniałych właściwościach prozdrowotnych octu jabłkowego? Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Myślimy sobie, może to trudne? Może lepiej kupić gotowy produkt? Warto jednak poświecić chwilę, na samodzielną  produkcje tej wspaniałej mikstury.

jak zrobić kruszonkę

Jak zrobić kruszonkę?

Wiele osób nie wyobraża sobie ciasta drożdżowego bez tradycyjnej kruszonki. Stanowi ona nie tylko dopełnienie smaku, ale też efektowną ozdobę, dzięki której zwykły placek drożdżowy zamieni się w niedzielne ciasto. Jednak kruszonka to nie tylko ciasta, ale i pyszne desery takie jak chociażby owoce zapiekane z kruszonką znane jako crumble. Chcesz poznać sekret idealnej kruszonki? Czytaj dalej.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.