Jak przyprawić golonkę

Spis treści:
Wieprzowina cieszy się reputacją mięsa o głębokim smaku. Umożliwia stosowanie szerokiego wachlarza przypraw o profilach smakowych od łagodnych i subtelnych po pikantne i intensywne. Czym przyprawić golonkę? Chociaż stosowanie przypraw w dużej mierze zależy od indywidualnych preferencji, niektóre mieszanki przypraw – takie jak chiński proszek pięciu przypraw, zioła z francuskiej Prowansji i przyprawy z amerykańskiego południowego zachodu – wydobywają z golonki to, co najlepsze.
Jak przyprawić golonkę?
Zdecydowane smaki, śmiałe aromaty i rustykalne sposoby przyrządzania potraw to tradycja kulinarna amerykańskiego Południowego Zachodu. Kuchnia meksykańska ma wpływ na profile smakowe typowe dla tego regionu i często zawiera takie składniki, jak kakao, papryczki chili i czosnek.
Mięso wieprzowe ma głębię smaku niezbędną do włączenia tak agresywnych smaków i pozwala na stosowanie kilku metod przyprawiania, takich jak nacieranie przyprawami. Idealna mieszanka przyprawowa do golonki powinna zawierać po 2 łyżki niesłodzonego kakao, świeżo zmielonego czarnego pieprzu, mielonego kminku, mielonej kolendry, czosnku w proszku, cebuli w proszku i chili w proszku oraz sól do smaku.
Na godzinę przed pieczeniem dokładnie należy rozetrzeć mieszankę przypraw na powierzchni golonki. Dzięki temu sól zacznie mobilizować zawartą w niej wilgoć, co pozwoli uzyskać soczysty produkt końcowy. Sól to uniwersalna przyprawa do golonki.
Francuskie przyprawy do golonki
Dla niektórych kuchnia francuska ma reputację luksusu i ekstrawagancji, a dla innych ostentacji i pretensjonalności. Jednak kuchnia francuska jest dostępna zarówno dla doświadczonych kucharzy, jak i dla domowych kucharz. Mieszanka ziół typowa dla śródziemnomorskiego regionu Francji, delikatnie podkreśla smak i niuanse smakowe wieprzowiny, nie maskując jej aromatu.
Do golonki należy dodać po 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu i bazylii, po 1 łyżce posiekanej świeżej kędzierzawej pietruszki i tymianku oraz po 1 łyżce posiekanej świeżej szałwii, estragonu i oregano. Wymieszaj wszystkie zioła z pół szklanki oliwy z oliwek i na godzinę przed pieczeniem posmaruj mieszanką powierzchnię wieprzowiny. Przed pieczeniem doprawić całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.

Jakie przyprawy do golonki?
Wieprzowina odgrywa dominującą rolę w tradycyjnej kuchni chińskiej. Jednak jednym z profili smakowych wspólnych dla całych Chin jest proszek z pięciu przypraw, który łączy w sobie pięć elementów smakowych – umami, kwaśny, słodki, słony i gorzki. W młynku do przypraw zmiel równe ilości cynamonu, nasion kopru włoskiego, goździków, anyżu gwiazdkowatego i pieprzu. Na godzinę przed pieczeniem golonkę należy obtoczyć w przyprawach.
Niemcy mają bogatą i zróżnicowaną historię kulinarną, a wiele wpływów czerpią z krajów graniczących z Niemcami, zwłaszcza z Francji, Belgii i Czech. Rustykalny charakter kuchni niemieckiej doskonale nadaje się do golonki, zwłaszcza w stylu kuchni bawarskiej. Idealną przyprawę do golonki w stylu niemieckim stanowi połączenie równych części mielonego białego pieprzu, jagód jałowca, ziela angielskiego, goździków, szałwii i tymianku. Jakie przyprawy do golonki gotowanej są najlepsze? Zdecydowanie należy użyć papryki wędzonej oraz majeranku.

Bartek Czwartek