Sos worcestershire- czym zastąpić?

Sos worcestershire- czym zastąpić?

Spis treści:



Sos worcestershire jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw w kuchni angielskiej. Wyróżnia się on charakterystycznym korzennym smakiem, a także niepowtarzalnym zapachem. Okazuje się, że receptura i sposób przygotowywania tego sosu jest znany na Wyspach od ponad 100 lat. Najlepiej komponuje się on z daniami z wołowiny, a coraz częściej znajdziemy go również w sałatkach. Jednak sos worcester czym zastąpić?



Sos worcestershire czym zastąpić?

W pierwszej kolejności, należy wiedzieć, że ten wyjątkowy sos o słodko-kwaśnym smaku, bazuje na oryginalnej recepturze z lat 30 XIX w. Przygotowuje się go z ponad 25 różnych składników, dzięki czemu zawdzięcza on swój korzenny aromat. Podstawą tego angielskiego klasyku jest przede wszystkim ocet słodowy, który pozyskuje się z jęczmienia, a także melasa i kombinacja cukru i soli.

Co więcej, oprócz podstawowych składników, w sosie worcestershire znajdziemy również: sardele- lepiej znane pod nazwą anchois, cebula, szalotka, czosnek, imbir, seler, asafetida, ekstrakt z tamaryndowca, a także sok z cytryny i mieszankę różnorodnych przypraw jak np. gałka muszkatołowa czy liście laurowe. Sos worcester najczęściej zestawia się z daniami podawanymi na ciepło, w których dominuje mięso wołowe. Nie należy zapominać, że jest on również podstawowym składnikiem niezwykle popularnego drinka o wdzięcznej nazwie Krwawa Mary. Czy więc można go zastąpić?

sos worcester czym zastąpić
Fot. Bardzo ciężko zastąpić sos worcester ze względu na jego specyficzny, złożony smak i aromat

Sos worcestershire – zamiennik

Zamiennik sosu worcestershire wcale nie jest produktem oczywistym. Okazuje się, że nie tylko niezwykle trudno jest zastąpić ten sos, ale co więcej, na rynku nie znajdziemy gotowego produktu, który mógłby podrobić smak oryginalnego sosu. Niemniej jednak, sos worcestershire i jego zamiennik można przygotować oczywiście w domu, nie zapominając, że oryginalny produkt długo dojrzewa i poddawany jest procesowi fermentacji, w specjalnych dębowych beczkach, nawet przez kilka miesięcy. Należy się więc liczyć z tym, że zamiennik sosu worcester nigdy nie będzie smakował identycznie co oryginał.



Sos worcester – Przepis na zamiennik do przygotowania w domu

Jeśli zdecydowaliśmy się na przygotowanie zamiennika sosu worcester w domu, w pierwszej kolejności potrzebne nam będą następujące produkty:



  • około dwie szklanki octu słodowego
  • około 100 ml sosu sojowego
  • pasta z tamaryndowca- 5 łyżek
  • szklanka ciemnego piwa
  • melasa- 80 ml
  • cebula
  • szalotka
  • papryczka chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • musztarda francuska- 2 łyżki
  • goździki
  • anchois
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki curry
  • cynamon
  • sok z cytryny
  • olej roślinny- około dwie, duże łyżki,
  • sól- około 2-3 łyżki
sos worcester zamiennik
Fot. Sos worcester – zamiennik możesz zrobić sam w domu!

Kiedy już mamy zebrane produkty, możemy rozpocząć przygotowywanie zamiennika sosu worcester. Rozpoczynamy od posiekania cebuli, szalotki i ząbków czosnku możliwie jak najdrobniej. W małym rondelku należy dobrze rozgrzać olej roślinny, a następnie przez około 2-3 minuty podsmażać posiekane składniki, aż dobrze się zrumienią. Ostatnim krokiem jest dodanie wszystkich pozostałych składników i dobre ich wymieszanie. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy gotujące się składniki na około 2 godziny. Po upływie czasu, gotowy sos worcester możemy przelać do słoików i przechowywać w lodówce.


Zobacz również:

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.

jak zrobić ocet jabłkowy w domu przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Przepis

Wielu z nas na pewno słyszało o wspaniałych właściwościach prozdrowotnych octu jabłkowego? Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Myślimy sobie, może to trudne? Może lepiej kupić gotowy produkt? Warto jednak poświecić chwilę, na samodzielną  produkcje tej wspaniałej mikstury.

jak zrobić kruszonkę

Jak zrobić kruszonkę?

Wiele osób nie wyobraża sobie ciasta drożdżowego bez tradycyjnej kruszonki. Stanowi ona nie tylko dopełnienie smaku, ale też efektowną ozdobę, dzięki której zwykły placek drożdżowy zamieni się w niedzielne ciasto. Jednak kruszonka to nie tylko ciasta, ale i pyszne desery takie jak chociażby owoce zapiekane z kruszonką znane jako crumble. Chcesz poznać sekret idealnej kruszonki? Czytaj dalej.



5/5 - (3 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.