Sos worcestershire – czym zastąpić?

Sos worcestershire – czym zastąpić?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Sos worcestershire jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw w kuchni angielskiej. Wyróżnia się on charakterystycznym korzennym smakiem, a także niepowtarzalnym zapachem. Okazuje się, że receptura i sposób przygotowywania tego sosu jest znany na Wyspach od ponad 100 lat. Najlepiej komponuje się on z daniami z wołowiny, a coraz częściej znajdziemy go również w sałatkach. Jednak sos worcester czym zastąpić?

Sos worcestershire czym zastąpić?

Jeżeli chcemy pójść na łatwiznę, jako zamiennik dla sosu worcestershire możemy wykorzystać mieszankę sosu sojowego i sosu rybnego (proporcja 1:1), szczypty cukru (najlepiej brązowego) i odrobiny octu (np. jabłkowego).

Drugą szybką alternatywą sosu worcester jest połączenie sosu rybnego i ostrygowego również w proporcji 1:1 wraz z odrobiną octu i musztardy (najlepiej jakiejś łagodnej/słodkiej). Natomiast nie oszukujmy się, uzyskanie podobnego smaku sosu będzie bardzo trudne przy wykorzystaniu małej ilości produktów, gdyż oryginalny sos składa się z bardzo dużej ilości składników

Warto wiedzieć, że ten wyjątkowy sos o słodko-kwaśnym smaku, bazuje na oryginalnej recepturze z lat 30 XIX w. Przygotowuje się go z ponad 25 różnych składników, dzięki czemu zawdzięcza on swój korzenny aromat.

Podstawą tego angielskiego klasyku jest przede wszystkim ocet słodowy, który pozyskuje się z jęczmienia, a także melasa i kombinacja cukru i soli.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Co więcej, oprócz podstawowych składników, w sosie worcestershire znajdziemy również: sardele- lepiej znane pod nazwą anchois, cebula, szalotka, czosnek, imbir, seler, asafetida, ekstrakt z tamaryndowca, a także sok z cytryny i mieszankę różnorodnych przypraw jak np. gałka muszkatołowa czy liście laurowe.

Sos worcester najczęściej zestawia się z daniami podawanymi na ciepło, w których dominuje mięso wołowe. Nie należy zapominać, że jest on również podstawowym składnikiem niezwykle popularnego drinka o wdzięcznej nazwie Krwawa Mary. Czy więc można go zastąpić?

sos worcester czym zastąpić
Fot. Bardzo ciężko zastąpić sos worcester ze względu na jego specyficzny, złożony smak i aromat

Sos worcestershire – zamiennik

Zamiennik sosu worcestershire wcale nie jest produktem oczywistym. Okazuje się, że nie tylko niezwykle trudno jest zastąpić ten sos, ale co więcej, na rynku nie znajdziemy gotowego produktu, który mógłby podrobić smak oryginalnego sosu.

Niemniej jednak, sos worcestershire i jego zamiennik można przygotować oczywiście w domu, nie zapominając, że oryginalny produkt długo dojrzewa i poddawany jest procesowi fermentacji, w specjalnych dębowych beczkach, nawet przez kilka miesięcy. Należy się więc liczyć z tym, że zamiennik sosu worcester nigdy nie będzie smakował identycznie co oryginał.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Sos worcester – Przepis na zamiennik do przygotowania w domu

Jeśli zdecydowaliśmy się na przygotowanie zamiennika sosu worcester w domu, w pierwszej kolejności potrzebne nam będą następujące produkty:

  • około dwie szklanki octu słodowego
  • około 100 ml sosu sojowego
  • pasta z tamaryndowca- 5 łyżek
  • szklanka ciemnego piwa
  • melasa- 80 ml
  • cebula
  • szalotka
  • papryczka chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • musztarda francuska- 2 łyżki
  • goździki
  • anchois
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki curry
  • cynamon
  • sok z cytryny
  • olej roślinny- około dwie, duże łyżki,
  • sól- około 2-3 łyżki
sos worcester zamiennik
Fot. Sos worcester – zamiennik możesz zrobić sam w domu!

Kiedy już mamy zebrane produkty, możemy rozpocząć przygotowywanie zamiennika sosu worcester. Rozpoczynamy od posiekania cebuli, szalotki i ząbków czosnku możliwie jak najdrobniej. W małym rondelku należy dobrze rozgrzać olej roślinny, a następnie przez około 2-3 minuty podsmażać posiekane składniki, aż dobrze się zrumienią.

Ostatnim krokiem jest dodanie wszystkich pozostałych składników i dobre ich wymieszanie. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy gotujące się składniki na około 2 godziny. Po upływie czasu, gotowy sos worcester możemy przelać do słoików i przechowywać w lodówce.


Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



4.4/5 - (8 votes)


Komentarze

  • Dobrym zamiennikiem sosu worcestershire jest też połączenie sosu sojowego z ketchupem i odrobiną soku z cytryny. Oczywiście nie da się idealnie zastąpić sosu worcestershire, ale już kilka razy uratowała mnie taka mieszanka.

    • Jak najbardziej! Z pewnością jest jeszcze kilka innym opcji czym zasypiać sos worcestershire, natomiast ten zaproponowany we wpisie przepis na alternatywe dla tego sosu jest na prawdę godnym zamiennikiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *