Sos worcestershire – czym zastÄ…pić?

Spis treści:
- Sos worcestershire czym zastąpić?
- Sos worcestershire – zamiennik
- Sos worcester – Przepis na zamiennik do przygotowania w domu
Sos worcestershire jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw w kuchni angielskiej. Wyróżnia się on charakterystycznym korzennym smakiem, a także niepowtarzalnym zapachem. Okazuje się, że receptura i sposób przygotowywania tego sosu jest znany na Wyspach od ponad 100 lat. Najlepiej komponuje się on z daniami z wołowiny, a coraz częściej znajdziemy go również w sałatkach. Jednak sos worcester czym zastąpić?
Sos worcestershire czym zastąpić?
Jeżeli chcemy pójść na łatwiznę, jako zamiennik dla sosu worcestershire możemy wykorzystać mieszankę sosu sojowego i sosu rybnego (proporcja 1:1), szczypty cukru (najlepiej brązowego) i odrobiny octu (np. jabłkowego).
Drugą szybką alternatywą sosu worcester jest połączenie sosu rybnego i ostrygowego również w proporcji 1:1 wraz z odrobiną octu i musztardy (najlepiej jakiejś łagodnej/słodkiej). Natomiast nie oszukujmy się, uzyskanie podobnego smaku sosu będzie bardzo trudne przy wykorzystaniu małej ilości produktów, gdyż oryginalny sos składa się z bardzo dużej ilości składników
Warto wiedzieć, że ten wyjątkowy sos o słodko-kwaśnym smaku, bazuje na oryginalnej recepturze z lat 30 XIX w. Przygotowuje się go z ponad 25 różnych składników, dzięki czemu zawdzięcza on swój korzenny aromat.
Podstawą tego angielskiego klasyku jest przede wszystkim ocet słodowy, który pozyskuje się z jęczmienia, a także melasa i kombinacja cukru i soli.
Co więcej, oprócz podstawowych składników, w sosie worcestershire znajdziemy również: sardele- lepiej znane pod nazwą anchois, cebula, szalotka, czosnek, imbir, seler, asafetida, ekstrakt z tamaryndowca, a także sok z cytryny i mieszankę różnorodnych przypraw jak np. gałka muszkatołowa czy liście laurowe.
Sos worcester najczęściej zestawia się z daniami podawanymi na ciepło, w których dominuje mięso wołowe. Nie należy zapominać, że jest on również podstawowym składnikiem niezwykle popularnego drinka o wdzięcznej nazwie Krwawa Mary. Czy więc można go zastąpić?

Sos worcestershire – zamiennik
Zamiennik sosu worcestershire wcale nie jest produktem oczywistym. Okazuje się, że nie tylko niezwykle trudno jest zastąpić ten sos, ale co więcej, na rynku nie znajdziemy gotowego produktu, który mógłby podrobić smak oryginalnego sosu.
Niemniej jednak, sos worcestershire i jego zamiennik można przygotować oczywiście w domu, nie zapominając, że oryginalny produkt długo dojrzewa i poddawany jest procesowi fermentacji, w specjalnych dębowych beczkach, nawet przez kilka miesięcy. Należy się więc liczyć z tym, że zamiennik sosu worcester nigdy nie będzie smakował identycznie co oryginał.
Sos worcester – Przepis na zamiennik do przygotowania w domu
Jeśli zdecydowaliśmy się na przygotowanie zamiennika sosu worcester w domu, w pierwszej kolejności potrzebne nam będą następujące produkty:
- około dwie szklanki octu słodowego
- około 100 ml sosu sojowego
- pasta z tamaryndowca- 5 łyżek
- szklanka ciemnego piwa
- melasa- 80 ml
- cebula
- szalotka
- papryczka chili
- 2-3 zÄ…bki czosnku
- kawałek imbiru
- musztarda francuska- 2 łyżki
- goździki
- anchois
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki curry
- cynamon
- sok z cytryny
- olej roślinny- około dwie, duże łyżki,
- sól- około 2-3 łyżki

Kiedy już mamy zebrane produkty, możemy rozpocząć przygotowywanie zamiennika sosu worcester. Rozpoczynamy od posiekania cebuli, szalotki i ząbków czosnku możliwie jak najdrobniej. W małym rondelku należy dobrze rozgrzać olej roślinny, a następnie przez około 2-3 minuty podsmażać posiekane składniki, aż dobrze się zrumienią.
Ostatnim krokiem jest dodanie wszystkich pozostałych składników i dobre ich wymieszanie. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy gotujące się składniki na około 2 godziny. Po upływie czasu, gotowy sos worcester możemy przelać do słoików i przechowywać w lodówce.

Bartek Czwartek