Physalis (owoc) – co to jest miechunka peruwiańska i jak ją jeść ?

Physalis (owoc) – co to jest miechunka peruwiańska i jak ją jeść ?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Physalis, a dokładniej miechunka peruwiańska to często stosowany do ozdabiania talerzy tropikalny owoc schowany pod specyficznymi listkami. W fazie wzrostu wyglądem przypomina szpiczastą, miniaturową dynię, natomiast gdy jest już w pełni dojrzały, owoc podobny jest do małej mirabelki albo niedojrzałego pomidora. Miechunka peruwiańska (Physalis) jest świetnym źródłem witaminy A, B1 oraz B3, C a także wapnia i fosforu.

Jak jeść physalis

Owoc physalis jest całkowicie jadalny (wraz z pestkami). Nie wymaga on żadnej obróbki, jedynie zalecane jest wcześniejsze umycie owocu. Zanim kupisz physalis zwróć uwagę na to, jaki ma kolor. Dojrzałe owoce mają pomarańczowy kolor, zielone bądź żółte są jeszcze niedojrzałe, natomiast brązowe świadczą o ich starości.

physalis owoc
Fot. Physalis owoc

Miechunka peruwiańska – gdzie kupić

Tutaj sprawa jest znacznie prostsza, niż jeszcze kilka lat temu. Większość dużych hipermarketów oraz supermarketów posiada już w swojej ofercie owoce physalis. Bez większego problemu można go kupić w Lidlu czy Carrefour.

owoce physalis
Fot. owoce physalis

Niestety, ze względu na egzotyczny charakter physalis jest dość drogim produktem. Nie zmienia to faktu, iż warto go spróbować i sprawdzić na własnej skórze (a raczej na własnym języku) jego specyficzny, ciężki do opisania smak.

miechunka peruwiańska
Fot. Physalis to inaczej miechunka peruwiańska

Physalis – do czego można go użyć ?

Zastosowanie miechunki jest bardzo szerokie. Idealnie nada się zarówno do sałatek jako alternatywa dla pomidorków koktajlowych jak i do konfitury czy dżemu. W krajach Ameryki łacińskiej physalis używany jest między innymi do tworzenia ostrej salsy. Zagłębiając się w informacjach na temat physalis natrafiłem również na przepisy na nalewki z wykorzystaniem tego egzotycznego owocu.

physalis owoce
Fot. Trzy owoce physalis

Nie zapominajmy oczywiście specyficznym wyglądzie, który często wykorzystywany jest do ozdabiania wszelakich talerzy w restauracjach czy na przyjęciach.


Zobacz również:

Jak rośnie gałka muszkatołowa?

Jak rośnie gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Posiada niepowtarzalny aromat, który podkręci smak potraw mięsnych, grz…

Jak rośnie wanilia

Jak rośnie wanilia?

Wanilia jest rośliną należącą do rodziny roślin storczykowatych. Nie jest jednak od razu kojarzona ze światem botaniki. Przez swój oryginalny …

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciem…

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapust…

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostat…

4.8/5 - (5 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *