Owoc physalis – co to jest miechunka peruwiańska i jak ją jeść ?

Owoc physalis – co to jest miechunka peruwiańska i jak ją jeść ?

Spis treści:



Physalis, a dokładniej miechunka peruwiańska to często stosowany do ozdabiania talerzy tropikalny owoc schowany pod specyficznymi listkami. W fazie wzrostu wyglądem przypomina szpiczastą, miniaturową dynię, natomiast gdy jest już w pełni dojrzały, owoc podobny jest do małej mirabelki albo niedojrzałego pomidora. Miechunka peruwiańska (Physalis) jest świetnym źródłem witaminy A, B1 oraz B3, C a także wapnia i fosforu.

physalis owoc
Fot. Physalis owoc

Jak jeść physalis

Owoc physalis jest całkowicie jadalny (wraz z pestkami). Nie wymaga on żadnej obróbki, jedynie zalecane jest wcześniejsze umycie owocu. Zanim kupisz physalis zwróć uwagę na to, jaki ma kolor. Dojrzałe owoce mają pomarańczowy kolor, zielone bądź żółte są jeszcze niedojrzałe, natomiast brązowe świadczą o ich starości.

owoce physalis
Fot. owoce physalis

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Miechunka peruwiańska – gdzie kupić

Tutaj sprawa jest znacznie prostsza, niż jeszcze kilka lat temu. Większość dużych hipermarketów oraz supermarketów posiada już w swojej ofercie owoce physalis. Bez większego problemu można go kupić w Lidlu czy Carrefour.

Niestety, ze względu na egzotyczny charakter physalis jest dość drogim produktem. Nie zmienia to faktu, iż warto go spróbować i sprawdzić na własnej skórze (a raczej na własnym języku) jego specyficzny, ciężki do opisania smak.

miechunka peruwiańska
Fot. Physalis to inaczej miechunka peruwiańska

Physalis – do czego można go użyć ?

Zastosowanie miechunki jest bardzo szerokie. Idealnie nada się zarówno do sałatek jako alternatywa dla pomidorków koktajlowych jak i do konfitury czy dżemu. W krajach Ameryki łacińskiej physalis używany jest między innymi do tworzenia ostrej salsy. Zagłębiając się w informacjach na temat physalis natrafiłem również na przepisy na nalewki z wykorzystaniem tego egzotycznego owocu.

physalis owoce
Fot. Trzy owoce physalis

Nie zapominajmy oczywiście specyficznym wyglądzie, który często wykorzystywany jest do ozdabiania wszelakich talerzy w restauracjach czy na przyjęciach.




Zobacz również:

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak rośnie pomelo

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?



4.7/5 - (4 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.