Jak przyprawić pierś z kurczaka

Jak przyprawić pierś z kurczaka
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Nieprzyprawione mięso kurczaka jest bardzo neutralne w smaku. Kurczak na szczęście jest potrawą, którą można przyprawić praktycznie wszystkim i nadal będzie wyśmienity. Czym jednak najlepiej przyprawiać tą potrawę i jak dobrze to zrobić, aby smak był rewelacyjny?

Czym przyprawić kurczaka?

Najważniejszym pytaniem jest mianowicie czym kurczaka przyprawić? Większość z nas stosuje różne zioła do kurczaka, bazylię, czosnek, tymianek, paprykę. Które z nich najlepiej pasują do tego rodzaju dania? Te, które zaraz podamy, zmienią najzwyklejszą potrawę w prawdziwe danie szefa kuchni!

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Kurczak można zrobić bardziej na ostro lub bardziej łagodnie, w zależności od tego, co dana osoba preferuje. Jeżeli chcesz zrobić to danie na ostro, warto dodać do kurczaka chili, więcej pieprzu, czosnku, czy nawet ostrej papryki (może być sypana, z torebki).

czym przyprawić pierś z kurczaka
Fot. Jeżeli nie wiesz czym przyprawić pierś z kurczaka, czytaj dalej!

Kurczaka możesz również przyrządzić z kurkumą, czy curry, co również doda mu odrobinę ostrzejszego smaku. Jeżeli jednak kurczak dla Ciebie lepszy jest o delikatniejszym smaku, możesz dodać pieprz cytrynowy, oczywiście sól, koperek, bazylię, czy nawet szałwię!

Internet wręcz pęka od propozycji doprawiania mięsa z kurczaka, które smakować będzie praktycznie ze wszystkim. Dzięki temu Twoja kulinarna wyobraźnia w tym przypadku naprawdę może nie mieć granic!

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Jak przyprawić pierś z kurczaka?

Pamiętać jednak należy o tym, iż nie wszystkie przyprawy będą pasowały z każdą, a także o tym, aby nie przesadzić z ilością. Co za dużo, to niezdrowo! Kurczak jest naprawdę łatwy w obróbce i szybki w przygotowaniu, więc nawet niezaawansowani kucharze będą mogli stworzyć idealne danie z nim w roli głównej.

Kurczaka należy nasmarować wybranymi przyprawami i w jakimkolwiek naczyniu przeczekać chwilę, godzinę lub dwie, aby mięso dobrze nimi „przeszło”. Im dłużej trzymać będziesz mięso w przyprawach, tym lepiej będzie ono i pachnieć, i smakować. Następnie należy już tylko włożyć potrawę do piekarnika lub podsmażyć na patelni i to wszystko! Danie jest gotowe do spożycia. 

Jak przyprawić pierś z kurczaka na parze?

Pierś z kurczaka na parze, gotowana w piekarniku, czy podsmażana na patelni – jej przygotowanie i przyprawianie nie różni się niczym, w każdym z tych przypadków można zaszaleć. Podajemy jednak przepis na wyśmienitą pierś z kurczaka na parze:

Jak przyprawić pierś z kurczaka na parze
Fot. Poniżej dowiesz się jak przyprawić pierś z kurczaka na parze

Składniki: filet z piersi kurczaka (kilogram starczy dla 4 osób), dwie duże sztuki papryki, pęczek z natki pietruszki, 10 sztuk pomidorków koktajlowych, pieprz, sól oraz przyprawy, które żywnie Ci się będą podobać (polecamy dodać czosnek, a także słodką i ostrą paprykę).

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Przygotowanie: na wstępie filet kroimy w paski, wszystkie z nich przyprawiamy i dokładnie wcieramy przyprawy w powierzchnię mięsa. Paprykę także kroimy w paski, pomidorki koktajlowe natomiast w ćwiartki. Przygotowujemy garnek z wodą – do niego wkładamy mięso oraz paprykę. Całość gotujemy około 20 minut, aż woda zacznie wrzeć i wydzielać parę. W między czasie kroimy natkę pietruszki. Kiedy nasze mięso będzie gotowe, wykładamy je na talerze, ozdabiamy natką oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!


Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *