Jak przyprawić pierś z kurczaka
Spis treści:
- Czym przyprawić kurczaka?
- Jak przyprawić pierś z kurczaka?
- Jak przyprawić pierś z kurczaka na parze?
Nieprzyprawione mięso kurczaka jest bardzo neutralne w smaku. Kurczak na szczęście jest potrawą, którą można przyprawić praktycznie wszystkim i nadal będzie wyśmienity. Czym jednak najlepiej przyprawiać tą potrawę i jak dobrze to zrobić, aby smak był rewelacyjny?
Czym przyprawić kurczaka?
Najważniejszym pytaniem jest mianowicie czym kurczaka przyprawić? Większość z nas stosuje różne zioła do kurczaka, bazylię, czosnek, tymianek, paprykę. Które z nich najlepiej pasują do tego rodzaju dania? Te, które zaraz podamy, zmienią najzwyklejszą potrawę w prawdziwe danie szefa kuchni!
Kurczak można zrobić bardziej na ostro lub bardziej łagodnie, w zależności od tego, co dana osoba preferuje. Jeżeli chcesz zrobić to danie na ostro, warto dodać do kurczaka chili, więcej pieprzu, czosnku, czy nawet ostrej papryki (może być sypana, z torebki).
Kurczaka możesz również przyrządzić z kurkumą, czy curry, co również doda mu odrobinę ostrzejszego smaku. Jeżeli jednak kurczak dla Ciebie lepszy jest o delikatniejszym smaku, możesz dodać pieprz cytrynowy, oczywiście sól, koperek, bazylię, czy nawet szałwię!
Internet wręcz pęka od propozycji doprawiania mięsa z kurczaka, które smakować będzie praktycznie ze wszystkim. Dzięki temu Twoja kulinarna wyobraźnia w tym przypadku naprawdę może nie mieć granic!
Jak przyprawić pierś z kurczaka?
Pamiętać jednak należy o tym, iż nie wszystkie przyprawy będą pasowały z każdą, a także o tym, aby nie przesadzić z ilością. Co za dużo, to niezdrowo! Kurczak jest naprawdę łatwy w obróbce i szybki w przygotowaniu, więc nawet niezaawansowani kucharze będą mogli stworzyć idealne danie z nim w roli głównej.
Kurczaka należy nasmarować wybranymi przyprawami i w jakimkolwiek naczyniu przeczekać chwilÄ™, godzinÄ™ lub dwie, aby miÄ™so dobrze nimi „przeszÅ‚o”. Im dÅ‚użej trzymać bÄ™dziesz miÄ™so w przyprawach, tym lepiej bÄ™dzie ono i pachnieć, i smakować. NastÄ™pnie należy już tylko wÅ‚ożyć potrawÄ™ do piekarnika lub podsmażyć na patelni i to wszystko! Danie jest gotowe do spożycia.
Jak przyprawić pierś z kurczaka na parze?
PierÅ› z kurczaka na parze, gotowana w piekarniku, czy podsmażana na patelni – jej przygotowanie i przyprawianie nie różni siÄ™ niczym, w każdym z tych przypadków można zaszaleć. Podajemy jednak przepis na wyÅ›mienitÄ… pierÅ› z kurczaka na parze:
Składniki: filet z piersi kurczaka (kilogram starczy dla 4 osób), dwie duże sztuki papryki, pęczek z natki pietruszki, 10 sztuk pomidorków koktajlowych, pieprz, sól oraz przyprawy, które żywnie Ci się będą podobać (polecamy dodać czosnek, a także słodką i ostrą paprykę).
Przygotowanie: na wstÄ™pie filet kroimy w paski, wszystkie z nich przyprawiamy i dokÅ‚adnie wcieramy przyprawy w powierzchniÄ™ miÄ™sa. PaprykÄ™ także kroimy w paski, pomidorki koktajlowe natomiast w ćwiartki. Przygotowujemy garnek z wodÄ… – do niego wkÅ‚adamy miÄ™so oraz paprykÄ™. CaÅ‚ość gotujemy okoÅ‚o 20 minut, aż woda zacznie wrzeć i wydzielać parÄ™. W miÄ™dzy czasie kroimy natkÄ™ pietruszki. Kiedy nasze miÄ™so bÄ™dzie gotowe, wykÅ‚adamy je na talerze, ozdabiamy natkÄ… oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!