Jak przyprawić pierś z kurczaka

Jak przyprawić pierś z kurczaka

Spis treści:



Nieprzyprawione mięso kurczaka jest bardzo neutralne w smaku. Kurczak na szczęście jest potrawą, którą można przyprawić praktycznie wszystkim i nadal będzie wyśmienity. Czym jednak najlepiej przyprawiać tą potrawę i jak dobrze to zrobić, aby smak był rewelacyjny?

Czym przyprawić kurczaka?

Najważniejszym pytaniem jest mianowicie czym kurczaka przyprawić? Większość z nas stosuje różne zioła do kurczaka, bazylię, czosnek, tymianek, paprykę. Które z nich najlepiej pasują do tego rodzaju dania? Te, które zaraz podamy, zmienią najzwyklejszą potrawę w prawdziwe danie szefa kuchni!

Kurczak można zrobić bardziej na ostro lub bardziej łagodnie, w zależności od tego, co dana osoba preferuje. Jeżeli chcesz zrobić to danie na ostro, warto dodać do kurczaka chili, więcej pieprzu, czosnku, czy nawet ostrej papryki (może być sypana, z torebki).

czym przyprawić pierś z kurczaka
Fot. Jeżeli nie wiesz czym przyprawić pierś z kurczaka, czytaj dalej!

Kurczaka możesz również przyrządzić z kurkumą, czy curry, co również doda mu odrobinę ostrzejszego smaku. Jeżeli jednak kurczak dla Ciebie lepszy jest o delikatniejszym smaku, możesz dodać pieprz cytrynowy, oczywiście sól, koperek, bazylię, czy nawet szałwię!

Internet wręcz pęka od propozycji doprawiania mięsa z kurczaka, które smakować będzie praktycznie ze wszystkim. Dzięki temu Twoja kulinarna wyobraźnia w tym przypadku naprawdę może nie mieć granic!



Jak przyprawić pierś z kurczaka?

Pamiętać jednak należy o tym, iż nie wszystkie przyprawy będą pasowały z każdą, a także o tym, aby nie przesadzić z ilością. Co za dużo, to niezdrowo! Kurczak jest naprawdę łatwy w obróbce i szybki w przygotowaniu, więc nawet niezaawansowani kucharze będą mogli stworzyć idealne danie z nim w roli głównej.

Kurczaka należy nasmarować wybranymi przyprawami i w jakimkolwiek naczyniu przeczekać chwilę, godzinę lub dwie, aby mięso dobrze nimi „przeszło”. Im dłużej trzymać będziesz mięso w przyprawach, tym lepiej będzie ono i pachnieć, i smakować. Następnie należy już tylko włożyć potrawę do piekarnika lub podsmażyć na patelni i to wszystko! Danie jest gotowe do spożycia. 

Jak przyprawić pierś z kurczaka na parze?

Pierś z kurczaka na parze, gotowana w piekarniku, czy podsmażana na patelni – jej przygotowanie i przyprawianie nie różni się niczym, w każdym z tych przypadków można zaszaleć. Podajemy jednak przepis na wyśmienitą pierś z kurczaka na parze:

Jak przyprawić pierś z kurczaka na parze
Fot. Poniżej dowiesz się jak przyprawić pierś z kurczaka na parze

Składniki: filet z piersi kurczaka (kilogram starczy dla 4 osób), dwie duże sztuki papryki, pęczek z natki pietruszki, 10 sztuk pomidorków koktajlowych, pieprz, sól oraz przyprawy, które żywnie Ci się będą podobać (polecamy dodać czosnek, a także słodką i ostrą paprykę).



Przygotowanie: na wstępie filet kroimy w paski, wszystkie z nich przyprawiamy i dokładnie wcieramy przyprawy w powierzchnię mięsa. Paprykę także kroimy w paski, pomidorki koktajlowe natomiast w ćwiartki. Przygotowujemy garnek z wodą – do niego wkładamy mięso oraz paprykę. Całość gotujemy około 20 minut, aż woda zacznie wrzeć i wydzielać parę. W między czasie kroimy natkę pietruszki. Kiedy nasze mięso będzie gotowe, wykładamy je na talerze, ozdabiamy natką oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!


Zobacz również:

Zupa wigilijna z suszonych owoców - przepis

Zupa wigilijna z suszonych owoców – przepis

Wigilia to wyjątkowy czas, kiedy wszyscy spotykają się przy stole, aby zjeść uroczystą kolację. Dobrze jest zatem poznać jedną z wi…

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku b…

Zupa grochowa wigilijna - przepis

Wigilijna zupa grochowa – przepis

W kuchni staropolskiej, wśród dwunastu dań wigilijnych potrawa z dodatkiem grochu lub fasoli ma swoje szczególne miejsce. Postna zupa gr…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alter…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, …

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.