Jak przyprawić pierś z kurczaka

Jak przyprawić pierś z kurczaka
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Nieprzyprawione mięso kurczaka jest bardzo neutralne w smaku. Kurczak na szczęście jest potrawą, którą można przyprawić praktycznie wszystkim i nadal będzie wyśmienity. Czym jednak najlepiej przyprawiać tą potrawę i jak dobrze to zrobić, aby smak był rewelacyjny?

Czym przyprawić kurczaka?

Najważniejszym pytaniem jest mianowicie czym kurczaka przyprawić? Większość z nas stosuje różne zioła do kurczaka, bazylię, czosnek, tymianek, paprykę. Które z nich najlepiej pasują do tego rodzaju dania? Te, które zaraz podamy, zmienią najzwyklejszą potrawę w prawdziwe danie szefa kuchni!

Kurczak można zrobić bardziej na ostro lub bardziej łagodnie, w zależności od tego, co dana osoba preferuje. Jeżeli chcesz zrobić to danie na ostro, warto dodać do kurczaka chili, więcej pieprzu, czosnku, czy nawet ostrej papryki (może być sypana, z torebki).

czym przyprawić pierś z kurczaka
Fot. Jeżeli nie wiesz czym przyprawić pierś z kurczaka, czytaj dalej!

Kurczaka możesz również przyrządzić z kurkumą, czy curry, co również doda mu odrobinę ostrzejszego smaku. Jeżeli jednak kurczak dla Ciebie lepszy jest o delikatniejszym smaku, możesz dodać pieprz cytrynowy, oczywiście sól, koperek, bazylię, czy nawet szałwię!

Internet wręcz pęka od propozycji doprawiania mięsa z kurczaka, które smakować będzie praktycznie ze wszystkim. Dzięki temu Twoja kulinarna wyobraźnia w tym przypadku naprawdę może nie mieć granic!

Jak przyprawić pierś z kurczaka?

Pamiętać jednak należy o tym, iż nie wszystkie przyprawy będą pasowały z każdą, a także o tym, aby nie przesadzić z ilością. Co za dużo, to niezdrowo! Kurczak jest naprawdę łatwy w obróbce i szybki w przygotowaniu, więc nawet niezaawansowani kucharze będą mogli stworzyć idealne danie z nim w roli głównej.

Kurczaka należy nasmarować wybranymi przyprawami i w jakimkolwiek naczyniu przeczekać chwilę, godzinę lub dwie, aby mięso dobrze nimi „przeszło”. Im dłużej trzymać będziesz mięso w przyprawach, tym lepiej będzie ono i pachnieć, i smakować. Następnie należy już tylko włożyć potrawę do piekarnika lub podsmażyć na patelni i to wszystko! Danie jest gotowe do spożycia. 

Jak przyprawić pierś z kurczaka na parze?

Pierś z kurczaka na parze, gotowana w piekarniku, czy podsmażana na patelni – jej przygotowanie i przyprawianie nie różni się niczym, w każdym z tych przypadków można zaszaleć. Podajemy jednak przepis na wyśmienitą pierś z kurczaka na parze:

Jak przyprawić pierś z kurczaka na parze
Fot. Poniżej dowiesz się jak przyprawić pierś z kurczaka na parze

Składniki: filet z piersi kurczaka (kilogram starczy dla 4 osób), dwie duże sztuki papryki, pęczek z natki pietruszki, 10 sztuk pomidorków koktajlowych, pieprz, sól oraz przyprawy, które żywnie Ci się będą podobać (polecamy dodać czosnek, a także słodką i ostrą paprykę).

Przygotowanie: na wstępie filet kroimy w paski, wszystkie z nich przyprawiamy i dokładnie wcieramy przyprawy w powierzchnię mięsa. Paprykę także kroimy w paski, pomidorki koktajlowe natomiast w ćwiartki. Przygotowujemy garnek z wodą – do niego wkładamy mięso oraz paprykę. Całość gotujemy około 20 minut, aż woda zacznie wrzeć i wydzielać parę. W między czasie kroimy natkę pietruszki. Kiedy nasze mięso będzie gotowe, wykładamy je na talerze, ozdabiamy natką oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Pierogi z mięsem jako wizytówka polskiej kuchni na świecie

Pierogi z mięsem jako wizytówka polskiej kuchni na świecie

Istnieje takie danie, którego różne warianty są obecne w kuchniach całego świata. To oczywiście pierogi, czyli potrawa mączna doskonale znana …

Zakwas na barszcz biały: Tradycja i sztuka przygotowania

Zakwas na barszcz biały: Tradycja i sztuka przygotowania

Barszcz biały, znany i ceniony w polskiej kuchni, to zupa o wyjątkowym smaku, który zawdzięcza przede wszystkim zakwasowi. Zakwas na barszcz biał…

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Jako doświadczony kucharz z wieloletnim stażem, często spotykam się z pytaniem o to, jak podawać gnocchi. Te małe, delikatne kluski……

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Często spotykam się z pytaniem o zamienniki dla egzotycznych przypraw. Jedną z takich mieszanek, która może sprawiać trudność w zdobyciu, jest…

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Aby cieszyć się ich świeżością i wartościami odżywczymi przez długi czas, ważne jest właściwe przechowywanie. W tym wpisie podzielę się sprawdzonymi sposobami na przechowywanie suszonych śliwek.

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodł…

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *