Jak przyprawić mintaja
Spis treści:
- Jak zrobić mintaja?
- Pomysł na mintaja, czyli jak przyrządzić mintaja
- Przepis na filet z mintaja przygotowywany na parze
- Polędwica z mintaja – przepis
Mintaj to jedna z najpopularniejszych ryb na polskim rynku. Występuje głównie w północnych wodach Oceanu Spokojnego, dlatego w Polsce sprzedawana jest najczęściej w postaci mrożonej. Mintaj zawiera niewiele kalorii, a jednocześnie jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Jak przygotować mintaja, aby zachwycał smakiem?
Jak zrobić mintaja?
Filety z mintaja można gotować na parze, smażyć lub piec. Mintaj to ryba o dość uniwersalnym i delikatnym smaku, dlatego można z niej przyrządzić wiele przepysznych dań na wiele różnych sposobów. Możliwości jest naprawdę bardzo wiele.
Mintaj może być składnikiem ryby po grecku, stanowić bazę zupy rybnej. Można przyrządzić z niego przepyszną zapiekankę. Najczęściej rybę tą podaje się w towarzystwie ulubionych warzyw, ziemniaków, ryżu lub różnego rodzaju kasz. Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na rybę mintaj. Pod każdą postacią może smakować wybitnie.
Dość istotną rolę w trakcie jego przygotowywania odgrywają przyprawy. Wiele osób zastanawia się, jak przyprawić rybę mintaj, aby zachwycała smakiem. Odpowiedź, na pytanie, jak przyprawić mintaja jest prosta. Wystarczy w tym celu wykorzystać ulubione zioła. Mintaj to tak uniwersalna ryba, która smakuje wyśmienicie bez względu na to, jak zostanie przygotowana i czym doprawiona.
Pomysł na mintaja, czyli jak przyrządzić mintaja
Mintaj jest niskokaloryczny, co sprawia, że świetnie sprawdzi się jako składnik dietetycznych potraw. Pieczony mintaj, czy mintaj przygotowywany na parze to wyjątkowo smaczne dania. Poniżej znajdują się dwa sprawdzone przepisy na dietetyczne dania z mintaja, które każdego zachwycą swym smakiem.
Przepis na filet z mintaja przygotowywany na parze
Składniki:
- filet z mintaja
- świeży tymianek
- cytryna
- sól, najlepiej ziołowa
- pieprz, najlepiej biały
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę z cytryny. Umieszczamy ją w małej miseczce, do której wkładamy pozostałe składniki oprócz ryby. Składniki mieszamy ze sobą. Tak powstałą marynatą nacieramy rybę i odstawiamy na 15 minut, aby przeszła smakiem przypraw. Po tym czasie filet gotujemy na parze ok. 15 minut.
Polędwica z mintaja – przepis
Składniki:
- polędwica z mintaja
- marchewka
- brokuły
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewki należy dobrze umyć i pokroić w plasterki. Brokuły podzielić na różyczki. Następnie należy wyłożyć blachę papierem do pieczenia i natłuścić. Na blaszce ułożyć mintaja, doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ryby ułożyć warzywa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Gotową rybę skropić lekko sokiem z cytryny.