Jak przyprawić mintaja

Jak przyprawić mintaja
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Mintaj to jedna z najpopularniejszych ryb na polskim rynku. Występuje głównie w północnych wodach Oceanu Spokojnego, dlatego w Polsce sprzedawana jest najczęściej w postaci mrożonej. Mintaj zawiera niewiele kalorii, a jednocześnie jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Jak przygotować mintaja, aby zachwycał smakiem?

Jak zrobić mintaja?

Filety z mintaja można gotować na parze, smażyć lub piec. Mintaj to ryba o dość uniwersalnym i delikatnym smaku, dlatego można z niej przyrządzić wiele przepysznych dań na wiele różnych sposobów. Możliwości jest naprawdę bardzo wiele.

Mintaj może być składnikiem ryby po grecku, stanowić bazę zupy rybnej. Można przyrządzić z niego przepyszną zapiekankę. Najczęściej rybę tą podaje się w towarzystwie ulubionych warzyw, ziemniaków, ryżu lub różnego rodzaju kasz. Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na rybę mintaj. Pod każdą postacią może smakować wybitnie.

jak przygotować mintaja
Fot. Przykładowy sposób jak przygotować mintaja

Dość istotną rolę w trakcie jego przygotowywania odgrywają przyprawy. Wiele osób zastanawia się, jak przyprawić rybę mintaj, aby zachwycała smakiem. Odpowiedź, na pytanie, jak przyprawić mintaja jest prosta. Wystarczy w tym celu wykorzystać ulubione zioła. Mintaj to tak uniwersalna ryba, która smakuje wyśmienicie bez względu na to, jak zostanie przygotowana i czym doprawiona.

Pomysł na mintaja, czyli jak przyrządzić mintaja

Mintaj jest niskokaloryczny, co sprawia, że świetnie sprawdzi się jako składnik dietetycznych potraw. Pieczony mintaj, czy mintaj przygotowywany na parze to wyjątkowo smaczne dania. Poniżej znajdują się dwa sprawdzone przepisy na dietetyczne dania z mintaja, które każdego zachwycą swym smakiem.

Przepis na filet z mintaja przygotowywany na parze

Składniki:

  • filet z mintaja
  • świeży tymianek
  • cytryna
  • sól, najlepiej ziołowa
  • pieprz, najlepiej biały
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę z cytryny. Umieszczamy ją w małej miseczce, do której wkładamy pozostałe składniki oprócz ryby. Składniki mieszamy ze sobą. Tak powstałą marynatą nacieramy rybę i odstawiamy na 15 minut, aby przeszła smakiem przypraw. Po tym czasie filet gotujemy na parze ok. 15 minut.

Jak przyprawić rybę mintaj
Fot. Teraz już wiesz jak przyprawić mintaja

Polędwica z mintaja – przepis

Składniki:

  • polędwica z mintaja
  • marchewka
  • brokuły
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewki należy dobrze umyć i pokroić w plasterki. Brokuły podzielić na różyczki. Następnie należy wyłożyć blachę papierem do pieczenia i natłuścić. Na blaszce ułożyć mintaja, doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ryby ułożyć warzywa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Gotową rybę skropić lekko sokiem z cytryny.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smakuJak przyrządzić halibuta na święta?Halibut wigilij…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *