Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fosfor. Najlepiej komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej można go spotkać w kuchni francuskiej. Jednak nie każda osoba toleruje obecność tej przyprawy w swojej kuchni. Czym zastąpić tymianek?

Co zamiast tymianku?

Decydując się na znalezienie aromatycznego substytutu, należy pod uwagę wziąć takie czynniki jak:

  • aromat,
  • możliwości zakupu,
  • wartość odżywczą (m.in. ilość kalorii w 100 g),
  • korzyści zdrowotne.

Idąc tym tokiem myślenia, jednym z pierwszych, zdrowych zamienników tymianku, będzie estragon. To kolejna przyprawa, która również została doceniona w kuchni francuskiej. Warto jednak wskazać na to, że do czynienia ma się z dwoma, odmiennymi przyprawami. O ile tymianek wyróżnia się suchą konsystencją i miętowym posmakiem, o tyle estragon ma podwójny smak, który powoduje równocześnie słodycz i zimno na języku.

Warto jednak z uwagą podejść do dodawania tego substytutu tymianku, ponieważ może się okazać, że potrzebne ilości są zupełnie inne.

tymianek zamiennik
Fot. Bez problemu znajdziesz zamiennik tymianku

Oregano jako zamiennik tymianku

Tak jak oregano może zastąpić tymianek, tak może stać się również na odwrót. Wszyscy już wiedzą, jaki smak ma tymianek. Zamiennik w postaci oregano to intensywny zapach i lekko gorzki smak.

W składzie oregano znaleźć można duże ilości karwakrolu i tymolu, które powodują, że przy dużej ilości tej przyprawy, może lekko drętwieć język. Jedna łyżka tymianku to ok. 3/4 łyżki oregano. Nie ma co przesadzać z ilością drugiego substytutu tymianku, ponieważ w ten sposób można zepsuć smak całej przyprawy.

Osoby chcące poznać zamiennik tymianku, powinny również spojrzeć na majeranek i pietruszkę, jakie zostaną razem pomieszane. Dlaczego warto postawić na sam majeranek? Ponieważ jest to ziele, jakie w swoim wyglądzie upodabnia się do tymianku.

Wiele osób docenia majeranek za to, że jest bogaty w dobry cholesterol oraz sód. Żeby jednak bardziej upodobnić majeranek do tymianku, należy pomyśleć o tym, aby dodać szczyptę pietruszki.

Tymianek – czym zastąpić to ziele w kuchni?

Odpowiedzią stać się może także pieprzny letni cząber. Ma bardziej pieprzny smak, ale w smaku mocno zbliżony jest do tymianku. To dlatego polecany jest w szczególności do łagodnych potraw, ponieważ jest w stanie podkreślić ich wyjątkowy smak. Cząber można używać razem z tymiankiem lub bez niego. Wszystko uzależnione jest od indywidualnych preferencji smakowych osób zasiadających do jedzenia.

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Mąka z tapioki to bezglutenowy składnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje właściwości zagęszczające i poprawiające strukturę wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków często stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub węglanu amonu, jest tradycyjnym środkiem…

Czym zastąpić ser cheddar?

Czym zastąpić ser cheddar?

Ser cheddar to popularny ser o intensywnym, lekko pikantnym smaku, ceniony za doskonałe właściwości topienia oraz wszechstronność w kuchni. Poni…

Czym zastąpić rodzynki?

Czym zastąpić rodzynki?

Rodzynki to suszone owoce winogron, które cieszą się popularnością dzięki swojej słodyczy, elastycznej konsystencji oraz uniwersalności w kuch…

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Pomidory w puszce to popularny składnik wielu przepisów, ceniony za wygodę użycia, intensywny smak i jednolitą konsystencję. W niektórych sytua…

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Seler korzeniowy to warzywo o intensywnym, lekko orzechowym smaku, często wykorzystywane w zupach, puree oraz surówkach. Dla osób poszukujących al…

Czym zastąpić ketchup?

Czym zastąpić ketchup?

Ketchup to popularny sos pomidorowy o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku, który stanowi nieodłączny dodatek do wielu dań. W poniższym wpis…

Czym zastąpić ser asiago?

Czym zastąpić ser asiago?

Ser Asiago to włoski ser o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku oraz zróżnicowanej teksturze, zależnej od stopnia dojrzewania. Poniżej prze…

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Otręby to składnik, który nadaje chlebowi dodatkową porcję błonnika, minerałów i witamin, jednocześnie wpływając na jego strukturę i smak….

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *