Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fosfor. Najlepiej komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej można go spotkać w kuchni francuskiej. Jednak nie każda osoba toleruje obecność tej przyprawy w swojej kuchni. Czym zastąpić tymianek?

Co zamiast tymianku?

Decydując się na znalezienie aromatycznego substytutu, należy pod uwagę wziąć takie czynniki jak:

  • aromat,
  • możliwości zakupu,
  • wartość odżywczą (m.in. ilość kalorii w 100 g),
  • korzyści zdrowotne.

Idąc tym tokiem myślenia, jednym z pierwszych, zdrowych zamienników tymianku, będzie estragon. To kolejna przyprawa, która również została doceniona w kuchni francuskiej. Warto jednak wskazać na to, że do czynienia ma się z dwoma, odmiennymi przyprawami. O ile tymianek wyróżnia się suchą konsystencją i miętowym posmakiem, o tyle estragon ma podwójny smak, który powoduje równocześnie słodycz i zimno na języku.

Warto jednak z uwagą podejść do dodawania tego substytutu tymianku, ponieważ może się okazać, że potrzebne ilości są zupełnie inne.

tymianek zamiennik
Fot. Bez problemu znajdziesz zamiennik tymianku

Oregano jako zamiennik tymianku

Tak jak oregano może zastąpić tymianek, tak może stać się również na odwrót. Wszyscy już wiedzą, jaki smak ma tymianek. Zamiennik w postaci oregano to intensywny zapach i lekko gorzki smak.

W składzie oregano znaleźć można duże ilości karwakrolu i tymolu, które powodują, że przy dużej ilości tej przyprawy, może lekko drętwieć język. Jedna łyżka tymianku to ok. 3/4 łyżki oregano. Nie ma co przesadzać z ilością drugiego substytutu tymianku, ponieważ w ten sposób można zepsuć smak całej przyprawy.

Osoby chcące poznać zamiennik tymianku, powinny również spojrzeć na majeranek i pietruszkę, jakie zostaną razem pomieszane. Dlaczego warto postawić na sam majeranek? Ponieważ jest to ziele, jakie w swoim wyglądzie upodabnia się do tymianku.

Wiele osób docenia majeranek za to, że jest bogaty w dobry cholesterol oraz sód. Żeby jednak bardziej upodobnić majeranek do tymianku, należy pomyśleć o tym, aby dodać szczyptę pietruszki.

Tymianek – czym zastąpić to ziele w kuchni?

Odpowiedzią stać się może także pieprzny letni cząber. Ma bardziej pieprzny smak, ale w smaku mocno zbliżony jest do tymianku. To dlatego polecany jest w szczególności do łagodnych potraw, ponieważ jest w stanie podkreślić ich wyjątkowy smak. Cząber można używać razem z tymiankiem lub bez niego. Wszystko uzależnione jest od indywidualnych preferencji smakowych osób zasiadających do jedzenia.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, kt…

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelującą substancją pochodzenia roślinnego, pozyskiwaną z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny składnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kiełkowania zbóż (najczęściej jęczmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Czym zastąpić komosę ryżową?

Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, jest niezwykle popularnym składnikiem kulinarnym cieszącym się uznaniem wśród osób dbających o zdrow…

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *