Czym zastąpić syrop klonowy?

Czym zastąpić syrop klonowy?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele witamin i pierwiastków. Dodatkowo ma specyficzny smak, który jest trudny do podrobienia. Przy tym wszystkim jest również dość drogi, dlatego wielu szefów kuchni zastanawia się, czym można zastąpić syrop klonowy.

Czym zastąpić syrop klonowy?

Najzdrowszy zamiennik cukru to syrop klonowy, czym zastąpić go w kuchni? Jest wiele różnych produktów, które można wykorzystać:

  • melasa,
  • miód,
  • syrop kukurydziany,
  • nektar kokosowy,
  • syrop z agawy,
  • syrop daktylowy,
  • syrop orkiszowy.

Należy szczególnie mieć na uwadze konsystencję tych słodzików, niektóre z nich są również mniej lub bardziej słodkie niż syrop klonowy. Warto dokładnie przemyśleć który produkt wykorzystać do konkretnego przepisu.

Najlepszy zamiennik syropu klonowego

Syrop klonowy ma wiele witamin i wpływa prozdrowotnie na organizm człowieka. Co zamiast syropu klonowego jest tak samo zdrowe? Można wskazać dwa najzdrowsze zamienniki. Miód z wyglądu jest praktycznie taki sam jak klonowy.

syrop klonowy zamiennik
Fot. Teraz bez problemu znajdziesz zamiennik syropu klonowego!

Można stosować go jako zamiennik 1:1. Ma inny smak, który będzie wyczuwalny, kiedy będzie stosowany na przykład jako polewa, jednak w czasie pieczenia nie powinno się wyczuć różnicy. Ma również wiele witamin i działa odżywczo, jest bakteriobójczy oraz wzmacnia odporność organizmu.

Drugi produkt, którego można zastosować to nektar kokosowy. Jest on również pozyskiwany z drzewa i jest doskonałym zamiennikiem dla osób stroniących od produktów odzwierzęcych. Posiada takie składniki jak potas, magnez, cynk i żelazo. Ma także niski indeks glikemiczny.

W dzisiejszych czasach nie ma produktów nie do zastąpienia. Jest dostęp do szerokiego rynku, na którym można kupić słodziki z najdalszych rejonów świata. Daje to nieskończone możliwości eksperymentowania w kuchni i szukania najlepszej alternatywy zarówno zdrowej, jak i pysznej. Mając do wyboru tak wiele różnych słodzików, warto wybrać te naturalne, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie.

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Mąka z tapioki to bezglutenowy składnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje właściwości zagęszczające i poprawiające strukturę wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków często stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub węglanu amonu, jest tradycyjnym środkiem…

Czym zastąpić ser cheddar?

Czym zastąpić ser cheddar?

Ser cheddar to popularny ser o intensywnym, lekko pikantnym smaku, ceniony za doskonałe właściwości topienia oraz wszechstronność w kuchni. Poni…

Czym zastąpić rodzynki?

Czym zastąpić rodzynki?

Rodzynki to suszone owoce winogron, które cieszą się popularnością dzięki swojej słodyczy, elastycznej konsystencji oraz uniwersalności w kuch…

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Pomidory w puszce to popularny składnik wielu przepisów, ceniony za wygodę użycia, intensywny smak i jednolitą konsystencję. W niektórych sytua…

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Seler korzeniowy to warzywo o intensywnym, lekko orzechowym smaku, często wykorzystywane w zupach, puree oraz surówkach. Dla osób poszukujących al…

Czym zastąpić ketchup?

Czym zastąpić ketchup?

Ketchup to popularny sos pomidorowy o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku, który stanowi nieodłączny dodatek do wielu dań. W poniższym wpis…

Czym zastąpić ser asiago?

Czym zastąpić ser asiago?

Ser Asiago to włoski ser o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku oraz zróżnicowanej teksturze, zależnej od stopnia dojrzewania. Poniżej prze…

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Otręby to składnik, który nadaje chlebowi dodatkową porcję błonnika, minerałów i witamin, jednocześnie wpływając na jego strukturę i smak….

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *