Czym zastąpić syrop klonowy?

Czym zastąpić syrop klonowy?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele witamin i pierwiastków. Dodatkowo ma specyficzny smak, który jest trudny do podrobienia. Przy tym wszystkim jest również dość drogi, dlatego wielu szefów kuchni zastanawia się, czym można zastąpić syrop klonowy.

Czym zastąpić syrop klonowy?

Najzdrowszy zamiennik cukru to syrop klonowy, czym zastąpić go w kuchni? Jest wiele różnych produktów, które można wykorzystać:

  • melasa,
  • miód,
  • syrop kukurydziany,
  • nektar kokosowy,
  • syrop z agawy,
  • syrop daktylowy,
  • syrop orkiszowy.

Należy szczególnie mieć na uwadze konsystencję tych słodzików, niektóre z nich są również mniej lub bardziej słodkie niż syrop klonowy. Warto dokładnie przemyśleć który produkt wykorzystać do konkretnego przepisu.

Najlepszy zamiennik syropu klonowego

Syrop klonowy ma wiele witamin i wpływa prozdrowotnie na organizm człowieka. Co zamiast syropu klonowego jest tak samo zdrowe? Można wskazać dwa najzdrowsze zamienniki. Miód z wyglądu jest praktycznie taki sam jak klonowy.

syrop klonowy zamiennik
Fot. Teraz bez problemu znajdziesz zamiennik syropu klonowego!

Można stosować go jako zamiennik 1:1. Ma inny smak, który będzie wyczuwalny, kiedy będzie stosowany na przykład jako polewa, jednak w czasie pieczenia nie powinno się wyczuć różnicy. Ma również wiele witamin i działa odżywczo, jest bakteriobójczy oraz wzmacnia odporność organizmu.

Drugi produkt, którego można zastosować to nektar kokosowy. Jest on również pozyskiwany z drzewa i jest doskonałym zamiennikiem dla osób stroniących od produktów odzwierzęcych. Posiada takie składniki jak potas, magnez, cynk i żelazo. Ma także niski indeks glikemiczny.

W dzisiejszych czasach nie ma produktów nie do zastąpienia. Jest dostęp do szerokiego rynku, na którym można kupić słodziki z najdalszych rejonów świata. Daje to nieskończone możliwości eksperymentowania w kuchni i szukania najlepszej alternatywy zarówno zdrowej, jak i pysznej. Mając do wyboru tak wiele różnych słodzików, warto wybrać te naturalne, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, kt…

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelującą substancją pochodzenia roślinnego, pozyskiwaną z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny składnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kiełkowania zbóż (najczęściej jęczmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Czym zastąpić komosę ryżową?

Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, jest niezwykle popularnym składnikiem kulinarnym cieszącym się uznaniem wśród osób dbających o zdrow…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *