Jak przyprawić szpinak?
Spis treści:
- Czym doprawić szpinak?
- Szpinak – jak przygotować?
- Jak przyprawić szpinak?
- Czym przyprawić szpinak jeżeli lubimy pikantne potrawy?
Szpinak to roślina pełna składników mineralnych oraz witamin i z tego powodu powinna często gościć na naszych stołach. To zielone warzywo zawiera wiele leczniczych i prozdrowotnych właściwości. Czynią je jednym z najzdrowszych produktów dostępnych w każdym sklepie.
Czym doprawić szpinak?
Regularne spożywanie szpinaku może chronić nas przed takimi schorzeniami jak miażdżyca czy rozwój chorób nowotworowych. Liście szpinaku zawierają mnóstwo cennych soli mineralnych, witamin, a także beta-karoten oraz luteiny – są one silnymi przeciwutleniaczami.
Szpinak jest bardzo bogaty w żelazo, magnez, potas, kwas foliowy i witaminę C. Właściwości odżywcze tej rośliny znane były już w starożytności. Szpinak nazywany był jako „perskie ziele”. W wieku XI liście szpinaku przywiezione zostały na dzisiejsze tereny Hiszpanii, skąd powędrowały do kolejnych europejskich krajów.
W sklepie znajdziemy dwie możliwości zakupu – paczkowane świeże młode liście bądź mrożone, często uprzednio rozdrobnione. Surowy szpinak jak każde inne warzywo należy na początku umyć.
Szpinak – jak przygotować?
Szpinak to warzywo, które możemy spożywać na surowo, dlatego świeże liście śmiało możemy wykorzystać do przygotowania surówki. Jak przyrządzić szpinak aby wydobyć jego smak? Najlepszym sposobem jest podsmażenie na patelni bądź duszenie w niewielkiej ilości wody.
Po takim przygotowaniu świetnie sprawdzi się jako baza sosu do makaronu, ryżu lub jako dodatek do zapiekanki. Obróbka termiczna powinna trwać możliwie jak najkrócej, aby nie tracić cennych witamin oraz aby szpinak zachował swój intensywny zielony kolor.
Dodatek kwaśnych produktów również wpłynie na utratę koloru. Jeżeli w przepisie jednym ze składników jest np. sok z cytryny, warto dodać go dopiero nam sam koniec gotowania.
Jak przyprawić szpinak?
Jaka przyprawa do szpinaku podbije jego smak? Z podstawowych dodatków powinniśmy wybrać sól i pieprz, które sprawią, że jego smak będzie bardziej wyrazisty. Kolejna przyprawa podnosząca smak szpinaku to czosnek, doskonale sprawdzi się również w wersji granulowanej.
Czosnek wyostrzy smak oraz będzie wspierał nasz układ odpornościowy. Z mniej oczywistych dodatków warto wspomnieć o kurkumie, która jest jednym z elementów mieszanki curry. Kurkuma nada delikatnie orientalny smak oraz nada żółty kolor potrawie. Kurkuma ponadto ma działanie przeciwzapalne oraz ma pozytywny wpływ na ilość cholesterolu we krwi.
Jakie przyprawy do szpinaku powinniśmy wybrać jeżeli chcemy przygotować szpinak w sosie śmietanowym? Warto wtedy postawić na aromatyczny tymianek i lubczyk. Doskonale sprawdzi się również gałka muszkatołowa, która posiada słodkawy smak i bardzo intensywny aromat.
Czym przyprawić szpinak jeżeli lubimy pikantne potrawy?
Nie każdy lubi lekko mdły smak szpinaku. Czym doprawić szpinak, jeśli chcemy dodać mu trochę pikanterii? Dla osób lubiących bardziej wyrazisty smak świetnym rozwiązaniem będzie dodanie chili, jeżeli natomiast preferujemy ostrzejsze potrawy możemy wybrać paprykę chili z dodatkiem pieprzu cayenne. Takie przyprawy w naturalny sposób pobudzają metabolizm.