Jak uratować przesolony gulasz?
Spis treści:
Gotując, zawsze może przytrafić się sytuacja, gdzie potrawa okaże się przesolona. Może to wynikać z nieuwagi i posolenia potrawy drugi raz albo sól może się przesypać. Powodów przesolonej potrawy może być wiele. Najczęściej dotyczy to potraw takich jak zupy, sosy oraz gulasz. Jak już dojdzie do takiej sytuacji, wiele osób zastanawia się jak naprawić przesolony gulasz?
Czy przesolony gulasz trzeba wyrzucić?
Sposób na przesolony gulasz to nie wyrzucenie go, ponieważ taką potrawę jak najbardziej da się uratować. Pierwsza myśl i pierwszy odruch to często chęć wyrzucenia przesolonego gulaszu, czy każdej innej potrawy.
Jednak jest, to duży błąd, ponieważ wystarczy wykonać kilka prostych czynności i gulasz nie tylko nie będzie przesolony, ale wręcz może być smaczny. W dodatku nie są to skomplikowane metody, które zabierają dużo czasu, wystarczy kilka, kilkanaście minut, aby uratować potrawę i domowy posiłek.
Jak uratować przesolony gulasz?
Przesolony gulasz, co zrobić? Jest kilka możliwości, aby uratować przesolony gulasz: Jedną z nich jest dodanie do przesolonego gulaszu dodatkowych składników, które zniwelują smak soli jak na przykład pomidory, odrobinę miodu lub cukru, albo cytrynę.
Składniki należy dodawać stopniowo, mieszając gulasz i cały czas smakując, czy ma już pożądany smak. Ważne, aby dodawać powoli, żeby z przesolonego nie stał się za słodki lub zbyt kwaśny. Co zrobić na przesolony gulasz, gdy ktoś nie chce dodawać wyżej wymienionych składników?
Można dodać do potrawy ryż, który dobrze pasuje do dania, jakim jest gulasz, a jednocześnie sprawi, że sól będzie mniej wyczuwalna. Bardzo dobrze sprawdza się szczególnie w sytuacjach, gdy przesolenie nie jest duże. Jeszcze inną metodą jest dodanie mleka lub jogurtu.
Najpierw łyżeczkę gorącego gulaszu dodać do jogurtu lub mleka, a dopiero potem dodać je do potrawy. Popularną metodą jest dodanie surowego ziemniaka, może być obrany lub ze skórką. Po prostu wrzucić na około 10 minut, a następnie wyjąć. Ziemniak wyjmie część soli z dania. Metodą skuteczną, ale której wiele osób nie chce stosować, jest dolanie wody. Zniweluje to smak soli, jednak gulasz będzie wodnisty.
Przesolony gulasz, czy każda inna potrawa, to jeszcze nie tragedia, ponieważ są sposoby, aby je uratować. Wyrzucanie i gotowanie od nowa to ostateczność, ale najczęściej da się coś zrobić ze zbyt słonym gulaszem i nie trzeba do tego wiele wysiłku, czy wielkich kulinarnych umiejętności, każdy, kto potrafi ugotować taką potrawę jak gulasz, sobie poradzi. Najważniejsze, aby chcieć coś zrobić z przesolonym daniem, a nie wyrzucić całą potrawę.