Jak rośnie soczewica – uprawa soczewicy w Polsce

Jak rośnie soczewica – uprawa soczewicy w Polsce

Spis treści:



Soczewica wymaga gleby przepuszczalnej o pH 6-6,5. Przy glebach ciężkich nie wyrośnie ładna soczewica uprawa będzie mało wydajna albo żadna. Oprócz tego dużo zależy panującego klimatu. Roślina ta wymaga upalnego lata, ale bez suszy. Bardzo ważne jest, aby gleba zachowała minimalną wilgotność. Na terenach podmokłych uprawa nie ma szans na sukces.

Wiadomo bowiem – soczewica jak rośnie, potrzebuje słońca i lekkiej gleby oraz umiarkowanego deszczu. Przemoczone podłoże staje się ciężkie i nieprzepuszczalne. Korzenie szybko gniją i roślina umiera. Jednak brak wilgoci również doprowadza do słabych plonów. Idealnym klimatem dla soczewicy jest klimat kontynentalny.

Gdzie i jak rośnie soczewica?

Co prawda zimy w Polsce przestały być mroźne, ale latem mocno przygrzewa słońce. Pozwala to na udane plony, zwłaszcza we wschodniej części kraju. Podłoże należy przygotować w odpowiedni sposób, a mianowicie wzbogacić o fosfor, molibden oraz potas. Dobrze, gdy wraz z soczewicą posieje się rośliny podporowe. Są to łubin wąskolistny oraz gryka.

jak rośnie soczewica
Fot. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak rośnie soczewica?

Usuwając regularnie chwasty, należy doskonale wiedzieć, jak wygląda soczewcia, by przypadkowo nie usunąć jej wraz z nimi. Bardzo ważne jest, aby położyć szczególny nacisk na walkę z chwastami w pierwszym stadium rozwoju rośliny uprawnej. Wpływa to na późniejszą masę zawartego w strąku ziarna.

Stosując się do tych zasad, uprawa soczewicy przyniesie dużą ilość strąków. W jednym strąku zwykle zawarte jest jedno lub dwa ziarenka. W zależności od odmiany będą:

  • czerwone
  • żółte 
  • zielone
  • brązowe

Popularna soczewica zielona nadaje się na dania typu al’dente. Po ugotowaniu zachowuje swój pierwotny kształt bez rozgotowywania się w papkę.

jak wygląda soczewica
Fot. Soczewica – wygląd

Tak jak pozostałe, soczewica zielona uprawa powinna rozpocząć się od zasiania ziaren w marcu, ewentualnie w kwietniu. Zbiór nastąpi pod koniec lipca lub na początku sierpnia. Oznaką, iż roślina jest już dojrzała, są brązowe strąki u dołu rośliny. Ziarna muszą być twarde, płasko-wypukłe i okrągłe lub owalne. 

Czy uprawa soczewicy w Polsce sprawdzi się w północnych rejonach kraju?

Północne rejony Polski mają mało korzystne warunki klimatyczne dla soczewicy. Tak samo jest na południu i zachodzie. Najlepsze warunki są we wschodniej części kraju. Ważne jest również, aby gleba przygotowywana pod zasiew soczewicy była obornikowana 3 lata wcześniej ostatni raz. Przez okres 3 lat należy uprawiać rośliny, które wolne są od gromadzenia w glebie azotu. 

soczewica uprawa
Fot. Uprawa soczewicy

Ostatnią jesienią przed siewem soczewicy należy glebę przygotować podorywką. Po tej czynności musi nastąpić bronowanie, a następnie orka. Gdy nadejdzie wiosna ostatnią czynnością przed wysiewem, jest kultywatorowanie. 

Tak przygotowana gleba jest idealną pod wysiew soczewicy. Istotne jest także, aby soczewica uprawa polska następowała np. co drugi rok, jeśli ma być w tym samym miejscu. Siew rok po roku zmniejszy obfitość plonów. Mogą nasilić się choroby rośliny. Na polskie warunki z 1 hektara powinno się zebrać około 2000 kg ziaren soczewicy.

Do zebrania plonów potrzebna jest kosiarka. Młocka powinna odbywać się za pomocą kombajnu. Plewy, słoma i zielonka z powodzeniem mogą być wykorzystane jako pasza dla zwierząt hodowlanych.


Zobacz również:

jak gotować bób

Jak gotować bób – jak długo ?

Bób to roślina strączkowa znana zwłaszcza w Afryce, Europie i na Bliskim Wschodzie. Warto zainteresować się tym warzywem ponieważ oprócz tego, że zawiera wiele wartościowych składników, to przy tym dostarcza mało kalorii więc jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrowie i linię. Jednocześnie, bób jest warzywem sycącym i może stanowić wartościowy posiłek sam w sobie, nie tylko jako dodatek. Najlepszym miesiącem kiedy możemy sprawdzić to na własnym organizmie jest lato ponieważ wtedy bób zakupimy praktycznie w każdym warzywniaku i kiedy tak się stanie, wtedy warto odwiedzić tę stronę, aby przeczytać jak go przygotować.

jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę?

Gotowana ciecierzyca jest pysznym i zdrowym urozmaiceniem diety. Jak ją ugotować, by zachowała wszystkie walory smakowe i prozdrowotne?

pistacje uprawa

Jak rosną pistacje – gdzie rośnie drzewo pistacjowe

Jak rosną pistacje, gdzie rośnie drzewo pistacjowe oraz jak uprawia się orzeszki pistacjowe? Między innymi na te pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym wpisie !

jak rosną orzechy nerkowca

Jak rosną orzechy nerkowca – właściwości orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca są miękkie, jasne, aromatyczne. Sprawia to, że są lubiane przez wszystkich i mają bogate zastosowania w sztuce kulinarnej. Są też niezwykle zdrowe: zdrowotne właściwości orzechów nerkowca są o wiele wyraźniejsze, niż w przypadku większości innych orzechów (a tym bardziej podobnie stosowanych w sztuce kulinarnej migdałów). Nerkowce są jednak trudne w uprawie i wymagające, rolnicy nie są więc w stanie zaspokoić rosnącego światowego popytu na te orzechy.

jak rośnie bób

Jak rośnie bób – jak wygląda uprawa bobu?

Bób jest jednym z lepszych wyborów na skromne, lub średnie wielkościowo działki. Warzywo daje wysokie plony o stosunkowo niewielkiej potrzebie zagospodarowania wolnej przestrzeni rolnej w ogrodzie. Świeżo zebrane, przydomowe lub działkowe uprawy bobu to doskonały smak, ogrom odżywczych wartości i jakość, której próżno szukać w sklepach spożywczych.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.