Jak rośnie granat ? Gdzie rośnie owoc granatu

Jak rośnie granat ? Gdzie rośnie owoc granatu

Spis treści:



Granat zazwyczaj rozwija się jako krzew lub drzewko, które wyrasta do ok. 3 do 5 m. Jest podatny na formowanie, dlatego jego wielkość można dostosować do odpowiednich rozmiarów. Jeśli chodzi o glebę, nie jest wymagający, natomiast potrzebuje dużo słońca i suchego powietrza. Jego zdolność przystosowania się do trudnych warunków powoduje, że coraz chętniej uprawiany jest w donicach, nawet w środkowej części Europy.

Jak rośnie owoc granatu?

Zanim pojawi się owoc, na szczycie pędu, wyrasta pąk z którego rozwija się kwiat. Posiada kielichowaty kształt zakończony gwiaździście ułożonymi płatkami zwanymi koroną, oraz słupkiem i licznymi pręcikami. Kwiaty wyróżniają się pięknym, czerwono-pomarańczowym kolorem, które kontrastują z ciemnozielonymi, woskowatymi i wąskimi liśćmi. Po zapyleniu, pojawia się owoc, który wygląda jak jabłko, jednak w środku jest dość suche z licznymi ziarenkami w mięsistych torebkach. Pestki granatu posiadają bardzo dobry, odżywczy smak.

skąd pochodzi granat owoc
Fot. Jak rośnie granat ?

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Gdzie rośnie owoc granat?

Owoc granatu wyrasta na końcu jednorocznej łodygi, tworząc piękne czerwono-żółte i ciężkie kule. Jest bardzo łatwy do przechowywania i transportu. Jego sucha i twarda skóra jest osłoną dla niezliczonej ilości małych mieszków o zawartości smacznego miąższu i pestek. Po obraniu, można je stosować jako dodatek do sałatek, jako odrębne danie oraz na soki. Tym, którzy lubią jeść często owoce granatu odwdzięczą się doskonałymi działaniami prozdrowotnymi.

gdzie rośnie owoc granatu
Fot. Czy wiesz, gdzie rośnie owoc granatu w środowisku naturalnym ?

Owoc granatu posiada wspaniałe właściwości

Granat to owoc, który posiada grubą i suchą skórę ale pod nią kryją się odżywcze drobne torebeczki z płynem i pestką. Uznawany za „owoc życia” staje się coraz częściej obiektem zainteresowań dietetyków.



Od wieków znany jest jako środek na niestrawności i jako obniżenie tętnicze krwi, oraz zwapnianiu tętnic co pomaga w schorzeniach naczyniowo-sercowych. Posiada wiele cennych witamin takich jak A, C, E, B1, B3 i B6, oraz wiele minerałów jak cynk i selen. Ma doskonały wpływ na kondycję skóry, daje jej zdrowy i jędrny wygląd. Dzięki zawartości antyoksydantów chroni przed powstaniem raka i ma właściwości przeciwzapalne. 

owoc granatu właściwości
Fot. Owoc granatu posiada wiele prozdrowotnych właściwości

Czy wiecie skąd pochodzi granat?

Granatowiec to roślina, która znana jest ludziom już od starożytności. Jego przedstawienia pojawiają się dość często na ceramice, na malowidłach i w mozaice. Granatowiec właściwy (Punica granatum) to roślina, która wywodzi się z Azji, Kaukazu oraz Półwyspu Indyjskiego. Drzewka granatu rozprzestrzeniły się również od Indii, przez Turcję po Dagestan, Irak i Afganistan. Gdy jego uprawa rozprzestrzeniła się do Korei i Japonii okazało się, że drzewko wspaniale nadaje się na bonsai. W dzisiejszych czasach Granatowiec rośnie na całym Bliskim Wschodzie, Azji i w Południowej Europie.


Zobacz również:

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

co zrobić żeby awokado szybciej dojrzało

Co zrobić, żeby awokado dojrzało szybciej?

Awokado posiada niską zawartość cukru i jednocześnie dostarcza mnóstwo cennych witamin i minerałów. W związku z tym zdecydowanie warto je włączyć do codziennej diety. Owoc ten najlepiej smakuje, gdy jest dojrzały. Niestety niedojrzałe awokado jest twarde, ma gorzki smak i  trudno jest je od razu wykorzystać w kuchni.

jak obrać awokado

Jak obrać awokado

Jak obiera się awokado? Jak je pokroić? W jakiej formie jeść i oczywiście – jak wybrać dobry owoc? W Polsce najpopularniejsza odmiana awokado to Fuerta. By było ono świeże i smaczne, musi spełnić dwa warunki. Po pierwsze upewnijmy się, że jego skórka jest zielona i bez brązowych plamek. Druga kwestia to odpowiednia miękkość owocu, po naciśnięciu skórka powinna uginać się pod palcami, lecz zaraz potem wrócić do pierwotnego stanu. Kiedy już mamy wybraną odpowiednią smaczliwkę, możemy przystąpić do jej obierania i krojenia.

jak obrać mango

Jak obrać mango oraz jak je pokroić

Mango to barwny tropikalny owoc o miękkim miąższu. W naszym kraju sięgamy po niego coraz chętniej – nie tylko ze względu na jego oryginalny smak, ale również nieograniczone możliwości kulinarnego wykorzystania mango. Jednak przed przystąpieniem do tworzenia doskonałych sałatek, sosów czy drinków stoi przed nami wyzwanie w postaci przygotowania mango do użytku. O tym, jak obrać mango i w jaki sposób je jeść dowiecie się z poniższych wskazówek.

jak przechowywać awokado

Jak przechowywać awokado?

Spis treści: Przechowywanie awokado Ile czasu można przechowywać awokado w lodówce ? Awokado jest delikatnym owocem. Przy odpowiednim przechowywaniu zachowuje…



4.5/5 - (2 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.