Jak rośnie cynamon – jak wygląda drzewo cynamonowe

Jak rośnie cynamon – jak wygląda drzewo cynamonowe

Spis treści:



Cynamon jest niezwykle aromatyczną przyprawą nadającą niepowtarzalny smak potrawom. Słynie ze swoich leczniczych i rozgrzewających właściwości. Kryje się w nim mnóstwo  składników odżywczych. Wykorzystywany jest jednak, nie tylko w kuchni. Jest składnikiem kosmetyków, olejków eterycznych i perfum. Jak rośnie cynamon i jak wygląda jego uprawa?

Jak wygląda cynamon

Cynamon (Cinnamomum Scheffer) jest jedną z najstarszych znanych przypraw. Egipcjanie importowali go z Chin. W Europie, ze względu na aromat i wartość najpopularniejszy jest cynamon importowany ze Sri Lanki. Cynamon ma korzenny, słodkawy smak i zapach. Istnieje wiele różnych odmian cynamonowców – około 250 gatunków.

jak wygląda cynamon
Fot. Świeża kora drzewa cynamonowego

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Cynamon jest pozyskiwany z kory cynamonowca. Cynamon cejloński znany jest ze swoich leczniczych właściwości – rozgrzewa, działa przeciwgrypowo, odchudzająco, przeciwbiegunkowo, przeciw nudnością i wzmacniająco organizm. Zastosowanie znajduje w leczeniu niektórych chorób skóry oraz jako afrodyzjak.

Gdzie rośnie cynamon

Gdzie rośnie cynamon? to wiecznie zielone drzewo rośnie m.in. w Brazylii, Indiach, na Sri Lance, Karaibach i krajach leżących na Oceanie Indyjskim – w strefie tropikalnej. Obecnie cynamon ze względu na to, że lubi dużą wilgotność powietrza i ciepło uprawiany jest w całej strefie należącej do klimatu subtropikalnego.

cynamon gdzie rośnie
Fot. Cynamon rośnie przede wszystkim w strefach tropikalnych


Drzewo cynamonowe (drewno)

  • Liście drzewa cynamonowego są skórzaste, woskowato – połyskujące i wiecznie zielone,
  • Kwiaty są zielonkawe, niepozorne, wyrastające z kątów liści.
  • Owoce są jagodami wielkości wiśni, odcień bywa różny od czerwieni aż po czerń,
  • Nasiona cynamonu znajdują się w czarnych strąkach (owocach) pojawiających się na jego korze.

W celu pozyskania cynamonu, ścina się gałęzie z drzewa cynamonowego, zdejmuje z nich korę, następnie suszy się ją, w trakcie suszenia zwija się w charakterystyczną rurkę. Rurki te ściera się na proszek o brązowo – złocistej barwie.

drzewo cynamonowe
Fot. Drzewo cynamonowe (drewno)

Każdy z podgatunków cynamonowców ma gruczołki, w których gromadzą się olejki eteryczne. Korę cynamonu i olejek wykorzystuje się jako substancje lecznicze. Mają dużą zawartość manganu, wapnia, żelaza i błonnika.

Cynamon – jak rośnie drzewo cynamonowe

Drzewo cynamonowca w warunkach naturalnych osiąga wysokość do 10- 15 metrów. Cynamon wymaga dość ciężkich, zasobnych, gleb i dużej wilgotności powietrza.



Cynamon uprawa

Uprawa cynamonu wbrew pozorom nie jest szczególnie trudna. W pierwszym etapie wzrostu wystarczy mały pojemnik.

  • Proces kiełkowania należy przeprowadzić w ciemnym miejscu – cynamon w naturalnym środowisku rośnie w wilgotnych, zacienionych obszarach, najlepiej przygotować małą szklarnie np. z butelek 5 litrowych. Cynamon bowiem potrzebuje ciepła (25- 30 st. C)
  • Jak rośnie cynamon, nie może zabraknąć mu wody. Dlatego w początkowych etapach należy podlewać roślinkę raz lub dwa razy dziennie,
uprawa cynamonu
Fot. Uprawa cynamonu nie jest bardzo wymagająca
  • Po upływie około 4 miesięcy roślinkę należy przesadzić do jej miejsca docelowego. Rozmiar cynamonu jest zależny od wybranego pojemnika,
  • Na tym etapie należy również umieścić roślinę w nieco bardziej nasłonecznionym miejscu, ale zwrócić należy uwagę, by promienie słoneczne nie miały bezpośredniej styczności z rośliną,
  • Uprawiając cynamon, roślinę należy podlewać często, ale zapewnić wodzie odpowiedni drenaż. Przeciwnie przy zamoczeniu korzeni rośliny może dojść do ich zgnicia.

Warto uprawiać cynamon we własnym domu. Może wydawać się być trudne hodowanie roślin, takich jak cynamon uprawa jednak okazuje się nie być szczególnie skomplikowana.   Jest zarówno piękną ozdobą, z której ulatnia się niepowtarzalny aromat, jak i doskonałym źródłem cennych składników odżywczych.


Zobacz również:

gdzie rosną orzeszki ziemne

Jak rosną orzeszki ziemne – o popularnych w Polsce orzeszkach arachidowych

Na miano orzechów w nomenklaturze zasługuje bardzo wiele różnych roślin. Jednak każdy orzech ma swoją specyfikę, konkretny charakter i warunki w jakich będzie wzrastał. Dlatego jeśli chętnie po jakieś orzechy sięgamy, to na pewno warto będzie również wiedzieć w jaki sposób rosną. To niewątpliwie bardzo ciekawy temat, szczególnie że wiele osób kompletnie nie zdaje sobie sprawy z tego np. jak rośnie orzech ziemny.

jak rośnie bób

Jak rośnie bób – jak wygląda uprawa bobu?

Bób jest jednym z lepszych wyborów na skromne, lub średnie wielkościowo działki. Warzywo daje wysokie plony o stosunkowo niewielkiej potrzebie zagospodarowania wolnej przestrzeni rolnej w ogrodzie. Świeżo zebrane, przydomowe lub działkowe uprawy bobu to doskonały smak, ogrom odżywczych wartości i jakość, której próżno szukać w sklepach spożywczych.

jak rośnie papryka

Jak rośnie papryka – kiedy sadzić i jak uprawiać paprykę?

Chociaż szparagami zachwycano się w Egipcie, Chinach oraz Rzymie już w 2700 r.p.n.e., to w Polsce pojawiły się dopiero w XVIIIw. W swojej historii były wykorzystywane jako środek leczniczy, moczopędny, niwelujący kaca, a nawet afrodyzjak. Jednak rodzi się pytanie – jak rosną szparagi? Czy jest możliwość hodowania szparagów w Polsce?

bakłażan uprawa jak rośnie

Uprawa bakłażana – jak rośnie bakłażan

Bakłażan (oberżyna), prawidłowo nazywany psianką podłużną wywodzi się z Indii oraz południowej i wschodniej Afryki. Pierwsze informacje o tej roślinie zostały spisane w antycznych Chinach już około 500 r. p.n.e. Dopiero w XVII wieku bakłażan zaczął interesować również europejskie kraje. Ma bardzo delikatny smak i duże rozmiary, dlatego idealnie nadaje się jako tło dla intensywnych przypraw.

jak rośnie szpinak

Jak rośnie szpinak?

Szpinak długo cieszył się złą sławą jako to warzywo, przed którym dzieci uciekają na drzewa. Zupełnie niesłusznie! Szpinak przyrządzony w odpowiedni sposób jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Do jedzenia nadają się liście i łodygi. Poza walorami smakowymi i niską kalorycznością (jedynie 23 kcal na 100 gramów) ma masę zalet zdrowotnych. Jeśli nie należysz do grupy sceptyków, a zalety jedzenia szpinaku nie są Ci obce, możesz spróbować uprawy szpinaku we własnym zakresie.



5/5 - (2 votes)


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.