Jak rośnie ananas ?

Jak rośnie ananas ?

Spis treści:



Ananas to niezwykle smaczny, słodki i soczysty owoc. Wspaniale smakuje w postaci naturalnej, wybornie przetworzony w syropie, jeszcze lepiej skarmelizowany z patelni czy grilla, dodatkowo polany alkoholem. Dojrzały owoc podany w ćwiartkach, w najwyższym sezonie dostarcza naprawdę wyjątkowych doznań kulinarnych. Niestety w polskim klimacie, w warunkach naturalnych, jego uprawa nie jest możliwa, ale z powodzeniem można spróbować innych metod uprawowych, choć tylko na swoje potrzeby. 

Ananas – jak rośnie ten egzotyczny owoc ?

Aby zobaczyć jak rośnie ananas należy udać się tam, gdzie rosną ananasy w warunkach naturalnych, czyli do Ameryki Południowej. Ananas to owoc ciepłolubny, drzewo ananasa potrzebuje temperatury powyżej 20°C, dlatego doskonale się czuje na Hawajach, w Brazylii, Meksyku czy na Filipinach. krótko mówiąc, to jak rośnie ananas zależy od szerokości geograficznej uprawy rośliny. 

plantacja ananas
Fot. Plantacja ananasów

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Ananas jak rośnie można sprawdzić także w Europie, na Azorach, gdzie można spotkać ogromne plantacje tej rośliny i nacieszyć ich smakiem i urokiem. Ananas drzewo przypomina rozetę, z której na szczycie krótkiej łodygi otoczonej kolczastymi liśćmi wyrasta soczysty owocostan jadalny również zwany ananasem. 

Jak rosną ananasy na Azorach? 

Aby zobaczyć w Europie miejsce, gdzie rosną ananasy, należy udać się na Azory, archipelag wysp wulkanicznych należących do Portugalii. Charakteryzują się one morskim klimatem podzwrotnikowym, łagodnym, o niewielkich tylko zmianach temperatury w okresie całego roku. Średnia temperatura zimą wynosi kilkanaście °C i nigdy nie spada poniżej 10 °C, a latem sięga do 24 °C. Pomimo tak dogodnych warunków klimatycznych ananasy i tak uprawia się w specjalnych szklarniach. 



Gdzie rosną ananasy?

Tradycja szklarniowej uprawy drzewa ananasa na Azorach sięga 100 lat. Są one małe i niskie, dlatego wszystkie czynności wykonuje się „na kolanach”. Największą trudność w uprawie sprawia fakt, że początkowo odstępy pomiędzy poszczególnymi roślinami wynoszą ok. 20cm, a same sadzonki rosną w zwartych zespołach. Po jakimś czasie roślinę trzeba przesadzić, by zwiększyć odstępy do 50 cm. Robi się to przerzedzając uprawę, a wyjęte z ziemi drzewa ananasa przenosi się do innych budynków szklarniowych.

gdzie rośnie ananas
Fot. W Europie ananasy hodowane są głównie w szklarniach, w Ameryce Południowej można go uprawiać w naturalnych warunkach

Czynność tę wykonuje się co kilka miesięcy. Co pewien czas w szklarni spala się liście, w ten sposób naturalnie chroni się rośliny przed szkodnikami. Latem szyby szklarni maluje się wapnem, chroniąc wnętrze przed nadmiarem słońca. 



Jak długo rosną ananasy? 

Gruba łodyga ananasa rośnie do wysokości ok. 120cm. To z niej wyrastają długie, sztywne i kłujące liście. Kwiat ananasa ma barwę fioletową, a owoce tworzy ponad 100 fragmentów o kształcie sześciana. Owoc w stanie dojrzałym przybiera barwę żółtawą i waży od 1-2kg. Ciekawą cechą owocu jest jego korona, swoisty pióropusz utworzony przez liście.

jak długo rośnie ananas
Fot. Ananasy swoje owoce dają po około 2 latach

To jak długo rośnie ananas zależy od warunków klimatycznych, średnio pierwsze owoce pojawiają się po ok. dwóch latach od momentu posadzenia rośliny. Ananas owocuje tylko raz, dlatego po zerwaniu owocu roślinę się wyrzuca, można natomiast odciąć jego koronę i ukorzenić, by po kolejnych dwóch latach otrzymać ponownie owoc. To ile rośnie ananas zależy jednak od miejsca i sposobu wegetacji rośliny. W warunkach szklarniowych trwa 24 miesiące, ale już w naturalnych, na ziemi Ameryki Południowej okres pozyskiwania owocu trwa zaledwie pół roku.   



Ananasy na domowym parapecie

Na szczęście ananas rośnie w sposób uprawowy nie tylko w szklarni, można wyhodować go na domowym parapecie, pod warunkiem jednak, że jest on ulokowany od strony południowej i dobrze doświetlony słońcem. Latem temperatura powinna wynieść ok. 25 °C, co jest całkowicie osiągalne, natomiast zimą należy sprawić, by nie spadła poniżej 20°C. Podłoże dla rośliny powinno być stale wilgotne, ale nie nadmiernie mokre. Zbyt duża ilość wody doprowadzi do procesów gnilnych. Najlepszą techniką podlewania jest skierowanie strumienia wody bezpośrednio na koronę rośliny.

uprawa ananasa
Fot. Ananasa możecie hodować również w domu, jednak należy zapewnić mu odpowiednie warunki, przede wszystkim optymalną temperaturę

Stosunkowo często ananasa należy delikatnie zraszać wodą, tak by stworzyć mu warunki wysokiej wilgotności powietrza. Przy zachowaniu wszystkich zasad, owoc ananasa powinie pojawić się w domowej plantacji po dwóch latach od momentu wysadzenia.  Jeżeli w procesie wegetacji, zauważymy, że kwiaty ananasa nie pojawiają się w terminie, doświadczeni miłośnicy tej rośliny radzą, by wziąć dojrzałe jabłko, przekroić je na pół i jedną z połówek ułożyć płasko na podłożu a drugą położyć na rozecie liściowej. Następnie całą roślinę przykryć workiem foliowym.



Jabłko pod wpływem temperatury będzie emitować etylen, w ten sposób pobudzając proces wzrostu rośliny i zmuszając ją do wypuszczenia kwiatów. Powinny one się pojawić po 2-4 tygodniach od rozpoczęcia operacji. Po pierwszych kwiatach ananasa należy zdjąć torebkę i usunąć jabłko. Od tego momentu do pełnego kwitnienia upłynie jeszcze ok. 4-6 miesięcy, pojawi się również długo wyczekiwany owoc.    Ananas zawiera bogactwo witamin i minerałów. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny i dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia naszą odporność.  Posiada też właściwości antyoksydacyjne,  wpływając pozytywnie na wygląd skóry i samopoczucie.


Zobacz również:

jak obrać awokado

Jak obrać awokado

Jak obiera się awokado? Jak je pokroić? W jakiej formie jeść i oczywiście – jak wybrać dobry owoc? W Polsce najpopularniejsza odmiana awokado to Fuerta. By było ono świeże i smaczne, musi spełnić dwa warunki. Po pierwsze upewnijmy się, że jego skórka jest zielona i bez brązowych plamek. Druga kwestia to odpowiednia miękkość owocu, po naciśnięciu skórka powinna uginać się pod palcami, lecz zaraz potem wrócić do pierwotnego stanu. Kiedy już mamy wybraną odpowiednią smaczliwkę, możemy przystąpić do jej obierania i krojenia.

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

omlet na słodko z bananami przepis

Omlet na słodko z bananami? Jak zrobić – Przepis

Jak się robi omlet na słodko z bananami? Jaki przepis sprawi, aby był on puszysty i nie opadał zaraz po ściągnięciu z patelni? Z pewnością omlet to doskonały sposób na bardzo smaczne śniadanie lub pożywny deser, a w parze ze słodkimi dodatkami tworzy prawdziwie bajeczny i wyśmienity smak!

jak rośnie granat owoc

Jak rośnie granat ? Gdzie rośnie owoc granatu

Granat zazwyczaj rozwija się jako krzew lub drzewko, które wyrasta do ok. 3 do 5 m. Jest podatny na formowanie, dlatego jego wielkość można dostosować do odpowiednich rozmiarów. Jeśli chodzi o glebę, nie jest wymagający, natomiast potrzebuje dużo słońca i suchego powietrza. Jego zdolność przystosowania się do trudnych warunków powoduje, że coraz chętniej uprawiany jest w donicach, nawet w środkowej części Europy.

jak przechowywać banany

Jak przechowywać banany ? Dlaczego banany czernieją?

Banany są jednymi z najchętniej kupowanych w Polsce owoców. Pod żółtą skórką kryje się wiele cennych makroelementów, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jest to owoc, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, począwszy od tego, że idealnie spełnia funkcję szybkiej i pożywnej przekąski, często używany jest w przygotowywaniu smacznych deserów i wypieków, a w formie pieczonej, stanowi wykwintny dodatek do wytrawnych obiadów. Kupując banany, możemy wybierać spośród tych mniej dojrzałych o zielonym zabarwieniu, jak i również bardziej żółtych, często z pojedynczymi brązowymi plamkami, które są słodsze i smaczniejsze. Nie musimy ich spożywać od razu po zakupie, warto jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii, dzięki którym będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżością żółtych, zakrzywionych owoców.



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.