Jak przyprawić szpinak?
Szpinak to roślina pełna składników mineralnych oraz witamin i z tego powodu powinna często gościć na naszych stołach. To zielone warzywo za…
Szpinak długo cieszył się złą sławą jako to warzywo, przed którym dzieci uciekają na drzewa. Zupełnie niesłusznie! Szpinak przyrządzony w odpowiedni sposób jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Do jedzenia nadają się liście i łodygi. Poza walorami smakowymi i niską kalorycznością (jedynie 23 kcal na 100 gramów) ma masę zalet zdrowotnych. Jeśli nie należysz do grupy sceptyków, a zalety jedzenia szpinaku nie są Ci obce, możesz spróbować uprawy szpinaku we własnym zakresie.
Szpinak jest rekordzistą wśród warzyw jeśli chodzi o ilość witaminy A. Posiada również masę innych dobrych dla zdrowia składników takich jak np. witamina C, B1, B2 oraz liczne sole mineralne. Uprawa szpinaku jest stosunkowo łatwa, a wyhodowane liście można spożywać świeże lub mrozić. Największy kłopot stanowi wybranie odpowiedniego terminu wysiewu. Kiedy i jak siać szpinak by otrzymać plony w najlepszym okresie wyjaśniam w dalszej części wpisu.
Szpinak jest rośliną, która od upału woli delikatny chłód, najlepiej temperatury z zakresu 2-23°C. Zazwyczaj traktuje się go jako roślinę jednoroczną, jednak da się go również uprawiać w cyklu dwuletnim. Najlepiej rośnie wczesną wiosną, w pełnym słońcu. Chodzi o nasłonecznienie, które nie wiąże się z bardzo wysoką temperaturą. Szpinak w cieniu również dobrze rośnie, lecz wtedy wymaga więcej zabiegów pielęgnacyjnych. Latem, gdy wilgoć jest niska, a temperatura wysoka, szpinak wydaje dużo pędów kwiatostanowych, przez co traci na wartości. Szpinak jest gotowy do zebrania 6-8 tygodni od dnia wysiewu.
Skoro już wiemy jak rośnie szpinak, warto poznać podstawowe zasady sadzenia szpinaku. Szpinak najlepiej rośnie w glebie żyznej, ciężkiej, piaszczysto-gliniastej o odczynie obojętnym. Lubi glebę wilgotną, lecz nie zbyt mokrą. Należy więc pamiętać o częstym, lecz nie zbyt obfitym podlewaniu, co około 3-4 dni. Roślina ta ma słabo rozbudowane korzenie i stosunkowo duże liście, dlatego jest wrażliwa na przesuszenia.
Stanowisko uprawy powinno być nasłonecznione. Szpinak sadza się w rządkach, zachowując 20-centymetrowe odstępy. Nasiona wsadza się na głębokość 2 cm. Ważne by szpinak systematycznie podlewać, odchwaszczać a ziemię wokół niego spulchniać. Jest odporny na choroby i szkodniki, nie wymaga więc skomplikowanej pielęgnacji. Warzywo to lubi podsypywanie kompostem lub wieloskładnikowymi nawozami mineralnymi.
Ze względu na upodobania szpinaku co do temperatury, nasłonecznienia i wilgotności gleby, najlepiej szpinak traktować jako przedplon lub poplon. W zależności od wybranego przez nas czasu wysiewu, należy dobrać odpowiedni gatunek szpinaku. Jeśli chcemy wyhodować szpinak jako przedplon, najlepszym czasem na wysiewanie będzie końcówka marca – początek kwietnia. Wtedy można liczyć na zbiór pod koniec maja lub na początku czerwca.
Najlepsze gatunki do wiosennego wysiewu to: Olbrzym Zimowy, Matador i Arosia. Jeśli chce się hodować szpinak jako poplon, zaleca się wysiewanie na początku sierpnia, aby móc zebrać plon w październiku. W tym czasie najlepiej sprawdzi się gatunek Matador, Asta i Arosia. Można też zasiać szpinak jesienią licząc na zbiory na początku wiosny następnego roku. Gatunki, które najlepiej znoszą zimowanie to: Matador, Olbrzym Zimowy, Markiza, Asta i Arosia. Zaleca się unikanie siania szpinaku w okresie, gdy dzień jest najdłuższy, czyli gdy trwa 14-15 godzin. W takich warunkach szpinak szybko wytwarza pędy kwiatowe, które obniżają wartości smakowe spożywczych liści. Najtrudniejsza jest uprawa szpinaku latem, gdyż ze względu na wysokie temperatury ziemia szybko traci wilgoć.