Jak rośnie szpinak?

Jak rośnie szpinak?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Szpinak długo cieszył się złą sławą jako to warzywo, przed którym dzieci uciekają na drzewa. Zupełnie niesłusznie! Szpinak przyrządzony w odpowiedni sposób jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Do jedzenia nadają się liście i łodygi. Poza walorami smakowymi i niską kalorycznością (jedynie 23 kcal na 100 gramów) ma masę zalet zdrowotnych. Jeśli nie należysz do grupy sceptyków, a zalety jedzenia szpinaku nie są Ci obce, możesz spróbować uprawy szpinaku we własnym zakresie.

szpinak uprawa w domu
Fot. Szpinak można również zasadzić na domowym balkonie

Szpinak jest rekordzistą wśród warzyw jeśli chodzi o ilość witaminy A. Posiada również masę innych dobrych dla zdrowia składników takich jak np. witamina C, B1, B2 oraz liczne sole mineralne. Uprawa szpinaku jest stosunkowo łatwa, a wyhodowane liście można spożywać świeże lub mrozić. Największy kłopot stanowi wybranie odpowiedniego terminu wysiewu. Kiedy i jak siać szpinak by otrzymać plony w najlepszym okresie wyjaśniam w dalszej części wpisu. 

Szpinak – jak rośnie ta roślina ?

Szpinak jest rośliną, która od upału woli delikatny chłód, najlepiej temperatury z zakresu 2-23°C. Zazwyczaj traktuje się go jako roślinę jednoroczną, jednak da się go również uprawiać w cyklu dwuletnim. Najlepiej rośnie wczesną wiosną, w pełnym słońcu. Chodzi o nasłonecznienie, które nie wiąże się z bardzo wysoką temperaturą. Szpinak w cieniu również dobrze rośnie, lecz wtedy wymaga więcej zabiegów pielęgnacyjnych. Latem, gdy wilgoć jest niska, a temperatura wysoka, szpinak wydaje dużo pędów kwiatostanowych, przez co traci na wartości. Szpinak jest gotowy do zebrania 6-8 tygodni od dnia wysiewu.

szpinak jak rośnie
Fot. Małe liście szpinaku

Jak sadzić szpinak?

Skoro już wiemy jak rośnie szpinak, warto poznać podstawowe zasady sadzenia szpinaku. Szpinak najlepiej rośnie w glebie żyznej, ciężkiej, piaszczysto-gliniastej o odczynie obojętnym. Lubi glebę wilgotną, lecz nie zbyt mokrą. Należy więc pamiętać o częstym, lecz nie zbyt obfitym podlewaniu, co około 3-4 dni. Roślina ta ma słabo rozbudowane korzenie i stosunkowo duże liście, dlatego jest wrażliwa na przesuszenia.

Stanowisko uprawy powinno być nasłonecznione. Szpinak sadza się w rządkach, zachowując 20-centymetrowe odstępy. Nasiona wsadza się na głębokość 2 cm. Ważne by szpinak systematycznie podlewać, odchwaszczać a ziemię wokół niego spulchniać. Jest odporny na choroby i szkodniki, nie wymaga więc skomplikowanej pielęgnacji. Warzywo to lubi podsypywanie kompostem lub wieloskładnikowymi nawozami mineralnymi.

jak sadzić szpinak
Fot. Jak sadzić szpinak aby miał dobre warunki do wzrostu ?

Szpinak kiedy siać

Ze względu na upodobania szpinaku co do temperatury, nasłonecznienia i wilgotności gleby, najlepiej szpinak traktować jako przedplon lub poplon. W zależności od wybranego przez nas czasu wysiewu, należy dobrać odpowiedni gatunek szpinaku. Jeśli chcemy wyhodować szpinak jako przedplon, najlepszym czasem na wysiewanie będzie końcówka marca – początek kwietnia. Wtedy można liczyć na zbiór pod koniec maja lub na początku czerwca.

kiedy siać szpinak
Fot. Zastanawiałeś się kiedyś kiedy siać szpinak na swojej działce ?

Najlepsze gatunki do wiosennego wysiewu to: Olbrzym Zimowy, Matador i Arosia. Jeśli chce się hodować szpinak jako poplon, zaleca się wysiewanie na początku sierpnia, aby móc zebrać plon w październiku. W tym czasie najlepiej sprawdzi się gatunek Matador, Asta i Arosia. Można też zasiać szpinak jesienią licząc na zbiory na początku wiosny następnego roku. Gatunki, które najlepiej znoszą zimowanie to: Matador, Olbrzym Zimowy, Markiza, Asta i Arosia. Zaleca się unikanie siania szpinaku w okresie, gdy dzień jest najdłuższy, czyli gdy trwa 14-15 godzin. W takich warunkach szpinak szybko wytwarza pędy kwiatowe, które obniżają wartości smakowe spożywczych liści. Najtrudniejsza jest uprawa szpinaku latem, gdyż ze względu na wysokie temperatury ziemia szybko traci wilgoć. 


Zobacz również:

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą…

kapary co to jest i jak rośnie

Co to są kapary- jak rosną kapary?

Większość z nas zna te niewielkie, wyraziste w smaku pączki. Ale właściwie co to są kapary? Kapary to specjalność kuchni śródziemnomorskiej…

Czym zastąpić kolendrę?

Czym zastąpić kolendrę?

Liście i nasiona kolendry dodawane są do potraw przygotowywanych na całym świecie także w Polsce. Niestety każdy z nas zna sytuację, w której …

makaron gryczany z krewetkami chilli i świeżą kolendrą

Makaron gryczany z krewetkami, chilli i świeżą kolendrą

Makaron gryczany z krewetkami, papryczką chilli, czosnkiem i świeżą kolendrą to genialne połączenie i idealny pomysł na obiad dla osób, któ…

jak przyprawić szpinak

Jak przyprawić szpinak?

Szpinak to roślina pełna składników mineralnych oraz witamin i z tego powodu powinna często gościć na naszych stołach. To zielone warzywo za…

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *