Jak rośnie kalarepa? – Przygotowania do uprawy
Spis treści:
- Jak rośnie kalarepa? – Przygotowania do uprawy
- Kalarepa uprawa – jak poprawnie zasadzić roślinę?
- Jak rośnie kalarepa? – Podlewanie rośliny i usuwanie szkodników
- Kalarepa uprawa i jej zbiory
Dowiedz się, jak uprawiać kalarepę, roślinę będącą świetnym dodatkiem do każdego wiosennego i jesiennego ogródka warzywnego oraz podmiejskiej działki.
Kalarepa jako jedno z najpopularniejszych warzyw działkowych i ogrodowych jest bardzo łatwa w uprawie i szybko dojrzewa, co czyni ją doskonałym wyborem do sadzenia jesienią lub wczesną wiosną. Przez łatwość wysiewania oraz pielęgnacji, uprawa kalarepy jest polecana nawet początkującym ogrodnikom, którzy chcą zobaczyć jak wygląda uprawa rośliny kapuścianej w ich własnym ogrodzie.
Jak rośnie kalarepa? – Przygotowania do uprawy
Uprawa kalarepy powinna w początkowym okresie od czterech do sześciu tygodni rozpocząć się w pomieszczeniu, gdzie sadzonki kalarepy powinny zostać umieszczone w szerokich donicach. Oczywiście możemy także rozpocząć uprawę od wysiewania nasion już na terenie działki lub ogrodu.
Po kilku tygodniach pobytu w pomieszczeniu młode rośliny można już posadzić na zewnątrz w dobrze przepuszczającej wodę, bogatej w mikro i makroskładniki glebie o odczynie znajdującym się w granicach pH 5,5-6,8, jednakże uprawiana w dobry sposób kalarepa może wytrzymać także w warunkach pH wynoszących 7,5.
Należy pamiętać o fakcie należenia kalarepy do rodziny kapuścianych, a więc kalarepa posiada wiele dostępnych odmian takich jak białe, czerwonawe czy fioletowe, z których niektóre dojrzewają wcześnie, a inne dojrzewają o wiele później. Warto wziąć to pod uwagę w trakcie przygotowań do uprawy.
Kalarepa uprawa – jak poprawnie zasadzić roślinę?
Jak sadzić kalarepę, oraz kiedy powinna być zasiewana? Jeśli nie planujemy posadzenia kalarepy w specjalnych doniczkach warto wysiać pierwsze nasiona w ogrodzie 3-4 tygodnie przed ostatnią datą przymrozków na wiosnę. Kalarepa potrzebuje około 45 do 60 dni, aby osiągnąć największą dojrzałość która nadaje się do zbiorów.
Wysiewane nasiona kalarepy powinny znajdować się ok. 1,5 cm pod ziemią i 2,5 cm od siebie. Z kolei udane sadzonki kalarepy rozstawione być mogą w odległości od 12,5 do 20 cm od siebie. Rządki za to muszą być rozmieszczone w przerwach 45-60 cm jeśli chcemy oczekiwać dobrych zbiorów.
Najlepsze zbiory wypadają w czasie, kiedy średnia temperatura powietrza wynosi około 23,9°C. Kalarepa odznacza się także wysoką odpornością na wcześnie występujące jesienne przymrozki, z tego względu możliwe jest jej wysianie późnym latem, aby wczesną jesienią rozpocząć kolejne zbiory.
Jak rośnie kalarepa? – Podlewanie rośliny i usuwanie szkodników
Gleba w której znajdują się sadzonki lub jeszcze nie wyrośnięte nasiona kalarepy powinna być równomiernie wilgotna jeśli oczekujemy szybkiego wzrostu. Kalarepa bez wody staje się w strukturze twarda, przypominająca drzewo.
Często pod łodygami kalarep zalecane jest zainstalowanie specjalnych kołnierzyków chroniących je przed szkodnikami takimi jak nicienie. Aby pozbyć się ich raz a porządnie, należy usunąć skupiska jaj spod liści i umyć roślinę rozcieńczonym mydłem które nie będzie dla niej groźne, a skutecznie pozbędzie się nieproszonych gości.
Kalarepa uprawa i jej zbiory
Teren na jakim mamy zamiar posadzić kalarepę ma ogromne znaczenie. Uprawa kalarepy i jej końcowe zbiory zależne są warunków w jakich umieszczony został zbiór. Wcześniej opisaliśmy jaka ziemia powinna być najlepsza pod względem składników oraz odczynu pH w momencie sadzenia kalarepy, jednakże poprawne ulokowanie uprawy także ma wpływ na ostateczny wygląd plonów. Kalarepa uwielbia nasłonecznione miejsca, chociaż z definicji jest to roślina lubiąca chłodne temperatury.
Zbiory kalarepy mogą zacząć się od momentu kiedy jej główny trzon będzie posiadać średnicę około 2,5 cm. Oczywiście, można poczekać ze zbiorami do momentu kiedy trzon będzie miał średnicę nawet 7,5 cm. W takiej sytuacji należy jednak śpieszyć się ze zbiorami, ponieważ kalarepa po zbyt długim czasie rozrostu zacznie się starzeć i stwardnieje, nie nadając się do dalszych zbiorów. Najlepszy okres na zbiory wypada między średnicą trzonu mającą od 4 do 6 cm. Wtedy kalarepa będzie miała lekki, pyszny i słodkawy posmak.