Jak przyprawić pstrąga?

Jak przyprawić pstrąga?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Pstrąg jest najpopularniejszą rybą w Polsce i często ląduje na naszych stołach. Jest zdrowy, łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny, ponieważ wyróżnia go wyjątkowo delikatne mięso. Można przyrządzić go na wiele różnych sposobów. Sprawdź, jak przyprawić pstrąga, aby smakował całej rodzinie. 

Przyprawy do pstrąga

Sól, pieprz, rozmaryn… a może gotowa mieszanka przypraw do ryb? Czym przyprawić pstrąga, aby był pyszny? Najprostszy zestaw to koperek, cytryna, sól, pieprz i czosnek.

Pstrąga przyrządzić można na wiele sposób. Dobrze komponuje się również z pietruszką, chilli, ziołami prowansalskimi, rozmarynem czy tymiankiem. Jakie przyprawy do pstrąga będą najlepsze?

Nie ma to na pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Pstrąg świetnie komponuje się z większością przypraw, można więc bezpiecznie eksperymentować z ulubionymi ziołami, zarówno suszonymi, jak i świeżymi.

czym przyprawić pstrąga
Fot. Dalej nie wiesz czym przyprawić pstrąga? Koniecznie czytaj dalej!

Pstrąg – jak go przyrządzić?

Rybę można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Polecamy grillowanie pstrąga na żarze z węgla drzewnego(koniecznie w folii aluminiowej), wędzenie, przygotowywanie pstrąga na parze z warzywami, pieczenie w piekarniku lub piecu oraz smażenie na patelni. 

Podawać można go w towarzystwie pieczonych lub gotowanych ziemniaków, frytek, przeróżnych warzyw. Konsumować pstrąga można w postaci filetów, jak i całych wypatroszonych ryb.

Pstrągi mogą być spożywanie również w surowej postaci, jako sashimi(ciętego surowego filetu) lub sushi(surowy filet z dodatkiem ryżu). Jednak, jeśli chcemy spożywać surową rybę, to musi być ona świeża i pochodzić z pewnego źródła.

Do przygotowania pstrąga w surowej postaci warto wykorzystać: sos sojowy, wasabi, ocet ryżowy, marynowany imbir, nori oraz warzywa(ogórka, szczypior, pędy bambusa, awokado, japońską rzepę, pora czy sałatę)

Jak doprawić pstrąga
Fot. Jak doprawić pstrąga? To nic trudnego!

Pstrąg w ziołach – pomysł na szybki obiad z piekarnika

Przygotuj:

  • 3 ryby
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • łyżkę ziół prowansalskich
  • łyżkę majeranku
  • łyżkę bazylii
  • łyżkę oregano
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Oczyszczone ryby posolić i odstawić na kilka godzin. Wszystkie zioła wymieszać z oliwą, a następnie gotową marynatą natrzeć ryby w środku i na zewnątrz. Zawinąć rybę w folię aluminiową i odstawić na godzinę. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

Jak przyrządzić pstrąga na grilla?

Pstrągi zawinięte w folii aluminiowej piecze się na grillu przez około 20 minut. W połowie czasu należy przewrócić rybę na drugą stronę. Jak doprawić pstrąga na grilla?  Wystarczy łyżeczka posiekanego czosnku, 2 łyżeczki natki pietruszki, łyżeczka chilli, sok z połowy cytryny, 100 ml oliwy, 3 cytryny w plastrach oraz świeży rozmaryn i tymianek. 

Zioła wymieszać z oliwą oraz sokiem z połowy cytryny i natrzeć przygotowaną marynatą ryby w środku i na zewnątrz. 

Gałązki świeżego rozmarynu oraz plastry cytryn wkładamy w środek ryby i smażymy na grillu. 

Jak inaczej można jeszcze doprawić pstrąga na grilla? Oprócz oliwy dobrze sprawdzi się także masło w dodatku czosnku i zieleniny(koperku, pietruszki) oraz cytryny. Do tego koniecznie sól i pieprz. 

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smakuJak przyrządzić halibuta na święta?Halibut wigilij…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *