Jak przyprawić pstrąga?
Spis treści:
- Przyprawy do pstrąga
- Pstrąg – jak go przyrządzić?
- Pstrąg w ziołach – pomysł na szybki obiad z piekarnika
- Jak przyrządzić pstrąga na grilla?
Pstrąg jest najpopularniejszą rybą w Polsce i często ląduje na naszych stołach. Jest zdrowy, łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny, ponieważ wyróżnia go wyjątkowo delikatne mięso. Można przyrządzić go na wiele różnych sposobów. Sprawdź, jak przyprawić pstrąga, aby smakował całej rodzinie.
Przyprawy do pstrąga
Sól, pieprz, rozmaryn… a może gotowa mieszanka przypraw do ryb? Czym przyprawić pstrąga, aby był pyszny? Najprostszy zestaw to koperek, cytryna, sól, pieprz i czosnek.
Pstrąga przyrządzić można na wiele sposób. Dobrze komponuje się również z pietruszką, chilli, ziołami prowansalskimi, rozmarynem czy tymiankiem. Jakie przyprawy do pstrąga będą najlepsze?
Nie ma to na pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Pstrąg świetnie komponuje się z większością przypraw, można więc bezpiecznie eksperymentować z ulubionymi ziołami, zarówno suszonymi, jak i świeżymi.
Pstrąg – jak go przyrządzić?
Rybę można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Polecamy grillowanie pstrąga na żarze z węgla drzewnego(koniecznie w folii aluminiowej), wędzenie, przygotowywanie pstrąga na parze z warzywami, pieczenie w piekarniku lub piecu oraz smażenie na patelni.
Podawać można go w towarzystwie pieczonych lub gotowanych ziemniaków, frytek, przeróżnych warzyw. Konsumować pstrąga można w postaci filetów, jak i całych wypatroszonych ryb.
Pstrągi mogą być spożywanie również w surowej postaci, jako sashimi(ciętego surowego filetu) lub sushi(surowy filet z dodatkiem ryżu). Jednak, jeśli chcemy spożywać surową rybę, to musi być ona świeża i pochodzić z pewnego źródła.
Do przygotowania pstrąga w surowej postaci warto wykorzystać: sos sojowy, wasabi, ocet ryżowy, marynowany imbir, nori oraz warzywa(ogórka, szczypior, pędy bambusa, awokado, japońską rzepę, pora czy sałatę)
Pstrąg w ziołach – pomysł na szybki obiad z piekarnika
Przygotuj:
- 3 ryby
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- łyżkę ziół prowansalskich
- łyżkę majeranku
- łyżkę bazylii
- łyżkę oregano
- 3 gałązki świeżego oregano
- sól i pieprz do smaku
Oczyszczone ryby posolić i odstawić na kilka godzin. Wszystkie zioła wymieszać z oliwą, a następnie gotową marynatą natrzeć ryby w środku i na zewnątrz. Zawinąć rybę w folię aluminiową i odstawić na godzinę. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak przyrządzić pstrąga na grilla?
Pstrągi zawinięte w folii aluminiowej piecze się na grillu przez około 20 minut. W połowie czasu należy przewrócić rybę na drugą stronę. Jak doprawić pstrąga na grilla? Wystarczy łyżeczka posiekanego czosnku, 2 łyżeczki natki pietruszki, łyżeczka chilli, sok z połowy cytryny, 100 ml oliwy, 3 cytryny w plastrach oraz świeży rozmaryn i tymianek.
Zioła wymieszać z oliwą oraz sokiem z połowy cytryny i natrzeć przygotowaną marynatą ryby w środku i na zewnątrz.
Gałązki świeżego rozmarynu oraz plastry cytryn wkładamy w środek ryby i smażymy na grillu.
Jak inaczej można jeszcze doprawić pstrąga na grilla? Oprócz oliwy dobrze sprawdzi się także masło w dodatku czosnku i zieleniny(koperku, pietruszki) oraz cytryny. Do tego koniecznie sól i pieprz.