Jak przyprawić pstrąga?

Jak przyprawić pstrąga?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Pstrąg jest najpopularniejszą rybą w Polsce i często ląduje na naszych stołach. Jest zdrowy, łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny, ponieważ wyróżnia go wyjątkowo delikatne mięso. Można przyrządzić go na wiele różnych sposobów. Sprawdź, jak przyprawić pstrąga, aby smakował całej rodzinie. 

Przyprawy do pstrąga

Sól, pieprz, rozmaryn… a może gotowa mieszanka przypraw do ryb? Czym przyprawić pstrąga, aby był pyszny? Najprostszy zestaw to koperek, cytryna, sól, pieprz i czosnek.

Pstrąga przyrządzić można na wiele sposób. Dobrze komponuje się również z pietruszką, chilli, ziołami prowansalskimi, rozmarynem czy tymiankiem. Jakie przyprawy do pstrąga będą najlepsze?

Nie ma to na pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Pstrąg świetnie komponuje się z większością przypraw, można więc bezpiecznie eksperymentować z ulubionymi ziołami, zarówno suszonymi, jak i świeżymi.

czym przyprawić pstrąga
Fot. Dalej nie wiesz czym przyprawić pstrąga? Koniecznie czytaj dalej!

Pstrąg – jak go przyrządzić?

Rybę można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Polecamy grillowanie pstrąga na żarze z węgla drzewnego(koniecznie w folii aluminiowej), wędzenie, przygotowywanie pstrąga na parze z warzywami, pieczenie w piekarniku lub piecu oraz smażenie na patelni. 

Podawać można go w towarzystwie pieczonych lub gotowanych ziemniaków, frytek, przeróżnych warzyw. Konsumować pstrąga można w postaci filetów, jak i całych wypatroszonych ryb.

Pstrągi mogą być spożywanie również w surowej postaci, jako sashimi(ciętego surowego filetu) lub sushi(surowy filet z dodatkiem ryżu). Jednak, jeśli chcemy spożywać surową rybę, to musi być ona świeża i pochodzić z pewnego źródła.

Do przygotowania pstrąga w surowej postaci warto wykorzystać: sos sojowy, wasabi, ocet ryżowy, marynowany imbir, nori oraz warzywa(ogórka, szczypior, pędy bambusa, awokado, japońską rzepę, pora czy sałatę)

Jak doprawić pstrąga
Fot. Jak doprawić pstrąga? To nic trudnego!

Pstrąg w ziołach – pomysł na szybki obiad z piekarnika

Przygotuj:

  • 3 ryby
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • łyżkę ziół prowansalskich
  • łyżkę majeranku
  • łyżkę bazylii
  • łyżkę oregano
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Oczyszczone ryby posolić i odstawić na kilka godzin. Wszystkie zioła wymieszać z oliwą, a następnie gotową marynatą natrzeć ryby w środku i na zewnątrz. Zawinąć rybę w folię aluminiową i odstawić na godzinę. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

Jak przyrządzić pstrąga na grilla?

Pstrągi zawinięte w folii aluminiowej piecze się na grillu przez około 20 minut. W połowie czasu należy przewrócić rybę na drugą stronę. Jak doprawić pstrąga na grilla?  Wystarczy łyżeczka posiekanego czosnku, 2 łyżeczki natki pietruszki, łyżeczka chilli, sok z połowy cytryny, 100 ml oliwy, 3 cytryny w plastrach oraz świeży rozmaryn i tymianek. 

Zioła wymieszać z oliwą oraz sokiem z połowy cytryny i natrzeć przygotowaną marynatą ryby w środku i na zewnątrz. 

Gałązki świeżego rozmarynu oraz plastry cytryn wkładamy w środek ryby i smażymy na grillu. 

Jak inaczej można jeszcze doprawić pstrąga na grilla? Oprócz oliwy dobrze sprawdzi się także masło w dodatku czosnku i zieleniny(koperku, pietruszki) oraz cytryny. Do tego koniecznie sól i pieprz. 

Zobacz również:

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *