Jak przyprawić indyka?
Spis treści:
To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?
Jak przyprawić indyka do pieczenia?
Gotowanie farszu w środku indyka jest złym pomysłem z kilku powodów. Ze względu na kształt jamy, farsz może nie gotować się równomiernie, a poza niewielką ilością, która wystaje z końca, nie zdąży się zrumienić i zrobić chrupiący.
Co dobrego jest w farszu, który nie jest przyrumieniony i chrupiący na wierzchu? Co ważniejsze, zanim środek farszu zostanie ugotowany do bezpiecznej temperatury, część indyka będzie już rozgotowana i sucha. Jeśli zależy Ci na klasycznym wyglądzie, po prostu nałóż łyżką farsz (ugotowany osobno) do wnęki, gdy będziesz podawać indyka do stołu.
Bez względu na to, jakich ziół i przypraw zdecydujesz się użyć, najlepszym sposobem na uzyskanie smacznego indyka jest obfite doprawienie go w każdym możliwym miejscu. Dwudziestokilogramowy indyk to dużo mięsa – łyżeczka soli i pieprzu rozsypana na wierzchu nie wystarczy.
Domowa przyprawa do indyka
Jakie wyśmienite przyprawy do indyka pieczonego można zrobić w domu? Do przygotowania tej domowej przyprawy potrzebne są: drobno zmielona sól morska, świeża pietruszka i czosnek.
Najpierw oczyść pietruszkę, a następnie obierz cały czosnek. Oba składniki dobrze wymieszać w robocie kuchennym, upewniając się, że są jak najdrobniej posiekane. Następnie przełóż masę do dużego garnka, dodaj sól i dobrze wymieszaj. Przykryj i pozostaw na noc.
Następnego dnia ponownie dobrze wymieszaj, a następnie przełóż przyprawę do małych szklanych słoików. Zamknij szczelnie. Zioła do indyka nadają mu niesamowitego smaku. Przyprawy do indyka to kombinacja różnych smaków – w misce połącz paprykę, czarny pieprz, tymianek, rozmaryn, szałwię, czosnek w proszku i wywar z kurczaka. To kolejny świetny sposób na domową przyprawę do indyka.
Czym przyprawić indyka?
Indyk powinien być soczysty i wyrazisty w smaku. Indyk będzie szczególnie delikatny, jeśli przez kilka ostatnich godzin będzie leżał w zalewie w lodówce (5 l wody, 2 szklanki soli kuchennej, pół szklanki cukru, tymianek, papryka słodka, cynamon). Jakie przyprawy do indyka duszonego są najlepsze? Oprócz wymienionych warto dodać zioła greckie. Teraz opłucz indyka, osusz go wewnątrz i na zewnątrz, a następnie odstaw na godzinę.
Skórka będzie bardziej chrupiąca, jeśli podczas gotowania co 30 minut będziesz polewać ją sosem. Ponieważ pierś gotuje się szybciej niż reszta, przez pierwszą godzinę należy ją luźno przykryć folią aluminiową. Indyk jest ugotowany, gdy po uszczypnięciu w najgrubszą część udźca wypływa przezroczysty sok. Pozostaw indyka na 20 minut w folii aluminiowej, a następnie pokrój. Smacznego!