Jak przyprawić indyka?

Jak przyprawić indyka?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrzÄ…dzenia dla poczÄ…tkujÄ…cego kucharza, jest najwiÄ™kszym mitem. Nie ma siÄ™ czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. PrzestrzegajÄ…c podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i piÄ™knego indyka za każdym razem. DodajÄ…c poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że bÄ™dzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka sÄ… najlepsze?

Jak przyprawić indyka do pieczenia?

Gotowanie farszu w środku indyka jest złym pomysłem z kilku powodów. Ze względu na kształt jamy, farsz może nie gotować się równomiernie, a poza niewielką ilością, która wystaje z końca, nie zdąży się zrumienić i zrobić chrupiący.

Co dobrego jest w farszu, który nie jest przyrumieniony i chrupiÄ…cy na wierzchu? Co ważniejsze, zanim Å›rodek farszu zostanie ugotowany do bezpiecznej temperatury, część indyka bÄ™dzie już rozgotowana i sucha. JeÅ›li zależy Ci na klasycznym wyglÄ…dzie, po prostu nałóż Å‚yżkÄ… farsz (ugotowany osobno) do wnÄ™ki, gdy bÄ™dziesz podawać indyka do stoÅ‚u. 

Bez wzglÄ™du na to, jakich ziół i przypraw zdecydujesz siÄ™ użyć, najlepszym sposobem na uzyskanie smacznego indyka jest obfite doprawienie go w każdym możliwym miejscu. Dwudziestokilogramowy indyk to dużo miÄ™sa – Å‚yżeczka soli i pieprzu rozsypana na wierzchu nie wystarczy.

Domowa przyprawa do indyka

Jakie wyśmienite przyprawy do indyka pieczonego można zrobić w domu? Do przygotowania tej domowej przyprawy potrzebne są: drobno zmielona sól morska, świeża pietruszka i czosnek.

Najpierw oczyść pietruszkę, a następnie obierz cały czosnek. Oba składniki dobrze wymieszać w robocie kuchennym, upewniając się, że są jak najdrobniej posiekane. Następnie przełóż masę do dużego garnka, dodaj sól i dobrze wymieszaj. Przykryj i pozostaw na noc.

NastÄ™pnego dnia ponownie dobrze wymieszaj, a nastÄ™pnie przełóż przyprawÄ™ do maÅ‚ych szklanych sÅ‚oików. Zamknij szczelnie. ZioÅ‚a do indyka nadajÄ… mu niesamowitego smaku. Przyprawy do indyka to kombinacja różnych smaków – w misce poÅ‚Ä…cz paprykÄ™, czarny pieprz, tymianek, rozmaryn, szaÅ‚wiÄ™, czosnek w proszku i wywar z kurczaka. To kolejny Å›wietny sposób na domowÄ… przyprawÄ™ do indyka.

jakie przyprawy do indyka duszonego
Fot. Teraz już wiesz jakie przyprawy wykorzystać do indyka

Czym przyprawić indyka?

Indyk powinien być soczysty i wyrazisty w smaku. Indyk będzie szczególnie delikatny, jeśli przez kilka ostatnich godzin będzie leżał w zalewie w lodówce (5 l wody, 2 szklanki soli kuchennej, pół szklanki cukru, tymianek, papryka słodka, cynamon). Jakie przyprawy do indyka duszonego są najlepsze? Oprócz wymienionych warto dodać zioła greckie. Teraz opłucz indyka, osusz go wewnątrz i na zewnątrz, a następnie odstaw na godzinę.

Skórka będzie bardziej chrupiąca, jeśli podczas gotowania co 30 minut będziesz polewać ją sosem. Ponieważ pierś gotuje się szybciej niż reszta, przez pierwszą godzinę należy ją luźno przykryć folią aluminiową. Indyk jest ugotowany, gdy po uszczypnięciu w najgrubszą część udźca wypływa przezroczysty sok. Pozostaw indyka na 20 minut w folii aluminiowej, a następnie pokrój. Smacznego!

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Syrop z pędów sosny to naturalny sposób, który może wspierać odporność, a jego przygotowanie jest możliwe w domowym zaciszu. Pozyskiwany z mŅ

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, ktÅ

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelujÄ…cÄ… substancjÄ… pochodzenia roÅ›linnego, pozyskiwanÄ… z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny skÅ‚adnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kieÅ‚kowania zbóż (najczęściej jÄ™czmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym skÅ‚adnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *