Jak przyprawić indyka?

Jak przyprawić indyka?

Spis treści:



To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

Jak przyprawić indyka do pieczenia?

Gotowanie farszu w środku indyka jest złym pomysłem z kilku powodów. Ze względu na kształt jamy, farsz może nie gotować się równomiernie, a poza niewielką ilością, która wystaje z końca, nie zdąży się zrumienić i zrobić chrupiący.

Co dobrego jest w farszu, który nie jest przyrumieniony i chrupiący na wierzchu? Co ważniejsze, zanim środek farszu zostanie ugotowany do bezpiecznej temperatury, część indyka będzie już rozgotowana i sucha. Jeśli zależy Ci na klasycznym wyglądzie, po prostu nałóż łyżką farsz (ugotowany osobno) do wnęki, gdy będziesz podawać indyka do stołu. 

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Bez względu na to, jakich ziół i przypraw zdecydujesz się użyć, najlepszym sposobem na uzyskanie smacznego indyka jest obfite doprawienie go w każdym możliwym miejscu. Dwudziestokilogramowy indyk to dużo mięsa – łyżeczka soli i pieprzu rozsypana na wierzchu nie wystarczy.

Domowa przyprawa do indyka

Jakie wyśmienite przyprawy do indyka pieczonego można zrobić w domu? Do przygotowania tej domowej przyprawy potrzebne są: drobno zmielona sól morska, świeża pietruszka i czosnek.



Najpierw oczyść pietruszkę, a następnie obierz cały czosnek. Oba składniki dobrze wymieszać w robocie kuchennym, upewniając się, że są jak najdrobniej posiekane. Następnie przełóż masę do dużego garnka, dodaj sól i dobrze wymieszaj. Przykryj i pozostaw na noc.

Następnego dnia ponownie dobrze wymieszaj, a następnie przełóż przyprawę do małych szklanych słoików. Zamknij szczelnie. Zioła do indyka nadają mu niesamowitego smaku. Przyprawy do indyka to kombinacja różnych smaków – w misce połącz paprykę, czarny pieprz, tymianek, rozmaryn, szałwię, czosnek w proszku i wywar z kurczaka. To kolejny świetny sposób na domową przyprawę do indyka.

jakie przyprawy do indyka duszonego
Fot. Teraz już wiesz jakie przyprawy wykorzystać do indyka

Czym przyprawić indyka?

Indyk powinien być soczysty i wyrazisty w smaku. Indyk będzie szczególnie delikatny, jeśli przez kilka ostatnich godzin będzie leżał w zalewie w lodówce (5 l wody, 2 szklanki soli kuchennej, pół szklanki cukru, tymianek, papryka słodka, cynamon). Jakie przyprawy do indyka duszonego są najlepsze? Oprócz wymienionych warto dodać zioła greckie. Teraz opłucz indyka, osusz go wewnątrz i na zewnątrz, a następnie odstaw na godzinę.



Skórka będzie bardziej chrupiąca, jeśli podczas gotowania co 30 minut będziesz polewać ją sosem. Ponieważ pierś gotuje się szybciej niż reszta, przez pierwszą godzinę należy ją luźno przykryć folią aluminiową. Indyk jest ugotowany, gdy po uszczypnięciu w najgrubszą część udźca wypływa przezroczysty sok. Pozostaw indyka na 20 minut w folii aluminiowej, a następnie pokrój. Smacznego!


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?

czym zastąpić papier do pieczenia

Czym zastąpić papier do pieczenia?

Pieczenie potrafi dostarczyć wielu wyzwań, począwszy od odmierzenia składników według przepisu, aż do wyboru właściwego materiału na podstawę. Forma powinna zostać uzupełniona o odpowiednią bazę do wypieków, którą zazwyczaj jest papier do pieczenia. Jednakże problem pojawia się, gdy akurat nie ma go pod ręką i należy się orientować, jak poradzić sobie w takiej sytuacji. Warto wiedzieć co zamiast papieru do pieczenia może pełnić rolę materiału pod ciasto lub danie z piekarnika. Taka wiedza przyda się w momentach, gdy w ferworze zakupów zapomnisz o nabyciu papieru. W przypadku niektórych potraw inne rozwiązania sprawdzą się nawet lepiej niż standardowa baza pod wypiek.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.