Jak przyprawić cielęcinę?

Jak przyprawić cielęcinę?

Spis treści:



Cielęcina to mięso, które nie jest tak dobrze znane ludziom jak kurczak, wołowina czy wieprzowina. Dlatego często pojawiają się pytania, jak ją przyrządzić. Cielęcina jest jednak równie łatwa do przyrządzenia, jak inne, bardziej standardowe rodzaje mięsa – wystarczy tylko przestrzegać odpowiedniego przepisu. Jeśli planujesz przyrządzić to mięso, ale nie wiesz, jak prawidłowo przyprawić i przyrządzić cielęcinę w domu, zapoznaj się z poniższym przewodnikiem, w którym znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby rozpocząć gotowanie. Przyprawy do cielęciny powinny być intensywne, aby smak mięsa był wyrazisty.

Jakie przyprawy dodać do cielęciny?

Najlepszą metodą przyrządzania cielęciny w domu jest smażenie na patelni. Na patelni należy roztopić tłuszcz, np. olej lub masło. Następnie dodaj cielęcinę na patelnię. Smaż każdą stronę mięsa, aż będzie złotobrązowa. Na tym etapie możesz dodać dodatkowe przyprawy. Jakie przyprawy do cielęciny wybrać?

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Najlepiej użyć majeranek, sól, pieprz, czosnek w płatkach i cebulę granulowaną. Przewracaj mięso wielokrotnie, a gdy obie strony będą już złocistobrązowe. Następnie ułóż cielęcinę na talerzu i skrop ją sokiem z patelni. Po wykonaniu tych czynności możesz się delektować! Podczas przyrządzania cielęciny należy pamiętać o kilku rzeczach.

Cielęcina jest chuda, a każdy kawałek mięsa gotuje się inaczej. Dlatego należy sprawdzić w przepisie, jaki jest właściwy czas gotowania dla każdego kawałka mięsa. Najpopularniejsze i najłatwiejsze do przyrządzenia są kotlety cielęce, dlatego doskonale nadają się na początek dla początkujących.



Przyprawy do cielęciny pieczonej

Pieczeń na stole biesiadnym nie zawsze musi być podawana z czerwonym winem, dlaczego nie spróbować pieczonej cielęciny z whisky i aromatem pomarańczy! Szczególnie w miesiącach zimowych pomarańcze – w każdej postaci – są niezbędne. W tym daniu dodaje się cynamon, kardamon, anyż gwiazdkowy i goździki, aby dopełnić delikatną pieczoną cielęcinę. 

czym przyprawić cielęcinę na grilla
Fot. Cielęcinę z grilla również warto odpowiednio przyprawić

Obierz cienką warstwę skórki z jednej pomarańczy i pokrój ją w cienkie paski. Obie pomarańcze obierz obficie, tak aby usunąć również białą część skórki. Pomarańcze pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozgrzej olej w kokilce. Smaż w nim cielęcinę przez około 5 minut. Wyjmij pieczeń z kokilki i smaż szalotki oraz cząstki pomarańczy przez kolejne 3-4 minuty. Odtłuść patelnię za pomocą whisky. Dodaj bulion, sok i skórkę z pomarańczy oraz przyprawy.

Czym przyprawić cielęcinę? Warto dodać czosnek kolorowy, cząber, estragon i lubczyk. Włóż pieczeń cielęcą i piecz w piekarniku przez około 45 minut. Od czasu do czasu smaruj pieczeń sosem i miodem. Smacznego!



Przyprawa do cielęciny

Cielęcina dobrze smakuje zarówno pieczona, jak i duszona, grillowana lub gotowana na parze. Niektóre części są szczególnie odpowiednie do określonych rodzajów przygotowania. Kawałki łopatki nadają się na przykład do duszenia, tj. do gulaszu cielęcego lub pieczeni rolowanej. Kawałki z wierzchniej strony zaleca się przygotowywać na patelni.

Cielęcina doskonale smakuje również upieczona na patelni. Najlepiej pokroić mięso w medaliony. Szczególnym przysmakiem jest wątróbka cielęca, klasycznie smażona z jabłkiem i krążkami cebuli. Ważne jest, aby nie smażyć delikatnego mięsa w zbyt wysokiej temperaturze. Mięso cielęce o delikatnym aromacie jest wyjątkowym przysmakiem. Kucharz powinien dodać do cielęciny kolendrę, aby nadać jej wyrazistego smaku.


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak przyprawić mięso do spaghetti bolognese

Jak przyprawić mięso do spaghetti bolognese?

Włoska kuchnia ma wielu zwolenników. I nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że to właśnie ze słonecznej Italii wywodzi się uwielbiana przez wszystkich pizza, czy nie mniej popularne spaghetti. Przygotowanie domowego spaghetti jest stosunkowo proste i nie wymaga dużej ilości czasu. Wystarczy ugotować makaron oraz usmażyć mięso mielone, a następnie połączyć je z sosem pomidorowym. Na koniec na talerzu umieszcza się porcję makaronu, a na nią nalewa się mięsno-pomidorowy sos.

jak przyprawić gołąbki

Jak przyprawić gołąbki?

Spis treści: Przyprawy do gołąbków- które są obowiązkowe?Gołąbki- przyprawy dodatkowe, które podkreślą ich smakJak przyprawić gołąbki?- porady dla miłośników nowoczesnych…

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.