Jak przyprawić cielęcinę?
Spis treści:
Cielęcina to mięso, które nie jest tak dobrze znane ludziom jak kurczak, wołowina czy wieprzowina. Dlatego często pojawiają się pytania, jak ją przyrządzić. Cielęcina jest jednak równie łatwa do przyrządzenia, jak inne, bardziej standardowe rodzaje mięsa – wystarczy tylko przestrzegać odpowiedniego przepisu. Jeśli planujesz przyrządzić to mięso, ale nie wiesz, jak prawidłowo przyprawić i przyrządzić cielęcinę w domu, zapoznaj się z poniższym przewodnikiem, w którym znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby rozpocząć gotowanie. Przyprawy do cielęciny powinny być intensywne, aby smak mięsa był wyrazisty.
Jakie przyprawy dodać do cielęciny?
Najlepszą metodą przyrządzania cielęciny w domu jest smażenie na patelni. Na patelni należy roztopić tłuszcz, np. olej lub masło. Następnie dodaj cielęcinę na patelnię. Smaż każdą stronę mięsa, aż będzie złotobrązowa. Na tym etapie możesz dodać dodatkowe przyprawy. Jakie przyprawy do cielęciny wybrać?
Najlepiej użyć majeranek, sól, pieprz, czosnek w płatkach i cebulę granulowaną. Przewracaj mięso wielokrotnie, a gdy obie strony będą już złocistobrązowe. Następnie ułóż cielęcinę na talerzu i skrop ją sokiem z patelni. Po wykonaniu tych czynności możesz się delektować! Podczas przyrządzania cielęciny należy pamiętać o kilku rzeczach.
Cielęcina jest chuda, a każdy kawałek mięsa gotuje się inaczej. Dlatego należy sprawdzić w przepisie, jaki jest właściwy czas gotowania dla każdego kawałka mięsa. Najpopularniejsze i najłatwiejsze do przyrządzenia są kotlety cielęce, dlatego doskonale nadają się na początek dla początkujących.
Przyprawy do cielęciny pieczonej
Pieczeń na stole biesiadnym nie zawsze musi być podawana z czerwonym winem, dlaczego nie spróbować pieczonej cielęciny z whisky i aromatem pomarańczy! Szczególnie w miesiącach zimowych pomarańcze – w każdej postaci – są niezbędne. W tym daniu dodaje się cynamon, kardamon, anyż gwiazdkowy i goździki, aby dopełnić delikatną pieczoną cielęcinę.
Obierz cienką warstwę skórki z jednej pomarańczy i pokrój ją w cienkie paski. Obie pomarańcze obierz obficie, tak aby usunąć również białą część skórki. Pomarańcze pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozgrzej olej w kokilce. Smaż w nim cielęcinę przez około 5 minut. Wyjmij pieczeń z kokilki i smaż szalotki oraz cząstki pomarańczy przez kolejne 3-4 minuty. Odtłuść patelnię za pomocą whisky. Dodaj bulion, sok i skórkę z pomarańczy oraz przyprawy.
Czym przyprawić cielęcinę? Warto dodać czosnek kolorowy, cząber, estragon i lubczyk. Włóż pieczeń cielęcą i piecz w piekarniku przez około 45 minut. Od czasu do czasu smaruj pieczeń sosem i miodem. Smacznego!
Przyprawa do cielęciny
Cielęcina dobrze smakuje zarówno pieczona, jak i duszona, grillowana lub gotowana na parze. Niektóre części są szczególnie odpowiednie do określonych rodzajów przygotowania. Kawałki łopatki nadają się na przykład do duszenia, tj. do gulaszu cielęcego lub pieczeni rolowanej. Kawałki z wierzchniej strony zaleca się przygotowywać na patelni.
Cielęcina doskonale smakuje również upieczona na patelni. Najlepiej pokroić mięso w medaliony. Szczególnym przysmakiem jest wątróbka cielęca, klasycznie smażona z jabłkiem i krążkami cebuli. Ważne jest, aby nie smażyć delikatnego mięsa w zbyt wysokiej temperaturze. Mięso cielęce o delikatnym aromacie jest wyjątkowym przysmakiem. Kucharz powinien dodać do cielęciny kolendrę, aby nadać jej wyrazistego smaku.