Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym – przepis

Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Święta wielkanocne to czas, w którym na stole pojawiają się specjalne potrawy i wypieki. Przede wszystkim musi się tam znaleźć tradycyjna babka wielkanocna. Według dawnych wierzeń, wypiekanie babek przed Wielkanocą miało zapewnić rodzinie dostatek przez cały rok. Przepis na babkę przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Udane ciasto świadczy o umiejętnościach kulinarnych gospodyni. Warto wykonać je własnoręcznie, aby cieszyć się wraz z rodziną aromatem i wybornym smakiem babki wielkanocnej.

Babka wielkanocna z cytryną w roli głównej

Zawsze możesz w książce kucharskiej znaleźć jakiś przepis na dobrą babkę wielkanocną. Ale jeśli chcesz, aby ciasto było naprawdę wyjątkowe, wykorzystaj pomysłowy i sprawdzony przepis na babkę wielkanocną nawilżoną sokiem cytrynowym. W czym tkwi tajemnica jej przyrządzenia? To kwestia dodania serka ricotta oraz specyficznego sposobu łączenia wszystkich składników przez ucieranie. Dzięki temu powstaje mokra babka wielkanocna, która dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis na babkę wielkanocną – składniki

  • 260 g mąki tortowej,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 220 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 250 g serka ricotta,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cytryna ze skórką,
  • aromatu cytrynowy.

Babka wielkanocna prosty przepis wykonania

Ukręć w misce jajka, dodaj cukier i wszystko dokładnie rozetrzyj. Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do masy jajecznej. Wciśnij sok z cytryny i dolej około pół buteleczki aromatu cytrynowego. Całość dokładnie rozmieszaj z olejem za pomocą miksera.

Dodaj sekretny składnik – serek ricotta i utrzyj wszystko na jednolitą masę. Aby powstała dobra babka wielkanocna musi być użyta pszenna, puszysta mąka tortowa. Przesiej ją przez sitko, aby nie zawierała grudek. Najpierw wsyp do masy mąkę ziemniaczaną a potem powoli dosypuj garściami mąkę tortową; ciągle ucierając mikserem. W trakcie mieszania wsypuj proszek do pieczenia.

przepis na babkę wielkanocną wilgotną
Fot. Pyszna i wilgotna babka wielkanocna przypadnie do gustu każdemu

Babka wielkanocna mokra – jak ją upiec?

Włącz piekarnik na 180 stopni góra/dół. Przygotuj specjalną formę do pieczenia o średnicy 24 cm, w kształcie ściętego stożka, z umieszczoną pośrodku tuleją, inaczej zwaną kominkiem. Dokładnie wysmaruj jej wnętrze olejem. Wlej ciasto i całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 180° na około 45 minut. W tym czasie możesz nakłuć babkę patyczkiem, jeśli pozostaną na nim ślady ciasta, możesz przedłużyć czas pieczenia nawet do 60 minut.

Mokra babka wielkanocna – słodki rarytas

Po wyjęciu ciasta z pieca poczekaj aż babka ostygnie. Aby ją zgrabnie wysunąć, przykryj tortownicę talerzem i odwróć do góry dnem. Potem ponownie odwróć babkę i ulokuj ją na paterze. Posyp cukrem pudrem. Możesz też dodać na wierzch drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę cytryny. Szybka babka wielkanocna jest już gotowa. Cytrynowy aromat wypełnia całą kuchnię, a ciasto jest pyszne – delikatne i wilgotne. 

Śmiało wypróbuj niezawodny przepis na babkę wielkanocną wilgotną. To ciasto zawsze się udaje. Babka wielkanocna samodzielnie upieczona przez Ciebie  w domu, nada świętom tradycyjny, swojski charakter.

Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

Sałatka śledziowa Wielkanocna

Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!

Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *