Jak uratować przesolony sos?
Sos dodaje smaku potrawie. Powinien być dobrze doprawiony, ale nie może być za słony czy przypalony. Jak uratować przesolony sos? Jest to możliw…
Sos dodaje smaku potrawie. Powinien być dobrze doprawiony, ale nie może być za słony czy przypalony. Jak uratować przesolony sos? Jest to możliw…
Gdy zbliżają się wakacje i rozpoczyna sezon urlopowy, cieszymy się z długo wyczekiwanego czasu odpoczynku. Pojawia się jednak nutka smutku – wsz…
Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale ta…
Chyba nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez pysznego, czerwonego barszczu. Najczęściej na stole spotykamy go z dodatkiem uszek. Jednak potraw serwowa…
Ciasto na pierogi, aby było smaczne, wymaga wiele pracy, powinno być solidnie i dobrze wygniecione, dopiero wtedy jest elastyczne. Lepienie pierogó…
Faszerowane gołąbki, znane w Polsce i innych częściach Europy Wschodniej, są od wieków uwielbianym daniem. Są na tyle sycące, że można się …
Kutia to nic innego jak tradycyjna potrawa wigilijna krajów słowiańskich. Co roku w polskich domach pojawia się wśród dwunastu potraw jako boż…
Sos rybny jest niezwykle popularnym dodatkiem, szczególnie w azjatyckich daniach. Dodawany jest on w celu dosolenia i nadania potrawom wyrazistego sm…
Pieczenie potrafi dostarczyć wielu wyzwań, począwszy od odmierzenia składników według przepisu, aż do wyboru właściwego materiału na podstaw…
Śmietana to wyrób z mleka. Jest ona głównym składnikiem stosowanym w wielu różnych daniach, m.in. w sosach, zupach, domowych słodyczach i maś…
Panierka do schabowego bez bułki tartej – czy takie kombinacje są w ogóle możliwe? Wydawać by się mogło, że jedno z drugim w ogóle nie będzi…
Mrożenie żywności to doskonały i znany od lat sposób na zachowanie świeżości produktów na długo. Mrożone warzywa i owoce nie tylko zachowuj…
Kawa z mlekiem to jeden z ulubionych napoi nie tylko wśród dorosłych, ale także nastolatków. Dla wielu osób jest podstawą udanego poranka, a …
Ser ricotta ma specyficzny smak, konsystencje i aromat, występuje w wielu włoskich potrawach, szczególnie w regionach południowych i środkowych W…
Gotując, zawsze może przytrafić się sytuacja, gdzie potrawa okaże się przesolona. Może to wynikać z nieuwagi i posolenia potrawy drugi raz alb…
Śmietana i śmietanka to dwie różne rzeczy, dwa odmienne produkty spożywcze. Śmietana to nabiał, dodawana jest do sałatek, zup, deserów. Może…
Wigilia to wyjątkowy czas, kiedy wszyscy spotykają się przy stole, aby zjeść uroczystą kolację. Dobrze jest zatem poznać jedną z wigilijnych …
Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…
W kuchni staropolskiej, wśród dwunastu dań wigilijnych potrawa z dodatkiem grochu lub fasoli ma swoje szczególne miejsce. Postna zupa grochowa jes…