Jak uratować przesolony sos?

Jak uratować przesolony sos?

Sos dodaje smaku potrawie. Powinien być dobrze doprawiony, ale nie może być za słony czy przypalony. Jak uratować przesolony sos? Jest to możliw…

Jak mrozić truskawki? Powiew lata w środku zimy

Jak mrozić truskawki? Powiew lata w środku zimy

Gdy zbliżają się wakacje i rozpoczyna sezon urlopowy, cieszymy się z długo wyczekiwanego czasu odpoczynku. Pojawia się jednak nutka smutku – wsz…

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale ta…

Jak zamrozić uszka na wigilię

Jak zamrozić uszka na wigilię

Chyba nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez pysznego, czerwonego barszczu. Najczęściej na stole spotykamy go z dodatkiem uszek. Jednak potraw serwowa…

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Ciasto na pierogi, aby było smaczne, wymaga wiele pracy, powinno być solidnie i dobrze wygniecione, dopiero wtedy jest elastyczne. Lepienie pierogó…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak mrozić gołąbki?

Jak mrozić gołąbki?

Faszerowane gołąbki, znane w Polsce i innych częściach Europy Wschodniej, są od wieków uwielbianym daniem. Są na tyle sycące, że można się …

Czym zastąpić pszenicę w kutii

Czym zastąpić pszenicę w kutii

Kutia to nic innego jak tradycyjna potrawa wigilijna krajów słowiańskich. Co roku w polskich domach pojawia się wśród dwunastu potraw jako boż…

Czym zastąpić sos rybny?

Czym zastąpić sos rybny?

Sos rybny jest niezwykle popularnym dodatkiem, szczególnie w azjatyckich daniach. Dodawany jest on w celu dosolenia i nadania potrawom wyrazistego sm…

Czym zastąpić papier do pieczenia?

Czym zastąpić papier do pieczenia?

Pieczenie potrafi dostarczyć wielu wyzwań, począwszy od odmierzenia składników według przepisu, aż do wyboru właściwego materiału na podstaw…

Co zamiast śmietany do sosu?

Co zamiast śmietany do sosu?

Śmietana to wyrób z mleka. Jest ona głównym składnikiem stosowanym w wielu różnych daniach, m.in. w sosach, zupach, domowych słodyczach i maś…

Czym zastąpić bułkę tartą

Czym zastąpić bułkę tartą

Panierka do schabowego bez bułki tartej – czy takie kombinacje są w ogóle możliwe? Wydawać by się mogło, że jedno z drugim w ogóle nie będzi…

Jak rozmrozić truskawki?

Jak rozmrozić truskawki?

Mrożenie żywności to doskonały i znany od lat sposób na zachowanie świeżości produktów na długo. Mrożone warzywa i owoce nie tylko zachowuj…

Co do kawy zamiast mleka?

Co do kawy zamiast mleka?

Kawa z mlekiem to jeden z ulubionych napoi nie tylko wśród dorosłych, ale także nastolatków. Dla wielu osób jest podstawą udanego poranka, a …

Czym zastąpić ricottę?

Czym zastąpić ricottę?

Ser ricotta ma specyficzny smak, konsystencje i aromat, występuje w wielu włoskich potrawach, szczególnie w regionach południowych i środkowych W…

Jak uratować przesolony gulasz?

Jak uratować przesolony gulasz?

Gotując, zawsze może przytrafić się sytuacja, gdzie potrawa okaże się przesolona. Może to wynikać z nieuwagi i posolenia potrawy drugi raz alb…

Czym się różni śmietana od śmietanki?

Czym się różni śmietana od śmietanki?

Śmietana i śmietanka to dwie różne rzeczy, dwa odmienne produkty spożywcze. Śmietana to nabiał, dodawana jest do sałatek, zup, deserów. Może…

Zupa wigilijna z suszonych owoców – przepis

Zupa wigilijna z suszonych owoców – przepis

Wigilia to wyjątkowy czas, kiedy wszyscy spotykają się przy stole, aby zjeść uroczystą kolację. Dobrze jest zatem poznać jedną z wigilijnych …

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa grochowa – przepis

Wigilijna zupa grochowa – przepis

W kuchni staropolskiej, wśród dwunastu dań wigilijnych potrawa z dodatkiem grochu lub fasoli ma swoje szczególne miejsce. Postna zupa grochowa jes…