Ile gotować ziemniaki? Czas, solenie ziemniaków

Ile gotować ziemniaki? Czas, solenie ziemniaków

Spis treści:



Ziemniaki wydają się banalnym dodatkiem do potraw, nie można jednak zapominać, że źle przyrządzone, mogą popsuć całe danie. Nieumiejętnie ugotowanych ziemniaków nie uratują pyszne dodatki, np. w postaci sosu, czy znakomitej surówki. Poniżej znajduje się lista wskazówek, których stosowanie przełoży się na to, że przygotowywane ziemniaki zawsze będą stanowić nie rzucające się w oczy, a perfekcyjne uzupełnienie dania, bądź przeciwnie – bo ziemniaki ugotowane na puree, mogą być także głównym, przykuwającym uwagę elementem posiłku. Warto więc, by zagadnienie, jak ugotować ziemniaki, nie miało przed nami tajemnic. By móc naprawdę cieszyć się tym produktem w kuchni, trzeba znać zasady. Oto one. 

Ziemniaki – ile gotować, jak?

Przede wszystkim należy pamiętać, że przed gotowaniem należy ziemniaki odpowiednio przygotować. Ziemniaki przed ugotowaniem obieramy, chyba że są młode – wówczas gotujemy warzywa w skórkach. Obieramy produkt możliwie cienko, by nie marnować jedzenia – można do tego użyć obieraczki do warzyw. Ziemniaki należy także oczyścić – opłukać w rękach, pod wodą lub wyszorować szczotką do warzyw. By ziemniaki gotowały się równomiernie, kroimy je na podobne do siebie wielkością części. Małych ziemniaków nie trzeba kroić.

ziemniaki ile gotować
Fot. Ile gotować ziemniaki, aby ich nie rozgotować?

Oczywiście można  ugotować i duże sztuki w całości (zwiększa to wartość odżywczą produktu), trzeba jednak być gotowym na to, że będzie trwało to dłużej. Warto wówczas także wybrać warzywa o zbliżonej wielkości. Gdybyśmy wrzucili do wody ziemniaki duże i bardzo drobnymi, czekając na gotowanie się większych, rozgotowalibyśmy te drobne. Ewentualnie musielibyśmy wyciągać część ziemniaków przed czasem zagotowania się pozostałych, co także jest uciążliwe – ile powinny gotować się ziemniaki opisane jest dokładniej w akapicie poniżej. Po ugotowaniu warzyw odcedzamy je i ewentualnie jeszcze raz opłukujemy. 



Gotowanie ziemniaków – czas,  więcej informacji 

Czas gotowania ziemniaków waha się w granicach 20-30 minut. Wyjątkiem są młode i małe sztuki, które mogą być gotowe nawet już po 10-15 minutach. Warto pamiętać, że poza patrzeniem na zegarek, ziemniaki należy raz na jakiś czas sprawdzać, nakłuwając je nożem lub widelcem, sprawdzając ich miękkość. Sprawdzamy to przynajmniej raz, po około 20 minutach gotowania.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Jeżeli udaje się z łatwością przekłuć warzywa, oznacza to, że dobrze oszacowaliśmy, jak długo gotować ziemniaki. Warto pamiętać, że to, ile gotować ziemniaki zależne jest także od sposobu, w jaki planujemy później podać danie – np. warzywa przeznaczone na purée można gotować dłużej, by łatwiej było je pognieść.

czas gotowania ziemniaków
Fot. Czy wiesz jaki powinien być czas gotowania ziemniaków?

Oszacowanie, ile gotują się ziemniaki zależy także od tego, na jak dużym ogniu ustawimy garnek – by gotować je przez wspomniane 20-30 minut, ustawiamy przyrządzane produkty na zalecanym, średnim ogniu. Wrzucamy do zimnej bądź gotującej się wody (oba sposoby są dobre). Pamiętajmy jednak, że wrzucenie ziemniaków do wody gorącej pozwoli zminimalizować proces uwalniania się witamin z warzyw. By gotowanie zmieściło się w tym typowym dla gotowania okresie czasu, zadbajmy tylko o to, by woda zakrywała wszystkie wrzucone do garnka produkty. Pamiętajmy też, że ziemniaki, nawet małą ilość, warto gotować w większym garnku, zakrytym przykrywką – w dużym naczyniu zbierze się więcej pary, co przyspieszy proces gotowania. 



Kiedy solić ziemniaki – solenie a czas gotowania

Podczas gotowania ziemniaków nie zapominajmy o osoleniu warzyw. To także sztuka. Jeżeli chcemy zagotować ziemniaki szybciej, tak by szybko osiągnęły pożądaną miękkość, trzeba posolić wodę, kiedy jest już zagotowana. Należy pamiętać, że osolenie zimniej wody wydłuży czas gotowania produktu, a także opóźni uzyskanie przez ziemniaki odpowiedniej do podania delikatności. Ta sama zasada stosuje się do gotowania ziemniaków na uprzednio przyrządzonym, osolonym wywarze warzywnym. To, ile solimy, uzależnione jest od osobistych preferencji smakowych, przyjmuje się jednak, że na 1 kg produktu przypada około 1,5 łyżeczki soli. Osoby bardziej wrażliwe na słony smak mogą ograniczyć się do jednej łyżeczki. 

jak gotują się ziemniaki
Fot. Solenie ziemniaków wpływa na czas potrzebny do ich ugotowania

Dobrze przygotowane ziemniaki to niezbędne uzupełnienie wielu polskich dań, szczególnie obiadowych – chociaż obiady niejednokrotnie przyrządzamy w pośpiechu, do gotowania ziemniaków nie podchodźmy pod presją czasu. By danie było pyszne, to, ile gotować ziemniaki, pozostaje w przyrządzeniu tego elementu dania czynnikiem kluczowym, zadajmy więc o wygospodarowanie kilku chwil, by pysznie gotować. 


Zobacz również:

jak mrozić truskawki

Jak mrozić truskawki? Powiew lata w środku zimy

Gdy zbliżają się wakacje i rozpoczyna sezon urlopowy, cieszymy się z długo wyczekiwanego czasu odpoczynku. Pojawia się jednak nutka smutku – wszak koniec czerwca i początek lipca to jednocześnie rozstanie ze smakiem i zapachem truskawek. Dla wielbicieli tego aromatycznego owocu, a tych w naszym kraju nie brakuje, to trudny czas. Tym bardziej, że w naszej strefie klimatycznej truskawkami z polskich plantacji możemy cieszyć się zaledwie kilka tygodni. Przez pozostałą część roku w sprzedaży znajdziemy co prawda owoce importowane, ale są one bardzo drogie i – choć piękne – miłośnicy naszych rodzimych truskawek niezbyt cenią ich walory smakowe.

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

fleksitarianizm - na czym polega dieta fleksitariańska

Fleksitarianizm – na czym polega dieta felksitariańska

Fleksitarianizm jest jednym ze sposobów odżywiania, który słynie z bazowania przede wszystkim na owocach i warzywach. W przeciwieństwie do wegetarianizmu dopuszcza sporadyczne jedzenia mięsa i ryb. Najistotniejszą zaletą, jaką posiada flexitarianizm jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Skutkiem ubocznym fleksitarianizmu jest doprowadzenie do redukcji masy ciała, co z pewnością posiada pozytywny wydźwięk na stan zdrowia w przypadku osób z nadwagą i otyłością. Przedstawiamy, dlaczego fleksitarianizm jest dobrym wyborem, a także dlaczego jest bardzo często wybierany jako sposób odżywiania. 

liście kalafiora co można zrobić i czy są jadalne

Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.