Ile gotować ziemniaki? Czas, solenie ziemniaków
Spis treści:
- Ziemniaki – ile gotować, jak?
- Gotowanie ziemniaków – czas, wiÄ™cej informacji
- Kiedy solić ziemniaki – solenie a czas gotowania
Ziemniaki wydajÄ… siÄ™ banalnym dodatkiem do potraw, nie można jednak zapominać, że źle przyrzÄ…dzone, mogÄ… popsuć caÅ‚e danie. NieumiejÄ™tnie ugotowanych ziemniaków nie uratujÄ… pyszne dodatki, np. w postaci sosu, czy znakomitej surówki. Poniżej znajduje siÄ™ lista wskazówek, których stosowanie przeÅ‚oży siÄ™ na to, że przygotowywane ziemniaki zawsze bÄ™dÄ… stanowić nie rzucajÄ…ce siÄ™ w oczy, a perfekcyjne uzupeÅ‚nienie dania, bÄ…dź przeciwnie – bo ziemniaki ugotowane na puree, mogÄ… być także głównym, przykuwajÄ…cym uwagÄ™ elementem posiÅ‚ku. Warto wiÄ™c, by zagadnienie, jak ugotować ziemniaki, nie miaÅ‚o przed nami tajemnic. By móc naprawdÄ™ cieszyć siÄ™ tym produktem w kuchni, trzeba znać zasady. Oto one.
Ziemniaki – ile gotować, jak?
Przede wszystkim należy pamiÄ™tać, że przed gotowaniem należy ziemniaki odpowiednio przygotować. Ziemniaki przed ugotowaniem obieramy, chyba że sÄ… mÅ‚ode – wówczas gotujemy warzywa w skórkach. Obieramy produkt możliwie cienko, by nie marnować jedzenia – można do tego użyć obieraczki do warzyw. Ziemniaki należy także oczyÅ›cić – opÅ‚ukać w rÄ™kach, pod wodÄ… lub wyszorować szczotkÄ… do warzyw. By ziemniaki gotowaÅ‚y siÄ™ równomiernie, kroimy je na podobne do siebie wielkoÅ›ciÄ… części. MaÅ‚ych ziemniaków nie trzeba kroić.
OczywiÅ›cie można ugotować i duże sztuki w caÅ‚oÅ›ci (zwiÄ™ksza to wartość odżywczÄ… produktu), trzeba jednak być gotowym na to, że bÄ™dzie trwaÅ‚o to dÅ‚użej. Warto wówczas także wybrać warzywa o zbliżonej wielkoÅ›ci. GdybyÅ›my wrzucili do wody ziemniaki duże i bardzo drobnymi, czekajÄ…c na gotowanie siÄ™ wiÄ™kszych, rozgotowalibyÅ›my te drobne. Ewentualnie musielibyÅ›my wyciÄ…gać część ziemniaków przed czasem zagotowania siÄ™ pozostaÅ‚ych, co także jest uciążliwe – ile powinny gotować siÄ™ ziemniaki opisane jest dokÅ‚adniej w akapicie poniżej. Po ugotowaniu warzyw odcedzamy je i ewentualnie jeszcze raz opÅ‚ukujemy.
Gotowanie ziemniaków – czas, wiÄ™cej informacji
Czas gotowania ziemniaków waha się w granicach 20-30 minut. Wyjątkiem są młode i małe sztuki, które mogą być gotowe nawet już po 10-15 minutach. Warto pamiętać, że poza patrzeniem na zegarek, ziemniaki należy raz na jakiś czas sprawdzać, nakłuwając je nożem lub widelcem, sprawdzając ich miękkość. Sprawdzamy to przynajmniej raz, po około 20 minutach gotowania.
Jeżeli udaje siÄ™ z Å‚atwoÅ›ciÄ… przekÅ‚uć warzywa, oznacza to, że dobrze oszacowaliÅ›my, jak dÅ‚ugo gotować ziemniaki. Warto pamiÄ™tać, że to, ile gotować ziemniaki zależne jest także od sposobu, w jaki planujemy później podać danie – np. warzywa przeznaczone na purée można gotować dÅ‚użej, by Å‚atwiej byÅ‚o je pognieść.
Oszacowanie, ile gotujÄ… siÄ™ ziemniaki zależy także od tego, na jak dużym ogniu ustawimy garnek – by gotować je przez wspomniane 20-30 minut, ustawiamy przyrzÄ…dzane produkty na zalecanym, Å›rednim ogniu. Wrzucamy do zimnej bÄ…dź gotujÄ…cej siÄ™ wody (oba sposoby sÄ… dobre). PamiÄ™tajmy jednak, że wrzucenie ziemniaków do wody gorÄ…cej pozwoli zminimalizować proces uwalniania siÄ™ witamin z warzyw. By gotowanie zmieÅ›ciÅ‚o siÄ™ w tym typowym dla gotowania okresie czasu, zadbajmy tylko o to, by woda zakrywaÅ‚a wszystkie wrzucone do garnka produkty. PamiÄ™tajmy też, że ziemniaki, nawet maÅ‚Ä… ilość, warto gotować w wiÄ™kszym garnku, zakrytym przykrywkÄ… – w dużym naczyniu zbierze siÄ™ wiÄ™cej pary, co przyspieszy proces gotowania.
Kiedy solić ziemniaki – solenie a czas gotowania
Podczas gotowania ziemniaków nie zapominajmy o osoleniu warzyw. To także sztuka. Jeżeli chcemy zagotować ziemniaki szybciej, tak by szybko osiągnęły pożądaną miękkość, trzeba posolić wodę, kiedy jest już zagotowana. Należy pamiętać, że osolenie zimniej wody wydłuży czas gotowania produktu, a także opóźni uzyskanie przez ziemniaki odpowiedniej do podania delikatności. Ta sama zasada stosuje się do gotowania ziemniaków na uprzednio przyrządzonym, osolonym wywarze warzywnym. To, ile solimy, uzależnione jest od osobistych preferencji smakowych, przyjmuje się jednak, że na 1 kg produktu przypada około 1,5 łyżeczki soli. Osoby bardziej wrażliwe na słony smak mogą ograniczyć się do jednej łyżeczki.
Dobrze przygotowane ziemniaki to niezbÄ™dne uzupeÅ‚nienie wielu polskich daÅ„, szczególnie obiadowych – chociaż obiady niejednokrotnie przyrzÄ…dzamy w poÅ›piechu, do gotowania ziemniaków nie podchodźmy pod presjÄ… czasu. By danie byÅ‚o pyszne, to, ile gotować ziemniaki, pozostaje w przyrzÄ…dzeniu tego elementu dania czynnikiem kluczowym, zadajmy wiÄ™c o wygospodarowanie kilku chwil, by pysznie gotować.