Ile gotować ziemniaki? Czas, solenie ziemniaków

Ile gotować ziemniaki? Czas, solenie ziemniaków
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Ziemniaki wydają się banalnym dodatkiem do potraw, nie można jednak zapominać, że źle przyrządzone, mogą popsuć całe danie. Nieumiejętnie ugotowanych ziemniaków nie uratują pyszne dodatki, np. w postaci sosu, czy znakomitej surówki. Poniżej znajduje się lista wskazówek, których stosowanie przełoży się na to, że przygotowywane ziemniaki zawsze będą stanowić nie rzucające się w oczy, a perfekcyjne uzupełnienie dania, bądź przeciwnie – bo ziemniaki ugotowane na puree, mogą być także głównym, przykuwającym uwagę elementem posiłku. Warto więc, by zagadnienie, jak ugotować ziemniaki, nie miało przed nami tajemnic. By móc naprawdę cieszyć się tym produktem w kuchni, trzeba znać zasady. Oto one. 

Ziemniaki – ile gotować, jak?

Przede wszystkim należy pamiętać, że przed gotowaniem należy ziemniaki odpowiednio przygotować. Ziemniaki przed ugotowaniem obieramy, chyba że są młode – wówczas gotujemy warzywa w skórkach. Obieramy produkt możliwie cienko, by nie marnować jedzenia – można do tego użyć obieraczki do warzyw. Ziemniaki należy także oczyścić – opłukać w rękach, pod wodą lub wyszorować szczotką do warzyw. By ziemniaki gotowały się równomiernie, kroimy je na podobne do siebie wielkością części. Małych ziemniaków nie trzeba kroić.

ziemniaki ile gotować
Fot. Ile gotować ziemniaki, aby ich nie rozgotować?

Oczywiście można  ugotować i duże sztuki w całości (zwiększa to wartość odżywczą produktu), trzeba jednak być gotowym na to, że będzie trwało to dłużej. Warto wówczas także wybrać warzywa o zbliżonej wielkości. Gdybyśmy wrzucili do wody ziemniaki duże i bardzo drobnymi, czekając na gotowanie się większych, rozgotowalibyśmy te drobne. Ewentualnie musielibyśmy wyciągać część ziemniaków przed czasem zagotowania się pozostałych, co także jest uciążliwe – ile powinny gotować się ziemniaki opisane jest dokładniej w akapicie poniżej. Po ugotowaniu warzyw odcedzamy je i ewentualnie jeszcze raz opłukujemy. 

Gotowanie ziemniaków – czas,  więcej informacji 

Czas gotowania ziemniaków waha się w granicach 20-30 minut. Wyjątkiem są młode i małe sztuki, które mogą być gotowe nawet już po 10-15 minutach. Warto pamiętać, że poza patrzeniem na zegarek, ziemniaki należy raz na jakiś czas sprawdzać, nakłuwając je nożem lub widelcem, sprawdzając ich miękkość. Sprawdzamy to przynajmniej raz, po około 20 minutach gotowania.

Jeżeli udaje się z łatwością przekłuć warzywa, oznacza to, że dobrze oszacowaliśmy, jak długo gotować ziemniaki. Warto pamiętać, że to, ile gotować ziemniaki zależne jest także od sposobu, w jaki planujemy później podać danie – np. warzywa przeznaczone na purée można gotować dłużej, by łatwiej było je pognieść.

czas gotowania ziemniaków
Fot. Czy wiesz jaki powinien być czas gotowania ziemniaków?

Oszacowanie, ile gotują się ziemniaki zależy także od tego, na jak dużym ogniu ustawimy garnek – by gotować je przez wspomniane 20-30 minut, ustawiamy przyrządzane produkty na zalecanym, średnim ogniu. Wrzucamy do zimnej bądź gotującej się wody (oba sposoby są dobre). Pamiętajmy jednak, że wrzucenie ziemniaków do wody gorącej pozwoli zminimalizować proces uwalniania się witamin z warzyw. By gotowanie zmieściło się w tym typowym dla gotowania okresie czasu, zadbajmy tylko o to, by woda zakrywała wszystkie wrzucone do garnka produkty. Pamiętajmy też, że ziemniaki, nawet małą ilość, warto gotować w większym garnku, zakrytym przykrywką – w dużym naczyniu zbierze się więcej pary, co przyspieszy proces gotowania. 

Kiedy solić ziemniaki – solenie a czas gotowania

Podczas gotowania ziemniaków nie zapominajmy o osoleniu warzyw. To także sztuka. Jeżeli chcemy zagotować ziemniaki szybciej, tak by szybko osiągnęły pożądaną miękkość, trzeba posolić wodę, kiedy jest już zagotowana. Należy pamiętać, że osolenie zimniej wody wydłuży czas gotowania produktu, a także opóźni uzyskanie przez ziemniaki odpowiedniej do podania delikatności. Ta sama zasada stosuje się do gotowania ziemniaków na uprzednio przyrządzonym, osolonym wywarze warzywnym. To, ile solimy, uzależnione jest od osobistych preferencji smakowych, przyjmuje się jednak, że na 1 kg produktu przypada około 1,5 łyżeczki soli. Osoby bardziej wrażliwe na słony smak mogą ograniczyć się do jednej łyżeczki. 

jak gotują się ziemniaki
Fot. Solenie ziemniaków wpływa na czas potrzebny do ich ugotowania

Dobrze przygotowane ziemniaki to niezbędne uzupełnienie wielu polskich dań, szczególnie obiadowych – chociaż obiady niejednokrotnie przyrządzamy w pośpiechu, do gotowania ziemniaków nie podchodźmy pod presją czasu. By danie było pyszne, to, ile gotować ziemniaki, pozostaje w przyrządzeniu tego elementu dania czynnikiem kluczowym, zadajmy więc o wygospodarowanie kilku chwil, by pysznie gotować. 


Zobacz również:

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci gości Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz się, jak przygotować rybę, by jednocześnie b…

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

Pizzę kochają wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysł na placek z dodatkami mają Francuzi, Węgrzy i Japończycy? Sprawd…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

czym można zastąpić ekstrakt cytrynowy

Czym można zastąpić ekstrakt cytrynowy?

Ekstrakt cytrynowy dodaje wyjątkowego smaku wielu potrawom, ale co zrobić, gdy zabraknie go w domu? Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych subs…

jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty

Jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty?

Ekstrakt cytrynowy jest świetnym dodatkiem do wielu potraw i napojów, nadając im wyrazisty, cytrynowy smak i aromat. A co powiecie na domowej robot…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *