Ile gotować ziemniaki? Czas, solenie ziemniaków

Ile gotować ziemniaki? Czas, solenie ziemniaków

Spis treści:



Ziemniaki wydają się banalnym dodatkiem do potraw, nie można jednak zapominać, że źle przyrządzone, mogą popsuć całe danie. Nieumiejętnie ugotowanych ziemniaków nie uratują pyszne dodatki, np. w postaci sosu, czy znakomitej surówki. Poniżej znajduje się lista wskazówek, których stosowanie przełoży się na to, że przygotowywane ziemniaki zawsze będą stanowić nie rzucające się w oczy, a perfekcyjne uzupełnienie dania, bądź przeciwnie – bo ziemniaki ugotowane na puree, mogą być także głównym, przykuwającym uwagę elementem posiłku. Warto więc, by zagadnienie, jak ugotować ziemniaki, nie miało przed nami tajemnic. By móc naprawdę cieszyć się tym produktem w kuchni, trzeba znać zasady. Oto one. 



Ziemniaki – ile gotować, jak?

Przede wszystkim należy pamiętać, że przed gotowaniem należy ziemniaki odpowiednio przygotować. Ziemniaki przed ugotowaniem obieramy, chyba że są młode – wówczas gotujemy warzywa w skórkach. Obieramy produkt możliwie cienko, by nie marnować jedzenia – można do tego użyć obieraczki do warzyw. Ziemniaki należy także oczyścić – opłukać w rękach, pod wodą lub wyszorować szczotką do warzyw. By ziemniaki gotowały się równomiernie, kroimy je na podobne do siebie wielkością części. Małych ziemniaków nie trzeba kroić.

ziemniaki ile gotować
Fot. Ile gotować ziemniaki, aby ich nie rozgotować?

Oczywiście można  ugotować i duże sztuki w całości (zwiększa to wartość odżywczą produktu), trzeba jednak być gotowym na to, że będzie trwało to dłużej. Warto wówczas także wybrać warzywa o zbliżonej wielkości. Gdybyśmy wrzucili do wody ziemniaki duże i bardzo drobnymi, czekając na gotowanie się większych, rozgotowalibyśmy te drobne. Ewentualnie musielibyśmy wyciągać część ziemniaków przed czasem zagotowania się pozostałych, co także jest uciążliwe – ile powinny gotować się ziemniaki opisane jest dokładniej w akapicie poniżej. Po ugotowaniu warzyw odcedzamy je i ewentualnie jeszcze raz opłukujemy. 



Gotowanie ziemniaków – czas,  więcej informacji 

Czas gotowania ziemniaków waha się w granicach 20-30 minut. Wyjątkiem są młode i małe sztuki, które mogą być gotowe nawet już po 10-15 minutach. Warto pamiętać, że poza patrzeniem na zegarek, ziemniaki należy raz na jakiś czas sprawdzać, nakłuwając je nożem lub widelcem, sprawdzając ich miękkość. Sprawdzamy to przynajmniej raz, po około 20 minutach gotowania. Jeżeli udaje się z łatwością przekłuć warzywa, oznacza to, że dobrze oszacowaliśmy, jak długo gotować ziemniaki. Warto pamiętać, że to, ile gotować ziemniaki zależne jest także od sposobu, w jaki planujemy później podać danie – np. warzywa przeznaczone na purée można gotować dłużej, by łatwiej było je pognieść.

czas gotowania ziemniaków
Fot. Czy wiesz jaki powinien być czas gotowania ziemniaków?

Oszacowanie, ile gotują się ziemniaki zależy także od tego, na jak dużym ogniu ustawimy garnek – by gotować je przez wspomniane 20-30 minut, ustawiamy przyrządzane produkty na zalecanym, średnim ogniu. Wrzucamy do zimnej bądź gotującej się wody (oba sposoby są dobre). Pamiętajmy jednak, że wrzucenie ziemniaków do wody gorącej pozwoli zminimalizować proces uwalniania się witamin z warzyw. By gotowanie zmieściło się w tym typowym dla gotowania okresie czasu, zadbajmy tylko o to, by woda zakrywała wszystkie wrzucone do garnka produkty. Pamiętajmy też, że ziemniaki, nawet małą ilość, warto gotować w większym garnku, zakrytym przykrywką – w dużym naczyniu zbierze się więcej pary, co przyspieszy proces gotowania. 



Kiedy solić ziemniaki – solenie a czas gotowania

Podczas gotowania ziemniaków nie zapominajmy o osoleniu warzyw. To także sztuka. Jeżeli chcemy zagotować ziemniaki szybciej, tak by szybko osiągnęły pożądaną miękkość, trzeba posolić wodę, kiedy jest już zagotowana. Należy pamiętać, że osolenie zimniej wody wydłuży czas gotowania produktu, a także opóźni uzyskanie przez ziemniaki odpowiedniej do podania delikatności. Ta sama zasada stosuje się do gotowania ziemniaków na uprzednio przyrządzonym, osolonym wywarze warzywnym. To, ile solimy, uzależnione jest od osobistych preferencji smakowych, przyjmuje się jednak, że na 1 kg produktu przypada około 1,5 łyżeczki soli. Osoby bardziej wrażliwe na słony smak mogą ograniczyć się do jednej łyżeczki. 

jak gotują się ziemniaki
Fot. Solenie ziemniaków wpływa na czas potrzebny do ich ugotowania

Dobrze przygotowane ziemniaki to niezbędne uzupełnienie wielu polskich dań, szczególnie obiadowych – chociaż obiady niejednokrotnie przyrządzamy w pośpiechu, do gotowania ziemniaków nie podchodźmy pod presją czasu. By danie było pyszne, to, ile gotować ziemniaki, pozostaje w przyrządzeniu tego elementu dania czynnikiem kluczowym, zadajmy więc o wygospodarowanie kilku chwil, by pysznie gotować. 


Zobacz również:

dlaczego Polacy kochają sernik

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.