Czym zastąpić Shichimi togarashi?

Shichimi togarashi to tradycyjna japońska mieszanka siedmiu przypraw, w której najczęściej znajdziemy suszoną paprykę chili, skórkę pomarańczową, czarny i biały sezam, imbir, wodorosty nori oraz pieprz (czasem sansho). Dzięki takiemu zestawowi zyskuje się pikantny, aromatyczny akcent, doskonale uzupełniający dania kuchni japońskiej i nie tylko.
Mieszanka płatków chili i prażonych ziaren sezamu
Najprostszy zamiennik, który odda pikantno-sezamowy charakter shichimi togarashi, to połączenie płatków chili (np. chili flakes) i prażonych ziaren sezamu. Możesz dodać szczyptę suszonego imbiru czy czosnku, by wzbogacić smak i nawiązać do oryginalnego profilu. Choć brakuje tu cytrusowej nuty, taki zestaw sprawdzi się w większości przepisów wymagających ostrego akcentu. Aby uzyskać lepszy aromat, pamiętaj o lekkim uprażeniu sezamu na suchej patelni.
Gochugaru z dodatkami
Gochugaru to koreańska suszona papryka chili o wyważonej ostrości i przyjemnej, lekko słodkawej nucie. Połączenie jej z prażonym sezamem, szczyptą mielonego imbiru i ewentualnie odrobiną suszonych wodorostów (np. nori) pozwoli stworzyć mieszankę smakową zbliżoną do shichimi togarashi. Gochugaru jest dość wszechstronne – nada charakteru zupom, sosom i dań typu stir-fry. Jeśli brakuje Ci cytrusowego aromatu, możesz dodać pokruszoną, suszoną skórkę pomarańczową lub cytrynową.
Chili w proszku i suszona skórka cytrusowa
Jeśli nie masz dostępu do azjatyckich papryk, sięgnij po zwykłe chili w proszku i połącz je z suszoną skórką cytrusową (najlepiej pomarańczową lub mandarynkową). Dodaj także odrobinę sezamu (czarnego i białego), a dla pikantniejszego akcentu możesz wrzucić szczyptę pieprzu cayenne. Taka kompozycja świetnie oddaje słodko-ostry i lekko gorzkawy ton, charakterystyczny dla shichimi. Pamiętaj o wyważeniu proporcji, by intensywny aromat skórki nie zdominował całości.
Pikantna mieszanka z pieprzem syczuańskim
Pieprz syczuański ma niezwykle ciekawy, lekko cytrusowy posmak, któremu towarzyszy delikatne uczucie mrowienia na języku. Połączenie mielonego pieprzu syczuańskiego z płatkami chili, sezamem oraz odrobiną imbiru i suszonych wodorostów tworzy mieszankę przywołującą smak shichimi togarashi. Uzyskany zestaw będzie miał nieco bardziej „drażniący” charakter dzięki właściwościom pieprzu syczuańskiego. Sprawdzi się doskonale jako posypka do grillowanych mięs, ryb czy wegetariańskich potraw warzywnych.
Harissa w proszku (z dodatkiem sezamu)
Harissa to północnoafrykańska mieszanka przypraw bazująca na papryce, chili i czosnku. Najczęściej spotykana w formie pasty, występuje też w wersji proszku, którą można wzbogacić o prażony sezam lub mielony kmin (kumin). Choć jej profil smakowy różni się od typowo japońskich nut, harissa w proszku nada daniom wyrazistej ostrości i ciepłego aromatu. Dodanie szczypty imbiru i odrobiny suszonej skórki cytrusowej przybliży ten zestaw do shichimi togarashi.
Domowa mieszanka z wodorostami nori
Jeśli masz więcej czasu, możesz pokusić się o stworzenie własnej mieszanki inspirowanej shichimi. Wystarczy zmieszać chili w proszku, mielony imbir, sezam, pokruszone wodorosty nori i odrobinę skórki pomarańczowej (lub cytrynowej). Taki „domowy shichimi” jest bardzo bliski oryginału i możesz dowolnie regulować jego ostrość czy aromat. Warto przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku, by jak najdłużej zachować intensywność przypraw.

Bartek Czwartek