Czym zastąpić Shichimi togarashi?

Czym zastąpić Shichimi togarashi?
Czas czytania: 2 minuty

Shichimi togarashi to tradycyjna japońska mieszanka siedmiu przypraw, w której najczęściej znajdziemy suszoną paprykę chili, skórkę pomarańczową, czarny i biały sezam, imbir, wodorosty nori oraz pieprz (czasem sansho). Dzięki takiemu zestawowi zyskuje się pikantny, aromatyczny akcent, doskonale uzupełniający dania kuchni japońskiej i nie tylko.

Mieszanka płatków chili i prażonych ziaren sezamu

Najprostszy zamiennik, który odda pikantno-sezamowy charakter shichimi togarashi, to połączenie płatków chili (np. chili flakes) i prażonych ziaren sezamu. Możesz dodać szczyptę suszonego imbiru czy czosnku, by wzbogacić smak i nawiązać do oryginalnego profilu. Choć brakuje tu cytrusowej nuty, taki zestaw sprawdzi się w większości przepisów wymagających ostrego akcentu. Aby uzyskać lepszy aromat, pamiętaj o lekkim uprażeniu sezamu na suchej patelni.

Gochugaru z dodatkami

Gochugaru to koreańska suszona papryka chili o wyważonej ostrości i przyjemnej, lekko słodkawej nucie. Połączenie jej z prażonym sezamem, szczyptą mielonego imbiru i ewentualnie odrobiną suszonych wodorostów (np. nori) pozwoli stworzyć mieszankę smakową zbliżoną do shichimi togarashi. Gochugaru jest dość wszechstronne – nada charakteru zupom, sosom i dań typu stir-fry. Jeśli brakuje Ci cytrusowego aromatu, możesz dodać pokruszoną, suszoną skórkę pomarańczową lub cytrynową.

Chili w proszku i suszona skórka cytrusowa

Jeśli nie masz dostępu do azjatyckich papryk, sięgnij po zwykłe chili w proszku i połącz je z suszoną skórką cytrusową (najlepiej pomarańczową lub mandarynkową). Dodaj także odrobinę sezamu (czarnego i białego), a dla pikantniejszego akcentu możesz wrzucić szczyptę pieprzu cayenne. Taka kompozycja świetnie oddaje słodko-ostry i lekko gorzkawy ton, charakterystyczny dla shichimi. Pamiętaj o wyważeniu proporcji, by intensywny aromat skórki nie zdominował całości.

Pikantna mieszanka z pieprzem syczuańskim

Pieprz syczuański ma niezwykle ciekawy, lekko cytrusowy posmak, któremu towarzyszy delikatne uczucie mrowienia na języku. Połączenie mielonego pieprzu syczuańskiego z płatkami chili, sezamem oraz odrobiną imbiru i suszonych wodorostów tworzy mieszankę przywołującą smak shichimi togarashi. Uzyskany zestaw będzie miał nieco bardziej „drażniący” charakter dzięki właściwościom pieprzu syczuańskiego. Sprawdzi się doskonale jako posypka do grillowanych mięs, ryb czy wegetariańskich potraw warzywnych.

Harissa w proszku (z dodatkiem sezamu)

Harissa to północnoafrykańska mieszanka przypraw bazująca na papryce, chili i czosnku. Najczęściej spotykana w formie pasty, występuje też w wersji proszku, którą można wzbogacić o prażony sezam lub mielony kmin (kumin). Choć jej profil smakowy różni się od typowo japońskich nut, harissa w proszku nada daniom wyrazistej ostrości i ciepłego aromatu. Dodanie szczypty imbiru i odrobiny suszonej skórki cytrusowej przybliży ten zestaw do shichimi togarashi.

Domowa mieszanka z wodorostami nori

Jeśli masz więcej czasu, możesz pokusić się o stworzenie własnej mieszanki inspirowanej shichimi. Wystarczy zmieszać chili w proszku, mielony imbir, sezam, pokruszone wodorosty nori i odrobinę skórki pomarańczowej (lub cytrynowej). Taki „domowy shichimi” jest bardzo bliski oryginału i możesz dowolnie regulować jego ostrość czy aromat. Warto przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku, by jak najdłużej zachować intensywność przypraw.

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Mąka z tapioki to bezglutenowy składnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje właściwości zagęszczające i poprawiające strukturę wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków często stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub węglanu amonu, jest tradycyjnym środkiem…

Czym zastąpić ser cheddar?

Czym zastąpić ser cheddar?

Ser cheddar to popularny ser o intensywnym, lekko pikantnym smaku, ceniony za doskonałe właściwości topienia oraz wszechstronność w kuchni. Poni…

Czym zastąpić rodzynki?

Czym zastąpić rodzynki?

Rodzynki to suszone owoce winogron, które cieszą się popularnością dzięki swojej słodyczy, elastycznej konsystencji oraz uniwersalności w kuch…

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Pomidory w puszce to popularny składnik wielu przepisów, ceniony za wygodę użycia, intensywny smak i jednolitą konsystencję. W niektórych sytua…

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Seler korzeniowy to warzywo o intensywnym, lekko orzechowym smaku, często wykorzystywane w zupach, puree oraz surówkach. Dla osób poszukujących al…

Czym zastąpić ketchup?

Czym zastąpić ketchup?

Ketchup to popularny sos pomidorowy o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku, który stanowi nieodłączny dodatek do wielu dań. W poniższym wpis…

Czym zastąpić ser asiago?

Czym zastąpić ser asiago?

Ser Asiago to włoski ser o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku oraz zróżnicowanej teksturze, zależnej od stopnia dojrzewania. Poniżej prze…

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Otręby to składnik, który nadaje chlebowi dodatkową porcję błonnika, minerałów i witamin, jednocześnie wpływając na jego strukturę i smak….

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *