Czym zastąpić masło? Zdrowe i smaczne zamienniki masła

Czym zastąpić masło? Zdrowe i smaczne zamienniki masła
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Masło towarzyszy nam w kuchni od lat. W ostatnich czasach wiele osób szuka jednak alternatywy dla tego tłuszczu. Będąc na diecie z pewnością zastanawiasz się, jaki zamiennik masła wykorzystać. Nie sprzyja ono bowiem osobom będącym na diecie redukcyjnej bądź eliminacyjnej. Masło dietetyczne jeszcze nie zostało wynalezione, ale można użyć w zamian wiele innych produktów, które są równie smaczne i bogate w składniki odżywcze.

Czym smarować chleb na diecie? Niskokaloryczne zamienniki.

Jeśli chcemy nieco obniżyć kalorie i tłuszcz w naszej diecie, przecier pomidorowy będzie idealnym rozwiązaniem. Zawiera on dużo likopenu i ma właściwości przeciwutleniające oraz korzystnie wpływa na poziom cholesterolu całkowitego.

Można doprawić go bazylią, czosnkiem lub swoimi ulubionymi przyprawami aby dodać mu charakteru i pysznego smaku. Taki przecier będzie dobry zarówno dla osób które dbają o linię jak i dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy.

Kolejną propozycją są serki kremowe, np. serek typu philadelphia lub ricotta, które dobrze sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej – mają mniejszą ilość kalorii niż masło.

Dżemy i powidła owocowe są opcją dla tych, którzy lubią kanapki na słodko. Należy jednak zwracać uwagę na skład i wybierać te z niską zawartością dodanych do nich cukrów.

Czym smarować chleb zamiast masła? Zdrowe alternatywy na kanapkę.

Rezygnacja z masła nie oznacza, że nie ma innego wyjścia jak jedzenie suchej kromki chleba. Istnieje wiele alternatyw, którymi można posmarować kanapkę a przy tym cieszyć się znakomitym smakiem. Oto czym można zastąpić masło :

  • Awokado – ma delikatny smak, jest tłuste i bogate w składniki odżywcze. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, a także A C, E, K i H. Regularne spożywanie awokado działa profilaktycznie na wiele schorzeń.
  • Pasta z nasion słonecznika lub dyni – pyszne i proste do zrobienia. Wystarczy namoczyć nasiona, dodać przyprawy i zblendować. Nasiona słonecznika lub dyni można także przed zmieleniem podprażyć na patelni, dzięki temu będą miały bardziej wyrazisty smak.
  • Pasta z suszonych pomidorów lub oliwek – podobnie jak w przypadku pasty z nasion, wystarczy zblendować pomidory lub oliwki oraz doprawić ulubionymi ziołami.
  • Hummus – czyli ugotowane i zmielone ziarna ciecierzycy z dodatkiem pasty z tahini. Nie dość, że brzmi pysznie to jeszcze ma wiele wartości odżywczych –  źródło witaminy A, C, folianów i witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: cynk, fosfor, mangan, magnez, potas, selen, sód, miedź, żelazo i wapń.
  • Masło orzechowe i tahini – bogate w tłuszcze i wartości odżywcze. Jest wiele rodzajów masła orzechowego – np. masło migdałowe, z nerkowców, z orzechów arachidowych. Za to tahini to pasta ze zmielonych ziaren sezamu.
masło zamiennik
Fot. Jest kilka zamienników masła, dużo zależy od tego, w jakiej potrawie ma on się pojawić

Czym zastąpić masło w cieście?

Wiele tradycyjnych przepisów na ciasta zawiera w swojej recepturze masło. Jego dodawanie nie jest jednak konieczne. Co zamiast masła dodać do ciasta? Dobrze sprawdzą się płynne oleje roślinne, np. olej słonecznikowy, rzepakowy lub z pestek winogron. Wymienione oleje są delikatne więc nie zmienią smaku wypieku.

Zamiast masła można użyć także oleju kokosowego, który ma formę stałą. Minusem może być jego charakterystyczny posmak, nie będzie odpowiadał każdemu. Kolejnym zamiennikiem, nie tak oczywistym, ale równie dobrym i bardzo zdrowym jest banan. Banana wystarczy rozgnieść widelcem i dodać do ciasta. Najlepsze będą dojrzałe, słodkie owoce. Przy okazji banan jest też doskonałym słodzikiem, nie trzeba więc koniecznie dodatkowo dosładzać wypieku.

To już wszystkie zamienniki masła, które można wykorzystać do kanapek i wypieków. Jest ich tak wiele, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Nawet spożywając masło warto włączyć do swojej diety te zdrowe alternatywy.

Zobacz również:

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek?

Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…

Czym zastąpić syrop klonowy

Czym zastąpić syrop klonowy?

Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele w…

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Sól jest jednym z najważniejszych składników kuchni, ale nadmierne jej używanie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ci…

Czym zastąpić parmezan?

Czym zastąpić parmezan?

Ser, o którym mowa w artykule, jest wytwarzany we Włoszech i produkowany jest niemal od średniowiecza. Przez lata zyskał reputację regionalnej …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *