Czym zastąpić masło? Zdrowe i smaczne zamienniki masła
Spis treści:
- Czym smarować chleb na diecie? Niskokaloryczne zamienniki.
- Czym smarować chleb zamiast masła? Zdrowe alternatywy na kanapkę.
- Czym zastąpić masło w cieście?
Masło towarzyszy nam w kuchni od lat. W ostatnich czasach wiele osób szuka jednak alternatywy dla tego tłuszczu. Będąc na diecie z pewnością zastanawiasz się, jaki zamiennik masła wykorzystać. Nie sprzyja ono bowiem osobom będącym na diecie redukcyjnej bądź eliminacyjnej. Masło dietetyczne jeszcze nie zostało wynalezione, ale można użyć w zamian wiele innych produktów, które są równie smaczne i bogate w składniki odżywcze.
Czym smarować chleb na diecie? Niskokaloryczne zamienniki.
Jeśli chcemy nieco obniżyć kalorie i tłuszcz w naszej diecie, przecier pomidorowy będzie idealnym rozwiązaniem. Zawiera on dużo likopenu i ma właściwości przeciwutleniające oraz korzystnie wpływa na poziom cholesterolu całkowitego.
Można doprawić go bazylią, czosnkiem lub swoimi ulubionymi przyprawami aby dodać mu charakteru i pysznego smaku. Taki przecier będzie dobry zarówno dla osób które dbają o linię jak i dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy.
Kolejną propozycją są serki kremowe, np. serek typu philadelphia lub ricotta, które dobrze sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej – mają mniejszą ilość kalorii niż masło.
Dżemy i powidła owocowe są opcją dla tych, którzy lubią kanapki na słodko. Należy jednak zwracać uwagę na skład i wybierać te z niską zawartością dodanych do nich cukrów.
Czym smarować chleb zamiast masła? Zdrowe alternatywy na kanapkę.
Rezygnacja z masła nie oznacza, że nie ma innego wyjścia jak jedzenie suchej kromki chleba. Istnieje wiele alternatyw, którymi można posmarować kanapkę a przy tym cieszyć się znakomitym smakiem. Oto czym można zastąpić masło :
- Awokado – ma delikatny smak, jest tłuste i bogate w składniki odżywcze. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, a także A C, E, K i H. Regularne spożywanie awokado działa profilaktycznie na wiele schorzeń.
- Pasta z nasion słonecznika lub dyni – pyszne i proste do zrobienia. Wystarczy namoczyć nasiona, dodać przyprawy i zblendować. Nasiona słonecznika lub dyni można także przed zmieleniem podprażyć na patelni, dzięki temu będą miały bardziej wyrazisty smak.
- Pasta z suszonych pomidorów lub oliwek – podobnie jak w przypadku pasty z nasion, wystarczy zblendować pomidory lub oliwki oraz doprawić ulubionymi ziołami.
- Hummus – czyli ugotowane i zmielone ziarna ciecierzycy z dodatkiem pasty z tahini. Nie dość, że brzmi pysznie to jeszcze ma wiele wartoÅ›ci odżywczych – źródÅ‚o witaminy A, C, folianów i witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: cynk, fosfor, mangan, magnez, potas, selen, sód, miedź, żelazo i wapÅ„.
- Masło orzechowe i tahini – bogate w tłuszcze i wartości odżywcze. Jest wiele rodzajów masła orzechowego – np. masło migdałowe, z nerkowców, z orzechów arachidowych. Za to tahini to pasta ze zmielonych ziaren sezamu.
Czym zastąpić masło w cieście?
Wiele tradycyjnych przepisów na ciasta zawiera w swojej recepturze masło. Jego dodawanie nie jest jednak konieczne. Co zamiast masła dodać do ciasta? Dobrze sprawdzą się płynne oleje roślinne, np. olej słonecznikowy, rzepakowy lub z pestek winogron. Wymienione oleje są delikatne więc nie zmienią smaku wypieku.
Zamiast masła można użyć także oleju kokosowego, który ma formę stałą. Minusem może być jego charakterystyczny posmak, nie będzie odpowiadał każdemu. Kolejnym zamiennikiem, nie tak oczywistym, ale równie dobrym i bardzo zdrowym jest banan. Banana wystarczy rozgnieść widelcem i dodać do ciasta. Najlepsze będą dojrzałe, słodkie owoce. Przy okazji banan jest też doskonałym słodzikiem, nie trzeba więc koniecznie dodatkowo dosładzać wypieku.
To już wszystkie zamienniki masła, które można wykorzystać do kanapek i wypieków. Jest ich tak wiele, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Nawet spożywając masło warto włączyć do swojej diety te zdrowe alternatywy.