Czym zastąpić olej kokosowy?

Czym zastąpić olej kokosowy?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Olej kokosowy pozyskiwany z miąższu kokosa ma swoje zastosowanie w wielu dziedzinach. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do kosmetyków lub w kuchni, gdzie korzystają z niego głównie osoby na diecie wegańskiej. Jeśli z jakiegoś powodu szukasz zamiennika oleju kokosowego- oto kilka z nich:

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek pozyskiwana jest z owoców oliwki europejskiej i jest jednym z popularniejszych zamienników oleju kokosowego. Jest bogata w witaminy A, D, E i K. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia, a także spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci.

Wykorzystywana jest, tak samo jak olej kokosowy, w kuchni jak i w kosmetologii. Zastępując olej dodaj ją w takich samych proporcjach. Polecamy dodawać ją do zup, sałatek, a radzimy unikać w pieczeniu ze względu na jej mocny smak. 

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron jest łagodniejszym zamiennikiem oleju kokosowego. Jest bogaty w antyoksydanty i witaminę E, dzięki której może wpływać na stabilizowanie stężenia cholesterolu we krwi. Jest świetnym zamiennikiem oleju kokosowego w kuchni. Idealnie sprawdzi się jako dressing w sałatce, a dzięki wysokiej temperaturze dymienia możesz używać go przy grillowaniu. Zachowaj takie same proporcje.

Masło

Masło jest bardzo oczywistym substytutem, a swoją konsystencją przypomina olej kokosowy. Jest to też jedno z lepszych rozwiązań. Masło świetnie sprawdzi się w pieczeniu. Nadasz swoim potrawom więcej smaku i wilgoci. Dodawaj je w podobnych proporcjach co olej kokosowy wedle własnych upodobań.

olej kokosowy zamiennik
Fot. Nie ma większego problemu, aby znaleźć zamiennik oleju kokosowego

Olej z nasion konopi

Olej z nasion konopi jest bardzo zdrowym tłuszczem, bogatym w kwasy tłuszczowe dostarczające nam mnóstwo energii. Ma bardzo wyrazisty smak, więc polecamy go jako składnik sosu, czy dressing. Olejem z nasion konopi można zastąpić olej kokosowy, który wymieniany jest jako niezbędny w przepisach. 

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy pozyskiwany jest z nasion słonecznika. Posiada wiele witamin i antyoksydantów, co czyni go pożywnym i zdrowym. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia idealnie sprawdzi się jako składnik wypieków, np. babeczek, chleba. Olej słonecznikowy służy również jako świetny tłuszcz do smażenia.

Olej migdałowy

Olej migdałowy to jeden z droższych zamienników, lecz jest bardzo zdrowy. Cechuje go wysoka zawartość witamin E, D, A, które mają doskonały wpływ na nasze oczy i wzrok. Ma mocny, orzechowy smak, więc dostosuj go do swoich kubków smakowych. Idealnie uzupełni wytrawne potrawy jako dodatek do sosu, a także sprawdzi się w wypiekach i na patelni, bo posiada wysoką temperaturę dymienia.

Olej neem

Olej neem to zamiennik oleju kokosowego pochodzący z Indii. Jest mocny, ma gorzki smak, więc występuje głównie jako substytut w produktach do pielęgnacji skóry. Oczywiście można stosować go w kuchni, lecz trzeba uważać z jego dawkowaniem.

Olej z awokado

Olej z awokado to delikatny zamiennik oleju kokosowego bogaty w minerały i witaminy. Ma łagodny smak, więc nadaje się jako składnik dressingu lub sosu. Sprawdzi się też jako tłuszcz do smażenia na wysokim ogniu. Używaj podobnych proporcji co olej kokosowy.

Olej z orzechów laskowych

Olej z orzechów laskowych jest źródłem witamin i minerałów i jest doskonałym zamiennikiem. Posiada mocny smak, więc podkręci on wyrazistość twoich dań. Sprawdzi się wszędzie- w pieczeniu, smażeniu, grillowaniu, jako składnik sosów. Dodawaj go według własnego gustu.

Masło shea

Masło shea to produkt bardzo popularny i głównie służy jako produkt do pielęgnacji skóry czy włosów. Jest zdrowszym zamiennikiem oleju kokosowego- regeneruje skórę i obniża poziom cholesterolu. Z masła shea możesz korzystać też w kuchni zastępując w wypiekach olej kokosowy. 

Zobacz również:

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek?

Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…

Czym zastąpić syrop klonowy

Czym zastąpić syrop klonowy?

Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele w…

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Sól jest jednym z najważniejszych składników kuchni, ale nadmierne jej używanie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ci…

Czym zastąpić parmezan?

Czym zastąpić parmezan?

Ser, o którym mowa w artykule, jest wytwarzany we Włoszech i produkowany jest niemal od średniowiecza. Przez lata zyskał reputację regionalnej …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *