Jak zrobić sos pieczarkowy – idealny sos z pieczarkami

Jak zrobić sos pieczarkowy – idealny sos z pieczarkami
Czas czytania: < 1 minut
przepis na sos pieczarkowy

Przepis na sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy ze swoim charakterystycznym aromatem oraz smakiem idealnie uatrakcyjni zarówno dania mięsne jak i rybne. Poniżej znajdziesz pełen przepis na sos pieczarkowy, który jest dziecinnie prosty. Teraz już będziesz wiedział jak zrobić sos pieczarkowy !
Całkowity czas 40 minuty
Danie Sos
Kuchnia Polska
Porcje 4 osoby
Kalorie 110 kcal

Składniki
  

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 100 ml śmietany
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przepis
 

  • Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę
  • Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę
  • Pieczarki wraz z cebulą wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek
  • Smażymy przez ok 5 minut aż do momentu, kiedy pieczarki puszczą wodę i większość odparuje
  • Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę
  • Czekamy aż sos się zredukuję, dodajemy sól i pieprz dla smaku
  • Jak sos jest już gotowy, ściągamy go z palnika i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki

Uwagi

Sam przepis na sos pieczarkowy to nie wszystko. Zawsze pamiętaj o tym, aby korzystać ze świeżych produktów w swojej kuchni. Pieczarki do sosu powinny być jak najświeższe, aby dały jak najwięcej smaku i aromatu
Jeżeli nie lubisz pietruszki, możesz dodać do sosu pieczarkowego świeżego tymianku lub rozmarynu, które dodadzą mu wyjątkowy smak !
Tagi pieczarki, sos do mięs, sos do ryb, sos grzybowy, sos pieczarkowy

Zobacz również:

Nothing found.

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *