Przepis na sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy ze swoim charakterystycznym aromatem oraz smakiem idealnie uatrakcyjni zarówno dania mięsne jak i rybne. Poniżej znajdziesz pełen przepis na sos pieczarkowy, który jest dziecinnie prosty. Teraz już będziesz wiedział jak zrobić sos pieczarkowy !
Całkowity czas 40 minuty minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 110 kcal
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki
- 100 ml śmietany
- 1 cytryna
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę
Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę
Pieczarki wraz z cebulą wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek Smażymy przez ok 5 minut aż do momentu, kiedy pieczarki puszczą wodę i większość odparuje
Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę
Czekamy aż sos się zredukuję, dodajemy sól i pieprz dla smaku
Jak sos jest już gotowy, ściągamy go z palnika i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki
Sam przepis na sos pieczarkowy to nie wszystko. Zawsze pamiętaj o tym, aby korzystać ze świeżych produktów w swojej kuchni. Pieczarki do sosu powinny być jak najświeższe, aby dały jak najwięcej smaku i aromatu
Jeżeli nie lubisz pietruszki, możesz dodać do sosu pieczarkowego świeżego tymianku lub rozmarynu, które dodadzą mu wyjątkowy smak !
Tagi pieczarki, sos do mięs, sos do ryb, sos grzybowy, sos pieczarkowy