Czym zastąpić tymianek?
Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…
Liście i nasiona kolendry dodawane są do potraw przygotowywanych na całym świecie także w Polsce. Niestety każdy z nas zna sytuację, w której gotowane jest ulubione danie i okazuje się, że nagle brakuje nam tej jednej przyprawy. Na szczęście istnieje gotowe rozwiązanie. Jaki jest najlepszy zamiennik kolendry? O to kilka najciekawszych propozycji, koniecznie trzeba się z nimi zapoznać!
Dość często można spotkać się z pytaniem, czym można zastąpić kolendrę. Jednak żeby się tego dowiedzieć, trzeba poznać jej specyfikację. Tak naprawdę całość tej rośliny jest jadalna, ale w kuchniach świata najczęściej wykorzystywane są nasiona i liście.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Kolendra jest dość specyficzna, ponieważ szybko traci swoje właściwości, a to przecież właśnie one nadają smaku naszym potrawom. Z tego względu najlepiej jest dodawać do nich świeżo zmielone ziarna, które cechują się korzenno-orzechowo-pomarańczową nutą. Natomiast liście mają cytrynowy zapach i nieco ostrzejszą nutę, dlatego idealnie nadają się do większości dań orientalnych.
Jeśli nie przychodzi nam do głowy, czym zastąpić kolendrę, to należy wiedzieć, że odpowiedź jest bardzo prosta i najprawdopodobniej ta przyprawa dość często stosowana jest w naszej kuchni, a mianowicie chodzi o kminek. Jego smak jest bardzo zbliżony do kolendry.
Głównie przez swoją delikatną ostrość i orzechowy aromat. W Polsce dodawany jest, chociażby do bigosu, barszczu, chleba, kapuśniaku, czy kiełbas.
Kiedy potrzebny nam zamiennik kolendry, to doskonale do tego zadania sprawdzi się pietruszka. Mimo tego, że kolendra ma bardziej wyrazisty smak, to odpowiednia ilość pietruszki i innych przypraw sprawi, że nawet największy smakosz nie zauważy różnicy podczas konsumpcji dania.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Obie przyprawy są doceniane nie tylko w polskich domach, ale również wykwintnych restauracjach, a szefowie kuchni nie wyobrażają sobie bez nich wielu potraw.
W przypadku, gdy konieczne jest znalezienie czegoś, czym można zastąpić kolendrę, a pod ręką nie ma kminku lub pietruszki, to zostaje nam jeszcze bazylia. Ma podobny aromat do kolendry, ale nieco łagodniejszy i mniej intensywny smak.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Dlatego coraz częściej do potraw dodawana jest bazylia tajska, która jest ostrzejsza od tej klasycznej. Choć bazylia z całą pewnością sprawi, że serwowana do tej potrawy będzie smakować nieco inaczej, to zapach pozostanie równie mocno wyrazisty.
Jak widać powyżej, jest kilka przypraw, którymi można zastąpić kolendrę. Jeśli jednak obecnie nie znajdują się w naszej kuchni, a sklep osiedlowy jest już dawno zamknięty, to również i tę sytuację można uratować. Pod warunkiem, że gdzieś w szufladzie leży mieszanka przypraw.
Dość często mają one smak zbliżony do kolendry i danie nie będzie odbiegać zbyt mocno od tego przygotowywanego do tej pory. Najlepiej jest wybrać mieszankę, w której skład wchodzą koperek, estragon, pietruszka i oregano.